Jump to content

Црква и полуција

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат
  Цитат

Istecenje bez pomisli u snu je "greh" koliko i kijanje, kasljanje i mokrenje. Jednsotavno fizioloski proces koji

nemoze kontrolisati i zbog toga nema govora da to treba ispovedati.

Ne znam sta je u vezi istecenja bez pomisli, ja mislim na istecenje koje je nastalo usljed mastarija, usljed svjesnog izazivanja istecenja.  Mislim da takvo istecenje treba ispovijediti, jer je nastalo usljed svjesnog i dobrovoljnog nasladjivanja bludnim pomislima. Sve zavisi ko i kako gleda na istecenje.

Zato sam i rekao bez pomisli jer kad se dostigne taj duhovni razvoj da se potpuno potisnu bludne misli

istecenje se i dalje odvija periodicni nezavisno od toga kakve su ti pomisli. Time se organizam oslobadja od moguce toksifikacije. Zato postoji savest, ako je bilo pomisli to se ispovedi ako nije onda je cista fiziologija i nema sta ispovedati.

Подели на овим сајтовима

Треба бити опрезан и наравно што рекоше имамо савјест за такве ствари.Генерално знам много братије која има овај проблем,али она се јавља као последица веће апстиненције  или пошто се јавља углавном у току ноћи,може се појавити после дневног набоја разних помисли блудног караткера која у сну гдје се сабирају "дневни" утисци долази до тог видљивог изражаја.

Чак има и нека молитва против оскрвњења која се у једном дијелу односи на ово искушење.

Само се не треба смућивати и очајавати после оваквог искушења,него се смирити.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Istecenje bez pomisli u snu je "greh" koliko i kijanje, kasljanje i mokrenje. Jednsotavno fizioloski proces koji

nemoze kontrolisati i zbog toga nema govora da to treba ispovedati.

Ne znam sta je u vezi istecenja bez pomisli, ja mislim na istecenje koje je nastalo usljed mastarija, usljed svjesnog izazivanja istecenja.  Mislim da takvo istecenje treba ispovijediti, jer je nastalo usljed svjesnog i dobrovoljnog nasladjivanja bludnim pomislima. Sve zavisi ko i kako gleda na istecenje.

То се не може никад једнозначно повезати "блудне помисли - истечење". Истечење је увек физиолошки процес, а блудне помисли су блудне помисли. Дакле не треба исповедати полуцију, него блудне помисли.

Netacno... u ovome te demantuju mnogi iskusovidni Oci kroz razne vekove...

Uostalom, u Molitveniku za kucnu upotrebu, koji je (sasvim novo) izdanje SA Sabora, ima i molitva sv. Vasilija Velikog pod nazivom "Protiv oskvrnjenja"... baci pogled na nju, pre nego ovako decidirano tvrdis neke sasvim neosnovane stvari...

Drugim recima, istecenje nastalo kao plod nase umne nebrige i zapustenosti itekako jeste greh...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Moze biti i od pojedine hrane ili prejedanja,ima i toga.Naravno,pre svega je molitvena zapustenost.Ne treba ocajavati,posebno ako se ne desava cesto,nekad i mora,ziv stvor.Opet,onima koji nisu u braku,iskusenja te vrste su veca,mozda podsvesno misle o odnosima sa suprotim polom(ne daj Boze istim).Sta ce ziv organizam,ne moze se neko ko nije monah do braka ponasati kao da jeste,tj,ubiti sve strasti te vrste u sebi,pa kad se ozeni ,odnosno uda,bude kao klada :(.Operete se,procitate molitvu protiv oskranvljenja i ne misliti mnogo o tome sto se desilo,orite napred,nema gledanja u brazdu iza sebe.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Рецимо, постоји и дилема да ли се причестити ако се ово деси ноћу суботу на недељу? Једни кажу да, други не. Опет по савести, или пак никако?

Pa ako su uzrok pomisli onda ne ali ako nisu onda nema prepreke za da se pristupi casi.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Рецимо, постоји и дилема да ли се причестити ако се ово деси ноћу суботу на недељу? Једни кажу да, други не. Опет по савести, или пак никако?

Па да једни ће ти рећи ни случајно јер си се освкрнио, други ће ти рећи па то те демони искушавају да те одврате од Чаше....и шта сад да човек ради?

Бађ зато што је ноћна полуција физиолошка појава која настаје услед неког физичког узрок зато и постоји милион малих разлога због чега се може десити полуција, од хране и пића који су узимани, до положаја тела у сну, дуге апстиненције итд...уопште је тешко повезати да је неко истечење баш од блудних помисли. Снови и њихова дужина трајања је врло релативна, и зар се никад никоме није десило да сања неку звоњаву након које се буди, а оно телефон или неко на вратима звони? Шта је старије сан или звоњава телефона? Ко каже да не може бити и са полуцијом тако, тј да истицање не може да произведе неку помисао у сну? Зар не може да се догоди ситуација да се исповедамо већ неко време и причешћујемо, а да нас у сну задесе опет неке блудне мисли, и истечење...Дакле заостале мисли такођер могу бити узрок..и где је ту онда грех? Грех је свесно учињено дело.

Дакле полуција не може бити грех. Грех су блудне помисли које у свесном стању гајимо и прихватамо.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Истечење је грех који може да буде причињен из следеће разлоге:

1. Блудне помисле, што се и најчешће дешава

2. преједење и препијење

3. болести

4. сатанске зависте

5. чисте физиолошке разлоге

Кад се догоди  због 1. и 2. разлог онда и те како је грех.

Кад се ово догоди треба да се прво оперемо. И по могућности да прочитамо покајно молитвено правило, против ово осквернење. Најважно је да се прочита Псалм 50 и да се учине 50 мали метанија, уз молитву "Боже, милостив кон мене буди и прости мене блуднога ради имена Твоје свето".

Ако неко ко није имало блудне помисли пре спавања и блудне снове може да се причасти и да служи свету Литургију. Ал ако има могућност боље би било да се причасти други дан. (Ипак свети Јован Постник не дозвољава да се причести тај дан). У односу на љубљење иконе и једење нафору, авва Клеопа препоручује да се не једе тај дан нафора и да не се љубе иконе. Ал, ипак је најбоље да се о томе поприча са својим духовником.

Најважније је то да семетечење у односу на рукоблуд и сваки ванбрачни блуд је неспоредиво мањи грев. Епитимија је само псалм 50. и 50 мали метанија у односу на рукоблуду који по светог Јована Постник се епитимише са 40 дана сухоједеније и по 100 метанија. А, ванбрачни блуд се епитимише са 3 године сухоједење по 9. часа и по 250 метанија дневно.

Као и сваки други грех потребно је да се исповеди.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Па не можеш ти знати узрок, некад може бити од вишка хране, некад може бити и маштање од пре пар дана и сл. greengrin

Netacno. Bitno je da li si imao bludne pomisli ili ne. Jako prosto i jednsotavno pitanje na koje

svako ko ima svest i savest moze da odgovori i da zna kako mu je postupiti. Ako si imao pomisli

onda trebas da ispovedis ako nise ne trebas. Jer se greh zacinje i ima svoj osnov u prorodi pomisli a

ne u fiziologiji.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Истечење је грех који може да буде причињен из следеће разлоге:

1. Блудне помисле, што се и најчешће дешава

2. преједење и препијење

3. болести

4. сатанске зависте

5. чисте физиолошке разлоге

Кад се догоди  због 1. и 2. разлог онда и те како је грех.

Кад се ово догоди треба да се прво оперемо. И по могућности да прочитамо покајно молитвено правило, против ово осквернење. Најважно је да се прочита Псалм 50 и да се учине 50 мали метанија, уз молитву "Боже, милостив кон мене буди и прости мене блуднога ради имена Твоје свето".

Ако неко ко није имало блудне помисли пре спавања и блудне снове може да се причасти и да служи свету Литургију. Ал ако има могућност боље би било да се причасти други дан. (Ипак свети Јован Постник не дозвољава да се причести тај дан). У односу на љубљење иконе и једење нафору, авва Клеопа препоручује да се не једе тај дан нафора и да не се љубе иконе. Ал, ипак је најбоље да се о томе поприча са својим духовником.

Најважније је то да семетечење у односу на рукоблуд и сваки ванбрачни блуд је неспоредиво мањи грев. Епитимија је само псалм 50. и 50 мали метанија у односу на рукоблуду који по светог Јована Постник се епитимише са 40 дана сухоједеније и по 100 метанија. А, ванбрачни блуд се епитимише са 3 године сухоједење по 9. часа и по 250 метанија дневно.

Као и сваки други грех потребно је да се исповеди.

Ovo 5. skloni sa liste i ok je. Nemoze biti greh nesto sto je van nase slobode, van nase moci odlucivanja.

Подели на овим сајтовима

У Русији, у неким храмовина се не улази у олтар ,а косе то десило, него чекаш испред да се исповедиш, па после, разрешне молитве можеш ићи. Него испада да је менструација већи грех.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Pa ako su uzrok pomisli onda ne ali ako nisu onda nema prepreke za da se pristupi casi.

Tacno tako... premda opet sve ostaje na savesti samog coveka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат

Па нисам писао ни да под 3, 4 и 5 је грех. У сваком случају Псалм 50 и 50 мали метанија и није неки подвиг.

Dobro onda moze i za mokrenje i kijanje i nije neki podvig.

Nemozes tako da rasudjujes.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...