kordun Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Mm da, ziveli u harmoniji tako sto smo jurili mamute Pa niko ni ne mesa nauku sa teologijom niti siri price da se nauka bavi istinom. Eno Akvilije ti ima potpis bas o tome, a pisace ti nesto slicno kao ja. O cemu se radi? Pa o tome da pala priroda nije nikakva priroda koja je pala iz nekog savrsenog u nesavrseno stanje, sto je nemoguce (mislim da Maksim Ispovednik pise o tome), nego da je pala priroda jednostavno priroda koja postoji od svog stvaranja. Pala priroda=smrtna priroda. Zasto smrtna? Zato sto je stvorena. Stvorenost=smrtnost. Za Boga to ne vazi, jer je kod njega nestvorenost=besmrtnost. Da je Bog stvoren ne bi bio Bog, a da je priroda (tvorevina) nestvorena ne bi bila tvorevina nego jel te Bog. Medjutim, istinska priroda je u Bozjem umu, odnosno u buducem veku, a ne ova koja se naziva palom. Sv. Atanasije Veliki ti pise da se Adam posle pada samo vratio u prethodno stanje. Povratk=pad, a pad je pad u odnosu na odnos sa Bogom jer je Adam pozvan od Boga, ustanovio komunikaciju sa Njim, ali ju je prekinuo pa je zato pao. Kao kada si ti na zemlji pa pocnes da se pentras na drvo i onda padnes opet na zemlju. Pao si u prethodno stanje ( u stanje kada si bio na zemlji, a ne na drvetu). To je pad. A teorija evolucije je samo objasnjenje pojava i procesa u prirodi a ne nekakva istina. Uopste niko ovde o tome nije izneo niti namerava da iznese. Isto ovo mozes da primenis na sestodnevno stvaranje, jer je potpuno svejedno postojala priroda 6 dana ili 13 milijardi godina kada je ona sve vreme bogodvojena tj. smrtna tj. pala. Adamu je dat cilj da je prinese u istinsko postojanje, da dovrsi stvaranje, da je prinese u zajednicu sa Bogom, a koja ne moze da bude zajednica ako nema slobode i ljubavi jer se na tome zasniva. Da je Bog stvorio prirodu i prineo je u zajednicu sa sobom kako je hteo, onda to ne bi bila nikakva zajednica nego nasilje, ali i negiranje samog sebe kao Boga. ti si najbolji primjer kako pokusaj objasnjavanja prirodnih pojava gura duboko prste u bogosloviju, cak si bio prisiljen da pominjes kako se adam petra na drvo, pa pada na ledja, dotle to ide i to je bas lijep primjer kako nauka drma teologijom,jer ona direktno tjera pojedine teologe da razmisljaju u odredjenim pravcima, ti to procitas, progutas servirano, bez kritickog misljenja i onda se rasporavljas sa drugima, vjerovatno imajuci predrasude o neistomisljenicima. opstepoznato je da mnoge cak i validne stvari u nauci nisu tacne, cak one fundamentalne poput njutnove gravitacije npr. i sad te ja pitam sta cemo ako je evolucija covjeka kao teorija zabluda, sta ces bogu reci ako te pita svima sam vam rekao da sam vas stvorio na svoju sliku i priliku, ali vi ste radije poslusali drugoga, moje ste izokrenuli, sta ces da mu kazes, da si bio gutac onog sto ti se serviralo, a ? ja sam vise puta reko na ovom forumu da ja pojma nemam sta je bilo i kako je bilo, nemam moc ni da to saznam, evoluciju sam imao kao strucni predmet u srednjoj skoli i znam koji su mehanizmi u pitanju i ne vjerujem licno u toliku moc mehanizama evolucije kako neki sanjari medju naucnicima poturaju sirokim masama a onda se medjusobno svadjaju jer imaju 1001 kontradiktoran pravac ili hipotezu unutar te teorije da su se oformile nekakve naucne sekte hahahha i sve to skupa drma modernu teologiju, pa izvini molim al ja ne priznam takvu teologiju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 "A vi ste kum!" Јесам! Имаш ли шта против!? Млађони and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 nemojte biti naivni i mutavi, nauka snazno se mjesa u bogosloviju i vrsi veliki pritisak na nju u modernim vremenima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 nemojte biti naivni i mutavi, nauka snazno se mjesa u bogosloviju i vrsi veliki pritisak na nju u modernim vremenima Pa oce relnost da vrsi pritisak... obicno.... ne moz bogoslovija d tvrdi da je svet star 6 000 godina kad je to realnost.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 nemojte biti naivni i mutavi, nauka snazno se mjesa u bogosloviju i vrsi veliki pritisak na nju u modernim vremenima Јес`! И сам сам увидео то. Богословски православни факултет се налази на главној фенг-шуи комуникацији од "Машинца", па према Дунаву... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Pa oce relnost da vrsi pritisak... obicno.... ne moz bogoslovija d tvrdi da je svet star 6 000 godina kad je to realnost.. ne radi se o 6000 godina, mada se savrseno zna da je cijelo hriscanstvo koristilo hebrejski kalendfar koj iti broji toliko, to se zna da nije bitno, ali vec porijeklo covijeka jeste bitno .... danas sve vise ljudi misli da smo mi samo slucajnost u svemiru, nauka za sve ima hipoteze, i sve se to servira klincima u skoli vrlo intenzivno, bogoslovi iznalaze nacina kako da se pronadju u svemu tome, posebno katolici npr, evo od skora prihvataju darvinovog majmuna, do saad ga nisu mogli smisliti, ako to nije pritisak na bogosloviju od strane nauke pa ja ne znam koju dioptriju bi vam trebalo metnuti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 posebno katolici Шта католици? Истина, код њих је оригинална Библија, али им ми не дозвољавамо да манипулишу са нама... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 ne radi se o 6000 godina, mada se savrseno zna da je cijelo hriscanstvo koristilo hebrejski kalendfar koj iti broji toliko, to se zna da nije bitno, ali vec porijeklo covijeka jeste bitno .... danas sve vise ljudi misli da smo mi samo slucajnost u svemiru, nauka za sve ima hipoteze, i sve se to servira klincima u skoli vrlo intenzivno, bogoslovi iznalaze nacina kako da se pronadju u svemu tome, posebno katolici npr, evo od skora prihvataju darvinovog majmuna, do saad ga nisu mogli smisliti, ako to nije pritisak na bogosloviju od strane nauke pa ja ne znam koju dioptriju bi vam trebalo metnuti Ovo oko nastanka smrti im se bas ne uklapa u tu teoriju.Po bibliji smrt u tvorevinu je uveo covek ucinivsi greh a po darvilovcima smrt je postojala bez obzira na ljudsku gresnost i nju je stvorio bog jer mu je trebala da bi ga mutirao od amebe do svoga oblicija. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 То је фигуративно, у духовном смислу. Не дословно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 То је фигуративно, у духовном смислу. Не дословно. Sta je figurativno?Da je smrt posledica covekovih dela tj pada? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 То је фигуративно, у духовном смислу. Не дословно. jes i Hristosa su objesili figurativno, bitan je duhovni smisao toga Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Sta je figurativno?Da je smrt posledica covekovih dela tj pada? То је пре свега духовна поука, објашњење човековог духовног стања. Поента те библијске приче јесте да нам објасни парадокс који имамо у себи - да смо разумна бића, свесна себе и света, која разумемо добро и зло, разумемо вечност, а смртни смо. То је главна ствар. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 Ovo oko nastanka smrti im se bas ne uklapa u tu teoriju.Po bibliji smrt u tvorevinu je uveo covek ucinivsi greh a po darvilovcima smrt je postojala bez obzira na ljudsku gresnost i nju je stvorio bog jer mu je trebala da bi ga mutirao od amebe do svoga oblicija. nece si ni pravoslavnima bas uklapati sve sa naukom, nauka boga ne prizna, bog je u nauci naucna jeres, ne kazem ja da nauka ne valja, nego si previse daje za pravo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 ..... ne kazem ja da nauka ne valja, nego si previse daje za pravo Ima li mesto gde se dobija dozvola (za teme u koje nauka sme da se meša)? Aj molim te pitaj Miroljuba pa nam javi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 2, 2015 Пријави Подели Написано Март 2, 2015 То је фигуративно, у духовном смислу. Не дословно. Jeeeste... kako da ne... sutra ćeš da kažeš i da u priči o padu, Bog nije doslovno šetao po vrtu kad zahladni, i da se Adam i Eva nisu doslovno sakrili od Boga iza drveća, i da ovaj nije morao doslovno da viče da bi ih dozvao... i misliš da ćeš tako lako da obmaneš prave vernike poput senke i korduna? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука