Цвеле1993 Написано Јануар 31, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2010 Ја као човек згреших, а Ти као Бог опрости ми! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 15, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2010 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Да ли је неко напредовао у међувремену? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Ја се трудим,али ми често увек нешто скреће пажњу.Када нисам сам,говорим је у себи.Проблем је што немам концетрацију.Нисам се саветовао ни са једним духовником,али мислим(можда грешим) да се може молити Исусовом молитвом без савета са духовником,уколико се не користе вежбе са дисањем и положајем тела.Нека искуснији дају савете. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Цитат Ја се трудим,али ми често увек нешто скреће пажњу.Када нисам сам,говорим је у себи.Проблем је што немам концетрацију.Нисам се саветовао ни са једним духовником,али мислим(можда грешим) да се може молити Исусовом молитвом без савета са духовником,уколико се не користе вежбе са дисањем и положајем тела.Нека искуснији дају савете.Ja nisam iskusan nimalo po ovom pitanju,a razlog više je to što je otac Tadej Štrbulović rekao da bez iskusnog duhovnog rukovođenja nije baš preporučljivo da se koristi ova molitva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Мораћу онда чешће да посећујем манастире,да се посаветујем са неким искусним старцем. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Мада,Дејане,ја сам читао да су неки старци исто рекли као и о.Тадеј,а други да се може говорити Исусова молитва уколико немамо духовника.Уосталом,има добрих текстова о Исусовој молитви,па се ту може нешто научити. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Молитва Христу Исусу, о којој овде причамо, јесте ако не најстарија*, онда је сигурно једна од најстаријих молитава упућених Њему, Спасу нашем. А молити се Васкрслом Сину Божијем - мења нас. Не чини то нама молитва, већ Он, Многомилостиви Христос. Треба савете стараца (светитеља, духовника...) увек ставити у контекст, и не узимати их 'здраво-за-готово', јер се може доћи у крајност да се не молимо Христу Господу а то је нешто што је погубно за нас и чему се непомјаник радује. О празнику Цвети, брат Тома *Могуће је да се на ове речи Христу упућене, на ''Господе Исусе Христе, помилуј ме'', односе речи св. Апостола Павла из Прве Коринћанима 14,19: ''... у Цркви ћу радије рећи 5 речи својим умом...'' бТ Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ванда Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Помаже Бог, неко написа мало нешто лично да се каже. ...Ја сам раније имала ту мисао да је опасно и сл молити се Исусовом молитвом да не бих упала у прелест или оштетила срце.... али послије сам са духовником разговарала о томе и рекао ми је да онолико молитви колико ја практикујем понекад то не може да ми штети, већ је лоше да човјек по хиљаду молитви говори а без духовниг руководства... онда он може упасти у нека лоша стања из којих сам не зна да се извуче. Примијетила сам да кад ми је тешко или кад ме ухвате искушења да ми Исусова молитва помаже, да се смирим, стрпим и буде ми лакше.... мислим да је велика штета да се човјек устручава да призива име Господње у молитви а са свих страна нас духови злобе нападају својим мислима које нам потурају. Па зар није много боље неки период понављати у себи Исусову млитву већ се бавити лошим мислима. дешава ми се да требам да сретнем некога нпр од кога ми буде тешко ваљда мојих и тог неког другог мисли и кад ухватим себе да се бавим тим лошим размишљањем да сусрет буде лош нпр свађа, а кад бар кратко десетак минута се молим једноставно из свог срца избацим све негативно и осјетим љубав према томе ког сам можда до малоприје осуђивала и кад сретнем ту особу видим све је добро и у реду. Хвала теби Господе што си нам дао начин да се одбранимо од замки лукавога. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 "И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Da nema Isusove molitve zadnjih par godina u mom životu ja bi riknuo, majke mi..... ali zaprave :smiley: .... Ali ja to traljavo, nikad redovno i često me saleću svakakve loše misli dok se molim. Bar po nekom mojem iskustvu, mislim da moraš biti i duhovno i telesno pripremljen da bi molitva tekla kako treba..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Март 28, 2010 Пријави Подели Написано Март 28, 2010 Цитат Мораћу онда чешће да посећујем манастире,да се посаветујем са неким искусним старцем.Пази, имаш тек 230 мушких монаха у манастирима СПЦ!? Можда ти буде узалуд потрага... Ја могу пренети пар својих искустава. Добра: 1. Нема никакве реалне опасности! Молите се Исусу Христу - нисте у Мантри, Јоги или Суфизму. Пробао сам све од наведеног (и више) па могу да упоредим. 2. Опасност се односи на пустињаке без хране, надзора, евхаристије. На оне који су сами пред сопственим демонима, потиснутим емоцијама и подстакнутом гордошћу. За нас у свету Молитва је лек и отрежњење, баш како је Ванда навела. Лоша: 1. Ако радите комбинацију са дисањем, може вам се догодити поремећај ове виталне функције. Ја сам баш имао паничне удисаје пуним плућима ван Молитве у неким сасвим нормалним ситуацијама. Ово ми се од скоро једва нормализовало. 2. На неком одмаклом стадијуму доживи се екстаза (исклизнуће ума), то је прилично слатко стање. После тога ви просто вапите за непрестаном молитвом. Критичан моменат. Ту би духовник много помогао, психијатар такође. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Март 29, 2010 Пријави Подели Написано Март 29, 2010 Пронађох ово и учини ми се занимљивим па да подјелим са вама http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/SvetaGoraMolitva/SvetaGoraMolitva.htm У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Март 29, 2010 Пријави Подели Написано Март 29, 2010 Oво је најлепша тема http://www.scribd.com/doc/7179583/Vasilije-uenje-o-Isusovoj-Molitvi-Koja-Se-Umom-u-Srcu-Obavlja http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/razgovorsanikodimom.html Мада мислим да вероватно знате за ове линкове... ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Март 29, 2010 Пријави Подели Написано Март 29, 2010 Ево још једне лепе књижице http://sites.google.com/site/omilije/Home/EpiskopKalistVer-Silaimena.doc?attredirects=0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Vladimir Написано Март 29, 2010 Пријави Подели Написано Март 29, 2010 Цитат Пронађох ово и учини ми се занимљивим па да подјелим са вама http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/SvetaGoraMolitva/SvetaGoraMolitva.htm Pridružujem se :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука