Jump to content

Иконописачки подвиг чланова ЖРУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 19. 7. 2014. at 20:23, Тања1 рече

:) Желиш објективну или субјективну критику? Објективном би требала да тежим  чињеничним ставовима са погледом на твој целокупан рад, а не само на појединачну икону. Субјективна је пристрасна и могу критиковати са унапред створеним мишљењем. Негативна критика је искључиво осуда, а позитивна разноврсна и за сваку „похвалу“. Критика такође мора бити неутрална, без позиције – такозвани „женски или мушки поглед“. Као што видиш није баш лако. Покушаћу са критичком теоријом, јер онда не могу правити разлику између објективно/субјективно.

Mislila sam vise kao bacis pogled na odredjenu ikonu( ne ceo rad i kritika mog rada u opste,mada ti hvala na tako temeljnom pristupu odgovoru)i kazes aha ovo  mi malo smeta,mislim da ne stoji dobro,ovo je okej ,ovo mi prija ,ovo odskace...,u tom nekom neobaveznom smislu,ali okej razumem tvoj stav u potpunosti.

Драга Лапис, @dmsrbija рад пратим дуже време,  пре него сам се регистровала на форум, зато то јесте објективна ситуација. Мислим да је реч о икони „Христос у слави“, нисам сигурна, нека нам @dmsrbija каже, у Западном хришћанству Христос је окружен другим светим личностима, међутим, у византијском стилу обично без пратње фигура.

Заиста не приличи да критикујем радове на теми на којој нисам поставила ни један свој рад, није конструктивно.  Само ћу образложити зашто мислим да је  рад @dmsrbija "мајсторски". Управо тамо где теби недостаје „руменије лице“ (с обзиром да светлост којом сија лице Христово је „божанско“), ја видим  само веште потезе - ни трага од цртежа.

Теби желим само препоручити урањање које у потпуности апсорбује индивидуалну пажњу и даје осећај без напора. На страну то што си као почетник одличан иконописац. Само напред!

Sto se uranjanja tice,slzem se mada mogu da mu se prepustim u glavnom tek kod vrhunskih ostvarenja(npr.beli andjeo,studenicko raspece,sopocanske freske,ikone A.Rubljova...itd.)posto sam u fazi u kojoj jos uvek sirom otvorenih ociju trazitim tehnicke greske dok ih ne savladam,ako me razumes,nije mi jos vreme za uranjanje,promaci ce mi osnove,barem sto se mene tice,taj put ne mora biti isti kod svakoga naravno.

Hvala ti u svakom slucaju na tvom odgovoru.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 19. 7. 2014. at 23:10, Лапис лазули рече

Mislila sam vise kao bacis pogled na odredjenu ikonu( ne ceo rad i kritika mog rada u opste,mada ti hvala na tako temeljnom pristupu odgovoru)i kazes aha ovo  mi malo smeta,mislim da ne stoji dobro,ovo je okej ,ovo mi prija ,ovo odskace...,u tom nekom neobaveznom smislu,ali okej razumem tvoj stav u potpunosti.

Sto se uranjanja tice,slzem se mada mogu da mu se prepustim u glavnom tek kod vrhunskih ostvarenja(npr.beli andjeo,studenicko raspece,sopocanske freske,ikone A.Rubljova...itd.)posto sam u fazi u kojoj jos uvek sirom otvorenih ociju trazitim tehnicke greske dok ih ne savladam,ako me razumes,nije mi jos vreme za uranjanje,promaci ce mi osnove,barem sto se mene tice,taj put ne mora biti isti kod svakoga naravno.

Hvala ti u svakom slucaju na tvom odgovoru.

:)  Ахам разумем те. Тако и код мене. Не размишљај о томе, доћи ће само од себе. Затвори очи и сањај свој сан.

Ништа ми не смета.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

нека нам @dmsrbija каже, у Западном хришћанству Христос је окружен другим светим личностима, међутим, у византијском стилу обично без пратње фигура.

Да, тј. Христос на трону (престолу). Пример:

Pantokrator%20na%20tronu%20-%20zasticeno

с обзиром да светлост којом сија лице Христово је „божанско“

По мени, "светлост божанску" на фрескама најбоље можете видети, гледајући фреске Теофана Критског из манастира Ставроникита.

1302627152_monastery-stavronikita-095.jp

prichastjavane_Stavronikita_large.jpg

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

https://www.facebook.com/events/263042063906000/?fref=ts

Izlozba digitalne ornamentike Dragane Kupresanin,traje jos ndelju dana,koga intersuje ornamentika,evo nesto novo odradjeno na tu temu,vrlo su lepe.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2014. at 9:44, Лапис лазули рече

14ukhf6.jpg

nesto nam je zamrla ova tema,evo jedna sveze zavrsena..

:bendoff:

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...