Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Istina, ali da li je to večno biće samo jedno. Možda se u moru nebića nalazi beskonačno mnogo ostrva postojanja sa njihovim samouzročnim despotima, a da ni jedan ne zna za onog drugog, već samo za potencijal da bi takav neki bog mogao da postoji?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Постоје вечна Три Бића. За хришћане Један Бог. Разумети то потребна је теологија.

Када говориш о небићу мораш да претпоставиш суштину Божију, јер кроз њу долази у постојање све оно што је из небића. У том случају не можеш отићи даље од једног Бога - кога називаш Деспотом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Za Hrišćane...
Tako I za ribu uhvaćenu u mrežu postoji samo taj jedan ribarski brodić.

Ja samo želim da se vratim tamo gde sam bio pre nego što sam se rodio, a vaš Bog neka radi u svom svetu šta god blagoizvoli. Mene samo neka drži van njega.

Подели на овим сајтовима

Бог и жели да се вратиш тамо где си био пре него што си створен. Био си у плану Божијем.

Да би се тамо вратио свако од нас, мора да испоштује једини могући начин тог постојања. Није исто пре и после у плану Божијем - у вези овога што говоримо.

Не можеш ни постићи да будеш изван Бога. Међутим, у случају да одбациш Његов план о теби, можеш постојати на начин изван Његовог плана - иако ћеш бити у небићу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ako sam postigao da ne postojim, da ugasim svest i ličnost, onda efektivno i jesam van Boga.
Lucifer je napravio interesantan plan, a to je da nervira Boga i pravi haos po tvorevini dok Bogu ne prekipi i ne izbriše ga kao da nikada nije ni postojao. Moj plan je da apsolutnom indiferentnošću prema Bogu, izborim nebiće za sebe.

Подели на овим сајтовима

Brodić je truo, izvučene ribe su na suvom, bolje je u vodi. U postojanju je patnja, a u nepostojanju večna blaženost. Nije li to idealna analogija sa grehopadom?

Кажеш да је боље у води, а да је у постојању патња. Ови ставови не иду заједно. :)

Грехопад је нешто друго. То је превареност да ћеш живети као Бог без правог Бога.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Itekako idu zajedno.

Ja na ovom svetu tražim svoju sreću, a sreća se definiše kao odnos naslada i apetita. Ideja sreće je da se apetiti drže pod kontrolom, a da se sopstvenim trudom stiče pristup nasladama koje ne moraju nužno biti one najniže životinjske strasti.

Ako ne postojim, meni su apetiti ravni nuli, pa mi nikakve naslade nisu potrebne, a ovde, na ovom svetu, moje će naslade uvek kaskati za apetitima. Džaba meni naslade ovog sveta ako su mi se apetiti otrgli kontroli.
Meni Bog ne može da pruži nikakvo bolje stanje od nepostojanja, jer ako nisam sam svoj uzrok, to onda znači da ne treba ni da postojim, kad već nisam sposoban da sam opstanem kao biće.

Подели на овим сајтовима

@Slobodnjak Добро нам дошао.

...jer ako nisam sam svoj uzrok, to onda znači da ne treba ni da postojim, kad već nisam sposoban da sam opstanem kao biće

:) слично је размишљао и луцифер... па ни Адам није далеко био, јер у егзистенцијалном смислу, његов избор представља избор самоуништења. 

Подели на овим сајтовима

@Slobodnjak Добро нам дошао.

:) слично је размишљао и луцифер... па ни Адам није далеко био, јер у егзистенцијалном смислу, његов избор представља избор самоуништења. 

Ako djavo postoji, sto ne bi mogao da objavi post na forumu?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Zamislimo jednu firmu koja je teški gubitaš, koja nikako ne može da opstane na tržištu i koja opstaje jedino zahvaljujući neprekidnom upumpavanju resursa u nedogled. Ima li smisla da postoji?

Dokle god sam u talu sa formalnim i neformalnim strukturama moci sa kojima delim ispumpano, ima masnog smisla da negujem tu firmu, oho-ho!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...