Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Безгрешан по природи тако што га природа ничим није наводила на грех и што није била узрок нашег преступа и пада који је настао по слободној вољи личности Еве и Адама којом су послушали наговор ђавола који их је Божјим допуштењем искушавао кроз змију. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Безгрешан по природи тако што га природа ничим није наводила на грех и што није била узрок нашег преступа и пада који је настао по слободној вољи личности Еве и Адама којом су послушали наговор ђавола који их је Божјим допуштењем искушавао кроз змију. 

Prirodno je čoveku stanje i pada (čim je sklon tome budući nesavršen) to je izgleda čovekova suština. Ali je Istina da ga Bog nikad neće napustiti jer je čovek stvoren za večni život.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

То је објаснио и Зизјулас. Слажем се с тим.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

obrni okreni sve je to volja Bozija.

Подели на овим сајтовима

Da li je imao i bezgrešnu slobodnu volju? Da li je slobodna volja deo prirode? 

.

Jedino se slažem da je do pada adam prebivao u bezgrešnom stanju

Слободна воља, односно, воља која није ограничена људском природом са циљем како би помоћу благодати могли познати и сагласити се са Божјом вољом, припада субјекту личности и она може одабрати противприродност или грех.

Подели на овим сајтовима

Слободна воља, односно, воља која није ограничена људском природом

Kakva je to volja koju čovek ima a da nije ograničena prirodom, suštinom? 

Подели на овим сајтовима

Jedina ispravna volja po liku i podobiju je ona koja Tvorcu teži. Zašto je nismo imali večno? Slobodnom voljom smo se odrekli slobode koja nam je darovana.Dakle ako gledamo Stvaralaštvo mi smo se odrekli Stvaraoca. Ako nije u prirodi čoveka mogućnost za odricanje(greh) šta je onda? 

Data je mogućnost izbora ne samo da se ne pogreši već da pojača ljubav čoveka prema Bogu.

A Božja blagodat Carstvo je  moguća samo ako je čovek stvoren kao večno biće.

Bezgrešan čovek nije ali večan jeste. Pobedio je Hristos smrt po volji svojoj ne da čoveka popravlja kao mehaničar automobil, već da ispuni prirodu čoveka i sa Blagodaću završi ono što je Stvorio.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Snagom svoje volje, odrekao sam se večnosti. Čak i ako vaš Bog uspe da me na silu održi u postojanju, održaće praznu ljušturu, jer i za života sam dostizao stanje nirvane, blažene nulte svesti. Neće mi biti problem ni posle smrti. Snagom svog uma, ugasiću svest i duh.

Подели на овим сајтовима

Snagom svoje volje, odrekao sam se večnosti. Čak i ako vaš Bog uspe da me na silu održi u postojanju, održaće praznu ljušturu, jer i za života sam dostizao stanje nirvane, blažene nulte svesti. Neće mi biti problem ni posle smrti. Snagom svog uma, ugasiću svest i duh.

Isto koliko ces ti ili bilo ko ikada podici stolicu na kojoj sedis. Apsurd. Ako ces TI, tvoj subjekt, ista ugasiti to ugaseno sigurno nece biti tvoja svest. Sve dok imas dozivljaj onoga sto si ugasio to sto si ugasio ne moze biti tvoja svest jer tvoja svest dozivljava taj proces gasenja.

Подели на овим сајтовима

Nikada nisi dostigao nirvanu, pa zato tako i misliš. Nakon kratke meditacije, vidim da su prošla dva do tri sata, pa znam da sam bio u stanju nulte svesti.

Vec iz ovih besmislica koje si ovde naredjao vidim a o meditaciji znam vise od tebe sto prakticno sto kencuptualno. To sto opisujes nije nikakva nulta svest vec promenjeni sadrzaj u svesti. Promenio si sadrzaj psomatranog, sto je i jedan od ciljeva meditacije, a nisi ugasio posmatraca. To je nemoguce.

Подели на овим сајтовима

Pa ako taj sadržaj posmatranog sadrži informacije o samom posmatraču, posmatrač je svestan sebe, jer i sebe posmatra.

Ako isključi posmatranje sebe, svega oko sebe, ako stekne i održi praznu misao, to je uspeh.

Ako imam nultu svest i praznu misao, nikakva osuda tvog Boga me ne dotiče, nikakav oganj me ne dotiče. Postojim, a kao da ne postojim.

Подели на овим сајтовима

Pa ako taj sadržaj posmatranog sadrži informacije o samom posmatraču, posmatrač je svestan sebe, jer i sebe posmatra.

Ako isključi posmatranje sebe, svega oko sebe, ako stekne i održi praznu misao, to je uspeh.

Ako imam nultu svest i praznu misao, nikakva osuda tvog Boga me ne dotiče, nikakav oganj me ne dotiče. Postojim, a kao da ne postojim.

Ti dobro čine ova tvoja razmišljanja?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...