Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

On 11. 7. 2013. at 22:16, Ljubičasta рече

Pa prvo i najvaznije iz zdravstvenih razloga.Nositi gorcinu i gnijev prema nekom zbog uvrede nije zdravo ni u kom smislu.Tesko jeste,ali onaj ko prije svega zeli sebi dobro treba da drugima prasta jer se oslobadja onog sto ga koci da ide naprijed i poleti.Ne postoji ljepsi osjecaj od oprostaja osobi za koju ste mislili nekad da mu nikad ne biste mogli da oprostite.

mogu da oprostim, ne mogu da zaboravim!

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

Мој колега Дамјен има обичај рећи; па мене не можеш увриједити, јер оно што ти мени кажеш напримјер да сам будала, ако се увриједим, значи да прихватам то што ми говориш (у овом случају то да сам будала), а пошто ја сматрам да то нисам, ја ни не прихватам то што ти мени говориш!  :))

Сложила бих се са својим колегом Дамјеном, ако дозволимо да нас неко увриједи, ми смо тиме прихватили све оно што тај неко изрекао док нас је вријеђао, а ја то не прихватам! :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

И да, праштајте ако кога увриједих (а јесам сигурно)!  molimoli

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

On 11. 7. 2013. at 22:38, Биљана рече

Мој колега Дамјен има обичај рећи; па мене не можеш увриједити, јер оно што ти мени кажеш напримјер да сам будала, ако се увриједим, значи да прихватам то што ми говориш (у овом случају то да сам будала), а пошто ја сматрам да то нисам, ја ни не прихватам то што ти мени говориш!  :))

Сложила бих се са својим колегом Дамјеном, ако дозволимо да нас неко увриједи, ми смо тиме прихватили све оно што тај неко изрекао док нас је вријеђао, а ја то не прихватам! :) 

te sitne uvrede...hahhah ma na to ne okrecem glave... ima onih tezih, od bliskih ljudi ili nam se samo cine bliski..

elem.. ne zaboravljam...  ;)

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

On 11. 7. 2013. at 22:49, keka рече
te sitne uvrede...hahhah ma na to ne okrecem glave... ima onih tezih, od bliskih ljudi ili nam se samo cine bliski.. elem.. ne zaboravljam... 

Али тако се поставиш према свакој увреди! :))  

Подели на овим сајтовима

Zašto treba praštati uvrede? Zato što uvrede :) ne postoje. Odnosno - ako se zapitamo šta je to uvreda dođemo do sledećeg: 

Ko biva povređen uvredom?  Izlišno pitanje? Naravno da sam to JA!! Dakle, uvreda gađa na moje ja, moju samoživost, na  ono zbog čega smo i izgnani iz raja - na mog robovlasnika koji me gura uvek u prvi plan, kojimi govori da sam ja najvažniji na svetu, da se meni treba da ugađa a ne da me se vređa, moja sujeta je povređena i zato patim. Kad ne bih imao sujete, uvrede bi bile kao meci što uvek promaše metu. 

Drugo, ko proizvodi oseđaj bola i uvređenosti u meni? Da li onaj ko me vređa ulazi u moju dušu i pravi dar-mar ili to, ipak, radi neko drugi? Naravno da je neko drugi! Onaj ko me vređa šalje samo reči do mojih ušiju, a te reči, posle, ja preuzmem dovedem ih do srca, pogodim njima voljno, sam, tačku koja me boli - ja navedem projektil do mete - niko drugi, i onda JA proizvedem u duši bol, koji - dakle, u potpunosti zavisi od mene, jer ja i dozvoljavam da se stvori, raste, i da me razara. 

Dakle, uvreda me pogađa zato što ja to tako želim, ja joj dajem snagu, a ja je mogu i isključiti, učiniti nedelotvornom, jer je neću navesti do mete. To sve zavisi SAMO od mene i niotkoga drugog. 

E zato treba, ne opraštati uvrede, jer opraštanje znači da sam već dozvolio da budem pogođen, da se pogodim, Uvrede ne treba slušati i davati im snagu i onda nisu uvrede, već prazne reči koje se odbijaju od mojih ušiju kao sitan kamenčić od armiranog stakla.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Uzmeš svesku i zapišeš 'taj-i-taj je dana tog-i-tog rekao/uradio to-i-to i

kod mene je to proizvelo emociju tu-i-tu. Molim Ti se Bože da mu/joj

oprostim jer ne mogu to sam/sama', i počneš da se ponašaš ... 'oproštenjski'.

Ne moraš čak ni da pamtiš uvredu, jer stoji zapisano, u svesci...

Slobodan si kao ... Free bird!

http://www.youtube.com/watch?v=wHx7vaa9Fwo

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 11. 7. 2013. at 22:16, Ljubičasta рече
Nositi gorcinu i gnijev prema nekom zbog uvrede nije zdravo ni u kom smislu.Tesko jeste,ali onaj ko prije svega zeli sebi dobro treba da drugima prasta jer se oslobadja onog sto ga koci da ide naprijed i poleti.Ne postoji ljepsi osjecaj od oprostaja osobi za koju ste mislili nekad da mu nikad ne biste mogli da oprostite.
да...управо то...опраштањем задобијамо тако драгоцену слободу...какав је то осећај..... :navijanje:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 11. 7. 2013. at 22:25, keka рече
mogu da oprostim, ne mogu da zaboravim!

и то је довољно.... :))

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 12. 7. 2013. at 7:42, Toma рече
Uzmeš svesku i zapišeš 'taj-i-taj je dana tog-i-tog rekao/uradio to-i-to i kod mene je to proizvelo emociju tu-i-tu. Molim Ti se Bože da mu/joj oprostim jer ne mogu to sam/sama', i počneš da se ponašaš ... 'oproštenjski'. Ne moraš čak ni da pamtiš uvredu, jer stoji zapisano, u svesci...
одличан предлог..... :aplauz: :good2: 8086.gif

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Oprastati treba da bi dushi bilo lepo i ugodno.

Jer ako smo zlopamtilo i ne oprastamo onda dusha ponovo i iznovo bude povredjena i tuzna jer svaki put kad se setimo a nismo oprostili dusha strada jer sve prezivljavamo ponovo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...