Jump to content

Тачијев прадеда – православни српски свештеник (Доказ из Хиландара)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мени је занимљива највише она повијест према којој су се велики везир Соколовић и Никола Шубић пред одлучујућом битком под Сигетом дописивали, Соколовић Зринском написа писмо босанчицом, да се предају а овај њему ЈОК, каква море море предаја, на глагољици, то је најбоља илустрација тога што се дешавало. касније баш захваљујући Соколовићу су Турци предали мртво тијело његовог сина и главу Зринског да их се може покопат хришћански у њиховој породичној гробници. Истина је да су се Турци много опакије понашали у Србији, изгледа зато што су већином тамо на служби били прави Турци, у Босни за прво су фратри испословали ону Ахднаму, за друго самим исламизираним Бошњацима послије се није хтјело проводит више такве драстичне репресалије и зулум које су проводили Турци над хришћанима, над својим истојезичницима дакле. Било је доста разлике међу тим како су се понашали у србији, Црној Гори, Бугарској и Македонији на једну страну и у БиХ, Босанском Вилајету на другу страну.

Opsada je počela 5. kolovoza i trajala je punih mjesec dana. Kako se sigetska posada junački branila i pritom nanosila teške gubitke turskoj vojsci, veliki vezir Sokolović poslao je Nikoli Šubiću Zrinskom strelicu s pismom u kojem mu je obećao da će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Malo poslije Sulejman šalje dokaz Zrinskome da su mu zarobili najstarijeg sina Jurja u Međimurju, te traži da mu preda grad ukoliko ga želi živa, a potom su poslali više pisama na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku, u kojima su pozivali branitelje da uludo ne gube glave, nego neka se predaju pa će ih sultan još i nagraditi. Iako su znali da ne postoje nikakvi izgledi da im pristigne pomoć, Zrinski i branitelji se nisu ni jednog trenutka pokolebali nego su ostali vjerni svojoj prisezi.

http://hr.wikipedia....itka_kod_Sigeta

Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Горе СРБИЈА великим, наравно, ја испишем па исправљам, сад ми прошло вријеме за исправке, како брзо пишем некад ми се та велика слова не ухвате.

Подели на овим сајтовима

ocu ja da vidim taj video... zeljko, moze na pvt?

Па ти си атеиста која је корист да ти видиш тај видео ?

п.с. на истоименој теми на видовдану и даље стоји тај видео.

А има га и код мене на ФБ профилу.

Подели на овим сајтовима

Video je katastrofalan, na njemu se vidi kako coveka* ubijaju, pa sam ga zato lepo sklonio da neko ovde ne dobije srcku, jer svi znamo da ima ljudi osetljivih, koji ovako nesto ni izbliza ne mogu da podnesu!

Brate Zeljko, izvini, ali ovo stvarno nije materijal za bilo koji normalan razgovor.

...

* u pitanju je covek koji je iz Islama presao u Hriscanstvo, pa je Zeljko hteo da pokaze kako sa takvima postupaju, i da su tako postupali sa onima koji u ranija vremena nisu hteli da napuste Hriscanstvo...

Видео није катастрофалан него реалан,приказан је на државној телевизији египта, на њему се види како муслиман( о Тунису је реч , тако омиљеној туристичкој дестинацији) коље човека који је прешао из ислама у Хришћанство. Мени је занимљив видео пошто мученик потпуно смирено прихвата смрт , док турчин нешто булазни на арапском и готово пада у екстазу, наиме изговара неке стихове из Курана. Водитељ се пита да ли је то ислам.

Ја му кажем - то је ислам.

А то што садашњи муслимани не желе да је то ислам, зато имају појаву исламиста.

То су факти , остало су наклапања.

Подели на овим сајтовима

на њему се види како муслиман коље човека

To sam i rekao - ne moze svako da gleda ovako nesto, ima ljudi izuzetno osetljivih...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ja ću opet da kažem da za mene nije strahota ni za tog čoveka ni za čovečanstvo ako neko promeni svoju veru.

Čudne se stvari dešavaju u ljudskoj duši i čovek svoju čežnju za Bogom često želi da ovaploti na neki njemu opipljiv i razumljiv način.

Pričam pre svega o ljudima koji iz religijskih (verskih) ubeđenja menjaju vere.

Što se tiče tog Tačijevog pradede, čisto sumnjam da se radi o bilo kakvoj religijskoj ubeđenosti i preumljenju, nego iz ekonomskih razloga. A možda je i život bio u pitanju. Ko to sada zna.

Kad je mogao Artemije stari da zbaci krunu na glavi nakon 40 godina, a nije mu dlaka s glave falila, kad su mogli toliki drugi kojima je u Crkvi bilo lepše i lakše nego da su negde van Crkve, što ne bi neko kome je potencijalno život bio ugrožen, još pre nego ovi.

Verujem da u islamskom svetu ima dosta potajnih hrišćana čiju veru zna Bog i oni sami. Kada bi je obznanili ne bi im bilo lako, a mnogi bi bili ubijeni. Stavite se sami u tu situaciju. Jeste to teško i razumeti jer smo mi navikli na lagani verski život u kojem je sve do smrti isplanirano i realno ne prete nam nikakvi pogromi i ubistva zbog vere. Pošten odgovor na pitanje: "Da li bi se preverio u islam ili bilo koju drugu veru, ukoliko bi ti život bio ugrožen?" ne zna niko od nas, mada se svi kunu verovatno, poučeni bajkovitim žitijama da bi i život svoj dali na Krstu kao sam Gospod, a plaču kada teta u Domu zdravlja treba da im vadi krv.

Mnogo analitičniji i samokritičnije treba prići svemu ovome.

Hašim Tači će svoju presudu dati Gospodu ne toliko zbog toga što je musliman nego zbog toga što je naređivao ubistva civila i što je ubijao posredno narod, preprodajom droge. A možda se preumi. Nije li i Apostol Pavle bio progonitelj i ubijao hrišćane, pa postao onaj zbog čije su se reči milioni spasli. Slava Bogu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Куго људска, да те Бог убије!

Али ти је мало по свијета

те си својом злошћу отровала,

но си отров адске своје душе

и на овај камен избљувала?

Мала ти је жертва сва Србија

од Дунава до мора сињега?

На трон сједиш неправо узети,

поносиш се скиптром крвавијем;

хулиш Бога с светога олтара,

мунар дуби на крст раздробљени!

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

ja ću opet da kažem da za mene nije strahota ni za tog čoveka ni za čovečanstvo ako neko promeni svoju veru.

Čudne se stvari dešavaju u ljudskoj duši i čovek svoju čežnju za Bogom često želi da ovaploti na neki njemu opipljiv i razumljiv način.

Pričam pre svega o ljudima koji iz religijskih (verskih) ubeđenja menjaju vere.

Što se tiče tog Tačijevog pradede, čisto sumnjam da se radi o bilo kakvoj religijskoj ubeđenosti i preumljenju, nego iz ekonomskih razloga. A možda je i život bio u pitanju. Ko to sada zna.

Kad je mogao Artemije stari da zbaci krunu na glavi nakon 40 godina, a nije mu dlaka s glave falila, kad su mogli toliki drugi kojima je u Crkvi bilo lepše i lakše nego da su negde van Crkve, što ne bi neko kome je potencijalno život bio ugrožen, još pre nego ovi.

Verujem da u islamskom svetu ima dosta potajnih hrišćana čiju veru zna Bog i oni sami. Kada bi je obznanili ne bi im bilo lako, a mnogi bi bili ubijeni. Stavite se sami u tu situaciju. Jeste to teško i razumeti jer smo mi navikli na lagani verski život u kojem je sve do smrti isplanirano i realno ne prete nam nikakvi pogromi i ubistva zbog vere. Pošten odgovor na pitanje: "Da li bi se preverio u islam ili bilo koju drugu veru, ukoliko bi ti život bio ugrožen?" ne zna niko od nas, mada se svi kunu verovatno, poučeni bajkovitim žitijama da bi i život svoj dali na Krstu kao sam Gospod, a plaču kada teta u Domu zdravlja treba da im vadi krv.

Mnogo analitičniji i samokritičnije treba prići svemu ovome.

Hašim Tači će svoju presudu dati Gospodu ne toliko zbog toga što je musliman nego zbog toga što je naređivao ubistva civila i što je ubijao posredno narod, preprodajom droge. A možda se preumi. Nije li i Apostol Pavle bio progonitelj i ubijao hrišćane, pa postao onaj zbog čije su se reči milioni spasli. Slava Bogu.

Бог никоме не даје искушење које превазилази његове могућности.

Све је ово што си ти рекао тачно али нема везе са процесом спасења.

Потомци алкохоличара имају физичких проблема наслеђују склоност ка алкохолу и разорену породицу, расточено имање.

Далеко је већи грех преверавање и напуштање Христа.

Немој релативизовати ствари .

Ја сам први против задртих зилота који умишљају како је лако главу дати за веру , а знам их и познајем их , најупорнији ће ићи само до пар масница добијених у тучи , а већина ће да бега и скрива се по пећинама( уосталом то им је читав апокалиптични концепт - то бегање и скривање по пећинама) .

Није лако главу дати , ни у ком случају, па чак ни за веру , па таман неко био и поп.

Мало је оних који су добровољни мученици.

Али остаје она поука мајке краљевића Марка - Боље ти је изгубити главу него своју огрешити душу.

То је зацртани идеал.

Али је мало јунака .

Не судимо ми некоме када кажемо да су његови преци преверили, него дефинишемо.

Није свака констатација суд.

Јер у том случају више не би било размишљања.

Просто то им је наслеђе. Лоше наслеђе.

Што не значи да су аутоматски због тога осуђени, али не значи ни да то зло наслеђе неће утицати зло на њих.

Опет је на сваком човеку избор.

Ја имам списак свих племена по Косову и Северној Албанији српских и шиптарских и сва њихова порекла и претке и славе које су им.

То је једна народ.

Наш народ .

Подељен вољом порте цариградске и потурчен. Последње племе које су потурчили су Горанци и они су остали пола пола, имају веру и имена шифтарска а језик старосрпски, славе славе иду у џамију.

Код нас на Видовдану један Горанац Зејнел Зејнели пише текстове, већи је патриота од већине "чистих" Србаља које ја знам.

Више му је стало до Косова него свим нашим политичарима .

Дакле не судим ја вери исламској, нити тим људима.

Али констатација је таква да је тешко бити Зејнел Зејнели , а лако бити Хашим Тачи.

Грех је лак , подвиг је тежак.

Тотално је површно и незналачки поредити апостола Павла и Хашима Тачија једног верског ревнитеља истинскога Бога и једног нарко боса .

Да си поредио апостола Павла и рецимо Зукорлића па ајде де.

Али Хашим , Хитлер, Наполеон, и слични немају везе .

Поређење је бесмислено и површно.

Апостол Павле се може поредити са Артемијем.

То би било исправно, с тим што Артемије није отишао тако далеко да издаје наређења за хапшења и убијања људи из СПЦ. Али јесте ревнитељ.

Подели на овим сајтовима

Nebi voleo da ja i moja porodica docekamo da me neko uceni zivot ili vera. Iskreno se nadam da bi imo dovoljno Duha Svetog da izaberem veru.

Ali ja jednostavno ovo moram da kazem,svaki dan na ovom forumu naletim na po neku temu gde muslimani kaznjavaju ljude koji su presli u hriscanstvo,koji su cepali kuran,itd.

Pa me interesuje dali ce medjunarodna zajendica i ova svetska sila koja bobarduje i unistava sve zive i njih da kazni.

Stvarno mi je to odvratno,zivim u zemlji de su muslimani 500 godina uzimali danak u krvi,silovali zene,palili i ugnjetavali,pa i onda kad je doslo drz nedaj tamo pred prvi balkanski rat nasi velikasi su imali dovoljno milosti da ih nediraju i ostave u zivotu cak mnoge i da zive na ovim prostorima.

Pa se ponekad pitam dali to znaju Hasim Taci,Zuhorlic i ostala muslimanska gamad u srbiji,dali znaju koliko su srbi imali razumevanja za poturice za vreme balkanskih ratova i posle 500godina Turske vladavine,a oni su nam posle palili nase hramove po Kosovu i Metohiji.SRAMOTA

Подели на овим сајтовима

Nebi voleo da ja i moja porodica docekamo da me neko uceni zivot ili vera. Iskreno se nadam da bi imo dovoljno Duha Svetog da izaberem veru.

Ali ja jednostavno ovo moram da kazem,svaki dan na ovom forumu naletim na po neku temu gde muslimani kaznjavaju ljude koji su presli u hriscanstvo,koji su cepali kuran,itd.

Pa me interesuje dali ce medjunarodna zajendica i ova svetska sila koja bobarduje i unistava sve zive i njih da kazni.

Stvarno mi je to odvratno,zivim u zemlji de su muslimani 500 godina uzimali danak u krvi,silovali zene,palili i ugnjetavali,pa i onda kad je doslo drz nedaj tamo pred prvi balkanski rat nasi velikasi su imali dovoljno milosti da ih nediraju i ostave u zivotu cak mnoge i da zive na ovim prostorima.

Pa se ponekad pitam dali to znaju Hasim Taci,Zuhorlic i ostala muslimanska gamad u srbiji,dali znaju koliko su srbi imali razumevanja za poturice za vreme balkanskih ratova i posle 500godina Turske vladavine,a oni su nam posle palili nase hramove po Kosovu i Metohiji.SRAMOTA

ne znaju sta rade

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Kada pričamo o albancima ne možemo govoriti o muslimanima. Albanci su čudna sorta koja svoje bitisanje zasniva pre svega na nekim drevnim rodovsko-plemenskim odnosima, pre nego na veri. Kada se radi o veri albanaca ima muslimana, rimokatolika i pravoslavnih. Ovi što su muslimani su kurtešije i nije to neki islam iza kojeg bi stao i podržao ga svaki pošten musliman. Što se tiče rimokatolika u albaniji oni su kod srba u poslednjih nekoliko godina prilično popularni. Sredovečni i stariji srbi iz sela žene se uglavnom devojkama iz tih porodica. Pravoslavni su mi malo poznati, ali sam gledao neke predivne ikone i crkve. Moraću da potražim po Martirijevim temama da vidim ima li nešto o Albanskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Tako da što se tiče albanaca da rezimiramo, bilo onih u Albaniji ili na Kosovu i Metohiji ili bilo gde drugo, ne razmišljajte o njima kao o nekim veri sklonim ljudima. Albanci su vredni ljudi i poslušni. Veoma su zajedljivi i pamte sve loše. Ako vas prime u dom, gostoljubivi su i stičete njihovo poverenje, ali ne blanko.

U svakom slučaju Albanija postaje polako turistička meka i za srbe. Vidim ove godine ima dosta agencija koje nude aranžmane u Draču i albanskim letovalištima, koji su sa cenama veoma konkurentni a pružaju komplet uslugu. Mislim da nije kao u Turskoj ali je svakako bolje nego u Crnoj Gori (izuzev zaliva).

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Гости

Taci-pop_13_f.jpg

(Балканоид, vestionline.com)

На блогерском сајту “Балканоид” један од блогера поставио је веома занимљив текст о пореклу Хашима Тачија. Ми вам га у целости преносимо.

Нешто што сам Хашим Тачи, премијер окупаторске шиптарске владе тзв. Републике Косово зна, остатак света не зна.

Зна и цела његова фамилија, а било којег старијег Шиптара староседелаца из Дренице ако питате и ако сме да вам то каже, рећи ће вам следеће: засигурно се зна и памти да је прадеда Хашима Тачија био Србин, православни поп. По имену и презимену Радослав Даниловић.

Читајући ове прве редове наше приче, прво што ће те помислити: “Па ово је просто немогуће и неистина”.

Ево и чињеница, непобитних и доказивих.

У писму Митровачког хоџе, Турчина Мула-Ибрахима, са почетка 1912. године, које је он писао муфтији у Скопљу стоји овако:

“Праву веру су примили многи овде. Међу њима многи виђенији Срби, па чак и неки попови као што су Милутин Јакшић из села Пантина, којег су Срби убрзо убили, јер, су сматрали да је срам велику нанео њима. У Староме Тргу праву веру је примио поп Јован Аксић, али није смео остати медју својима већ је тражио да се насели овде у Митровицу. У Србици је у нашу веру прешао поп Радослав Даниловић и све своје привео свемогућем Алаху и правој вери.Овај Радослав се преобратио и примио име Јусуф, а важи за јако угледна човека међу својим Каурима. Многи су тамо у његовој парохији пошли његовим стопама и примили праву веру. Ја му не смем веровати, Каурин је Каурин, држим га на удаљености, већ све верске послове и управу над Србицом и тим крајем пуштам већ провереном Ибри Пећанцу који држи на оку овог Радослава, а правоверног Јусуфа, па му је и речено, да ако шта примети, да га пошаље овамо нама у Митровицу. Ми би смо овде знали како би са њиме. Ако је Каурин лажно то урадио, лако ће мо га склонити. Држимо га стално на оку”.

Овај докуменат, у оригиналном рукопису, данас постоји у историјском архиву Турске у Анкари.

Други документ, који се налази у библиотеци манастира Хиландара, а датира из 1898. године, из манастира Соколица потиче и то је списак свештеника и пароха. Као парох Србички на списку стоји поп Радослав Даниловић, за којег се у напомени дописује да је један од најревноснијих и најбољих свештеника, те да ужива велики углед код својих парохијана.

Ту се испод тог списка свештеника још и наводи да је извесни Радослав нешто заболовао, тако да је владика морао слати свештеника из Жеровнице (село поред Звечана) да га мења на службама, али да се је опоравио.

Четрнаест година након прављења овог списка, тај исти поп Радослав се преобратио у Ислам. Нико не може са сигурношћу да зна зашто је то урадио, јер, је важио за јако угледног човека и цењеног свештеника.

Познато је да је у то време, пре балканских ратова, маса Срба по Рашкој области и северу Косова потурчено силом. Да ли је и у овом случају сила била пресудно да поп Радослав, а прадеда Хашима Тачија промени веру, не зна се са сигурношћу.

Примивши Ислам, поред жене, попадије са којом је живео, ново печени Муслиман Јусуф, а бивши поп Радослав жени се са још једном женом Арнауткињом из неког засеока са Ћићевице, она умире на порођају са првим дететом. А тек са другом Арнауткињом која је била из Глоговца добија деду Хашима Тачија и још четворо деце.

Занимљиво је, да иако није као муслиман добио верску управу над становништвом, већину својих парохијана успео да преобрати у Ислам, вероватно се надајући да ће да постане хоџа и наново добије верску управу ту у Србици. Никада до краја живота, 1929. године то није успео, иако Турци већ дуго нису туда владали.

St_Dmitrij_02.jpg

Крсна слава Даниловића је била Митровдан, а има и занимљив податак, да део те фамилије Даниловића, који нису се хтели потурчити, пребегли су у ондашњу Србију и населили се у сам град Краљево, где њихови потомци и данас живе.

Јасно је да Хашим Тачи у себи има јако мало арбанашке крви и то само по женској линији у три генерације. Засигурно се зна да је ово њему познато и да је пред сведоцима, у Бреги Хоџес повише Поношевца, у главном штабу УЋК, револтиран неуспехом терористичких команданата на терену, на једном од састанака то јавно и рекао. Како су они Шиптари неспособни, а да имају велику срећу да он у себи има српске крви и да требају бити срећни да их он као такав води.

О томе и данас постоје сведоци. Један од њих је то јавно и рекао у једној телевизијској емисији 2005. године на једној Пећкој локалној телевизији. Наравно, исмејан је, на њега су почели да бацају и дрвље и камење, водитељка га је тада у емисији јавно питала да ли се он дрогира или је под утицајем алкохола. Након многобројних претњи, упућиваних њему и његовој породици, побегао је са Космета и затражио и добио политички азил у Бразилу. Сада живи у Сао Паолу.

Хашим Тачи то зна, јако добро, међутим, крије то из политичких разлога. Свестан да би га политички противници напросто “растргли” када би то сазнали и када би имали икакве доказе о томе. На Митровдан, проверите ако имате начина, свестан да му је то Крсна Слава, Тачи ништа не ради. Не долази на посао.

Како је њему, који све то зна, а опет мора да ради по диктату Америке и њених савезника, не бих знао. Да негира своју прошлост можда и може, али своју крв не може да источи. Нека му је Бог или Алах на помоћи!

Извор: Србин.инфо

Подели на овим сајтовима

Хашим Тачи то зна, јако добро, међутим, крије то из политичких разлога. Свестан да би га политички противници напросто “растргли” када би то сазнали и када би имали икакве доказе о томе.

Sto bi ga ko rastrgao, kad je opste poznato kako je velik broj siptara nastao... eto bas tako kako u tekstu i pise.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Прочитао сам овај текст пре пар месеци негде...што каже Дина, ништа чудно...потурице морају бити крваве до рамена...а овај је до ушију..

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...