Jump to content

Sve sto ste htjeli da znate o monastvu istocnom i zapadnom!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jer nije imao dovoljno smirenja u odnosu prema igumanu, u vezi sa nepravednom optuzbom i dr....i trpljenja.

Zato je monah jer traga za smirenjem...i Bogu se moli...

Naravno, pričamo hipotetički.

A pokajani masovni ubica se pokajao...iskreno i postaje novi, bolji čovek...Zar ne...?

E sad, ako bi se pokajao i vratio manastiru...pitanje je :Šta se takvome, nedovoljno utemeljenome monahu moze poveriti ...da spasava tuđe duše?

pokajani ubica ne moze se mjeriti s nekim ko nije imao tako teske grijehe... njemu je dovoljno da dobije oprostaj na pokajanje... ima jedna epizoda u Jevandjelju kad tako neki iscijeljeni moli Isusa da podje za njim, ali mu on ne dozvoljava, nego ga upucuje da ide svojim putem i da vise ne grijesi... Mada mi pricamo hipoteticki, jer psihopate masovni ubice se ne kaju, oni nemaju savjesti, nemaju super-ega, to im je odlika; drugo je ako neko pocini jedno ubistvo ili cak visestruko ubistvo iz nehata. Tako sam cula da na Atonu ima jedan takav monah, bio covjek masinovodja, voz se sudario, ljudi izginuli...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 605
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kada se iskušenik postrizava u monašku rizu on se odriče sveta, on se poslednji put moli za svoju porodicu, roditelje, braću i sestre...i potom ih predaje na staranje Gospodu, a on se od tada moli za ceo svet...

U nastojanju da se spasi, on treba najviše da vodi računa o poslušnosti, trpljenju, smirenju,i da mu odgovor na svako iskušenje bude molitva i slavljenje Boga : Gospode, pomiluj mene grešnoga i ...slava Tebi, Bože naš, za sve...

Подели на овим сајтовима

je l znate kako se zove mantija koju monah koji odlazi iz manastira u svet (simbolično) daje nekom od bratije ...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Meni je to ipak nekako prestrogo. Opet ću citirati: "Ko je bez greha, neka prvi baci kamen."

Može li ovako: Upiše neko srednju školu, npr.gimnaziju, kad ono preteško i padne razred. Šta će, kriv je, možda je mogao više da uči i više da se trudi, a možda je pogrešno procenio da je to škola za njega, na kraju krajeva neko ga je i primio. Pokušaće ponovo, ali će sada odabrati stolarski zanat. Tako i uradi i gle, ovde mu ide i bolje rezultate ostvaruje. Tako on kao stolar, osim vrata i prozora, osim nameštaja i sl. stvori za svog života i mnoge predmete za svoju crkvu kao krstove i ikone u duborezu, a osim što je svoju decu naučio crkvenosti od malena, pomagao je i drugima koliko god je mogao. Tako drugim putem iđaše ka Bogu.

Može li ovako?

Подели на овим сајтовима

Интересантна тема, иначе ријетко кад посјетим овај форум углавном да објавим неку вијест из моје Епархије . . .

Моја два познаника, монаха - калуђера отишли из манастира. Један се оженио и напустио манастир а други остао монах само отишао у једну прекоокеанску земљу и прешао у секту старокалендараца (не знам тачно која). Углавном, не знам шта је од та два случаја горе. Овај први више није монах, оженио се. Овај други остао као монах али у секти. Два различита пада, али у суштини иста. Како је било тим људима у њиховим душама, то знају само они и Бог. Мада мислим да пролазе кроз страшна искушења, ипак да имаш неко пса пар година и када га изгубиш буде ти жао, онда могу да замислим колико је тим људима када се одричу завјета који су дали Христу.

Нека им Господ опрости све њихове гријехе. Волио бих да се покају, ако је икако могуће да добију заслужену епитимију и да се врате у манастир.

Хроничар свакодневнице

Подели на овим сајтовима

Два различита пада, али у суштини иста.

Ни у лудилу бато:

овај што се оженио је само признао да је на себе узео претешко послушање (а то опет повлачи и покајање и смиреноумље) и даље је православни хришћанин и раб Божији,

овај други је изашао из Православне Цркве и ступио у секту (чему је коријен гордост и високоумље) и џаба му све мантије, постови и подвизи кад није у Цркви.

Овај први је и даље Христов, с тим што више није одговоран само за себе него сад и за породицу,

а овај други цијепа ризу Цркве Христове ступајући међу расколнике секташе.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Ни у лудилу бато:

овај што се оженио је само признао да је на себе узео претешко послушање (а то опет повлачи и покајање и смиреноумље) и даље је православни хришћанин и раб Божији,

овај други је изашао из Православне Цркве и ступио у секту (чему је коријен гордост и високоумље) и џаба му све мантије, постови и подвизи кад није у Цркви.

Овај први је и даље Христов, с тим што више није одговоран само за себе него сад и за породицу,

а овај други цијепа ризу Цркве Христове ступајући међу расколнике секташе.

Управу си!

П.С

Знамо се?! А.Ч ?

Хроничар свакодневнице

Подели на овим сајтовима

0409_feel Хмм, још нико од свештеника или теолога није коментарисао ову тему, а баш бих волео да чујем њихово мишљење.

Подели на овим сајтовима

Хмм, још нико од свештеника или теолога није коментарисао ову тему, а баш бих волео да чујем њихово мишљење.

i ja i ja girl_jumping

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Jer nije imao dovoljno smirenja u odnosu prema igumanu, u vezi sa nepravednom optuzbom i dr....i trpljenja.

Zato je monah jer traga za smirenjem...i Bogu se moli...

Naravno, pričamo hipotetički.

A pokajani masovni ubica se pokajao...iskreno i postaje novi, bolji čovek...Zar ne...?

E sad, ako bi se pokajao i vratio manastiru...pitanje je :Šta se takvome, nedovoljno utemeljenome monahu moze poveriti ...da spasava tuđe duše?

Напротив калуђер који је напустио манастир је један изузетно смирен и веома побожан човек редован је на богослужењима ни један завет није прекршио (сем што је напустио манастир), а овај покајани масовни убица није постао бољи човек, напротив иако се причешћује постао је алкохоличар и пробисвет, развео се од жене, продао кућу , паре страјбао и сад лудује.

И даље остаје питање, зашто онај први не може да се причешћује а овај други може ?

Причам о два реална човека, никаква хипотеза.

Подели на овим сајтовима

па шта ако је отишао монах/монахиња из манастира? није крај света, аман. све друго су пијетизми оних који нешто лупетају о умишљеној светости ЉУДИ у мантији.

још је добро ако је због секса отишла мантија, и ако је дете у питању - то је олакшање за грех, милост лаког крста радости новог живота добијена од Бога prstgore

знам ја једну добричину, ни не чуди ме што је пуко и бацио мантију, кад је јахан годинама као нечовек, ускраћивано причешћивање ...

не може ништа паметно од тога да настане.

и још после он да буде оптужен за поклекнуће? е тек би то било нечовечно.

Бог му дао орден из прве што је све то издржао и наградио га дететом, што се мене тиче, слава Богу.

још га је спасио од лудака и олакшао га за кривицу.

нажалост, страшно је кад знаш и случај да је монах кренуо да се боде од муке, човек скроз пореметио кад је присуствовао разним ђаволијама у манастиру. и опет нема причешћивања, епитимије неправедне ...

и шта паметно да настане од тога?

а још нисам чуо неки да је отишао од гордости, за разлику од оних артемита.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...