Jump to content

Посланица о правом пријатељству

Препоручена порука

наравски, мада бих додао појашњења ради да божанском дистанцом двоје сматрам посредништво Бога између двоје или троје :)

дакле, однос може бити крајње љубавни, охристовљен, чак и кад је бизнис у питању, а камоли однос двоје супротног пола међу којима не мора основа познанства да има привлачну конотацију, па чак и да надрасте такав однос уколико је почетна инстанца била та.

чак и притом не морају бити верници да испуне Христову заповест о љубљењу ближњег, јер њом испуњавају и љуби Бога, који је Творац сваке љубави и човека, који је по лику Божјем саздан :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325337455' post='551718]

који си буквалиста ...

читао сам иста житија, ал треба имати разума да разликујеш мотив из ког се нешто ради и да ли је нешто дело лудака или светитеља.

то није ни стандард понашања, већ изузетак па никако не треба бити васпитни пример нити оправдање свима онима који из разноразних разлога опонашају понашање неких светитеља, мимикришући и саму веру и сводећи је на формализам а не на суштину.

према томе, извинићеш ме што не падам у несвест од пишкења фирнајза кад видим човека са секиром како се удара, већ ћу покушати да му узмем секиру пре него се озбиљно повреди.

исто тако, овим неразумнима што су им разбијене животне илузије покушаћу да објасним да однос двоје превазилази телесност и да може имати божанску висину, не само сексуалну хоризонталу.

Мени изгледа да ти правиш неке своје замишљене непријатеље, тачније, претпоставиш шта ко мисли, обично промашиш, па се онда, на основу те своје хипотезице, обрушиш на недужног дискутанта.

Ко је рекао да је то стандард понашања? Да ли неко мисли да на тај начин треба да се бори против искушења?

Такође, ти видиш неке замишљене неофите који су толико глупи да не могу да разумеју да не треба да моделе живота светитеља преносе на свој живот. Ко је тако нешто слично покушао да уради? Увек страх да ће неко то буквално применити, и отуд дерзновеније за практично исмевање светитеља, бранећи глупе неофите који уствари и не постоје (такви каквим их ти замишљаш).

Подели на овим сајтовима

брате, буквалиста си и тешко ти ја ту могу помоћи ... мада, чини ми се да ово превише лично примаш.

постулат свеколиког живота је да је неофит=мимикрик, иако нигде није написано да је глуп, пошто имаш тенденцију да стално додајеш на оно што неко пише због мане да не схваташ да кад пишемо овде не читамо само нас двојица већ минимум 100 људи који спорадично наиђу овуда. према томе, сматрам да треба увек имати кристално јасна објашњења поготово због малолетника (и малолетних у вери) који не употребљавају сиве вијуге онолико колико је неопходно и довољно па упадају у разне обрасце понашања којима сам и сам био сведок, колико и слушалац туђих сведочанстава, па образујем својим писањем неопходност да се напомену такве ствари кад дође до изузетака попут ових, макар били и светитељски.

неки поступци, макар били и светитељски, нису неиспитиви јер сам сигуран да је могло другачије него секиром или бацањем са литице. такви екстремни примери треба човеку да објасне колико су ти људи били истрајни у својој вери и до које границе би занемарили сопствени живот да не би упали у грех, а не да образују метод секирања или леминг самоубистава кад се нађе човек у, наизглед, безизлазној ситуацији.

такође, треба бити и свестан да је мотив тих људи вера, а не страх од греха, да не буде по мудрости његошевој: страх човеку каља образ често.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325342492' post='551762]

брате, буквалиста си и тешко ти ја ту могу помоћи ... мада, чини ми се да ово превише лично примаш.

Добро, буквалиста сам, у реду. Трудићу се да радим на томе, да се поправим.

Е, али опет ти са твојим хипотезицама (болдовано), мада си се овога пута оградио са чини ми се, што је похвално.

Све у свему, ниси глуп. Мада сам у једном тренутку помишљао и на то, али није. Ниси глуп, само си мало параноичан, на један, опет, теби својствен начин. Али ја те због тога не волим мање, волим те исто као да тога и нема.

Подели на овим сајтовима

баш се радујем кад се наша два брата овако воле и љубе... klapklap

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Мени је моја жена најбољи пријатељ. Ако некад не буде, развешћу се мајке ми...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ma voleli bi se sigurno kad bi se videli i popricali uzivo, posto Meda na forumu deluje nekada ...razuzdano. A u stvari nije tako.

поред епитета "брутални", овај ми је подједнако омиљени управо постао :drugarstvo: :cheesy2: 138999

разуздано бруталан greengrin greengrin greengrin

фала за лепо сведочење о мојој лошој личности :)

Подели на овим сајтовима

ето како на примеру дијалога Лене и Меде може да егзистира пријатељство између мушкарца и жене... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...