Jump to content

Поуке и беседе светих отаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Budite mudri kao zmije,a bezazleni kao golubovi, moj slatki Gospod i moj dragi Mika Antić, pokvariću ti tu igrčku koja se zove bol

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Ко приступа Богу и заиста жели да буде Христов следбеник, мора приступити са циљем да се промени, да измени своје пређашње стање и понашање, да се покаже као бољи и као човек који није задржао ништа од онога што је било својствено старом човеку, јер је речено: Ко је у Христу, нова је твар (2. Кор. 5; 17). Наш Господ Исус Христос је управо због тога и дошао да би изменио, преобразио и обновио природу и ову душу, коју су услед преступа срушиле страсти; Он је дошао да је поново створи, сјединивши је са Својим сопственим божанским Духом. Он је дошао да оне, који верују у Њега учини новим умом, новом душом, новим очима, новим слухом, новим духовним језиком, једном речју, да их учини новим људима или новим меховима, помазавши их светлошћу Свога знања да би у њих улио ново вино, односно Свога Духа... У видљивом свету, нико није у стању да сам од себе преплива или пређе море, уколико нема лаку и покретљиву лађу, начињену од дрвета, тако да се може кретати по води. Ако нема лађе, онај који крене по мору сигурно ће потонути и пропасти. Тако је и души немогуће да сама од себе пређе, надвлада и преплива горко море греха, непроходни бездан нечистих сила и мрачних страсти, уколико у себе не прими покретљивог, небеског, лакокрилог Духа Христовог, који гази и побеђује свако зло.

Свети МАКАРИЈЕ Велики

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

„Живот значи бивати са Христом; стога где је Христос, ту је живот, ту је царство‟ Св. Амвросије

Чувај ум, јер помисли, маштања и повођење срца за уобразиљом представљају греховно ђубре које демони убацују у душу.Свети Григорије Богослов

Уколико хоћеш да си праведан, сваком делу у себи, тј. души и телу, дај оно што му приличи. Словесном делу душе пружи читање, духовно сагледавање и молитву, раздражајном делу - духовну љубав, која се супротставља мржњи, а желатељном делу - целомудреност и уздржање. Телу, пак, дај храну и одело, тј. само оно што је неопходно (1 Тим.6,8).Свети Максим Исповедник

''Пусти неверујуће да иду својим путем, а верујуће својим. Бог је Онај који ће све распоредити у своје време. За њих се треба молити и треба их жалити.'' (Св. Теофан Затворник)

"Ранише ме људи у срце, и место крви потекоше сузе. Нежна небеса, ево вам казујем своју тајну: место крви у срцу имам сузе. У томе је мој живот, у томе моја тајна. Зато плачем за све тужне, за све недужне, за све понижене, за све увређене, за све гладне, за све беспризорне, за све уцвељене, за све намучене, за све ојађене"Ава Јустин Ћелијски

Pocetak bezgnevlja je cutanje usta kad je srce uzbudjeno.Sredina je,cutanje misli pri tananim uznemirenju duse ,a vrhunac je nepokolebljivi mir i pored toga sto duvaju necisti vetrovi.(SV .Jovan Lestvicnik)
Не откривај своје мисли свакоме, да не саблазниш ближњега. Не исповедај свима помисли своје, но само онима који могу излечити душу твоју. - Свети Антоније Велики

Gospod sve neizrecivo ljubi. On zna ciljeve svemu i rokove svemu. Radi nekog budućeg dobra On je dopustio ovo stradanje. Ja to ne mogu shvatiti ni prekratiti. Ostaje mi samo molitva i ljubav.
(Starac Siluan Atonski)

Secivo bola koje nehotice zarijes u tudje srce, uci ce i u tvoje srce, po strogom zakonu uzvracanja po delima nasim: kakvom mjerom mjerite, onakvom ce vam se mjeriti (Mt. 7, 2). Ako ne zelis bol, ne nanosi ga drugome. Sv.Jovan Kronstatski

Secivo bola koje nehotice zarijes u tudje srce, uci ce i u tvoje srce, po strogom zakonu uzvracanja po delima nasim: kakvom mjerom mjerite, onakvom ce vam se mjeriti (Mt. 7, 2). Ako ne zelis bol, ne nanosi ga drugome. Sv.Jovan Kronstatski

Свако добро долази од Господа по икономији. А они који га доносе, јесу служитељи добра. Свети Марко Подвижник
Podjednako su rdjavi: gotovost na zlo и oklevanje na bolje. (SV.Grigorije Bogoslov)

Не сањај непостојеће ствари, него добро устрој постојеће на општу корист.(Св. Василије Велики)

Ponorna je dubina dogmata. Um bezmolvnika se ne moze bez opasnosti spustati u taj ponor. Nije bezbedno plivati u odelu, kao sto nije bezopasno ni da se onaj koji je jos obuzet strastima prihvata teologije. Sv.Jovan Lestvicnik

Ако си оборен, устани; ако си обманут и разоружан, поново се наоружај: ако си побеђен, поново крени у битку.- Свети Игњатије Брјанчанинов

"Ljubav je radost, a cena ljubavi je zrtva. Ljubav je zivot, cena ljubavi je smrt."N. Velimirovic

"Љубав чини људе чеднима; и обрнуто, разврат не долази ни од чега другог до од недостатка љубави." Свети Јован Златоусти

Подвижници бивају искушавани да би се увећало њихово богатство; раслабљени- да би се сачували од штетног; погружени у сан да би се пробудили; који су Божији- да би се радовали у слободи.Свети Исак Сирин
Мање размишљај.Надај се на Бога.Ходи просто,ходећи са надом.И Бог ће те заштитити. св.Игњатије Брјанчанинов

Кад осећате велику љубав и кад вас та љубав потиче на молитву, онда таласи ваше љубави запљускују онога за кога се молите и утичу на њега. Тако ви око њега стварате заштитни оклоп и вршите утицај на њега. Водите га путем добра. Видећи ваш напор, Бог штедро даје благодат Своју и вама и њему. Али при том вам ваља умрети за себе. Старац Порфирије
Тајна је у нашој преданости и посвећености, у нашој молитви Богу да код наше браће и наших сестара завлада, благодаћу Божјом, оно што треба. У томе је тајна. Оно што ми не можемо да учинимо, учиниће његова благодат.-старац Порфирије Кавсокаливит

Подели на овим сајтовима

"Господе, премила тајно душе моје, како је лак овај свет, када га мерим на кантару са Тобом" Владика Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

POUKA STARCA PAJSIJA O SMIRENJU

Došao mladić kod starca Pajsija : Ja imam, starče, mnogo darova i talenata i mislim da sam obespravljen i zapostavljen i to ubedjenje me sve više obuzima. Šta da radim ? Kad sam u početku tvog govora čuo; ” Ja imam”, shvatio sam da nemaš ništa osim svog egoizma. To tvoje JA te mučilo, muči te i mučiće te . Samo kad odbaciš to svoje JA slomiće se čekić tvoga neprijatelja i prestaće da te pomislima udara po glavi.

images-11.jpg?w=593

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ето вам браћо. Три пута. Једним од њих се мора поћи. Ето вам три крста. Један од њих се мора носити у овоме животу- или Крст Христов, или крст покајаног разбојника, или крст непокајаног разбојника. Свега су три крста у животу људском...
(Св. Владика Николај)

Тражио сам
Тражио сам Снагу.И Бог ми је дао Потешкоће које су ме оснажиле.Тражио сам Мудрост.И Бог ми је дао Проблеме које је требало решити.Тражио сам Богатство.И Бог ми је дао Мозак и Тело да могу радити.Тражио сам Храброст.И Бог ми је дао Препреке које је требало свладати.Тражио сам Љубав.И Бог ми је дао Људе којима је требало помоћи.Тражио сам Услуге.И Бог ми је дао Прилике.Нисам добио ништа од оног што сам тражио,али добио сам све што ми је требало.

И на крају мени омиљена :)

"Мало их је који Тебе знају и са којима се о Теби може говорити." (Свети Силуан Атонски)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Живети по науци Еванђелској свакога дана, часа и минута

Но шта ће чинити други то зависи од њих, то је у њиховим рукама, али шта ћемо чинити ми, у нашим је рукама. Бог очекује од нас, очекују и свети преци наши, да увек поступамо као народ Божији, као људи свесни, који знају шта раде јер има и оних који то не знају, по речи Господњој са крста за оне злочинце који су се под крстом ругали Њему, а Он се молио Оцу: "Оче опрости им, не знају шта раде". Ми дакле, браћо и сестре, да увек будемо они који знају шта раде и да то што треба и радимо и чинимо и по еванђелској науци се владамо. Јер хришћанство јесте то: знање науке еванђелске, науке Господа Исуса Христа и живот по тој науци свакога дана, свакога часа, свакога минута.

ПАТРИЈАРХ ПАВЛE +

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

БЕСЕДА

О чувању срца

„Сврх свега што се чува чувај срце своје, јер из њега излази живот“ (Приче Сол. 4,23)

У срцу је воља, у срцу је љубав, у срцу је ум — у срцу је образ Пресвете Тројице Божанске. Срце је дом Оца, и жртвеник Сина и радионица Духа Светога. Бог срце хоће: „сине, дај ми срце!“ (Пр. Сол. 23, 26) О брате мој: сврх свега што се чува, чувај срце своје! Нека се планине претуре, нека се мора исуше, нека те пријатељи оставе, нека те богатство изневери, нека ти тело црви разједу, нека свет сручи на тебе сву поругу коју има, ти се не бој, само чувај срце своје, чувај га и прилепи га уз Господа, подај га Господу. Из срца излази живот — откуд живот у срцу, ако у њему не борави дах господара и источника живота — Бога?
„Добар човек из добре клијети износи добро, а зао човјек из зле клијети износи зло“ (Мат. 12, 35). То су речи Господа, који пуни клијет срца твог богатством Својим. Шта је то добар човек? То је добра клијет срца. Шта је то зао човек? То је зла клијет срца. „Од срца (злог човека) излазе зле мисли, убиства, прељубе, курварства, крађе, лажна свједочанства, хуле на Бога“ (Мат. 15, 19): а од доброг срца излази: „мир, трпљење, доброта, милост, вјера, кротост, уздржање“ (Гал. 5, 22 — 23). Видиш ли, како је срце људско огромно слагалиште? Видиш ли, шта све може да стане у срце људско? О, брате, сам Бог Дух Свети, када благоизволи, може да стане у срце људско. И не само може, него и хоће. Само Он чека, да ти припремиш срце за Њега. Да га обратиш у храм, јер Бог Дух Свети само у храму станује. Као што змија чува главу, тако и ти, сине, чувај срце своје. Сврх свега што се чува, чувај, сине, срце своје! Јер у њега улази и из њега излази живот, који је од живога Бога.
Господе Животодавни, помози нам, да сачувамо срце своје, за Тебе, за Тебе Господе! Теби слава и хвала вавек. Амин.

Св. Николај Велимировић (Охридски Пролог)

Подели на овим сајтовима

По сваку цену сачувај свој унутрашњи мир.

Немој свој унутрашњи мир дати ни за шта на свету.

Помири се сам са собом и помириће се са тобом и небо и земља!

Старац архимандрит Тадеј

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Муж и жена треба да буду као руке и очи.Кад рука боли- очи плачу.А када очи плачу- руке бришу сузе .Св.Јован Златоуст

Подели на овим сајтовима

Увек имајте у виду чији сте потомци и сетите се којим су путем ишли ваши преци да би стигли у царство Божје,

увек као људи и као народ Божји. Тим путем да и ми идемо и да заиста будемо достојни потомци својих предака.

Проћи ће све али душа,образ и оно што је добро остаје заувек.

Патријарх Српски Павле.

Подели на овим сајтовима

Мода греха

Горе је од свега, да данас, пошто је грех постао мода, људи видећи да неко не следује духу времена, да не греши, да има капљицу поштовања – називају га заосталим, ретроградним. Они држе то за изазов када неко не греши и грех сматрају прогресом. А то је горе од свега. Ако би савремени људи, који живе у греху, то барем признавали, онда би им се Бог смиловао. Али они оправдавају оно што нема оправдања и славе грех. То је најстрашнија хула на Духа Светога- да сматрају грех прогресом и чистог називају заосталим. Зато имају  они, који живећи у свету, се боре и чувају свој живот у чистоти, велику плату, велику вредност.

Старац Пајсије

Подели на овим сајтовима

pavles.jpg

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...