Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

ih sad... Cekaj, ti si zastupao koju tezu?

Da ti zakoni nisu bili manje civilizovani?

Pa ako uzmemo sve u obzir, onda nisu. Pogotovo što nemamo primenu istih, bar ne u odnosu na homosexualce. Imamo samo zakon koji to brani. Kazna je uobičajena za onaj svet. Društvo je bilo bolje, kvalitetnije, zdravije. Porodice su bile čvršće. Itd. Siguran sam da takvi zakoni danas nisu primenjivi, jer ne živimo u teokratskoj državi, što je važno podvući. Danas su pravila drugačija, i ne postoji razlog da se primeni bilo koji od tih zakona. To što bi neki da ga primenjuju, to je ponekad licemerno, jer Stari zavet i ondašnji svet uopšte, ima čitavu lepezu zakona koji su kažnjivi izuzetno strogo, nije reč samo o homosexualcima, npr.

Christo et Ecclesiae

Подели на овим сајтовима

• Одговори 200
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa ako uzmemo sve u obzir, onda nisu. Pogotovo što nemamo primenu istih, bar ne u odnosu na homosexualce. Imamo samo zakon koji to brani. Kazna je uobičajena za onaj svet. Društvo je bilo bolje, kvalitetnije, zdravije. Porodice su bile čvršće. Itd.

Tipicno iracionalno idealizovanje proslosti...

Подели на овим сајтовима

Čuj, ne bih baš citirao obraz kao relevantni izvor za ova pitanja, ali bih nešto primetio. Bez obzira što se mi borili protiv zlostavljanja homosexualaca, ipak smatram da je sve to jedna velika šarena laža, i lažno moralisanje. U 2011 godini 37 žena je ubijeno u porodičnom nasilju, od strane muža, dečka, partnera, i niko nije izašao na ulice da protestuje protiv toga, ni obrazovci, ni niko. Niko se nije setio da podigne galamu zbog toga.

Takođe, svako sedmo dete u Srbiji trpi sexualno zlostavljanje - da li taj podatak treba da nas zabrinjava? Zašto niko ne izađe na ulice protiv toga? Nije reč o pedofilima i manijacima, već i o porodici, školi, svemu. Zašto se morališe o pravima homosexualaca, kada još niko od njih nije u Srbiji platio glavom njegov izbor, a mi imamo 37 žrtava koje su izgubile svoj život u porodičnom nasilju? A šta je sa mnogim drugim ženama koje dobijaju batine, bivaju maltretirane, i slično, kriju se po sigurnim kućama, itd.? I mi onda pričamo o obrazovcima, ili neko drugi bi da brani homosexualce kao da su oni ugrožena vrsta u Srbiji?

Ja neke stvari zaista ne mogu da shvatim.

Тастатура ти се позлатила за ово prst ka gore

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

Ljudsko neznanje?

A Bog?Da li on zna da ne mora biti krvi prilikom defloraciije?

Oni su služali božije zapovesti ubijajujući nedužne.

Може Бог да сиђе са небеса и да стоји стално, уз свакога од нас, и да нас води за руку, или за некакве конце, као да смо оне лутке без свести о себи или о свету. Али ја таквог Бога нећу. Нити је ово такав Бог. Хоћу Бога који ми оставља слободну вољу и избор, а са те две ствари и одговорност. Ништа мање од тога нећу.Јер само кроз одговорност и узрастање могу доћи до Њега у вечности. Љубав не постоји уколико нема слободне воље, макар и воље да се чине глупе или ружне ствари.

Када је Бог сишао на Земљу, он је јасно рекао шта мисли о, на пример, каменовању жена, иако је то било дозвољено Мојсијевим законима, и практиковано до тада.

Божја заповест је била "Не убиј!", на пример, и десет Божјих заповести су јасно одвојене од свих закона који су касније уследили, а за које ја лично сматрам да су имали инспирацију у изградњи теолошки освешћеног друштва које је морало да се брани од спољних утицаја, и због тога је доносило и строге законе. Између осталог и због тога што је код Јевреја морал био поприлично лабав након дугог ропства у средини која на тај морала није гледала исто.

Али, понављам, то је моје мишљење, има овде много њих који Стари Завет познају боље од мене.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa ovo vec lici na neke opise pakla! Nisam siguran da li je bas toliko strasno, joste smo zivi!

Говорио сам о разумевању. На том пољу постоји непремостива провалија. Нисам рекао да не треба да живимо једни са другима, сада и овде.

Подели на овим сајтовима

Čuj, ne bih baš citirao obraz kao relevantni izvor za ova pitanja, ali bih nešto primetio. Bez obzira što se mi borili protiv zlostavljanja homosexualaca, ipak smatram da je sve to jedna velika šarena laža, i lažno moralisanje. U 2011 godini 37 žena je ubijeno u porodičnom nasilju, od strane muža, dečka, partnera, i niko nije izašao na ulice da protestuje protiv toga, ni obrazovci, ni niko. Niko se nije setio da podigne galamu zbog toga.

Takođe, svako sedmo dete u Srbiji trpi sexualno zlostavljanje - da li taj podatak treba da nas zabrinjava? Zašto niko ne izađe na ulice protiv toga? Nije reč o pedofilima i manijacima, već i o porodici, školi, svemu. Zašto se morališe o pravima homosexualaca, kada još niko od njih nije u Srbiji platio glavom njegov izbor, a mi imamo 37 žrtava koje su izgubile svoj život u porodičnom nasilju? A šta je sa mnogim drugim ženama koje dobijaju batine, bivaju maltretirane, i slično, kriju se po sigurnim kućama, itd.? I mi onda pričamo o obrazovcima, ili neko drugi bi da brani homosexualce kao da su oni ugrožena vrsta u Srbiji?

Ja neke stvari zaista ne mogu da shvatim.

Mislim da mislimo isto oko nasilja nad zenama i oko nasilja uopste.

To znamo da nije u redu, dok npr. 40% stanovnika Srbije opravdava nasilje nad homoseksualcima a 2/3 ne bi imalo prijatelja homoseksualca.

To sto zene maltretiraju neki skotovi i zivotinje je druga i drugacija prica.

Подели на овим сајтовима

Ти закони заиста нису били лоши-за људе оног времена, у онаквим условима и окружењу народа са сличним или горим законима, степену развијене спознаје Бога и света у изабраном народу... Не можеш очекивати да их Бог васпитава у пацифичком духу, а кад им дођу Филистејци-да им понуде љубав као једину алтернативу. Пробај да се уживиш у начин живљења целокупног човечанства тог времена, па реци да ли би узрастање кроз време са законима који су из садашње перспективе добри донело добар плод...Сама чињеница да су такве законе прихватали ти говори да су они били ВЕОМА у складу са њиховим начином размишљања, али циљ таквих закона се није могао видети из њихове перспективе, већ из историјске перспективе нашег времена.

Kod moralnih, etickih sudova ne govorimo o tome da li su losi za onog ko ih iznosi ili ko se tako ponasa. Nije kradja losa za lopova.

Nisam ni napisao da bi se od Boga ocekivalo da starim Jevrejima prenese Zenevske konvencije i Deklaraciju o pravima coveka i gradjanina ili nesto slicno. Kao sto vec rekoh, nije problem u tome sto te zapovesti nisu bile dovoljno dobre, vec je problem u tome sto su evidentno lose.

Da iskoristim Aleksandrovo poredjenje sa odrastanjem - ne moras ti svoje dete da ucis da svu svoju hranu pokloni nekom ko je gladan... ali ne mozes da ga ucis da zvizne samarcinu gladnome pa da onda neko tvrdi da si ti bio sjajan roditelj ali eto prilagodio si svoje vaspitanje uzrastu i mogucnostima razumevanja deteta, vladajucim stavovima okoline i slicno... jer eto i drugi su tukli gladne...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Kod moralnih, etickih sudova ne govorimo o tome da li su losi za onog ko ih iznosi ili ko se tako ponasa. Nije kradja losa za lopova.

Nisam ni napisao da bi se od Boga ocekivalo da starim Jevrejima prenese Zenevske konvencije i Deklaraciju o pravima coveka i gradjanina ili nesto slicno. Kao sto vec rekoh, nije problem u tome sto te zapovesti nisu bile dovoljno dobre, vec je problem u tome sto su evidentno lose.

Da iskoristim Aleksandrovo poredjenje sa odrastanjem - ne moras ti svoje dete da ucis da svu svoju hranu pokloni nekom ko je gladan... ali ne mozes da ga ucis da zvizne samarcinu gladnome pa da onda neko tvrdi da si ti bio sjajan roditelj ali eto prilagodio si svoje vaspitanje uzrastu i mogucnostima razumevanja deteta, vladajucim stavovima okoline i slicno... jer eto i drugi su tukli gladne...

И управо је то фаталистичко размишљање о тим стварима и такво тумачење оно што те у том тумачењу чини апсолутно истим са Мирољубом Петровићем.

Прекјуче сам први пут отишао на његов сајт и поставио му пар питања у вези тога, са све цитатима које он посебно воли да истрже из контекста и користи их. Резултат - моје питање избрисано, мој налог банован, а уместо одговора је поставио неки ретардирани клип са змијом која напада Арапе.

А питање које сам му поставио је било баш у смислу ригидног и фаталистичког тумачења неких ствари из Старог завета, које покушава, као и многи необразовани фанатици (адвентисти, Јеховини сведоци, разне полујеврејске секте...) да директно примени на данашње околности.

Ено, Јевреји се и даље придржавају Старог завета, и једино њега. Да ли они секу руке људима или каменују блуднице? Не, јер они разумеју контекст, за разлику од Мирољуба Петровића, Атеиста Србије и разних секти.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

И управо је то фаталистичко размишљање о тим стварима и такво тумачење оно што те у том тумачењу чини апсолутно истим са Мирољубом Петровићем.

Nema potrebe da citiras prethodnu poruku ako ne odgovaras na ono sto u njoj pise... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nema potrebe da citiras prethodnu poruku ako ne odgovaras na ono sto u njoj pise... :)

Ето, опет показујеш да не читаш оно што ти неко пише, или да читаш из неког свог угла, који има дебело ишчашење у погледу религије, посебно у погледу хришћанске религије.

Оно што сам ти написао је значило да опет не разумеш оно што ти људи пишу, стварно се трудећи да ти појасне ствари, јер једноставно не желиш да разумеш, јер цео свет гледаш кроз неку своју перспективу којој се све мора прилагођавати, ма колико то било супротно реалности.

Подели на овим сајтовима

Прекјуче сам први пут отишао на његов сајт и поставио му пар питања у вези тога, са све цитатима које он посебно воли да истрже из контекста и користи их. Резултат - моје питање избрисано, мој налог банован, а уместо одговора је поставио неки ретардирани клип са змијом која напада Арапе.

А питање које сам му поставио је било баш у смислу ригидног и фаталистичког тумачења неких ствари из Старог завета, које покушава, као и многи необразовани фанатици (адвентисти, Јеховини сведоци, разне полујеврејске секте...) да директно примени на данашње околности.

Ено, Јевреји се и даље придржавају Старог завета, и једино њега. Да ли они секу руке људима или каменују блуднице? Не, јер они разумеју контекст, за разлику од Мирољуба Петровића, Атеиста Србије и разних секти.

A ako je to tako, zasto ste vi i dalje takvi prema homoseksualcima?

Pa mozda i vi mozete da se okanete Starog zaveta i fasisticke homofobije koju propoveda.

I pomenite to onim velikim hriscanima sto su pravili nerede u oktobru 2010.

Подели на овим сајтовима

A ako je to tako, zasto ste vi i dalje takvi prema homoseksualcima?

Pa mozda i vi mozete da se okanete Starog zaveta i fasisticke homofobije koju propoveda.

Прво, због тога што то није нормално нити природно, а друго, због тога што је та ствар осуђена и у Новом завету.

I pomenite to onim velikim hriscanima sto su pravili nerede u oktobru 2010.

Они нису велики хришћани, не знам одакле ти то. Исти ти су нашли за сходно да спречавају литургије, да држе "предавање" чак и покојном патријарху Павлу о вери, исти ти пљују Цркву кад год Црква изда било какво саопштење које им се не свиђа, итд. То је исто као када би све атеисте на овом свету поистоветио са Пеђом или са неким још горим са оног његовог сајта. Или са многим фриковима са форума Атеисти Србије.

Подели на овим сајтовима

Ето, опет показујеш да не читаш оно што ти неко пише, или да читаш из неког свог угла, који има дебело ишчашење у погледу религије, посебно у погледу хришћанске религије.

Оно што сам ти написао је значило да опет не разумеш оно што ти људи пишу, стварно се трудећи да ти појасне ствари, јер једноставно не желиш да разумеш, јер цео свет гледаш кроз неку своју перспективу којој се све мора прилагођавати, ма колико то било супротно реалности.

Ti si pisao o nekakvom mom rigidnom i fatalistickom razmisljanju i tumacenju nekih stvari iz Starog zaveta koje pokusavam da primenim na danasnje okolnosti i da ne razumem kontekst... ali ja zaista u poruci na koju odgovaras ne vidim bas nista od toga... ili se mozda te tvoje konstatacije odnose na moj stav da su pojedine Bozije zapovesti iz Starog zaveta evidentno lose???

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...