Anette Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 ЗА ПОЧЕТАК: Све гласно, све на српском и без италијаншћења (тј оних ужасних хорова - већ да се користи тзв. византијско појање). Pa nisu svi horovi uzasni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Pa nisu svi horovi uzasni У сваком случају полифонија је забрањена у Православној Цркви ergo хорови. Дозвољено је само монофоно појање plainchant како кажу на енглеском, мада они тај израз често користе за каролиншко појање (познато још и под именом грегоријански корал). Може се са пуним правом рећи да је чак и сам исон новотарија у предањском појању јер уводи неку семи-полифонију... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 У сваком случају полифонија је забрањена у Православној Цркви ergo хорови. Дозвољено је само монофоно појање plainchant како кажу на енглеском, мада они тај израз често користе за каролиншко појање (познато још и под именом грегоријански корал). Може се са пуним правом рећи да је чак и сам исон новотарија у предањском појању јер уводи неку семи-полифонију... Uraaa za vizantiju! :) Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 19, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2012 Uraaa za vizantiju! :) Anette and Sinergija је реаговао/ла на ово 2 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Мада је штета што ниси парох. не знаш шта желиш greengrin greengrin greengrin Sinergija је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Мада је штета што ниси парох. Kad sam ja to rekla za Medu, svi su mi se smejali, ali i dalje to mislim dancedance Sinergija је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 21, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1327080954' post='564810] не знаш шта желиш greengrin greengrin greengrin То је код мене редовно стање. Ето зашто нема пуно места за седење у нашим храмовима: Човек кад се радује нема потребу да седи него да ћуска Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Јануар 21, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2012 ЗА ПОЧЕТАК: Све гласно, све на српском и без италијаншћења (тј оних ужасних хорова - већ да се користи тзв. византијско појање). Без парафинских свећа и електричног осветљења. Без барокне иконографије. А ја мислио да си ти неки језуитофил gringrin ...Слажем се за парафинске свеће и хорове,ал за осветљење и барокну иконографију-јок. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 21, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2012 Скоро сам био на једној Литургији која је трајала близу три пуна сата...умро сам. Кад смо пре пар година певали на ВМА сваке недеље, Литургија би трајала (заједно са гласним читањем молитава, византијским појањем и причешћивањем пуно њуди) око сат времена. И било је јако лепо сваки пут. Код нас два сата,не отежемо,нити свештеник или смо ми навикли па нам не смета.Кад нам дође прота наш вољени,стари у пензији,онда траје сат и десет минута Мени је свака лепа али волим и динамику. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Јануар 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2012 Natalija28 and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2012 Поставих пре неки дан на насловној сајта. Одличан! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 ЗА ПОЧЕТАК: Све гласно, све на српском и без италијаншћења (тј оних ужасних хорова - већ да се користи тзв. византијско појање). Без парафинских свећа и електричног осветљења. Без барокне иконографије. И још: 1. Ако, за почетак, не може свуда да се пева предањски (црквена музика), онда би било пожељно макар Мокрањац и то певнички, једногласно са минимумом исона, пратње у терцама и слично. И наравно, певање доле са народом, балконе треба срушити 2. Ако не може баш све да се чита гласно, онда макар, за почетак, канон евхаристије обавезно. 3. Ако не може све бити на српском, онда за почетак може Литургија, Има лепо урађених литургијских химни на чистом српском и може јако лепо да звучи кад се лепо навежба. 4. Отворене двери, наравно. Тамо где се праве нове цркве, било би пожељно правити их са малим, предањским иконостасима, тј. ниско и скромно, са мало икона. 5. Дати на значају певници. Шта то значи? Значи да се појци имају поштовати као део клира, али и да живот појаца мора бити сразмеран датој служби. Не само морални (што се подразумева), већ треба радити и на усавршавању појања, читања, знања типика, праћења службе и осталих певничких активности. Дакле, да не може свака баба за певницу, нити свако ко мисли да "има слуха", већ се појци морају ОДГАЈАТИ и то годинама унапред и плански. Иначе, и даље ће нам остати овако раштркане певнице. 6. Иконографија, наравно, предањска. И да, ово је МИНИМУМ што се може и мора урадити. Слажем се са свим овим што је навео ангст, осим ово за осветљење. Мислим да би било потпуно безбезе вратити се на свеће у потпуности. Нема потребе правити мистику на неки вештачки начин. Боље правити цркве са већим прозорима, као што су то и радили Ромеји. А за ноћне службе може се користити неко лепо и умерено осветљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 И још: 1. Ако, за почетак, не може свуда да се пева предањски (црквена музика), онда би било пожељно макар Мокрањац и то певнички, једногласно са минимумом исона, пратње у терцама и слично. И наравно, певање доле са народом, балконе треба срушити 2. Ако не може баш све да се чита гласно, онда макар, за почетак, канон евхаристије обавезно. 3. Ако не може све бити на српском, онда за почетак може Литургија, Има лепо урађених литургијских химни на чистом српском и може јако лепо да звучи кад се лепо навежба. 4. Отворене двери, наравно. Тамо где се праве нове цркве, било би пожељно правити их са малим, предањским иконостасима, тј. ниско и скромно, са мало икона. 5. Дати на значају певници. Шта то значи? Значи да се појци имају поштовати као део клира, али и да живот појаца мора бити сразмеран датој служби. Не само морални (што се подразумева), већ треба радити и на усавршавању појања, читања, знања типика, праћења службе и осталих певничких активности. Дакле, да не може свака баба за певницу, нити свако ко мисли да "има слуха", већ се појци морају ОДГАЈАТИ и то годинама унапред и плански. Иначе, и даље ће нам остати овако раштркане певнице. 6. Иконографија, наравно, предањска. И да, ово је МИНИМУМ што се може и мора урадити. Слажем се са свим овим што је навео ангст, осим ово за осветљење. Мислим да би било потпуно безбезе вратити се на свеће у потпуности. Нема потребе правити мистику на неки вештачки начин. Боље правити цркве са већим прозорима, као што су то и радили Ромеји. А за ноћне службе може се користити неко лепо и умерено осветљење. Да, све предањски. Нисам мислио да се граде храмови без електричне енергије, него без оног безвезног електричног украшавања (исто важи и за вештачко цвеће)... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Могла би да се користи антиохијска форма литургије Светог Јована Златоустог... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 28, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2012 Да, све предањски. Нисам мислио да се граде храмови без електричне енергије, него без оног безвезног електричног украшавања (исто важи и за вештачко цвеће)... Да, сад схватам. Наравно, то треба укинути. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука