Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

у оном чланку где митрополит Зизјулас износи појашњење постојања и христологије провукла се таква мисао... наравно да нису бесмртни по природи у смислу у ком је то Бог али свакако нису смртни као људи

ево како пише

Христа видимо и као спаситеља самих анђела - пошто по природи анђели живе вечно неко би рекао да немају онтолошку потребу за Христом али оно што је пресудно за њих је њихова лична а не природна бесмртност јер уколико и они као и ми не зажеле да се укључе у однос који Христос као личност ствара између створеног и нествореног, природна бесмртност им не користи, и они ће пасти у анонимност земље мртвих

Нисам сигуран, Аца вероватно боље зна, мислим да је ствар лошег превода. Ипак, ова конструкција " оно што је пресудно за њих је њихова лична а не природна бесмртност" говори о томе да м. Зизјулас сматра анђеле бесмртним по природи, што је контрадикторно његовом схватању смртности свега што је створено, а анђели су такође створења. Интересантно, волео бих Ацово мишљење. Ово се слаже са Бистриковим схватањем природне бесмртности човека и анђела, што смо видели као супротно Светим Оцима из цитата које је дивно поставио брат Соломон...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Може и апсолутно није ван тог "јесте"...ниси разумео о чему сам писао.

ne može Solomone, Bog ne može biti samo malo Bog, ili  kao Bogovi u antici

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

у оном чланку где митрополит Зизјулас износи појашњење постојања и христологије провукла се таква мисао... наравно да нису бесмртни по природи у смислу у ком је то Бог али свакако нису смртни као људи

ево како пише

Христа видимо и као спаситеља самих анђела - пошто по природи анђели живе вечно неко би рекао да немају онтолошку потребу за Христом али оно што је пресудно за њих је њихова лична а не природна бесмртност јер уколико и они као и ми не зажеле да се укључе у однос који Христос као личност ствара између створеног и нествореног, природна бесмртност им не користи, и они ће пасти у анонимност земље мртвих

Из датог цитата се види да речено нема никакве разлике од онога што митрополит константно говори о остварењу људске личносности и свега онога што то повлачи за собом у антрополошко - есхатолошком контексту и постизању "теозиса"...али, нема везе...просто сам реаговао, по мом мишљењу, на незадовољавајућу и погрешну формулацију оне твоје реченице,ништа више...опрости!

ne može Solomone, Bog ne može biti samo malo Bog, ili  kao Bogovi u antici

"Квалитет" представља правилно усмерење Богом даног, и људском бићи инхерентног, потенцијала истинског обесмрћења у и кроз остварење заједнице са Богом...да ли ти је сад јасно? 

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

"Квалитет" јесте правилно усмерење Богом даног, и људском бићи инхерентног, потенцијала истинског обесмрћења у и кроз остварење заједнице са Богом...да ли ти је сад јасно?

Ja sam do sada mislio, da nema ništa više da se odradi, da je sve Hristos završio, ali izgleda baš da nijesam dobro shvatio.

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Ja sam do sada mislio, da nema ništa više da se odradi, da je sve Hristos završio, ali izgleda baš da nijesam dobro shvatio.

Ниси...извини, али очигледно ниси.

Подели на овим сајтовима

Ti onda znaš odgovor koji je smisao života?

Моја љубав према теби, твоја према мени, наша према Богу, и Божија према нама.

Подели на овим сајтовима

Моја љубав према теби, твоја према мени, наша према Богу, и Божија према нама.

To važi i za mentalno zaostale?

Ili oni nemaju kvalitet?

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

To važi i za mentalno zaostale?

Оооо, да, и они воле само тако, не брини се...а и њих неко воли...као што их и Бог воли.

Подели на овим сајтовима

Оооо, да, и они воле само тако, не брини се...а и њих неко воли...као што их и Бог воли.

Da, ali šta ćemo sa kvalitetom koji je krucijalan, u tom slučaju. Oni su manje važni? Ili su samo važni za spasenje drugih?

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Da, ali šta ćemo sa kvalitetom koji je krucijalan, u tom slučaju. Oni su manje važni? Ili su samo važni za spasenje drugih?

Квалитет и јесте тај љубавни потенцијал похрањен у човековом бићу и оспољен и реализован кроз однос са другим бићима и Богом...и свако биће, без обзира на сва могућа духовна, ментална и физичка могућа ограничења, може то остварити, и у том односу не постоји "више и мање важан" субјекат.

Син моје рођаке, ментално заостао (има 30 година а на нивоу је детета од 6 година) воли ме несхватљивом љубављу...љубављу коју нисам осетио ни од кога до од самог Бога. Та љубав ми је својевремено откравила срце, потресла до дубине бића, и довела до промене као ниједан догађај у мом животу и заувек ме везала за ту особу,али и отворила очи за много штошта у животу. Како се ту може мерити било шта? Свако је битан свакоме..а он је мени један од најбитнијих бића на свету, не зато што ме воли несвакидашњом љубављу, већ зато што ја њега много, много волим.

Извини, али то што покушаваш не мења чињеницу да ниси разумео оно што сам хтео рећи, а то што сам рекао није плод мојих фантазија, него је учење Свете Цркве, тако да...нећу се више бесмислено надгорњавати са тобом. Поздрав, брате!

Подели на овим сајтовима

Извини, али то што покушаваш не мења чињеницу да ниси разумео оно што сам хтео рећи, а то што сам рекао није плод мојих фантазија, него је учење Свете Цркве, тако да...нећу се више бесмислено надгорњавати са тобом. Поздрав, брате!

Nije problem, tu smo da bi razgovarali i van okvira i šablona teoloških aspekata.

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Читајући ове странице о смрти и бесмртности стално ми се намеће питање ко је узрочник самог чина разлучења душе од тела.

Једном приликом погинуо је један мој познаник млад човек(28 година), ја сам цео тај дан био тужан и питао се зашто се то догодило? Тако шетајући наиђем на врапца испред куће, не може да лети, тешко дише и умире. Ја га узмем уруку и гледам га и после неколико минута је потпуно престао да дише, и мени одједном кликне, то је одговор. У Светом Писму пише ,, не продају ли се два врапца за један новчић? Па ни један од њих не падне на земљу без Оца вашег.,,

У књизи изласка у 12 глави на више места се спомиње да је лично Господ побио првенце мисирске.

У откривењу каже за језавељу ,, и децу њезину погубићу смрћу, да познају да те ја љубим.,,

У Јеванђељу Господ говори богаташу ,, безумниче ноћас ће узети душу твоју од тебе....,,

у причи о пшеници и кукољу анђели Божији су жетеоци

А ето на једном месту се каже ,,Не бојте се оних који убијају тело а душу не могу убити, него се више бојте онога који може и душу и тело погубити у паклу,,

Видимо значи да је смрт акт који се дешава по вољи Божијој, мада ми остаје нејасно ко је извршилац тог чина и на који начин, ако је сама смрт је последица пада.

Како се ово питање може посматрати у контексту ове теме?

Подели на овим сајтовима

Poželim nekad da budem i bolestan i zaostao jer verujem rečenici: Bog posećuje bolesnike i one male (zaostale) koje Nosi kroz čitav njihov život na zemlji.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Megidon,

Ваљда је све у Божијим рукама. Али се каже да све што је последица пада није било у плану Божијем.

Све што се односи на Божија дејства у палом свету, помешано је или одвојено између допуштења Божијег и благовољења Божијег.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...