Jump to content

Црква и полуција

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Још једна тема на коју немам јасан одговор уз све покушаје да га дознам. Наиме, занима ме да ли се може после истечења у сну ићи у Цркву и целивати иконе?

Хвала!

Зашто да не би могло, па полуција је природан процес. Ако се у току ноћи то догоди пред полазак у цркву, добро је опрати се наравно и нема никаквих проблема.

Остаје још само то д полуција може бити учесталија услед блудних мисли...Е треба свакако радити на сузбијању тих мисли кроз исповест и покајање, благоугодан рад који одвлачи од лакомих стања итд...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Још једна тема на коју немам јасан одговор уз све покушаје да га дознам. Наиме, занима ме да ли се може после истечења у сну ићи у Цркву и целивати иконе?

Хвала!

добро је опрати се

више него добро  :group111:
Подели на овим сајтовима

• Гости
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Хвала!

добро је опрати се

више него добро  facenew22222222

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Mislim da istecenje nastaje usljed rashajcanosti tijela i bludnih mastarija, gdje zli duh vidjevsi da na javi ne moze da obori onog koji se uzdrzava da ne padne u rukobludije, u snu mu ubacuje sramne slike preko kojih ga baca u istecenje. Na istecenje se gleda drugacije od ostalih grijehova jer je ucinjen u nesvjesnom stanju.

Takodje mislim da se moze ici sutradan u crkvu i cjelivati ikone.  Naravno, to bi trebalo i ispovijediti.

Svako dobro    0409_feel

Подели на овим сајтовима

Цитат

Mislim da istecenje nastaje usljed rashajcanosti tijela i bludnih mastarija, gdje zli duh vidjevsi da na javi ne moze da obori onog koji se uzdrzava da ne padne u rukobludije, u snu mu ubacuje sramne slike preko kojih ga baca u istecenje. Na istecenje se gleda drugacije od ostalih grijehova jer je ucinjen u nesvjesnom stanju.

Takodje mislim da se moze ici sutradan u crkvu i cjelivati ikone.  Naravno, to bi trebalo i ispovijediti.

Svako dobro    0409_feel

Тотална је глупост да треба исповедити. Па полуција је природан процес избацивања нагомиланог семена у тестисима. Тестиси су жлезде које луче семе. Учесталост полуције може да варира и да зависи од разних фактора...али она је увек природна.

Тотално је нетачно да је полуција последица блудних мисли и расхајцаности тела...то је можда тачно само за неке еротске фанатике који не могу ни минут да смире мисли...Монаси имају полуцију, а који немају расхајцано тело, а са мислима се константно боре, дакле ето типичног примера.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ako neko ne želi da ima istečenje onda treba da posti do te mere da organizam počne da štedi energiju i da gasi funkcije koje nisu primarne odnosno vitalne.

tako će zaustaviti proves spermatogeneze .

Ovo  nije skroz tacno. Pogledajte kanon sv Atanasija Velikog monasima iz Egipta koji su mu postavili to pitanje. oprostite sto nemam vise vremena da sam postavim citat.

Ali Justinijan je u svakom slucaju lepo odgovorio.

Ispovest je O.K. ko voli i ako ima ko ce da je slusa, nije pod moranje.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ovo poslednje nije skroz tacno. Pogledajte kanon sv Atanasija Velikog monasima iz Egipta koji su mu postavili to pitanje. oprostite sto nemam vise vremena da sam postavim citat

Какав канон, шта им је он рекао?

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Takodje mislim da se moze ici sutradan u crkvu i cjelivati ikone.  Naravno, to bi trebalo i ispovijediti.

Svako dobro    0409_feel

Тотална је глупост да треба исповедити. Па полуција је природан процес избацивања нагомиланог семена у тестисима. Тестиси су жлезде које луче семе. Учесталост полуције може да варира и да зависи од разних фактора...али она је увек природна.

Тотално је нетачно да је полуција последица блудних мисли и расхајцаности тела...то је можда тачно само за неке еротске фанатике који не могу ни минут да смире мисли...Монаси имају полуцију, а који немају расхајцано тело, а са мислима се константно боре, дакле ето типичног примера.

Nisam rekao da iskljucivo zbog rashajcanosti tijela i bludnih mastarija dolazi do istecenja, naravno da ima i drugih faktora koji na to uticu, nekada prirodni nagon, nekada je to samo pod uticajem demonske zlobe.

U svakom slucaju, bilo da je pod prirodnim nagonom, da je pod uticajem demona, zasnovano je na bludnim mastarijama i bludnim slikama.

Подели на овим сајтовима

Ovo sto i ti. To su bili sveti ali neobrazovani starci u godinama, veliki podviznici koje su imali  poluciju i u poodmaklim godinama ali bez pomisli. Ipak to ih je smucivali da su neki dovodili sebe do smrti, misleci da je svaki oblik polucije gresan. Atanasije ih tesi i detaljno objasnjava...

To ima u zborniku Kanona Pravoslavne Crkve, vl.Fotije je stampao prevod s ruskog, mislim pre deset, mozda manje god. Kanoni Sv.Atanasija Velikog

Подели на овим сајтовима

Цитат

Nisam rekao da iskljucivo zbog rashajcanosti tijela i bludnih mastarija dolazi do istecenja, naravno da ima i drugih faktora koji na to uticu, nekada prirodni nagon, nekada je to samo pod uticajem demonske zlobe.

U svakom slucaju, bilo da je pod prirodnim nagonom, da je pod uticajem demona, zasnovano je na bludnim mastarijama i bludnim slikama.

Ма какав утицај демона? Ко даје такве савете? Немају демони никакве везе са обичним физиолошким процесом. Само у екстремном случају може бити утицај блудних мисли, дотле да у свесном стању може доћи до истечења, али то је већ патолошко стање.

Полуција се помиње и у Старом Завету, и једино што се тад одређивало Јудејцима да учине је да се оперу и биће чисти до вечери. Ето толико о томе да је то грех који треба испвоедити.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Ма какав утицај демона? Ко даје такве савете? Немају демони никакве везе са обичним физиолошким процесом. Само у екстремном случају може бити утицај блудних мисли, дотле да у свесном стању може доћи до истечења, али то је већ патолошко стање.

Полуција се помиње и у Старом Завету, и једино што се тад одређивало Јудејцима да учине је да се оперу и биће чисти до вечери. Ето толико о томе да је то грех који треба испвоедити.

Petrovic je jedan od tih modernih staraca koji govori da demoni izazivaju te fizioloske procese.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Istecenje bez pomisli u snu je "greh" koliko i kijanje, kasljanje i mokrenje. Jednsotavno fizioloski proces koji

nemoze kontrolisati i zbog toga nema govora da to treba ispovedati.

Ne znam sta je u vezi istecenja bez pomisli, ja mislim na istecenje koje je nastalo usljed mastarija, usljed svjesnog izazivanja istecenja.  Mislim da takvo istecenje treba ispovijediti, jer je nastalo usljed svjesnog i dobrovoljnog nasladjivanja bludnim pomislima. Sve zavisi ko i kako gleda na istecenje.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Istecenje bez pomisli u snu je "greh" koliko i kijanje, kasljanje i mokrenje. Jednsotavno fizioloski proces koji

nemoze kontrolisati i zbog toga nema govora da to treba ispovedati.

Ne znam sta je u vezi istecenja bez pomisli, ja mislim na istecenje koje je nastalo usljed mastarija, usljed svjesnog izazivanja istecenja.  Mislim da takvo istecenje treba ispovijediti, jer je nastalo usljed svjesnog i dobrovoljnog nasladjivanja bludnim pomislima. Sve zavisi ko i kako gleda na istecenje.

То се не може никад једнозначно повезати "блудне помисли - истечење". Истечење је увек физиолошки процес, а блудне помисли су блудне помисли. Дакле не треба исповедати полуцију, него блудне помисли.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...