feeble Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Па зар ми цивили не грешимо мишљу, речима, делима, свесно и несвесно? И можда више него монаси јер се они можда више пазе. Некако ми нејасно ово. Немој замерити... Па онда хајде да се молимо више Богу од монаха, пошто више грешимо...?! Зар не испада онда тако?! Да, али није решење никако се не молити. Али опет, како рече Искушеник - свако зна шта му је чинити. Где ја да учим попа 0442_feel Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Ако ништа,нека нам молитвено правило ујутру и увече буде бар : "Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме грешног". Битно је да то радимо из срца,да будемо ревносни и одговорни у чинењу тога и то ће Богу бити угодно и мило. Crvenokosa је реаговао/ла на ово 1 "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Слажем се са искушеником,треба редовно ,па макар се она састојала само у "Оче Наш",ујутро и увече... Занимљњиво је то ,да већини верујућих молитва постаје оптерећење,сви је временом скраћују,а не ретко ,уопште и не читају... Ово вам говорим из личног а и из исукства многих других...али просто је невероватно,да ти пет минута ујутро и увече,може представљати проблем... Слажем се да су неке молитве наразумљиве,па и патетичне,али једно оче наш и богородице дјево,стварно не бих требало представљати проблем... Мислим да нас рогати одвлачи од молитве,вероватно много боље схватајући њену моћ,од нас самих... Дијана., Fotina444 and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Читам. Ако сам уморна, прочитам само Оче наш и Богородице Дјево. Не започињем дан без молитве, нити га завршавам без ње.. У последње вријеме моје неко "правило" и "задатак" сваког дана, је Благовештењски Акатист Пресветој Богородици. Веома лијеп. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 da, redovno, napravila sam sebi molitvena pravila za ujutro i za vece (koje je krace) naravno da nisam potpuno revnosna i nemam potpunu paznju, ali smatram da treba biti uporan i imati molitvu ma kakva ona bila ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Da,citam jutarnje molitve+majcinu molitvu,a uvece-vecernje molitve+majcinu molitvu.Skoro svakog dana citam jos i molitvu za bolesne i molitvu za umrle i po jednu glavu iz Jevandjelja. Trudim se da ih procitam revnosno,ali po nekad ne uspevam.Obavezno dodam i nekoliko molitava svojim recima. Omiljene su mi:majcina molitva,pokajni psalam (50),molitva u nevolji i jos neke. Svega nekoliko puta sam preskocila,u ove dve godine,ali uvek sa opravdanim razlogom. Iako sam nekad premorena,nekad me mrzi da citam,ne odustajem od njih,jer su mi potrebne,jer i kroz molitve osecam bliskost sa Gospodom. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 И ја сам раније читао молитве редовно а сада све ређе и то није добро. Без молитве духовно умиремо. То је искуство Светих Отаца. У духовном животу нема статике. Или се напредује ка добром или ка злу. То што неке молитве не осећамо не значи да се оне требају мењати него ми. Шта је то пет минута ујутру и увече... па и оно најдуже правило може да се прочита за десет-петнаест минута. Али: Мислим да нас рогати одвлачи од молитве,вероватно много боље схватајући њену моћ,од нас самих... ... а ми немамо љубави да се потрудимо. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milenatomic Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 kratko pravilo sv.serafima IZVOR ZIVOTA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Tрудим се колико могу, али некако траљаво ми то иде ех пре десетак година то је ишло у потоцима. Многи примћујемо као нам пажња лута знамо свии ми то да рогати ради не може да слуша речи молитве страшно га прже... те шта ћу да једем, ајде да мало убразам па да видим шта има на нету... и још милион ствари. Много значи молитва из молитеника нарочито увече када је тихо... па још ако се човек опусти и труди се да не мисли о житејским стварима и почне је чита без икаквих представа па благо том човеку... покушавао сам ја али увек одлутају мисли, па читам Свете Оце како саветују нека лутају а ти само читај... Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Па зар ми цивили не грешимо мишљу, речима, делима, свесно и несвесно? И можда више него монаси јер се они можда више пазе. Некако ми нејасно ово. Немој замерити... Па онда хајде да се молимо више Богу од монаха, пошто више грешимо...?! Зар не испада онда тако?! Да, али није решење никако се не молити. Али опет, како рече Искушеник - свако зна шта му је чинити. Где ја да учим попа dada наравно да је опасно не молити се ..... Сада говоримо о молитвама из молитвеника,,,,,, klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Годинама све молитве из молитвеника ујутро и пред спавање, све молитве пред Причешће и после Причешћа, али то ми је неизводљиво постало у последње време, па сам скратила на Оче наш ујутро и Нека васкрсне Бог увече. И преко дана, при изласку из куће, пред пут, кад се не осећам добро, кад стрепим, прекрстим се, ...Није оправдање, али боље ишта него ништа. А ''омиљена'' би могла да буде Часном Крсту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Читам, али не редовно. Тренутни омиљени део ми је из молитве анђелу чувару: .... "Наставниче, хранитељу и заступниче мој, чувару очајне душе моје, када ме страшни трубни глас буде васкрсо из земље на суд, стани тада близу мене, тих и радостан, и надом на спасење одгони страх од мене." ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Tрудим се колико могу, али некако траљаво ми то иде ех пре десетак година то је ишло у потоцима. Многи примћујемо као нам пажња лута знамо свии ми то да рогати ради не може да слуша речи молитве страшно га прже... те шта ћу да једем, ајде да мало убразам па да видим шта има на нету... и још милион ствари. Много значи молитва из молитеника нарочито увече када је тихо... па још ако се човек опусти и труди се да не мисли о житејским стварима и почне је чита без икаквих представа па благо том човеку... покушавао сам ја али увек одлутају мисли, па читам Свете Оце како саветују нека лутају а ти само читај... klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 7, 2010 А славословља има, скоро све молитве се завршавају са Слава Оцу, Сину и Светому Духу Ок, нисам мислио на завршетак, тај славословни (доксолошки) завршетак имају све молитве, осим Оченаш за народ- интересантно!..... Првенствено сам мислио на славословни карактер тих молитава, који је једва приметљив... Ево, навешћу ти пример правог образца молитве, као што нам је и Господ рекао како да се молимо.Погледајмо колико сама молитва Оченаш садржи у себи доксолошког карактера. Оче наш, Који си на небесима, да се свети име Твоје да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја, и на земљи као на небу. Хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење,но избави нас од злога. Јер је твоје царство, и сила, и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Ово такође важи и за саму св. Литургија која сама бљешти од славе Господу, што би требао да буде и циљ нашег доживљаја Бога, живота и свега око нас... Панарет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Мислим да су молитвена правила много дуга за данашње људе.Ево,јутарње правило траје 30-40 минута. Па има да се купе молитвеници са краћим јутарњим и вечерњим правилима. Ја се сећам. кад сам био баш мали, кад би легао у кревет, својим речима би се молио, и на крају бих говорио "Лаку ноћ" и почео да набрајам Бога, Богородицу и све свеце. :smiley: Може, рецимо, са нета да се скину одређене молитве, које нам леже и да се среде у Word-у. И после да се иштампају. Поред јутарњих и вечерњих правила, Црква препоручује својој духовној деци и кратке молитве уз бројаницу. 1317_womens Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука