Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Ја највише волим да после Свете Литургије останем у Цркви са народом, да се поразговарамо, да се посаветујемо и да после тога идем кући и да проведем дан са мојом породицом која је са мном и била тога дана у цркви. Тако задржавам облагодаћени литургијски дух.

Ал' сам објаснио... као у школи када трећак пише састав из српског.  0409_feel

Подели на овим сајтовима

Tesko pitanje... I ja sam nekada ostajala posle Liturgije na kafi i bilo je jako lepo... Medjutim kada su se okolnosti promenile pocela sam da izostajem sa tih kafenisanja... kako bih izbegla koliko je to moguce, neke zlurade komentare, pitalice itd... Cesto su se ta druzenje zavrsavala  bighugbighug... I tada bi nestalo sve radosti...

Posto neki clanovi moje porodica uopste ne odlaze na liturgiju, a neki povremeno... onda hitam kuci da bi bar zajedno popili prvu nedeljnu kafu... Nekada opet zurim da tati vratim kola, jer njemu kola zatrebaju bas bas tog nedeljnog prepodneva...

Jako cesto svratim prijatelje pravo sa Liturgije na kafu i posluzenje, ili odem kod njih... I to budu jako lepi susreti i razgovori...

Radosni duh je jedino moguce ocuvati toga dana, ukoliko smo okruzeni takodje radosnim i pozitivnim ljudima i razgovorima, i ukoliko slusamo radosnu muziku... 0409_feel... 

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја највише волим да после Свете Литургије останем у Цркви са народом, да се поразговарамо, да се посаветујемо и да после тога идем кући и да проведем дан са мојом породицом која је са мном и била тога дана у цркви. Тако задржавам облагодаћени литургијски дух.

Ал' сам објаснио... као у школи када трећак пише састав из српског.  0409_feel

Да, али како ПОСЛЕ одржати, после литургијског сабрања ? (породица, друштво ... )

Подели на овим сајтовима

Сви  из моје породице много радимо, и јако сам срећна када смо породично на литургији.Тај дух нас

додатно радује и повезује.Дуго смо срећни  јер имамо и пар пријатеља са којима делимо радост литургије.

Иначе, код нас се петком, након вечерње у црквеном дому окупљамо у разним активностима...са дечицом иначе,уз кафицу,сокиће, приредбе.. 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Poslije liturgije, obično cijeli dan prođe u dobrom raspoloženju u krugu porodice, ili u posjetama prijateljima i rođacima.

Ono što me najviše raduje je, što mi se često dešava, da za neke probleme tokom sedmice,baš tada u porodici nađemo rješenje i ono dođe neočekivano,i ja se uvijek pitam kako rješenje problema nismo vidjeli ranije bighugbighug 0409_feel Bogorodicaaaaaa

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Taj radosni duh bi trebao ne samo da dozivljavamo i ozivljavamo nedeljom i ''crvenim slovima'', kada se  liturgija i sluzi... vec bi trebalo da se covek raduje svaki dan... Ne moze covek ziveti samo od nedelje do nedelje...

Jako je lepo cuti ove  divne primere.... sto jeste za svaku pohvalu... Ali postoje i neke druge zivotne situacije, ne bas uvek prijatne...  0409_feel...

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

jedino tako što ćemo imati živ odnos sa Hristom a samim tim živećemo zajedno sa Njim jer On i jeste uvek pored nas a ne samo na liturgiji... ovo nije baš lako ali Bogu je sve mogiuće... i što kaže starac Porfirije... uvek gledaj na suštinu a ne na formu...

druženje sa Hristom traje večno tako da treba vremenom da uzrastamo u slobodi ka Njemu jer to znači da uzrastamo i u ljubavi... to bi bila liturgija van liturgije,uslovno rečeno

e sad sve to pomnožite sa beskonačnom radošću i ljubavlju i......  dada

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=9685.msg287756#msg287756 date=1289908957]

jedino tako što ćemo imati živ odnos sa Hristom a samim tim živećemo zajedno sa Njim jer On i jeste uvek pored nas a ne samo na liturgiji... ovo nije baš lako ali Bogu je sve mogiuće... i što kaže starac Porfirije... uvek gledaj na suštinu a ne na formu...

druženje sa Hristom traje večno tako da treba vremenom da uzrastamo u slobodi ka Njemu jer to znači da uzrastamo i u ljubavi... to bi bila liturgija van liturgije,uslovno rečeno

e sad sve to pomnožite sa beskonačnom radošću i ljubavlju i......  :(

dada

Подели на овим сајтовима

Искрено, мени је то често веома тешко, а волела бих да он што дуже траје у мени...Ја се трудим, мада не увек довољно, знам... али често су искушења превелика за мене слабу у вери...Волела бих да добијем неки савет beggingpleasesmiley-1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Jessy mislim da tu nema uputstva tipa : uradi to i to i imaćeš liturgijski duh i radost u sebi posle liturgije.Taj oblagodaćeni način bitisanja postaje i daje se po mjeri našeg čistog srca i pokajanja,našeg odnosa sa bližnjim,držanja zapovjesti gospodnjih i prije svega našeg odnosa tj. opštenja sa Ličnošću u kojoj sve po slobodi.Ne možeš sad da se opterećuješ tim načinom nekog razmišljanja kako da zadržim taj duh i radost,jer on proishodi iz našeg iskustva i kao takav treba da se projavi kao sloboda našeg novog načina postojanja,znači nema recepta.Jedna od rekao bih prirodnih svojstava tog oblagodaćenog duha čiji smo mi pričasnici prije svega u Liturgiji jeste neposrednost naših odnosa koji iznosimo iz Liturgije i prostiremo na tvorevinu ne našom zaslugom nego milošću Božijom.Tako da kad vidimo nekog čovjeka za koga kažemo da ima radost i blagodat,onda to kažemo zato što je on počeo da saživljava novi način postajanja,na koji smo pozvani - "ne od ovog sveta".

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ал' сам објаснио... као у школи када трећак пише састав из српског.  greengrin

Да, али како ПОСЛЕ одржати, после литургијског сабрања ? (породица, друштво ... )

Ааааааа, схватио сам  prst ka dole

Заправо, мени је немогуће да одржим литургијски дух ако нисам са неким у заједници. Просто, тада и нема литургијског духа.

Подели на овим сајтовима

biti sa nekim u zajednici... moze li se i misleno... ili je samo neophodno fizicko prisustvo... pa taman to fizicko prisustvo bilo ''lazno''.... a vrlo cesto i ''obavezno''... ili ''tako se valja''... prst ka dole... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...