Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Литургија уопште није дугачка...

за 45 мин,,готова...без прескакања...бес скраћивања...

само ако се избегне:

Ђакон: Господу се помолимо.

Народ: Гооооооооооооооспоооооооооде, поооооооооооооомилуууууууууууууууууууууј.

и наравно Херувимска...где воле соло тачку многи да држе...

Ми који Херувиме тајно изображавамо, и животворној Тројици трисвету песму препевамо, сваку сада животну одложимо бригу. Зато да Цара свих прихватимо, Кога анђелски невидљиво на копљима носе чинови: алилуја, алилуја, алилуја.

а претвори се у:

Ииииииииииииииииииииииииииииииииииииижееееееееееееееееееееееее Хеееееееееееееееееееееееееееееерууууууууууууууууууууууувиииииииииииииииииииииииииииииииииими тааааааааааааааааааааааааааааааааааајно оооооооооооооооооооооооооооооооооообразујушче ...итд...

п.с

Евгениче вратиииииии сеееееееееееее

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

ја лично волим да певам Херувимску и волим да што дуже траје...тада се осећам дивно... leteti

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

а претвори се у:

Ииииииииииииииииииииииииииииииииииииижееееееееееееееееееееееее Хеееееееееееееееееееееееееееееерууууууууууууууууууууууувиииииииииииииииииииииииииииииииииими тааааааааааааааааааааааааааааааааааајно оооооооооооооооооооооооооооооооооообразујушче ...итд...

Мој омиљени део, е сад хор у цркви у коју идем прелепо то отпева , али могу да замислим како то изгледа кад неко слабијих гласовних могућности крене да развлачи.

Подели на овим сајтовима

Код мене (бањалучка епархија) трајање литургије је баш негдје ту, око 1.20-1.30х.

Једне прилике нисам могао отићи на литургију, остао сам кући, и сво то вријеме, од 9-10.30 ја сам сав мислима био у цркви.Аха, сад је прва слава, сад друга, е сад су Блажена, читање Јеванђеља итд. Створио се осјећај да недељом, у то и то вријеме будеш на том и том мјесту из тог и тог разлога. Тако да, по неком мом скромном мишљењу, тих сат и по су баш по мјери.

Нажалост, већ одавно се неке пјесме и не пјевају, нпр стихире на блажена уз оне на Слава И ниње на малом входу, које су прелијепе и тко пуне символике. А да се разумијемо, ради се о неких додатних 5 минута. Хајде да измјеримо тих 5 минута када чачкамо телефоном по интернету или даљинским по неким од 300 канала на кабловској. Зачудили би се, их та није ваљда већ прошло 5 минута... А шта је важније или превасходније?

Исто тако, када је у питању проповјед-једне прилике сам се задесио на служби код протестаната (Јеванђелиста), и проповијед је трајала цца 45 мин... Дакле, врло дуга бесједа. Наше, литургијске су до 10 мин, а и то је довољно када би је се бар сутрадан сјетили па мало пребрали по глави-шта се оно читало из Јеванђеља и шта ј оно попа бесједио...

Мени је тај период времена од ''Благословено Царство'' па до ''Амин'' један период када вријеме губи свој значај, телефон и сат су кући или у ауту, и постоји само света Литургија. СВе прије и послије је журба, трка, касним, не стижем, али тих сат и по су заиста освештани тренутак времена кад то исто вријеме губи своју опипљивост..

И како је дивно када се удостојимо, као што рече Таиса, да нам се деси да је св.Литургија завршила, а ми се онако пренемо и запитамо: кад прије ???

Подели на овим сајтовима

Код мене (бањалучка епархија) трајање литургије је баш негдје ту, око 1.20-1.30х.

Једне прилике нисам могао отићи на литургију, остао сам кући, и сво то вријеме, од 9-10.30 ја сам сав мислима био у цркви.Аха, сад је прва слава, сад друга, е сад су Блажена, читање Јеванђеља итд. Створио се осјећај да недељом, у то и то вријеме будеш на том и том мјесту из тог и тог разлога. Тако да, по неком мом скромном мишљењу, тих сат и по су баш по мјери.

Нажалост, већ одавно се неке пјесме и не пјевају, нпр стихире на блажена уз оне на Слава И ниње на малом входу, које су прелијепе и тко пуне символике. А да се разумијемо, ради се о неких додатних 5 минута. Хајде да измјеримо тих 5 минута када чачкамо телефоном по интернету или даљинским по неким од 300 канала на кабловској. Зачудили би се, их та није ваљда већ прошло 5 минута... А шта је важније или превасходније?

Исто тако, када је у питању проповјед-једне прилике сам се задесио на служби код протестаната (Јеванђелиста), и проповијед је трајала цца 45 мин... Дакле, врло дуга бесједа. Наше, литургијске су до 10 мин, а и то је довољно када би је се бар сутрадан сјетили па мало пребрали по глави-шта се оно читало из Јеванђеља и шта ј оно попа бесједио...

Мени је тај период времена од ''Благословено Царство'' па до ''Амин'' један период када вријеме губи свој значај, телефон и сат су кући или у ауту, и постоји само света Литургија. СВе прије и послије је журба, трка, касним, не стижем, али тих сат и по су заиста освештани тренутак времена кад то исто вријеме губи своју опипљивост..

И како је дивно када се удостојимо, као што рече Таиса, да нам се деси да је св.Литургија завршила, а ми се онако пренемо и запитамо: кад прије ???

Ђеси Брате...

Само да поздравим Брата Хаџију...

Када ће окупљање у СОЗ-у

:)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Kad vladika Irinej služi to nekad zna baš da potraje,moj drugar jednom ostao gotovo do jedan sat posle podne ...

Najduze liturgije su bile sa blazenopocivsim Patrijarhom Pavlom.

Znaci toliko je bio precizan, pogotovo po pitanju pojanja da je to bilo cudo.

Kontas, sad sam sve iz zbornika/tipika izvuko za liturgiju, kad na kraju opet ispadne da se nesto zaboravilo.

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

Ђеси Брате...

Само да поздравим Брата Хаџију...

Када ће окупљање у СОЗ-у

Ехеј брате хаџија! Ма СОЗ ти ј као она митска птичица, сад је видиш, сад је не видиш, час у пепелу час у небеским висинама :))!

Ако Бог да, бар код нас у Трну, планирамо ''биг ком-бек'' у прољеће :)!

Жив-здрав и узбрдо брз :)!

Подели на овим сајтовима

Брате...тако звучи..да се подвизавам

Hahahahaha! Dobar si. Ali, u svakoj crkvi ima onih bakica koje veze nemaju sa tekstom, a kamo li sa recima i onda krenu da zavijaju, a da se zanemari prisustvo hora,one malo zure, malo kasne, auuuuuu :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...