-Владимир- Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Мени је то слично као развод - прекршено обећање. Али ето, људи смо, грешимо, кајемо се, исправљамо се... Управо тако, али кајање значи и престати са огрехом, у овом случају напуштање жене и повратак у манастир. А шта је са онима који се никад не врате, јесу ли они непокајани грешници, може ли се њима опростити, могу ли се спасти ? Мислим да је то смисао питања а ту је тешко пресудити и не треба олако схватати тај преступ. Воља Божија није сигурно, још нисам чуо да је неко напустио манастир ради жене и да се посветио.У принципу , у монаштву ти примаш крст који си сам тражио, од своје воље,без присиле, и не иде да га бацаш с леђа јер ти је превише тежак. bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Управо тако, али кајање значи и престати са огрехом, у овом случају напуштање жене и повратак у манастир. А шта је са онима који се никад не врате, јесу ли они непокајани грешници, може ли се њима опростити, могу ли се спасти ? Мислим да је то смисао питања а ту је тешко пресудити и не треба олако схватати тај преступ. Воља Божија није сигурно, још нисам чуо да је неко напустио манастир ради жене и да се посветио.У принципу , у монаштву ти примаш крст који си сам тражио, од своје воље,без присиле, и не иде да га бацаш с леђа јер ти је превише тежак. Кажеш "управо тако", па онда све супротно од онога што сам ја рекао. .mislise. Значи, човек је направио грешку што је прихватио монашки завет, а то му не одговара. На крају крајева, људи смо, можемо и да се предомислимо. Не знам уопште која ти је логика... Изгледа да монаштво схваташ као неки "магијски чин" па кад се човек једном "зачара" после више нема слободну вољу... Тотални промашај. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Заклетва девствености је кршење Божије заповести о рађању, стога је гажење те заклетве добра ствар. Изумиремо као народ, само нам још фали да здрави и прави људи избегавају женидбу мислећи да Богу службу чине. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 По мени то никако није исто - брак је прва и најстарија света тајна - први благослов људима на почетку Старог Завјета каже "Рађајте се и множите", а прво чудо које Господ Исус Христос чини јесте управо на свадби у Кани Галилејској. То није случајно, никако, јер код Господа случајности нема. У читавом Светом Писму не постоји нити један закон нити заповијест везана за безбрачност, односно целомудреност, осим САВЕТА апостола Павла: "боље вам је бити као ја". Монаштво као такво настаје релативно касно, развија се крајем трећег вијека по предању у пустињама Египта и Палестине, и оно у почетку представља најревносније хришћане који се пет пута на дан сакупљају у храму ради молитве и читања Псалтира. Свакако да је монаштво за Цркву веома важна духовна институција, али оно представља само један од два равноправна позива: спасење кроз целомудреност и спасење кроз рађање. Трећег пута како сведоче свети Оци и духовници Цркве једноставно нема. Лично мислим да уколико је неки монах сагрешио са женом (а и лично знам неке примјере) и ако је одлучио да сноси све последице прихватајући одговорност за ту жену и за ту децу да је велика срамота да се таквом одређују епитимије веће од годину дана или да се према њему односи са ниподаштавањем или да се третира од стране лажноцрквене искомплексиране малограђанштине као некакав парија, грешник, одбачен човек и слично. За Христа је бољи покајани грешник од свих непокајаних "моралиста". Прва и најстарија Божија заповијест и благослов гласи "Рађајте се и множите и напуните земљу", а монах који изађе из манастира јер схвати да му је тежак подвиг ангелског (целомудреног) образа и живот настави у брачној заједници по мени лично није толико велики грешник колико то људи оптерећени магијском психологијом и малограђанским концептима доживљавају. Лидија Миленковић, w.a.mozart, vladimir1111 and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Управо тако. Постоји код верних нека склоност да се монаштво мистификује па се онда долази у бесмислене дилеме. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Заклетва девствености је кршење Божије заповести о рађању, стога је гажење те заклетве добра ствар. Изумиремо као народ, само нам још фали да здрави и прави људи избегавају женидбу мислећи да Богу службу чине. "одричеш ли се света и свега у свету" "брат наш Владан, постризава косу главе своје у знак одречења од света и свега у свету"... не гласе ли тако заклетве и обећања које даје човјек када прима монаштво?! мислим да са погрешне тачке гледаш на то... ја ћу рећи да је часније и боље то што је неко свукао са себе мантију него да је остао монах а блудничио или ти не дај боже још веће гријхе чинио... NinaD, Дејан, Александра В. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 ја ћу рећи да је часније и боље то што је неко свукао са себе мантију него да је остао монах а блудничио или ти не дај боже још веће гријхе чинио... Амин. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 "одричеш ли се света и свега у свету" "брат наш Владан, постризава косу главе своје у знак одречења од света и свега у свету"... не гласе ли тако заклетве и обећања које даје човјек када прима монаштво?! мислим да са погрешне тачке гледаш на то... ја ћу рећи да је часније и боље то што је неко свукао са себе мантију него да је остао монах а блудничио или ти не дај боже још веће гријхе чинио... Заклетве тако гласе, али мени није јасно ко им је дозволио да их дају. Бог нам је дао тела да би Му служили на Његов начин, а не да се одвајамо од света због људских мудровања. Монаштво и целибат су незнабожачки изуми и у директној супротности са Божијом заповешћу. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 To je nebivalo, ono sto se ne odobrava. Posle braka monastvo moze, posle monastva - nema dalje. Mnogo je to ozbiljnije nego razvod. To je ja mislim zloupotreba slobodne volje, nikako Bozija volja. U braku se osoba obecava covjeku, a u monastvu Bogu. Pritom krsi zavjet poslusnosti i djevstvenosti... Ne znam kakvi su tacno kanoni, pravila, vezano za epitimiju ali je nepozeljno, neblagosloveno, sigurno. Postoji dug period iskusenistva da se licnost ispita da li je za taj nacin zivota svim srcem svom dusom svim bicem. Eto, sta bismo mislili o svesteniku koji bi prekrsio pravilo vjernosti itd. i zbog suknje ostavio cin, mantiju, Crkvu, iznevjerio Boga?! A tek monah/inja?! Ni nama mirjanima i laicima ne moze jedna osoba biti sve, to je ostrascenost i idolopoklonstvo, takodje izdaja Boga. Plus, dokle ce se opravdavati i relativizovati blud - dobro je ako se posle vjenca itd... "Ko pomisli na zenu sa zeljom vec je ucinio preljubu u srcu svome", a dalek je put od zelje (koja je na nivou misli, pomisli) do rijeci i djela. Kako duhovnici kazu "za misli nismo odgovorni, za rijeci i djela jesmo" tj. "primicemo platu svoju". dusha and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Зар није такав одлучен од причешћа?Не знам на које време... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Кажеш "управо тако", па онда све супротно од онога што сам ја рекао. .mislise. Значи, човек је направио грешку што је прихватио монашки завет, а то му не одговара. На крају крајева, људи смо, можемо и да се предомислимо. Не знам уопште која ти је логика... Изгледа да монаштво схваташ као неки "магијски чин" па кад се човек једном "зачара" после више нема слободну вољу... Тотални промашај. Требао је боље да размисли, није то хоћу-нећу, за то служи искушеништво. Ајде да дам заклетву Богу, бићу монах, биће све супер и онда видиш да није тако лако и кажеш "јао па ово је тешко, идем ја кући". Не сматрам да је монаштво магијски ритуал, већ реч дата Богу лично,крст који примаш на себе. Неко је можда имао јак разлог што је прекршио дату реч и не треба му судити,неће можда горети у паклу због тога али га сигурно не треба ни хвалити. И да јесмо људи али нам то није оправдање. kamila and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Заклетве тако гласе, али мени није јасно ко им је дозволио да их дају. Бог нам је дао тела да би Му служили на Његов начин, а не да се одвајамо од света због људских мудровања. Монаштво и целибат су незнабожачки изуми и у директној супротности са Божијом заповешћу. Зашто ти, будући не-хришћанин, уопште коментаришеш на овој теми? То је помало непристојно... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Требао је боље да размисли, није то хоћу-нећу, за то служи искушеништво. Ајде да дам заклетву Богу, бићу монах, биће све супер и онда видиш да није тако лако и кажеш "јао па ово је тешко, идем ја кући". Не сматрам да је монаштво магијски ритуал, већ реч дата Богу лично,крст који примаш на себе. Неко је можда имао јак разлог што је прекршио дату реч и не треба му судити,неће можда горети у паклу због тога али га сигурно не треба ни хвалити. Није то ништа већи грех од многих других које ми чинимо свакодневно. Колико је само пута свако од нас прекршио завет дат на крштењу? То је иначе већи завет од монашког. Ромејац and JESSY је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Зашто ти, будући не-хришћанин, уопште коментаришеш на овој теми? То је помало непристојно... Дао сам своје мишљење о важном питању за српски народ. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Септембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2011 Дао сам своје мишљење о важном питању за српски народ. kako za srpski ja sam govorio o monahu i napustanju manastira... 0205_whistling po tebi ispada da treba manastiri da zapuste da bi se Srbima kao povecao natalitet ili da dozvolimo da monaštvo bude zenjeno.. sto bi povuklo nista manje do vaseljenski sabor ... girl_jumping Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука