Дејан Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Непотребно је говорити о духовним даровима, које човек прима изразговора са старцем&хеллип;Говоримо о благу чија ће се огромнакорист тек временом открити. Људи све више почињу да препознају духовневредности и не оклевају већ хитају да приме духовну храну од искуснихподвижника. Од њих примају милозвучне речи, које приањају за душу,умирују је и оживљавају. Ко год искрено жели да пронађе такве старце,наћиће их у својој близини. "Онај који тражи и налази&хеллип;" Иизвесно је да ће примити много. Следи прича о ученику који одлази дапосети свога старца, како би му он открио корист и плодове молитве.Данасидем да посетим мога старца; желим да га упитам за какву корисну реч омолитви, која је центар хришћанског духовног живота.-Благословите старче.-Богблагословио&хеллип;Хајде, данас ћемо шетати шумом. Слушај птицекако само дивно поју. Када си у контакту са природом живот попримасасвим другачији смисао, јер ступаш у контакт са творевином Божијом.Осећаш велико смирење у срцу, као да се Господ налази ту, покрајтебе...као у Старом Завету, када Бог шеташе са Адамом по рају. Овде свемирише на присуство Божије. У оваквом мирном окружењу потражи Господа усеби и око себе.Погледај, овде је предивно! Дођи, седи на овостабло. Направио сам на њему клупу и често долазим овамо да се молим.Ово огромно дрво као да досеже до раја. Назвао сам место Гетсиманскимвртом, да ме подсећа на врт у коме се Господ усрдно мољаше пред Његововољно страдање. Молио је Оца да му да снаге, како би испунио својумисију на земљи. Господ се непрестано молио Оцу за спасење рода људског.Ово место је место молитве и тишине.Било где да си у свету,моли се Господу да Светим Духом просвети твој живот. Хајде, ослободи сеод свих брига и помолимо се заједно нашем Господу; &схѕ;захвалимо муза сва добра која нам је дао.Прошло је нековреме&хеллип;осећао сам мир у души и телу. Све у мени је осећало даје ово место свето, место Божије. Као да сам био у храму. Све је билоиспуњено Божанском милошћу. Осећао сам неку врсту натприродног мира,који је обузимао сваки део мене и све изван мене; то је био мирдругачији од мира шуме, то је била тишина покривена писуством Божијим.Питаосам се какве је све духовне дарове мој старац стекао у овој тишини,напустивши свет? Заиста је живео у светлости Господа и задобиопросветљење кроз своје молитве. Не знам колико је временапрошло&хеллип;нисам смео да прекинем старчево ћутање. Очи су му билезатворене, а лице савршено мирно. Покушао сам да га подражавам умолитви. Затворио сам очи и изговарао: "Господе Исусе Христе, помилујме, грешног."Прошло је неко време. Старац ме јепозвао. Видео сам да му је лице некако посебно сијало. И сам сам доживеонешто целим својим бићем, нешто што никада раније нисам у свом животу.-Видим да ти се овде допада - рекао је старац.-Старче, приметио сам да је овде лако усресредити се на молитву.-Истинаје, али ја се трдим да мој ум буде растерећен од свих брига. Када себлагодат супусти на мене, онда непрестано размишљам о Богу; не могу даживим без Њега. Без молитве Господу, не осећам се добро. Осећам се каориба без воде. Зато журим да се што пре погрузим у извор молитве, какоби душа могла да дише Господа уместо ваздуха. Целим својим бићем чезнемза Господом, и молим се да ме никада не напусти. Дивно је молити сецелим својим бићем, када молитва замирише захвалношћу и преклињањем.-Старче, молим Вас, реците ми, шта за Вас значи молитва?-Човекбез молитве је мртав. Она нас приближава Богу. Молитва је добро дело уочима Господа. Њоме, Он постаје центар нашег постојања. Охолост знањаможе нас погордити. Тада Божанска благодат одступа од нас и ми постајемосиромашни. Али за мене, молитва је средиште моје духовности. Ја сесваки пут у страхопоштовању припремам за молитву. Молим се да ми Онподари снагу од своје снаге.Молитву треба да буде најважнијизадатак у животу. Најдрагоценије време је оно које проведем предГосподом здушно молећи за Његову милост. То је време када ја разговарамса Господом, а Његово Божанско присуство је нешто што цело моје бићеосећа као реално. То је она молитва која наше срце распламсава Божанскомљубављу, а нашу душу испуњава Његовим предивним миром; ми се предајемоЦарству, које нема краја.Особа која се предано моли Господу неразмишља ни о чему другом. Господ је таквом човеку све. Он је увекисправног расуђивања и просветљен светлошћу Његовом.Рај насникада неће примити, ако не научимо да се молимо. Раслабљени хришћани суони који не посвећују довољно времена моливи. Јадни смо ми људи безмолитве, чак иако смо најбољи говорници на свету. Тишином молитвеговоримо више него најбољом проповедима. Ако је наша проповед мртва,односно лишена молитве, она не може да досегне до срца људи. Акомеђутим, довољно молитве претходи проповеди, не само да ће проповедоснажити говорника, већ ће подарити и духовне дарове онима који таквогчовека слушају.Видиш, много људи прича о Богу, док они сами неуспевају да разговарају са Њим. Они говоре о Богу, а да нису искусилиБожију љубав у својим срцима. Они проповедају о духовности, а сами нисуносиоци Светога Духа. Они су духовно мртви; њихова проповед је лишенаживота и не допире до људских срца. Никад не остављај молитву. Сачувајмолитву у срцу, и мир Господњи који си стекао осетиће и људе окотебе&хеллип;-Старче, зашто је молитва толико важна за живот хришћанина?-Сине,не молитву не смеш да гледаш као на навику. Молитва је сила којаутврђује нашу везу са Господом, јер Свети Дух силази на нас и оснажујенашу веру у Њега. Што се више молимо, то се пре ослобађамо нашесебичности и бивамо у стању да се уздржимо од искушења тела и сујете.Настој да постанеш човек молитве. Она је твој једини извор просветљења,она ће ти омогућити да пивучеш знање о Богу. Не заборави да се св.апостол Павле молио и дању и ноћу. Пророк Данило молио се три путадневно, упркос његовим многобројним обавезама. Тако и Господ наш ИсусХристос, док је био на земљи, непрестано се молио своме небеском Оцу.Сви светитељи су највећи део свог живота посвећивали молитви, јер сузнали да је она најјаче оружје у духовном животу. Приликом молитве, сванаша чула су усмерена на Господа и освећена благодаћу Светога Духа.Мораш да користиш сва средства, како би твоја молитва била штоистрајнија. Треба да чиниш метанија. И што је молитва усрднија, то ћешвише осећати Божански огањ. Почећеш да пребиваш у Божанској светлости.Они који се моле овако, па и више, препознају истинску вредност молитве,и не желе да се одвоје од ње ни зашта на свету. Та сладост молитвеочарава и наш ум и нашу душу.-Старче, како да се молим?Устанирано и дан започни молитвом Господу. По устајању, Господ би требало дабуде први са Којим ћеш желети да се сусретнеш кроз молитву. И ова жељатреба да буде присутна у теби до краја живота, ако желиш да постанешсасуд Божији и да нађеш милост у Његовим очима. Треба да Га тражиш идању и ноћу, да Га преклињеш. Осетићеш силину молитве и нећеш желети дасе одвојиш од ње. Да ли премећујеш, чедо моје, да у данашње времехришћани немају успеха у својим свакодневним пословима, јер су изгубилидодир са молитвом и духовно су ослабили. Преоптерећени су другимстварима, и заборављају на Господа; њихови умови су стално преокупиранизамаљским бригама. Свештеници су такође изгубили Господову једноставности понизност. Свет се окреће изван Бога, јер се број молитвеника смањио.Ђаво слободно походи свуда и има на хиљаде следбеника, јер га људипрате. Нема узора међу молитвеницима, нема светих мушкараца и жена којиће се предати молитви без оклевања.Молитва је оно што људечини побожним. Побожан човек се окреће молитви и њој посвећује сву својупажњу. Такав човек својим животом учи друге. Он жели да увек буде близуГоспода, како би примио Његову благодат. Ако желимо да будемо истинскихришћани, то можемо бити само уз молитву. Исусова молитва од људи стварасветитеље. Молим те, не буди лењ. Требало би да се стално молишГосподу, јер молитва учи љубави, трпљењу, вери, доброти, тишини,љубазности и многим другим врлинама. Видиш ли какви су резултати молитвеза човечанство? Своје друге послове смањи, а молитву удвостручи. Нетражи оправдања за скраћивање молитве, јер то настојање долази одђавола. Он тражи начина да те одврати од молитве. Треба да покажешодважност у овом задатку. И духово ћеш примити много. Постани човекБожији својом молитвом. И врло брзо осетићеш преображај. У исто времебићеш у стању да помогнеш многима, који гледају твој молитвени начинживота.-Оче, да ли је могуће за људе у свету да се толико моле?-Јесте,благословено дете, могуће је. Ако љубимо Господа свим срцем, свепостаје лако у нашем животу. Треба да се молимо непрестано и да сва деланаша буду Господа ради учињена. Не смемо да обраћамо пажњу на световнествари. Морамо да будемо заокупљени молитвом, ако желимо просветљење.Молитвена сила уклања сваку препреку на нашем путу, јер молитва ради укорист нашега спасења, и спасења оних за које се молимо. Најбоља молитваје она која се одвија унутар нашег срца. Љуби Господа свим срцемсвојим. А када се молиш, подари Му још више љубави. Не заборави да јеБог љубав и да комуницира кроз љубав. Што Га више љубиш, то се срцетвоје више отвара за Њега и Његове благодати. Покажи своју љубав срцем, ане разумом. Јер је Господ рекао: "Сине, дај ми срце своје." Моли сесрцем, не разумом, а плачом из срца покажи своју љубав према Господу. ИОн је плакао током молитве, а његове сузе су постале као капље крви;човек не може лако да стекне такву молитву. Покушај да свој ум спустиш усрце пре него што молитва крене. Усресреди ум ка распетом Господу. МолиГа за милост као разапети разбојник. Понизи се у молитви. Плачи. Запалиогањ љубави Божије у срцу. Осети своју ништавност. Стекни духовнуревност. И не престај са молитвом док сузе не потеку. Тада ће твоје срцебити преиспуњено присуством Духа Светога. Знај да и свети анђелипрослављају Господа и обожавају Га кроз чисту молитву. А чиста молитвајесте духовно, а не телесно стање. Колико се људи моли по навици, безљубави! Али такве молитве Господ не прима.-Старче, шта да чинимо како бисмо стекли истинску и усрдну молитву?-Чедомоје, истинска молитва тражи самоодрицање. Онај који жели да се молимора да се одрекне многих ствари и да се посвети Богу. Мора да сеодрекне световних брига и свега шта оптерећује ум и душу. Преданамолитва само тражи Господа, а све друго презире. Она постаје човеководисање. Човек види да без молитве његова душа пропада, да слаби без силеГосподње и постаје лења за духовне ствари. Зато инсистирам да се молишјош преданије. Устај рано на молитву и не журу, већ то време потпунопосвети Господу. Буди смирен. И неколико пута дневно, пажљиво вежбајмолитву. Знај да онај који се моли и који је очистио свој ум, примамноге благослове од Господа; духовни свет му се отвара до те мере да тољудски разум не може да прими. Он стално живи у Господу. Дата му јеблагодат да спасава душе, чак и оне који су у аду. Његова молитвапоседује божаснку силу, која раскида све мреже лукавога. Таквом јепознато духовно стање других људи и дато му је да зна све оно што ихмучи. Али најважнија ствар је да му Господ непрестано говори оно што јеподобно његовом духовном стању. Дата му је Божанска заштита, расуђивањекоја га учи како да напредује духовно. Он живи у духовном свету којинема ништа са светом у којем ми живимо. Господ му показује Рај, радоснедуше у рају и страдалнике у паклу. Његова молитва је предана, а Господга надахњује да се још преданије моли, јер молитвом спасава многе људе.Он понекад бива и саветодавац људи у име Божије. Он је по вољи Божијој ,јер га Господ љуби а и он љуби Господа. Његова молитва привлачи анђеле иарханђеле, који му служе. Такав човек осећа благоуханије Небеско.Благословенодете моје, не остављај молитву већ је ишти свом снагом тела и душе.Научи да се молиш срцем. Дођи, хајде да се помолимо Господу срцем свим ипредајмо душу своју у Његов загрљај, како би нас заштитио од сваког злаи обрадовао нас својим Божанским присуством...Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нас! ИЗВОР Ignjatije, Срђан Ранђеловић, RYLAH and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 "Људи све више почињу да препознају духовневредности и не оклевају већ хитају да приме духовну храну од искуснихподвижника. Од њих примају милозвучне речи, које приањају за душу,умирују је и оживљавају. Ко год искрено жели да пронађе такве старце,наћиће их у својој близини." likefaceeeeeeee "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука