Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Da si svešteno lice verovatno bi oprostio ženi i gore stvari, naročito ako obeća za ubuduće da se neće ponoviti..

Šalim se :) (ali tako se priča da  je u praksi).

Да, на жалост због чина али не само због чина него и због понижења пре свега, многи свештеници које је жена преварила а да су они то сазнали остају у формалном браку... и то је оно што је најгоре.

Мислим да се свештеник може црквено развести, али се не може поново венчати, дакле морао би наставити као калуђер. А ту већ не видим у чему би био проблем.

Подели на овим сајтовима

Да ли је гора од убиства човека ?

У најмању руку, у рангу су. Не бих могао да опростим управо из разлога јер бих као личност за прељубницу био мртав. Живот који смо живели, као јединствене личности, био би мртав. Ја бих наставио да будем неко други, да градим нови идентитет.

Подели на овим сајтовима

Има она чувена од Лакана:

Чак и да мушкарац стварно вара жену, тиме њена љубомора неће бити мање патолошка ...

Другим речима, чак и да неко има реалног "повода", опет ће бити прељубник.

Мада, с друге стране, живот је већи од "да" и "не", тако да и Јустинова верзија приче може да буде корисна за неког.

Имаш мужа и жену, и они имају троје деце.

Он је скроз занемарио зато што му је рецимо ,занимљивије да по цео дан игра игрице а секс га не интересује јер је превише захтеван физички.

Она неће да се разведе због деце и да не би растурала породицу.

Ако има некога са стране,ја би се ту сложио са оцем Јустином да она није прељубница...

Подели на овим сајтовима

Dejane, mislim da zapostavljanje žene od strane muža nije opravdanje da žena čini preljubu. Svakako, muž u tom slučaju čini grijeh jer nije on gospodar svog tijela nego žena, kao što je i ženino tijelo u vlasništvu muža. :)

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Да, на жалост због чина али не само због чина него и због понижења пре свега, многи свештеници које је жена преварила а да су они то сазнали остају у формалном браку... и то је оно што је најгоре.

Мислим да се свештеник може црквено развести, али се не може поново венчати, дакле морао би наставити као калуђер. А ту већ не видим у чему би био проблем.

Ја знам за неке свештенике у банатској епархији који имају други брак,то јест знам за једног,мамина колегиница му била прва жена....

Подели на овим сајтовима

Težak život ne može biti opravdanje za grijehe,barem ne one teže. Kao što kaže naš pametni narod, u dobru je lako dobar biti,na muci se poznaju junaci.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Dejane, mislim da zapostavljanje žene od strane muža nije opravdanje da žena čini preljubu. Svakako, muž u tom slučaju čini grijeh jer nije on gospodar svog tijela nego žena, kao što je i ženino tijelo u vlasništvu muža. :)

Мислим,да када ја физички не би могао да будем способан за брачни живот,усаветовао би своју жену да ,ако не жели да ме напусти,нађе себи неког са стране.

Да ли је то по твојим схватањима исто прељуба?

Подели на овим сајтовима

Имаш мужа и жену, и они имају троје деце. Он је скроз занемарио зато што му је рецимо ,занимљивије да по цео дан игра игрице а секс га не интересује јер је превише захтеван физички. Она неће да се разведе због деце и да не би растурала породицу. Ако има некога са стране,ја би се ту сложио са оцем Јустином да она није прељубница...

Да, има таквих колико хоћеш, мушкараца и жена.

Да ли је таква жена прељубница не знам, мада сумњам да није, али ок. С друге стране, муж који то ради жени заслужује стрељање - ко што Јустин каже и ту се апсолутно слажем са њим :)

Подели на овим сајтовима

Мислим,да када ја физички не би могао да будем способан за брачни живот,усаветовао би своју жену да ,ако не жели да ме напусти,нађе себи неког са стране.

Да ли је то по твојим схватањима исто прељуба?

Jeste. U tom slučaju - razvod je rješenje, pa neka onda traži koga hoće.

Подели на овим сајтовима

Jeste. U tom slučaju - razvod je rješenje, pa neka onda traži koga hoće.

шта ако развод ,из многих разлога, није најбље решење,већ је катастрофално решење?

Подели на овим сајтовима

Ако нема љубави ту брак престаје.

Формални брак је бесмислен без љубави и по мом неком резоновању часнији је развод него живот у таквом браку.

Јер управо је љубав оно што је спасоносно у том браку, па ма он био црквен или светован, све једно је.

Прељуба нема оправдање, јер ако човек не воли не треба ни да живи у заједници са оним кога не воли. Јер шта он чини ако врши "брачну дужност" с оним кога неволи? Просто искориштава ту особу због секса или материјалних средстава или већ чега. Деца такође нису разлог за продужетак брака без љубави.

Брак без љубави је као монаштво без љубави.

То је мука и бол и неизвесност и понижење а без икакве користи за душу, већ напротив само штете.

Мало је светих мученика дуготрепељивих који ће сва та понижења, бол и муку употребити на своје спасење. Али шта је са оним другим који наноси бол?

Ако се један спасава, можда овај други пропада . Зато је боље да се разиђу.

Јер на неки начин и онај који се спасава је одговоран за пропаст онога који пропада у таквом браку, без обзира што је тај извор бола и понижења .

Људи најчешће живе стихијски и не желе ово да прихвате. Настављају се бракови , људи многи чак кажу да воле свог супружника( супругу) иако их варају, јер ето то је тобож само телесно нешто недотиче се душе...нећу ни да причам колико је ово глупо...на жалост и многи црквени људи ово чине.

Изневерити брачни завет слично је ономе што се у монаштву дешава када калуђер изневери монашки завет, али је лакше јер имаш опцију другог и трећег брака.

Калуђер нема куд, јер је он директно венчан за Христа.

Он може само да се венча после тога за ђавола...или да се у покајању врати Христу.

Просто за прељубу нема потребе, то је један бесмислен лицемеран и себичан чин, ако не и горе животињски чин, па чак ни многе животиње то не чине, има птица које живе до смрти само са једним партнером.

Дакле ако већ неволиш особу с којом живиш а сврби те "нешто" просто разведи се па ради шта ти је воља, немој понижавати ту особу, немој понижавати ни себе, немој наносити бол никоме, па ни себи. Људскије је тако , а можда и хришћанскије.

Проблем је, мада ја невидим то као хулу на Духа како резонује Милојков и у томе ако неко воли супружника( супругу) па чини прељубу, што иако се сваки грех прашта овде остаје оно да то човек сам себи неможе да опрости, а то је јако слично не баш исто као и самоубиство. Не бих рекао да је хула на Духа , али на неки начин човек себе доводи у пат позицију.

Подели на овим сајтовима

Bih oprostila ali ne bih mogla da zaboravim tako da bi to saznanje znacilo i kraj jednog odnosa.Cemu dalje nastavljati ako nekome ne vjerujes.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...