Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

hehe čekaj prvo da vidiš kako je sa jednim... a sa dva je duplo komplikovanije... sa tri već ne znam ali ako saznam - javiću ti

ja se tebe divim do imbecilnosti  :bendoff:  :bendoff:  :bendoff:

Подели на овим сајтовима

Molim članicu Milenu Ristić da mi više ne aminuje postove, nerijatno mi je :)))

a sto?ne radim nista nepristojno :)  8086.gif

Подели на овим сајтовима

1.Nadam se da si ironična jer ono što dete može da ti priredi 2.ne može čak ni čopor pasa lutalica -čak ni u sezoni parenja, da ne kažem TERANJA

1. Možda.Možda...

2. Ne podcenjuj pse! 

Zezam se... u ovom trenutku, deca su sjajna, ali tuđa. Jednom će doći vreme da poželim da i moja budu sjajna i divna,pa produžim vrstu. Ona naravno povuku na mamu, pa pošizim i opet se vratim psima. Normalan circle of life.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Pitanje je koji je čarobni sastojak braka koji ima uspone i padove a u kome nema varanja... u praksi

Један од чаробних састојака ( проверено делује, али само ако га ОБОЈЕ конзумирају) :)

Њен резон - Срећна сам када је ОН срећан

Његов резон - Срећан сам када је ОНА срећна

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Јел то онај бенд? :)

:0414_feel:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

4179309068_135fbf0f7b.jpg

Not for sablaznjive!

http://www.youtube.com/watch?v=8m3hHYtdegw#t=04m06s

Joe Pyne "If you sleep with your lion where does mrs devil sleep."

Lavey "She sleeps with the lion too. He's not between us. The lion is only on one side. I don't believe in separating church and state."

Подели на овим сајтовима

Sjajna tema mladiću! Delikatna i zbunjujuća za sve koji se u praksi susreću sa ovim problemom. Uz dužno poštovanje prema težini teme i odgovornosti pred izgovorenim rečima, treba odgovor pronaći tamo gde su svi odgovori: u liturgijskoj praksi i Jevanđelju. 

Šta o ovome svemu kaže Gospod? On nam naime zapoveda da praštamo sve grehe ljudima, znanima i neznanima, ali ipak pravi jedan izuzetak koji ostavlja nama da se sa njime izborimo po svojoj savesti, mogućnostima i snazi. On naime (parafrazirano) kaže da moramo oprostiti sve - "osim preljube"! Nju ne stavlja pod moranje! Evo Vam i tog stiha (Jevanđelje po Mateju 5 glava stih 32): "A ja Vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme čini preljubu".

U istom Matejevom Jevanđelju u glavi 19 stihu 9. Gospod to ponavlja: "Nego ja vama kažem: ako ko pusti ženu svoju, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu."

Mislim da je ovde Gospod prilično nedvosmislen: Sve moramo oprostiti ...osim preljube! Jedino nju možemo ali ne moramo oprostiti! Dozvolite da rezonujem po svojoj slobodi: Preljubu ne moramo oprostiti ako za to nemamo snage! Ko ima snage ...dobro je (lična primedba) ali nas Gospod u ovom slučaju oslobađa odgovornosti! Ko doživi da je prevaren - zna kako u stvari Gospoda boli naš greh! To je ontološka paralela!

Uzimam dalje slobodu da iz toga primetim sledeće: Zašto nas Gospod ovde odrešuje obaveze praštanja? Odgovor daju sveti oci i Jevanđelje poredeći ljudsku dušu sa nevestom a Hrista sa ženikom! Moja duša (vaša duša) jeste Hristova nevesta! Kad god (a to je neznano puta) sam činio ozbiljne grehe - varao sam Gospoda kao poslednja bludnica i fukara! Kakav li sam samo bol naneo Njemu u toj tananoj Ljubavi koju ima prema meni (i naravno svakom čoveku)! Neispričivo! 

Da; cela ova jevanđelska storija u ova dva stiha govori u stvari posredno, indirektno, koliko On pati zbog nas! On time ukazuje na suštinu relacija naših srca (greholjubivih) prema Njemu - razjašnjava nam prirodu naših odnosa sa Njim! Zato, saosećajući sa dubinom bola prevarene osobe, On i zna da je to teško nositi; teško je biti isti prema voljenoj ženi ili čoveku. Zna to po sebi! Ja Mu posle greha nisam isti kao i pre greha! Osetim to u duši i savesti, u udaljenosti od razuma i ljubavi... u smrzotinama srca. Ispovedi čovek sve to; sveštenik razreši ali ..kao da Mu nisam dovoljno rekao "Izvini Gospode! Oprosti Ljubavi"!

Ispovest je jedno - ali pokajanje je nešto drugo! Pokajanje su postupci kojima Mu moram pokazati da iskreno želim da ostanem sa Njim kao što je i Petar, posle odricanja od Gospoda na Veliki Četvrtak, bio uporan da ostane sa učenicima - i to je mogao tako doživotno i bez efekta da ga konačno Gospod nije tri puta pitao "Ljubiš li me Petre?" Kako samo ta pitanja bole preljubno srce; Petar je gorko zaplakao! Tada ga je Gospod ponovo pribrojao svojim učenicima! Upravo po ovom primeru jedan svetitelj veli u molitveniku: "Pokajanje je poznanje grehova svojih a skida ih milost Tvoja". Bez Njegovog sažaljivog i milostivog skidanja grehova moje poznanje istih po sebi je ništa.

Imali smo svi situacije da nas prijatelj izneveri! Nije nam nekako isti posle toga. Da li nam njegovo "izvini" nešto puno znači tada? Ne baš! Tek kad vidimo da mu je stalo do prijateljstva, kroz dela i postupke, praštamo mu srcem a to praštanje iskrenoj duši nije bezbolno. To je kao da ga pitamo tri puta: "Ljubiš li me?"  

Treba se ozbiljno čuvati teških grehova jer Oci uče da greh donese adske otrove mržnje i ravnodušnosti u srce pa je teško ostati uz Hrista u svim situacijama. Svakim novim grehom sve teže i teže. Čovekova duša se strukturno i "hemijski" menja. Na kraju se toliko udaljiš da te On više i ne zanima. Ali na sreću nas greholjubivih (od kojih sam prvi ja) On se ne udaljava od nas! Čeka na izvinjenje; čeka da pokažemo istrajnost da izdalje sedimo uz njegove učenike ..pa ako nas primeti - primeti! Kao što je Zakheja primetio iako je bio ovolicni!

Da! Ženik i nevesta! Boli Gospoda naše teško grešenje; teško nosi uvrede neverja i malodušnosti ("Rode zli i preljubotvorni, dokle ću vas trpeti") i zato nas ne pritiska obavezom praštanja preljube! Ne kaže ni "implicite" da moramo "ne oprostiti"; već samo kaže: "Nije dozvoljeno pustiti ženu osim za preljubu.." jer odmah zatim ženi uhvaćenoj u preljubi kaže: "Niko te ne osudi? Ne osuđujem te ni ja. Idi i NE GREŠI VIŠE

Mislim, dakle, da nam On ovime olakašva dilemu oko ove problematike i ostavlja je našoj savesti i snazi naše ljubavi. Ako možemo oprostiti - dobro je! Ako ne možemo, ..nije nam praštanje stavio pod moranje. Zna koliko smo slabi i šta već naprosto ne možemo nositi. Njegova ljubav prema nama je "luda ljubav" ili što bi neko od svetih primetio: "Bog nas voli ludom Ljubavlju i dao je svoj život za nas" ...i s toga guta naše uvrede i prašta nam; i to praštanje je naš život i naša svakodnevnica. (Ali naravno to ne znači da se treba igrati sa Njegovim strpljenjem). U svakom slučaju, nije bez smisla i razloga iz tih bezgrešnih usta izašla rečenica: "A ja Vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu..."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...