Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

Napisao sam da Srbijom niko ne moze da se ponosi na sta si ti odgovorio:

A to je upravo ono sto sam  i pomenuo u postu koji si citirao.

Ni je ne pamtim sve sto izgovorim (tako da te ne krivim) al bar znam da korisitm search dugme :D

Знаш...много си досадан и бесмислено упоран у терању ината...рекао сам:

"Србијом као државом тренутно можда не, али српством, као много комплекснијим појмом који чини део нашег идентитета, да.

"Тренутно"...ваљда знаш шта значи тај прилог. То не значи да појам државе као државе сматрам суштински лошим. Са друге стране, ту државу у чини, оваквом каква јесте, нефункционалном и руинираном у сваком смислу, политички естаблишмент који је суштински идентичан у последњих две и више деценија (дубље и психолошки гледано, идентичан је последњих 68 година) и који је у сржи одвојен од народа и његових мука и проблема, који је искључиво заинтересован за личну добробит па макар и по цену пропасти милиона људи, и који је произвео сваку несрећу и пропаст путем рата, обмана, пљачки, манипулација свих врста. То је моје дубоко уверење. То не значи да у прошлости држава Србија није била држава која је била респектабилна, и да у будућности неће доживети суштинску промену, повратити углед и достојанство, и у глобалу омогућити у поштовања достојан и квалитетан живот својих грађана...тренутно није тако,али увек постоји могућност да буде боље. Бркаш појмове и не залазиш дубље у њихово значење.Суштина је у томе да држава није исто што и режим и да има дубље значење у својој основи.

Дао сам ти предлог да прочиташ једну књигу која би ти дала одговоре на многе недоумице и нејасноће у вези са ставовима, не само мојим већ уопштено хришћанским, и гледиштима која су ти очигледно суштински непознати када су Хришћани у питању и њихови доживљаји реалности, а Берђајев их је лепо објаснио...али си ти то унапред одбио и тако ми у довољној мери објаснио себе.....онда користи дугме "срч", ако желиш (а сумњам да желиш), па међу мојих 4883 поста нађи одговоре у вези са датим проблемом...не пада ми на памет да по стоти пут пишем и објашњавам једно те исто, а поготово не некоме за кога је очигледно да га унапред не интересују одговори.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Ja sam za sklosku slavu vecito bio zaduzen za recitovanja ili scenske prikaze  iz zivota neseg prosvetitelja... Sve me stra da sam se dobrovoljno prijavljivao za to...

To nije obavezno prisustvo...sto nisi rekao da ne zelis da recitujes. Ja nikad nisam bio zaduzen nizasta niti sam ikad isao niti ikad snosio bilo koje posledice. 

A ja sam  u skolu isao u ono "strasno" post komunisticko vreme... ne smem ni da zamislim kako li je sad kad je kod mene bilo tako u Milošketovo vreme...

Vrlo lako, umesto da spekulisemo pitaj prvog tinejdzera koji ide u skolu da li je prisustvo skolskoj slavi - setom savi.. obavezno.

Imas na forumu par njih koji su juce izasli iz srednje skole.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Знаш...много си досадан и бесмислено упоран у терању ината...рекао сам:

"Србијом као државом тренутно можда не, али српством, као много комплекснијим појмом који чини део нашег идентитета, да.
"Тренутно"...ваљда знаш шта значи тај прилог. То не значи да појам државе као државе сматрам суштински лошим. Са друге стране, ту државу у чини, оваквом каква јесте, нефункционалном и руинираном у сваком смислу, политички естаблишмент који је суштински идентичан у последњих две и више деценија (дубље и психолошки гледано, идентичан је последњих 68 година) и који је у сржи одвојен од народа и његових мука и проблема, који је искључиво заинтересован за личну добробит па макар и по цену пропасти милиона људи, и који је произвео сваку несрећу и пропаст путем рата, обмана, пљачки, манипулација свих врста. То је моје дубоко уверење. То не значи да у прошлости држава Србија није била држава која је била респектабилна, и да у будућности неће доживети суштинску промену, повратити углед и достојанство, и у глобалу омогућити у поштовања достојан и квалитетан живот својих грађана...тренутно није тако,али увек постоји могућност да буде боље. Бркаш појмове и не залазиш дубље у њихово значење.Суштина је у томе да држава није исто што и режим и да има дубље значење у својој основи.

Дао сам ти предлог да прочиташ једну књигу која би ти дала одговоре на многе недоумице и нејасноће у вези са ставовима, не само мојим већ уопштено хришћанским, и гледиштима која су ти очигледно суштински непознати када су Хришћани у питању и њихови доживљаји реалности, а Берђајев их је лепо објаснио...али си ти то унапред одбио и тако ми у довољној мери објаснио себе.....онда користи дугме "срч", ако желиш (а сумњам да желиш), па међу мојих 4883 поста нађи одговоре у вези са датим проблемом...не пада ми на памет да по стоти пут пишем и објашњавам једно те исто, а поготово не некоме за кога је очигледно да га унапред не интересују одговори.

Tvoj problem je sto drzavu posmatras kao neki identitet koji je odvojen od naroda. To je pogresno.

Nije narodu lose zato sto je politika losa, nego je politika onakva kakvu narod zasluzuje.

Drzava= narod.

A ne razumem kako to moze da se dovodi u pitanje kad smo u poslednjih 50 godina toliko politickih opcija isprobali da nam jr maltene ponestalo opcija. I pored toga nista se nije menjalo... Znaci, mora da nije do politike...

A stavovi poput tvog su jedan od uzrocnika problema. Jer ce Srbi uvek krivca da potraze na drugom mestu osim u sebi. NIKAD Srbin ne moze da bude kriv... pa su tako krivi: drzava, evropa, USA, masoni, mocnici, ateisti, evropejci, hrvati, muslimani, albanci, bugari, nemci, politicari... A "najkrivlji" od svih je svakako komsija.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Зашто? То је само изборни предмет. Дакле, ако дете неће да иде на веронауку, нико га не тера. Верска настава се никоме не намеће, дете увек има право свог избора. Ја не знам шта видиш лоше у веронауци, ако има заинтересованих не знам што ти смета. Њихово је право да иду. Што се тиче слава, то је данас (нажалост) више традиција, него вера. Пола оних који учествују у литији, немају појма зашто то раде. Тебе као атеисту нико не тера да учествујеш у литији. 

Ја се не могу баш сетити,али мислим да је оно што се предаје на верској настави прилагођено узрасту. А за креативност код деце, школска слава је увек била одлична за такво нешто (рецитовање, певање, цртање, глума, после тога изложбе цртежа, све то подстиче дете...), па и веронаука. Нама је за време првог и другог разреда учитељ веронауке све објашњавао на начин на који смо могли схватити напр. кроз слике, и сами смо ''илустровали'' оно што смо слушали. Кроз целу основну, на веронауци ја нисам чуо ништа лоше, учили су нас да будемо људи.

Prvo nije veronauka, nego verska nastava. Vera i nije neka nauka. Drugo, ne pitaju se deca, nego ih roditelji upisuju na versku nastavu, osim u srednjim školama, gde ipak deca mogu da biraju, jer u tim godinama ipak manje slušaju roditelje :) .

Školska slava je nametanje pravoslavlja svim učenicima te škole, a kada sam ja išao u osnovnu školu imao sam i drugove i drugarice muslimane, pa su ipak morali da učestvuju u predstavama. Versku nastavu nisam imao, jer je nije bilo. A da bi bio čovek, ne treba ti vera, nego prvenstveno kućno vaspitanje. Od kako je crkva ušla u škole,  biti vernik je postalo IN i sad imamo situaciju da se npr klinci krste kada autobus prodje na 100 m od neke crkve, nose krstove, tetoviraju krstove, nazivaju sebe pravoslavcima i velikim srbima, a pojma nemaju o životu.

Подели на овим сајтовима

Ja sam za sklosku slavu vecito bio zaduzen za recitovanja ili scenske prikaze  iz zivota neseg prosvetitelja... Sve me stra da sam se dobrovoljno prijavljivao za to...

A ja sam  u skolu isao u ono "strasno" post komunisticko vreme... ne smem ni da zamislim kako li je sad kad je kod mene bilo tako u Milošketovo vreme...

Takodje.

Подели на овим сајтовима

Tvoj problem je sto drzavu posmatras kao neki identitet koji je odvojen od naroda. To je pogresno.

Nije narodu lose zato sto je politika losa, nego je politika onakva kakvu narod zasluzuje.

Drzava= narod.

A ne razumem kako to moze da se dovodi u pitanje kad smo u poslednjih 50 godina toliko politickih opcija isprobali da nam jr maltene ponestalo opcija. I pored toga nista se nije menjalo... Znaci, mora da nije do politike...

A stavovi poput tvog su jedan od uzrocnika problema. Jer ce Srbi uvek krivca da potraze na drugom mestu osim u sebi. NIKAD Srbin ne moze da bude kriv... pa su tako krivi: drzava, evropa, USA, masoni, mocnici, ateisti, evropejci, hrvati, muslimani, albanci, bugari, nemci, politicari... A "najkrivlji" od svih je svakako komsija.

Жељена пројекција мојих ставова...површно, просто и неинтелигенто представљање мојих схватања...није за тебе Берђајев, дефинитвно.

Све то што си написао у вези кривице народа и његове одговорности за оно што му се дешавало у прошлости, донекле стоји, и то сви ми знамо и признајемо...али то апсолутно не значи да нема ни туђе зле намере и кривице за штошта што нам се десило. Можда нисмо испали мудри у одређеним историјским тренуцима и процени истог, али то не значи да наша глупост амнестира поједине државе од зле намере и кривице за много од онога што су нам приредили, јер многи јесу били иницијатори великих зала над нама. Нисмо ми напали САД, већ они нас. Хрвати су  увек у историји уз помоћ појединих држава, али словима увек, били иницијатори погрома Срба и први у томе. Нисмо ми окупирали Немачку, већ је она два пута окупирала Србију. Нисмо клали по Бугарској већ су Бугари клали по Србији. Атеисти на овим просторима јесу били комунисти и комунисти јесу били атеисти и произвели су само културну пустош и свеукупну ондашњу али и будућу пропаст Србије. Ко не зна, осим таквих као што си ти, ко су и шта су у историји шиптари, шта су увек радили Србима када год су могли? По чему се разликују муслимани од Хрвата када је српска историја страдања у питању? Нисмо ми лупали санкције и економско - финансијски упропаштавали друге, већ су други то чинили нама. Нисмо ми подржавали и финансирали распаде европских држава, већ су то, зарад својих интереса, они учинили нама. Али, можда се све то и промени. Историја није, као ни појам државе или народа, статичан и обездуховљен феномен. У сваком случају, то нема везе са оним о чему сам писао и што ниси способан да разумеш.

Значи, стоји донекле чињеница коју нико не спори,  да смо сами криви за много штошта што нам се десило, али то се мења током историје, осцилира и варира...као и код свих народа и у свим државама. Све се то може променити, као што у прохујалој историји многи народи и државе нису били увек историјско - аксиолошки потврђени али су знали да изађу из тога, да куклтурно-историјски, духовно и политички на многим другим пољима превазиђу постојеће стање и да се развију и еволуирају. Држава мора бити схваћена и као метаисторијски и метафизички продукт неких дубљих људских и божанских вредности, или се своди искључиво на крајње поједностављену, вулгарно и површно схваћену социолошку раван, тако да се у том случају своди на бесмисао ...зато ми се чини да људи као што си ти, који ово нису способни да схвате, чине да тај појам нема скору никакву дубљу вредност, а самим тим, по мом дубоком убеђењу, представљате велику и истинску опасност по државу, народ и сваку другу вредност. 

Подели на овим сајтовима

Жељена пројекција мојих ставова...површно, просто и неинтелигенто представљање мојих схватања...није за тебе Берђајев, дефинитвно.

Све то што си написао у вези кривице народа и његове одговорности за оно што му се дешавало у прошлости, донекле стоји, и то сви ми знамо и признајемо...али то апсолутно не значи да нема ни туђе зле намере и кривице за штошта што нам се десило. Можда нисмо испали мудри у одређеним историјским тренуцима и процени истог, али то не значи да наша глупост амнестира поједине државе од зле намере и кривице за много од онога што су нам приредили, јер многи јесу били иницијатори великих зала над нама. Нисмо ми напали САД, већ они нас. Хрвати су  увек у историји уз помоћ појединих држава, али словима увек, били иницијатори погрома Срба и први у томе. Нисмо ми окупирали Немачку, већ је она два пута окупирала Србију. Нисмо клали по Бугарској већ су Бугари клали по Србији. Атеисти на овим просторима јесу били комунисти и комунисти јесу били атеисти и произвели су само културну пустош и свеукупну ондашњу али и будућу пропаст Србије. Ко не зна, осим таквих као што си ти, ко су и шта су у историји шиптари, шта су увек радили Србима када год су могли? По чему се разликују муслимани од Хрвата када је српска историја страдања у питању? Нисмо ми лупали санкције и економско - финансијски упропаштавали друге, већ су други то чинили нама. Нисмо ми подржавали и финансирали распаде европских држава, већ су то, зарад својих интереса, они учинили нама. Али, можда се све то и промени. Историја није, као ни појам државе или народа, статичан и обездуховљен феномен. У сваком случају, то нема везе са оним о чему сам писао и што ниси способан да разумеш.

Значи, стоји донекле чињеница коју нико не спори,  да смо сами криви за много штошта што нам се десило, али то се мења током историје, осцилира и варира...као и код свих народа и у свим државама. Све се то може променити, као што у прохујалој историји многи народи и државе нису били увек историјско - аксиолошки потврђени али су знали да изађу из тога, да куклтурно-историјски, духовно и политички на многим другим пољима превазиђу постојеће стање и да се развију и еволуирају. Држава мора бити схваћена и као метаисторијски и метафизички продукт неких дубљих људских и божанских вредности, или се своди искључиво на крајње поједностављену, вулгарно и површно схваћену социолошку раван, тако да се у том случају своди на бесмисао ...зато ми се чини да људи као што си ти, који ово нису способни да схвате, чине да тај појам нема скору никакву дубљу вредност, а самим тим, по мом дубоком убеђењу, представљате велику и истинску опасност по државу, народ и сваку другу вредност. 

Tipicno naciJonalisitcko plasiranje ala Mladen Obradovic ali ne  i narocito iznenadjujuce s obizrom da dolazi od tebe.

Necu da ucestvujem  u diskusiji s tobom, jer si u svakom postu do sad nasao nacin da me perfidno uvredis, na sta  u pocetku nisam hteo previse da obracam paznje da ne skrecem diskusiju ali sada osecam sistematicnost u toj nameri ne zelim da ti pravim drustvo u tome jer sam civilizovan covek u toj meri da mi se takve niske, ad hominem, argumentacije gade i ispod su nivoa komunikacije koji ja smatram covecnim.

Ako zelis da nastavis diskusiju normalno, dokazi to time sto ces JEDAN post da mi uputis a da on ne sadrzi uvredu moje licnosti (ne stavova).... u Medjuvremenu, imas ove forumske patriJote pa mozes njima da prodajes slezinu za pankreas a i oni jedva cekaju ovakve postove da udaraju amin do iznemoglosti...

Pozdrav.

Tvoj glupi, nesposobandabilostarazume, diskutant Cloudking

:brokoli:

Подели на овим сајтовима

Држава мора бити схваћена и као метаисторијски и метафизички продукт неких дубљих људских и божанских вредности, или се своди искључиво на крајње поједностављену, вулгарно и површно схваћену социолошку раван, тако да се у том случају своди на бесмисао

Држава је само организована банда насилника која се наметнула на одређеној територији да поробљава народ, узима рекет и јаничаре. "Метафизикализање" на ту тему, чини ми се, углавном долази од недостатка храбрости да се суочимо са тим.

И било би ми изузетно драго ако представљам било какву "опасност" за њих. Мада сумњам... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Tipicno naciJonalisitcko plasiranje ala Mladen Obradovic ali ne  i narocito iznenadjujuce s obizrom da dolazi od tebe.

Necu da ucestvujem  u diskusiji s tobom, jer si u svakom postu do sad nasao nacin da me perfidno uvredis, na sta  u pocetku nisam hteo previse da obracam paznje da ne skrecem diskusiju ali sada osecam sistematicnost u toj nameri ne zelim da ti pravim drustvo u tome jer sam civilizovan covek u toj meri da mi se takve niske, ad hominem, argumentacije gade i ispod su nivoa komunikacije koji ja smatram covecnim.

Ako zelis da nastavis diskusiju normalno, dokazi to time sto ces JEDAN post da mi uputis a da on ne sadrzi uvredu moje licnosti (ne stavova).... u Medjuvremenu, imas ove forumske patriJote pa mozes njima da prodajes slezinu za pankreas a i oni jedva cekaju ovakve postove da udaraju amin do iznemoglosti...

Pozdrav.

Tvoj glupi, nesposobandabilostarazume, diskutant Cloudking

:brokoli:

Када некоме кажеш да су његови ставови узрочници проблема као што су "САД, Хрвати, Бугари, шиптари, атеисти и остали", окривљујеш га за готово за све проблеме и несреће на овим просторима...тако да се запитај ко је кога хтео да увреди

Поистовећива и што је немогуће не приметити..плитко, неинтелигентно и крајње злонамерно. 

Све време пецкаш, заједљив си, посредно провоцираш, одбијаш да уђеш у озбиљне разговоре јер или не знаш о чему причам или не желиш да сазнаш (пошто те као атеисту не интересује шта ми мислимо, јел да?) и ти још мени држиш лекције из пристојности? Рекао сам ти...избриши тај твој потпис доле, делујеш као крајњи лицемер.

Подели на овим сајтовима

Држава је само организована банда насилника која се наметнула на одређеној територији да поробљава народ, узима рекет и јаничаре. "Метафизикализање" на ту тему, чини ми се, углавном долази од недостатка храбрости да се суочимо са тим.

И било би ми изузетно драго ако представљам било какву "опасност" за њих. Мада сумњам... :)

Јел? Онда трк у са породицом у џунглу, негде далеко од цивилизације и државне контроле, бежи од њеног поробљавања, рекета и јаничара што даље...што живиш у њој? Имај храбрости па барем једном поистовети своје поступке са убеђењима. :)

Подели на овим сајтовима

Када некоме кажеш да су његови ставови узрочници проблема као што су "САД, Хрвати, Бугари, шиптари, атеисти и остали", окривљујеш га за готово за све проблеме и несреће на овим просторима...тако да се запитај ко је кога хтео да увреди

Поистовећива и што је немогуће не приметити..плитко, неинтелигентно и крајње злонамерно. 

Све време пецкаш, заједљив си, посредно провоцираш, одбијаш да уђеш у озбиљне разговоре јер или не знаш о чему причам или не желиш да сазнаш (пошто те као атеисту не интересује шта ми мислимо, јел да?) и ти још мени држиш лекције из пристојности? Рекао сам ти...избриши тај твој потпис доле, делујеш као крајњи лицемер.

Potpis je  i vise nego tacan. Zaboravljas moj ego u toj jednacini ;)

Sto se drzave tice, ne mislim da je ona uzrok, vec posledica problema...

Подели на овим сајтовима

Prvo nije veronauka, nego verska nastava. Vera i nije neka nauka.

Наука о вери. Наук - научити. Научити о одређеној вери = наука о вери = веронаука. Нису само природне науке - науке. Постоје и разне друге.

Drugo, ne pitaju se deca, nego ih roditelji upisuju na versku nastavu, osim u srednjim školama, gde ipak deca mogu da biraju, jer u tim godinama ipak manje slušaju roditelje

Утицај родитеља на формирање мишљења, ставова, навика... деце је неизбежан и природан. То је део васпитања. Нико дете не пита ни да ли жели да иде у школу, како жели да се обуче, какву фризуру воли, да ли жели бити вегетеријанац... То је на родитељима како ће да васпитавају своју децу. Закон ту ограничава одређене екстреме и ништа више. Или треба држава да васпитава децу као у С. Кореји ?

Та деца ће, како и сам кажеш, одрасти и изградити сопствене ставове, своју сопствену и непоновљиву личност. Тада могу одлучити хоће ли наставити да се школују, како ће се облачити, какву ће фризуру имати, какву ће исхрану практиковати... желе ли на веронауку или не, верују ли у Бога или не... 

Školska slava je nametanje pravoslavlja svim učenicima te škole, a kada sam ja išao u osnovnu školu imao sam i drugove i drugarice muslimane, pa su ipak morali da učestvuju u predstavama.

Школска, градска, сеоска, фирмина слава нису наметање Православља. Наметање јесте ако се неко присиљава да учествује у верским обредима. Док сам био атеиста ишао сам на славу, атеисти ми и долазе на славу. Никог не терам да учествује у славским обредима и да верује. Није ми проблем да будем гост код неког Муслимана за прославу Бајрама. То није наметање Ислама нити значи да ја прихватам Ислам. Бити на некој верској прослави, присуствовати на њој, не значи да си и припадник те вере.

Ако су ти твој другови Муслимани на силу терани да учествују у верским обредима то јесте било наметање вере. Али сама прослава није.

Ја славим Православну Нову годину, неко кинеску, неко муслиманску... неко не слави уопште. И шта сада ? Требамо да се бунимо што се на трговима слави, улице затварају за саобраћај због прославе, преко ТВ нам се свима нама који не славимо честита... То може важити и за било који други празник. Али зна се шта је од значаја за друштво и то се слави. Коме се не свиђа нека се лечи од комплекса и нетрпељивости.

A da bi bio čovek, ne treba ti vera, nego prvenstveno kućno vaspitanje.

Као човек се рађаш. Да би био Човек требаш да се потрудиш. Можеш бити моралан и добар човек без религије. Не можеш неке друге ствари...

Od kako je crkva ušla u škole,  biti vernik je postalo IN i sad imamo situaciju da se npr klinci krste kada autobus prodje na 100 m od neke crkve, nose krstove, tetoviraju krstove, nazivaju sebe pravoslavcima i velikim srbima, a pojma nemaju o životu.

Баш тако. Само није ту вера ништа крива. Они са њом и немају везе. Често раде ствари противне Православљу.

Није баш толико ИН бити (прави) верник. Када кажеш да постиш, идеш у Цркву, трудиш се да будеш моралан, смирен, обављаш молитве, избегаваш предбрачни или чест секс, опијање и ждерање, облачиш се пристојно (поготову девојке) и не користиш уобичајене псовке... тешко ће те друштво прихватити. Баш ти "православци" које си поменуо има први да те гледају као ћакнутог и чудног. Толико о "православцима" и Православцима.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Није баш толико ИН бити (прави) верник. Када кажеш да постиш, идеш у Цркву, трудиш се да будеш моралан, смирен, обављаш молитве, избегаваш предбрачни или чест секс, опијање и ждерање, облачиш се пристојно (поготову девојке) и не користиш уобичајене псовке... тешко ће те друштво прихватити. Баш ти "православци" које си поменуо има први да те гледају као ћакнутог и чудног. Толико о "православцима" и Православцима.

Vi 2000 godina misionarite "ljubav" i misionarite nesto "najsavrsenije sto covek moze da ima tj da bude"... Sa takvim polazistem, "pravoslavci" ne bi smeli da postoje, inace ste opasno podbacili... ili vi sto misionarite  ili to sto misionarite...

Prilicno jadan rezultat za nesto sto je tako "savrseno"....

Подели на овим сајтовима

Nedostatak hrabrosti se samo ispoljava SAMO ako pobegnes od te drzave u neku drugu pa nam saljes razglednice.

Toliki intelekt koji nije umeo da se suoci sa janicarima mda.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Prvo nije veronauka, nego verska nastava. Vera i nije neka nauka.

Gresis kao i mnogi drugi jer izjednacavas Nauka sa Science. 

Nauka je malo siri pojam od science. U pravu si totalno nije faith scinece. 

ali jeste veronuaka. 

Školska slava je nametanje pravoslavlja svim učenicima te škole, a kada sam ja išao u osnovnu školu imao sam i drugove i drugarice muslimane, pa su ipak morali da učestvuju u predstavama.

Vidis to sto pricas je mozda pravilo za tvoju skolu, ali kao sto rekoh, u mojim skolama i srednjoj i osnovnoj prisustvo nije bilo obavezno. Imao sam takodje drugaricu Muslimanku u odeljenju ona nije isla ni na gradjansko vaspitanje ni na versku nastavu, imala je slobodne dane za verske praznike a u skolama gde ima i dobar broj muslimana, imaju i muslimansku versku nastavu. 

Drugo, kako mislis, obavezno prisustvo?! Obavezno prisustvo priredbi ili liturgiji? Ima razlike. 

Terati muslimana da prisustvuje liturgiji je nesto sto ne bi trebalo biti tolerisano. Ali terati muslimanada prisustvuje priredbi za dan skole ( skolska slava je ujedno i dan skole u srbiji) nije nista problematichno jer religijskih rituala tu nema. 

Jednostavno neke Srpske tradicije i obicaje ne mozes da odvojis od Pravoslavlja. Naprimer proslavu Vidovdana u gradu Krusevcu. Kako mislis da odvojis taj datum od Grada Krusevca? Kada je to jedan od najznacajnijih datuma u istoriji grada.

I sta sad neko da mi kazes da moj grad "krsi sekularnost" pa ne sme da slavi vidovdan? 

Nigde veze. 

Kako ces da odvojis istoriju skolstva u Srbiji od Svetog Save? Ne mozes. I sta sad, on je ujedno i pravoslavni svetac... pa sad ne smeju skole da za svoj dan, biraju dan slavljenja pravoslavnog sveca svetog save.

I krsenje sekularnosti je sto deca slave dan skole bas na taj dan.

Drugo, ne pitaju se deca, nego ih roditelji upisuju na versku nastavu, 

To jeste tacno ali to nema veze sa sekularnoscu. Ako roditelj zeli da njegovo dete uci o religiji to je roditeljevo pravo. 

Ne znam da li ti je jasan termin "drzavna religija" i da to u Srbiji ne postoji. 

Crkva nije nikakav zakonodavac, nema apsolutno nikakvu vlast, ostale religije nisu nikako diskriminisane i nema nijednog vaznijeg cinioca krsenja sekularnosti.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...