Jump to content

Sve sto ste htjeli da znate o monastvu istocnom i zapadnom!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Stvarno ovo monaštvo i celibat je ono što se razum buni sa tim.

Нема шта разум да се буни, то је слободна одлука сваког човека како ће да живи. Нико не присиљава никога ни на шта.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 605
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Slazem se sa Evgenikom.

Mnogo manji greh je ako vec poznas da nisi za to;

ostaviti monastvo i uci u brak nego sedeti na dve stolice gde nisi ni bracnik ni monah, to je vrhunsko licemerje.

Takodje epitimja mora da se izrekne ali ne tako prestrogo u vidu "bacanja anateme" i ostalih gluposti.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Заклетве тако гласе, али мени није јасно ко им је дозволио да их дају. Бог нам је дао тела да би Му служили на Његов начин, а не да се одвајамо од света због људских мудровања. Монаштво и целибат су незнабожачки изуми и у директној супротности са Божијом заповешћу.

Hristos Isus izreče podosta lepih reči o svetom Jovanu Kristitelju.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

U principu se svodi na seksić.

Mislim da je 90 posto razloga za napuštanje monaškog žiznjija to što se brate ljudima u crnoj rizi malo prohtelo sparivanja sa suprotnim polom.

Ako je to razlog, onda je i bolje tako, nego da kao monah-monahinja greši.

Nije loša ova temica, i ovde bi mogli svi mi bivši monasi da se skupljamo i diskutujemo. Jer i u životu je opštežiće, a ne samo u manastiru.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

prstgore

Mislim da je 90 posto razloga za napuštanje monaškog žiznjija to što se brate ljudima u crnoj rizi malo prohtelo sparivanja sa suprotnim polom.

Nije loša ova temica, i ovde bi mogli svi mi bivši monasi da se skupljamo i diskutujemo. Jer i u životu je opštežiće, a ne samo u manastiru.

prstgore

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Заклетве тако гласе, али мени није јасно ко им је дозволио да их дају. Бог нам је дао тела да би Му служили на Његов начин, а не да се одвајамо од света због људских мудровања. Монаштво и целибат су незнабожачки изуми и у директној супротности са Божијом заповешћу.

Дакле светитељи који су достигли светитељство кроз монашки чин су неважећи, треба да их избришемо из календарчића ...Није то баш људско мудровање , нити је искључиво паганска својина, и стари Јудеји су познавали ову врсту посвећености Богу.На крају мноштво српских великана који су водили и усмеравали овај народ у правом смеру су били калуђери а да су били ожењени можда би исто били велики али не толико, јер би били везани за породицу , а овако су били везани за народ који је Црква Божија и Нови Израиљ.

Зар није такав одлучен од причешћа?Не знам на које време...

На многаја љета...

Stvarno ovo monaštvo i celibat je ono što se razum buni sa tim.

Монаштво није исто што и целибат , а пустињака је било вазда па и ви поштујете неке од њих који су били Божији људи, шта ћемо са Св.Јованом Крститељем , није ли и он био безбрачан ... наравно без благодати такав пут је тежак и чак бих рекао глуп , са благодаћу то и јесте надразумни пут, што ће рећи изнад тог нашег земаљског и босанског разума 0110_hahaha

______________________________________________________________________________________

И сад једно питање које провлачим по форумима већ годинама:

Шта је бивши калуђер гори од покајаног масовног убице па да не може да се причешћује?

(Ко зна одговор постане модератор)

Подели на овим сајтовима

Mislim da je Bogu ugodan svaki dobar čovek, a nije neko loš čovek jer je napustio monaštvo. Uostalom i to se desilo sa Božijim dopuštenjem.

Nema napustanja monastva, zato postoji period iskusenistva,onaj ko olako shvata zavete nije bas pametan..............

Bozije dopustenje ne znaci da ce neko biti kasnije opravdan, moze biti i da je GOspod digao ruke, sto je mnogo verovatnije u opciji napustanja manastira.

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric

Подели на овим сајтовима

Kada bi svi ovako razmisljali svet bi odavno bio propao. MOnasi su oni koji su se predali Bogu, i posle datih zaveta stupaju u tesku borbu do smrti, samo oni koji su uglavnom gordi i ne slusaju duhovnika, i svojevoljni su donose ovako plitke zakljucke. Ima veoma mnogo svetih otaca koji do detalja opisuju nacine borbe sa strastima, vec u fazi pomisli odsecaju volju, a brate SPARIVANJE SA SUPROTNIM POLOM, nije jednostavno manir monastva, losi primeri su oni koji su ne znam kako prosli iskusenistvo. Posto manjka duhovnika, to je problem losih monaha, nema ko da nas upravlja.

Ja sam imao zelju za monastvom, ali sam imao srece dok sam jos razmisljao o tome, puno sam citao Svete oce i nekako video da to nije sala (i u tom upoznao sadasnju suprugu), a kod nas cesto veoma malo informisani, cesto i ne snadjeni u zivotu beze, a ne hrle Bogu.

Opet i u svetu znam mnoge koji zive kao u pustinji,starac Pajsije je lepo rekao da mirjani idu na vrh planine okolnim puteljcima ,dok monasi idu pravo strmim liticama.Sustinski put nam je slican, ali drugi nacin,kad nestane monastva bice to i kraj ovog sveta, kazu bogomudri oci. Mi mirjani smo veoma mlaki u svojim molitvam, uglavnom, 99 posto, tako da bi bilo dobro da nam Bog da dobrih monaha, da potpuno ne posandrcamo...................

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric

Подели на овим сајтовима

Дакле светитељи који су достигли светитељство кроз монашки чин су неважећи, треба да их избришемо из календарчића ...Није то баш људско мудровање , нити је искључиво паганска својина, и стари Јудеји су познавали ову врсту посвећености Богу.На крају мноштво српских великана који су водили и усмеравали овај народ у правом смеру су били калуђери а да су били ожењени можда би исто били велики али не толико, јер би били везани за породицу , а овако су били везани за народ који је Црква Божија и Нови Израиљ.

На многаја љета...

Монаштво није исто што и целибат , а пустињака је било вазда па и ви поштујете неке од њих који су били Божији људи, шта ћемо са Св.Јованом Крститељем , није ли и он био безбрачан ... наравно без благодати такав пут је тежак и чак бих рекао глуп , са благодаћу то и јесте надразумни пут, што ће рећи изнад тог нашег земаљског и босанског разума 0110_hahaha

______________________________________________________________________________________

И сад једно питање које провлачим по форумима већ годинама:

Шта је бивши калуђер гори од покајаног масовног убице па да не може да се причешћује?

(Ко зна одговор постане модератор)

Ne znam koji je tvoj odgovor, a moj odgovor je sledeći: idu u različitim pravcima...

Pokajani masovni ubica se kaje, on odbacuje greh i prilazi Bogu...

A bivši kaluđer odbacuje Boga i priklanja se grehu i ne kaje se i ne ispravlja se...

Подели на овим сајтовима

Ne znam koji je tvoj odgovor, a moj odgovor je sledeći: idu u različitim pravcima...

Pokajani masovni ubica se kaje, on odbacuje greh i prilazi Bogu...

A bivši kaluđer odbacuje Boga i priklanja se grehu i ne kaje se i ne ispravlja se...

Доооброоо , то може и не мора бити тако, али пази сад овај један побио 100 људи , мето их на најгоре муке, иживљавао се над њима, нема шта није чинио, оде попу исповеди се и може да се причешћује , а овај јадник рецимо наишо на неко тешко искушење, на пример уценио га игуман да превози дрогу са Косова до Београда и овај одбио , овај га метне под епитимију, па онда понови уцену, овај опет одбије овај му не да ни да једе , још владики нафилује како је калуђер сумњивог морала, како нешто тајно тргује са Шифтарима и ово и оно ... и на крају калуђер се пожали владики а владика га одбије , он се пожали патријаршији патријаршија каже да је то надлежност епископије и тако годинама у круг и човек једног дана скине мантију пљуне игуману по сред чела и оде.

И шта ?

Ено га никад се није оженио , ради у некој државној институцији и неможе да се причешћује.

ЗАШТО ?

Подели на овим сајтовима

У праву је Лепи - овде је у питању "сексић". Само не код бившег монаха, него код оних које своје сексуалне фрустрације пројектују на монаштво.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Читала сам да монаси добивају ангелски образ, а гледала сам и монашење.

после давања завјета безбрачности, сиромаштва и послушности. и гажења истих

пуно је теже вратити се на прави пут.

Покајање је само оно што нас спашава и приближује Богу, тако је и разбојник са десне

стране Христа спасио се покајањем и исповедањем вере.

За мене су монаси и монахиње нешто свето у овоземаљском животу,

осим благослова, је све што затражим од њих, имам осећај да би им било

којим питањем украла драгоцјено време које посвећују молитви.

Имам осећај да нас Бог "трпи" овако грешне само због нјихових непрестаних молитви.

Подели на овим сајтовима

Доооброоо , то може и не мора бити тако, али пази сад овај један побио 100 људи , мето их на најгоре муке, иживљавао се над њима, нема шта није чинио, оде попу исповеди се и може да се причешћује , а овај јадник рецимо наишо на неко тешко искушење, на пример уценио га игуман да превози дрогу са Косова до Београда и овај одбио , овај га метне под епитимију, па онда понови уцену, овај опет одбије овај му не да ни да једе , још владики нафилује како је калуђер сумњивог морала, како нешто тајно тргује са Шифтарима и ово и оно ... и на крају калуђер се пожали владики а владика га одбије , он се пожали патријаршији патријаршија каже да је то надлежност епископије и тако годинама у круг и човек једног дана скине мантију пљуне игуману по сред чела и оде.

И шта ?

Ено га никад се није оженио , ради у некој државној институцији и неможе да се причешћује.

ЗАШТО ?

Jer nije imao dovoljno smirenja u odnosu prema igumanu, u vezi sa nepravednom optuzbom i dr....i trpljenja.

Zato je monah jer traga za smirenjem...i Bogu se moli...

Naravno, pričamo hipotetički.

A pokajani masovni ubica se pokajao...iskreno i postaje novi, bolji čovek...Zar ne...?

E sad, ako bi se pokajao i vratio manastiru...pitanje je :Šta se takvome, nedovoljno utemeljenome monahu moze poveriti ...da spasava tuđe duše?

Подели на овим сајтовима

И шта ?

ЗАШТО ?

kako teska prica, kakav tezak krst... pa i cuvenog o.Tadeja je istjerao cini mi se vladika iz manastira i umro je u kuci nekih dobrih ljudi, a po smrti su ga sahranili u njegovom manastiru... a ne moze da se pricescuje jer je 'kome je vise dato, vise ce se traziti od njega' 'ko pretrpi do kraja taj ce se spasti'... i jos sto u crkvi ima puno formalizma, da ne kazem sta gore... jesam li ja to ovde procitala da je jedan vladika rekao popu koji je htio da se ponovo ozeni, nemos' al' aj' u manastir, bice zena, bice svega...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...