Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Аман, гдје несташе она златна времена - те маљ, те хљеб, те срамота..цццц :) Шалим се, мало бјеше таквијех јунака ка' што бјеше Страхињићу Бане!

Подели на овим сајтовима

Аман, гдје несташе она златна времена - те маљ, те хљеб, те срамота..цццц :) Шалим се, мало бјеше таквијех јунака ка' што бјеше Страхињићу Бане!

Ја сам мислио да смо бајке превазишли.... :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ово људи често говоре, а ја се не бих нимало сложио. Телесна превара не иде без унутрашње, само је додатак тако да не видим како може бити гора. Није то рефлекс, као трептај ока, него промишљења и свесна радња, тачније цео процес радњи. Ако некога "унутрашњи" преваримо, али ипак не дозволимо себи да се то манифестује физички, ако бар ту повучемо црту, ако се зарад љубави, поштења или било чега одрекнемо да материјализујемо идеју, како је то горе него да смо и физички и у себи то урадили? Као када бисмо рекли да је горе желети ишамарати неког, него га заиста ишамарати. :)

Не слажем се са тобом. Верујем да постоје тренуци у животу када се неко тотално без унутрашње припреме и размишљања препусти неком телесном надражају попут физичке преваре супружника, заручника итд. Не мора да постоји предумишљај, то може само да буде крив тренутак, неки тренутни стрес, љутња, алкохол, не дај Боже дрога и да се неко тотално неприпремљен упусти у превару.

О превари као много страшнијој сматрам размишљање, дакле предумишљај, чежња, предавање машти, жеља да се тој особи припадне, посматрање и осматрање свега што је у вези са њом. Мисли су чудо, препуштање унутрашњим осећањима.. Лично мислим да је ово друго страшније, јер особа у мислима може много јаче да твори дела пред Господом. 

Наравно да је боље да се особа никад не препусти тренутним надражајима, па тако и не посрне у грех или да уколико има жељу да размишља и машта о некој особи то у неком тренутку пресече и прекине тај ланац греха, али то уједно захтева огромну снагу. 

Нисмо сви исти, не падамо сви на исте грехове и страсти. Није нам свима дат исти Крст, па тако и прељуба и опроштај у многочему зависе. Зависи од ситуације, од односа, заједнице, труда, улагања у благостање..

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Da li oni koji ne bi oprostili, ne bi oprostili iz ljubavi ili egoizma?

Možda ne bi oprostili jer nisu dovoljno jaki, jer čula sam da bol oslabi čovjeka...mada, ja bih našla snage za praštanje.

Ja sam dala odgovor, sad je na tebe red, jer ne prihvatam ono ako nije iz ličnog skustva.

Siti gladnom ne vjeruje.

Ako je iz ličnog...od mene imaš duboko poštovanje.

Подели на овим сајтовима

Ne postoji ništa preko čega ne bih prešla ili ne oprostila, pa ni preljuba.

Da, ovo je moje lično iskustvo, da sve praštam i preko svega prelazim.

Подели на овим сајтовима

Ne postoji ništa preko čega ne bih prešla ili ne oprostila, pa ni preljuba.

Taj dio mi je jasan  i slažem se da treba tako...ali drugi dio koj glasi:

U tom slučaju bih problem usmerila ka sebi ,a ne ka suprotnoj strani jer bi bilo očigledno da nešto ne štima.

...nije mi jasan. 

Подели на овим сајтовима

Верујем да постоје тренуци у животу када се неко тотално без унутрашње припреме и размишљања препусти неком телесном надражају попут физичке преваре супружника, заручника итд.

Нећу да тврдим да се ово не може десити, али ми се чини да у сваком случају мора да постоји тренутак свесне одлуке. Колико год тај тренутак био кратак, не могу да замислим да се неко упусти у превару, а да му кроз свест не прође информација шта то тренуто ради. Мислим, под којим год дрогама или колико год да је пијан човек, све док је физички способан да изврши прељубу, убеђен сам да је способан да опази и разуме своје поступке. Тако да алкохол, дрога, атмосфера, стрес итд итд могу да буду само "помагачи" у одлуци да се превара учини, али никако ми не пије воду прича да неко није био свестан шта ради.  Предумишљај и планирање не мора да постоји наравно, али и тај кратки тренутак одлуке је без оправдања икаквог.

О превари као много страшнијој сматрам размишљање, дакле предумишљај, чежња, предавање машти, жеља да се тој особи припадне, посматрање и осматрање свега што је у вези са њом

Е а мени би рецимо сазнање да моја жена/ девојка машта о другом мушкарцу било много, много гадно и поражавајуће и све. Али идеја да је спавала са другим мушкарцем је hell on Earth, још мнооооого горе. :)

Нисмо сви исти, не падамо сви на исте грехове и страсти.

Ово је скроз тачно, само што се ове конретно теме тиче, нема оправдања, ако се ја питам. Нико, али нико, не може да се вади да је преварио јер је слаб на нешто, није то жеђ или глад па да се мора задовољити по сваку цену. Свако може да одложи задовољство да би испао фер. Не мора чак ни да га се одрекне, само да одложи док не рашчисти однос у којем је. Ако му није стало ни да се толико минимално жртвује да би испао фер према некоме кога наводно воли, онда никако није заслужио другу шансу, јер је глупо хранити однос који је толико шупаљ.

Иначе, ти племенитије размишљаш од мене на ову тему, ту нема спора.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ja sam postao ekspert u oprastanju prevara i slichnih stvari. Cistoda se pohvalim, kad mogu ja - moze svako. :D

U ljubavi svi su gresni hahaha. :D

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...