Jump to content

Хришћанство и држава

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 666
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Uobicajena pojava svuda u svetu. Svaka firma ima pravo da stiti svoje ekonomske interese i nema obavezu da pomaze konkurenciji.

И зато што фирме раде лоше ствари, зато и постоје антимонополски закони. Да фирме не претерју у заштити свог интереса тако што стварају монополе.

Опет поредише бабе у жабе. Јасно злоупотревљавање монополске позиције, са заштитом интереса. Констатно од тебе "трик" питања. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Али исто тако имаш израду цеви, које трпе одређенеи притисак, легуре од којих су прављене, неочиване ситуације, поправку кварова, квалитет воде, хемијску прераду воде, спречавање од развоја бактерија и осталих штетних елемената у води, ефикасност радне снаге, квалитети пумпа, обим радне снаге.

Isporucilac vode se ne bavi proizvodnjom cijevi, on cijevi nabavlja od proizvodjaca cijevi tako da to ne spada u opus njegovih napora za poboljsanjem usluge. Legura neigra nikakvu ulogu kod klasicnog vodovoda jer tu su pritsici maleni, tako da se koriste standardne cijevi tako da je izmisljanje tople vode nepotrebno. Neocekivane situacije, popravka, kvalitet vode sve to ide na trosak isporucioca koji on mora da kompenzuje skupljim naplacivanjem. Cilj svakog isporucioca je da ima sto manje intervencija, i broj intervencija se smanjuje na minimum ukoliko se vodovodna mreza odrzava potpuno normalno i redovno, bez ikakve potrebe za rjesenjima koje ce da zadive svijet. Ali kao sto rekoh i pri normalnom i redovnom odrzavanju troskovi su jednostavno veci nego sto se profit moze namiriti obicnim naplacivanjem potrosnje, tako da privatnik uglavnom zavrsi zabusavajuci kako bi imao iole kakav profit ili poslovao na pozitivnoj nuli, dok ce potrosaci svakako da budu osteceni.

Voda i preduzetnistvo, u kome ce obe strane biti zadovoljne isplati se jedino kod flasirane vode i nigdje vise.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Да, али купци имају избор да купе откључан телефон или потпишу уговор на неко време где је то један од услова.

I plate ga puno vise te tako ko hoce da proizvodi struju moze da potpise ugovor sa EPS . Ako zeli njihov prikljucak. Ako ne zeli moze kako hoce...agregati, naterijw, solarni paneli ... Samo sto se nista od tiga ne isplati bez dobruh 220 volti EPS-a... A ne moze ni da funkcionise bez toga ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Isporucilac vode se ne bavi proizvodnjom cijevi, on cijevi nabavlja od proizvodjaca cijevi tako da to ne spada u opus njegovih napora za poboljsanjem usluge. Legura neigra nikakvu ulogu kod klasicnog vodovoda jer tu su pritsici maleni, tako da se koriste standardne cijevi tako da je izmisljanje tople vode nepotrebno. Neocekivane situacije, popravka, kvalitet vode sve to ide na trosak isporucioca koji on mora da kompenzuje skupljim naplacivanjem.

Е сад овако. Држава против приватника.

Цена воде је рецимо 1000 динара за месец дана. 10 динара за 100 породица. 

Да би испоручили воду фирму кошта 9 динара по породици, динар остаје зраде. 

ПРиватник ће тај процес да направи ефикаснијим, па ће да направи иновације у ефикасности испоруке, да цена дистрибуције буде 5 динара а 5 да му остане јер ће тиме да максимизује профит.

То може да уради на два начина  - иновацијом или варањем, смањењем квалитета услуге.

Уколико се приватник бира од стране грађана - њему би било у интересу да то одради иновацијом, да повећа квалитет услуге и ефикасност испоруке, као и квалитет радова - јер би то значило да ће дуже имати приход од водовода и да ће имати већи приход.

Исто тако, приватник који би поставио боље цеви - које би теже пуцале, би исто тако имао већи приход. Јер би онда добио уговор на дуже време и имао би мање трошкове поправке јер би кварови били ређи.

У сваком случају приватник би био боље контролисан него држава и више мотивисан да ствари ради како треба него политички управни одбори.

То је моја логика.

Подели на овим сајтовима

Даље, размишљам, вода у домаћинству има различите намене - за прање, купање, пиће, кување, заливање баште...

Предузетник би ту видео прилику. На пример, воду за прање је вероватно лакше рециклирати. Па би можда направили доставу воде за различите намене, на различите начине.

У САД већ има фирми код којих се претплатиш па ти доносе воду за оне "кулере" на кућну адресу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Наравно. Све што пишем је конкретно. Приватизовање свих државних предузећа и институција осим судова, полиције и војске. Укидање свих непотребних закона (тј. оних који се не баве одбраном појединца). Смањивање пореза на апсолутни минимум. Уставна забрана мешања државе у економију и било коју област људског живота и трошење буџета на било шта осим спречавања насиља.

Pa dobro, ali kako ovo ukida drzavu?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1. Где сам ја то било кога "пљувао"? Осим што се по мени редовно пљује на оваквим темама...

Пљујеш по систему који је тренутно на снази, а у коме и сам учествујеш.

2. Нико нам не "брани", него је све што вреди на овом свету створили су слободни, продуктивни људи, а не државни паразити. Нека они оснивају комуне у којима ће један другога да к....у, а нама да се скину с врата. Нека они иду у планине и живе у баракама, јер за боље и нису способни. Мени Вучић и Дачић ништа нису дали у животу, осим неизмерну штету.

Путеве је стварала римска држава, то је било прво убрзање економских процеса. Са пропашћу римске државе, пропали су и путеви, јер неорганизована племена, која су била слободна и веома либерална, нису знала нити хтела да их одржавају. Касније, Католичка црква и слободни италијански градови државе подстичу ренесансу, тако што директно финансирају изумитеље и уметнике. Много касније, америчка држава даје субвенције за путеве и железнице, чиме започиње нову индустријску револуцију у САД, истовремено штитећи се од увоза високим царинама. А, да, држава је одговорна и за развањивање ропског система, јер је ропство, уз велике протесте крупних феудалаца којису касније сви постали крупни капиталисти, укидано декретом, па и у САД, које су због тога ушле у грађански рат (да предупредим либералну бајку о порезима, http://books.google.rs/books?id=MhTVAAAAMAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false, http://sunsite.utk.edu/civil-war/reasons.html, http://books.google.rs/books?id=lhQtAQAAMAAJ&printsec=frontcover&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false. Можда они сами нису знали због чега се отцепљују?). Даље, државе су директно финансирале развој компјутера, Интернета, праве и финансирају сателите, давале су субвенције и дају их и даље научним институтима, као што су раније давале разне субвенције за развој свега и свачега. Дакле, "слободни људи" нису апсолутно ништа створили без помоћи државе у овом или оном облику. Никада. 

Ако мислиш да је све то што је створила једна, друга, трећа или петнаеста држава лоше, слободан си да правиш ново и боље. Али сумњам да ћеш хтети и умети.

3. Ја никакве "предности" нисам користио никад, чак их свесно заобилазим. Многе ствари које сам принуђен да плаћам уопште не користим нити желим. Све што имам направио сам сам, својим рукама. Ја улажем у свој живот и не очекујем нити тражим ни од кога другог да у њега улаже.

Али користиш. Путеве, сателитску навигацију, Интернет, струју, можда железницу, аутомобилску индустрију, научна достигнућа... Ништа од тога не би било да није држава финансирала. Можда и би, не знам, али нико никада није ни покушао да направи друштво "слободних" у коме неће бити "репресије", односно друштво у коме ће свако знати своје место и нико никада неће пробати да потчини другог сировом снагом или манипулацијом, али не због санкције него зато што зна да тако треба.

4. "Нема ништа џабе"...!"#$!#$%??? То се мени приговара. Мени, који заступам да свако треба да живи поштено од свог рада и да не буде никакве присиле, а од стране особе која заступа супротно... Невероватно...

Теби, који користиш путеве, Интернет, сателистску навигацију, сигуран си захваљујући полицији и  војсци која те чува и све оно што сам горе навело. То све кошта.

Да не будем недоречен, поновићу по стоти пут: Ја бих стварно волео да је човечанство способно и спремно да прихвати то о чему ти причаш. Али је тужна чињеница да није. Ово је оно што је резултат седам хиљада година друштвене еволуције. Да је могло боље, било би много боље, али људи нису спремни, јер су и даље једни другима вукови. Вероватно да ће државе једном и постати сувишне, али данас апсолутно нису, чак су и све потребније каква времена изгледа долазе (надам се да грешим у овоме, стварно).

Дакле, тај који сада проба да одједном неприпремљеним људима сервира неку нову утопију није ништа различит од комуниста који су 1918. пробали са својом утопијом. За поочетак су донели изједначавање права жена и мушкараца у целом свету, укинули су феудални систем у царској Русији, али сви знамо где се све то завршило. Тако да је насиље над огромном већином људи који једноставно нису спремни нити желе било шта од тих благодети које су тренутно чита утопија. А ако је неко стварно принципијелан, нека то спроведе у некој комуни, па да сви видимо колико је то уствеи добро и усвојимо.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

I plate ga puno vise te tako ko hoce da proizvodi struju moze da potpise ugovor sa EPS . Ako zeli njihov prikljucak. Ako ne zeli moze kako hoce...agregati, naterijw, solarni paneli ... Samo sto se nista od tiga ne isplati bez dobruh 220 volti EPS-a... A ne moze ni da funkcionise bez toga ...

Кад се ЕПС финансира државним парама... Пусти конкуренцију па да видимо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Знаш како је рекао Хенри Форд - "Да сам питао људе шта желе, рекли би ми `бржег коња`".

У томе је поента - мени и теби није ни на крај памети оно што смисле иноватори. Иначе би ми били на њиховом месту. Оно што сви знају није иновација, него оно што сви мисле да није могуће.

Ево неких ствари које мени падају на памет, чисто као илустрација. У мом селу је свака кућа имала бунар. Можда би приватници имали пуно више извора воде и тиме "децентрализовали" мрежу, чиме би дистрибуција била ефикаснија и јефтинија. Даље, можда би пронашли методе за рециклажу, да се вода пречишћава на лицу места и користи у домаћинству вишекратно. Итд.

Nije mozda. Privatnik bi morao da istrazuje podzemlje u potrazi za vodom, i ako vode nema on ne moze da je stvori iz nicega. Ako je ima onda je mozda na 500 metara dubine. I treba da instalira skupe bunare i sistem za crpljenje, koji sto je slozeniji vise kosta za odrzavanje. Time voda uopste ne bila jeftinija, bila bi samo skuplja kako god okrenes.

Sto se tice reciklaze. To vec postoji. Razne privatne kompanije proizvode uredjaje na principu reverzne osmoze koji mogu kanalizacijsku vodu da preciste do nivoa pitkosti. Njihov rad i umjesnost ne sporim nijedna drzava ne izmislja ove uredjaje, njih prave o i koji treba da orave, privatnici. Medjutim, oni su posebna grana, za razliku od isporucioca vode koji su druga prica. Sta u isporuci vode ima da bude inovativno jos uvijek ne znam s vase strane. Jednostavno prihvatite da je isporuka vode unikatan slucaj, i da privatna usluga tu ne moze puno da poboljsa stvar, koje su i tako i tako savrsene u pojedinima drzavama.

Uglavnom pitanje efikasnosti vodovoda nije pitanje da li ga drzi drzava i privatnik, pa da ako je drzavni onda ne valja. Njemackom, singapurskom ili japanskom vodovdu nista ne fali. Voda za pice u Bangladeshu je opasna za zdravlje recimo, dakle to govori nesto, a to da vodovod nije los ako ga vodi drzava,vec da je los ako ga vodi KORUMPIRANA drzava. Kvalitet i efikasnost vode i vodovoda je uglavnom obrnuto proporcionalan korumpiranosti zemlje, i ovo ti je suva cinjenica koju mozes recimo skontati kad se sjetis kakva je voda za pice kod nas. Pitka je ali nije bas dobra (u Uzicu nije cak ni za pice), zato sto je i drzava losa, samim tim i tijela koja odrzavaju vodovod su korumpirana i bahata.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nije mozda. Privatnik bi morao da istrazuje podzemlje u potrazi za vodom, i ako vode nema on ne moze da je stvori iz nicega. Ako je ima onda je mozda na 500 metara dubine. I treba da instalira skupe bunare i sistem za crpljenje, koji sto je slozeniji vise kosta za odrzavanje. Time voda uopste ne bila jeftinija, bila bi samo skuplja kako god okrenes.

Вађење воде коста исто и приватника и држву. Не видим како би била јефтиниј у држвној варијанти?

Трошкови дистрибуције, радника и свега осталог постоје + зарада.

Приватник би тежио да смњи трошкове ефикасношћу производње да би повећао зараду. 

Не знам што ти је одбојан следећи сценарио. У водоводу Крушевац конкурише десет приватника који би да воде предузеће неко време. Уз уговорно договорене тачке цене воде. Све се то овери јавно од стрне државе, јавност бира који би привтник то радио.

са друге стрне. држава поствља своје кадрове.. које ми бирамо за власт.. она их смешта и у водовод и свуд.

У сваком случају мислим да би моја варијанта свакако дла стручнији кадар. 

Подели на овим сајтовима

Кад се ЕПС финансира државним парама... Пусти конкуренцију па да видимо.

Има конкуренције. Пре три године, тржиште је либерализовано и струју може да производи ко год хоће, и да је дистрибуира. Али није баш исплативо толико, сем за неке мини хидроелектране, које опет своју струју продају ЕПС:

Иста ситуација и са фиксном телефонијом, ако пратиш.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...