Jump to content

Поуке и беседе светих отаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kad se uzdamo u Boga, možemo da podnesemo nedaće i da sačuvamo svoj mir, pa makar i ne sretali mir kod ljudi koji nas okružuju. Jer je rečeno: bejah miran sa onima koji mrze mir. Neka bi dao Bog da i oni zavole mir. (Sv. Filaret Moskovski)

Kada bi bilo korisno znati budućnost, onda to Bog ne bi sakrio od nas. (Sv. Jovan Hrizostom)

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Nisu pametni ljudi svojom pameću otkrili mnoge tajne nego su samo svojom željom i trudom kucali na vrata tajni, i Bog im je otvorio. (Sv. Nikolaj Žički)

Bez božanske ljubavi mi nemamo koristi ni od čega, čak i ako posedujemo sve ostale darove Duha Svetoga. (Sv. Vasilije Veliki)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

"Истина је Исус Христос, Богочовек; заблуда је одбацивати ову Истину, што је заправо човекова жеља да буде као Бог. Сви они који нису са Њим, против Њега су, јер Он је Истина, Истина свега што постоји, Истина и нашег најдубљег бића, и ко год то одбацује, тај одбацује све. Равнодушност је заблуда и грешка; равнодушан човек је изабрао - не прихватити Га..."

Блажени Серафим Роуз

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Морамо се борити за сврху у животу. Борити се против страсти - значи борити се за смисао живота. А сврха овога живота јесте будући живот! Не можеш досегнути будући радосни живот, ако се не бориш са страстима и ако се не бориш за љубав према ближњима, жртвујући се за друге из љубави. Ту је смисао крста: носити крст, живети свој живот као крстоносац, тако да будеш способан да се жртвујеш за друге. само хришћанство може дати смисао животу!"

отац Димитрије Станилоје

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Господ постао човек, како веле Свети Оци, да би човека учинио богом. Он је Једини Бог по природи, а нама даје благодат, Божанске силе да ми постанемо слични Њему, да постанемо богови по благодати, како уче Свети Оци, како учи Православна Црква, насупрот свим ђаволијама педагошким, философским и научним. То је Еванђелска педагогика, Еванђелска философија, Еванђелска наука, права наука.

Не умишљам ја, браћо, ништа, ја не говорим легенде овде, бајке, ни басне, него говорим о најпотреснијем догађају који се догодио у нашем земаљском свету. Ја говорим о томе како је Бог постао човек! То је најважнији догађај у свима световима, за људски ум, за људско биће, најважнији за мене и за тебе лично. Постао човек, а у Њему, у Њему Човеку, Исусу из Назарета, гле, заиста - сав Бог.

Увек Он и само Он - чудесни Богочовек, Господ и Спаситељ наш Исус Христос, био је, јесте, и биће за свако људско биће - Пут, Истина и Живот."

Свети Јустин Ћелијски

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Чак иако ниси онакав какав би требало да будеш, не смеш да очајаваш. Већ је довољно лоше што си грешио. Зашто би се још огрешио и о Њега, сматрајући Га, у свом незнању, немоћним? Да ли Он, Који је ради тебе све премудро створио, не може да спасе твоју душу? Уколико ова чињеница, као и Његово оваплоћење, само погоршава твоју осуду, онда се покај. Он ће примити твоје покајање, као што је примио и покајање блуднога сина (Лк. 15, 20) и блуднице (Лк. 7, 37-50). Међутим, ако не можеш да се покајеш, те грешиш из навике, чак и онда када то не желиш, покажи цариникову кротост (Лк. 18, 13). То је довољно да осигура твоје спасење. Јер, онај ко греши, и не каје се, али не очајава, самим тим себе сматра најбеднијим и неће се дрзнути да осуди било кога. Пре ће се дивити милосрђу Божијем и благодарити своме Добротвору, а може примити и многе друге благослове. Чак иако је такав човек, због својих грехова, потчињен демону, он ипак, из страха Божијег, неће послушати непријатеља, који ће покушати да га баци у очајање. Због тога он има удела у вршењу богоугодног дела. Такав човек је благодаран, трпељив, има страха Божијега, не суди, па му се неће ни судити. Све су то значајне врлине. О истоме говори и свети Јован Златоусти, када говори о аду. Он сматра да нам је ад чак од веће користи него Царство Небеско, јер се многи, из страха од ада, удостојавају Царства Небеског. Ад нас испуњава страхом, Царство нас закриљује љубављу, а у оба случаја нас спасава Христова благодат.
Ако они на које су насрнула многа душевна и телесна страдања, претрпе до краја, не предају се немарности и очајању, спасиће се.

Свети Петар Дамаскин

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Лако је размишљати на православан начин,али живјети православно изискује труд.

Старац Пајсије Светогорац

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

„Када ради читања отвараш књигу – свето Јеванђеље, сети се да ће она одлучити твоју вечну судбину. Према њој ће нам бити суђено, и гледано на то, какви смо били овде у односу на њу, добићемо удео или вечног блаженства или вечне казне.

Бог је открио Своју вољу ништавној трунчици прашине – човеку! Књига у којој је изложена та велика и свесвета воља – у твојим је рукама. Ти можеш и примити и одбацити вољу твог Саздатеља и Спаситеља, гледајући по томе како теби одговара. Твој вечни живот и вечна смрт је у твојим рукама: дакле, расуди колико је потребно да будеш опрезан, разуман. Не играј се својом вечном судбином!

Скрушеног духа се моли Господу, како би ти Он отворио очи да видиш чуда која су сакривена у Његовом закону (Пс 119,18), а то је – Јеванђеље. Очи се отварају, и увиђа се необично исцељење душе од греха, које се извршава речју Божијом. Исцељење телесних слабости било је само доказ исцељења душе, доказ за телесне људе, за умове заслепљене чулношћу (Лк 5,24).

Читај Јеванђеље са крајњим страхопоштовањем и пажњом. У њему ништа не сматрај за неважно, за недостојно разматрања. Свако његово словце испушта светлост живота. Занемаривање живота је смрт.“

Свети Игњатије Брјанчанинов

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Црква Христова је једина радост у свету... Истина се другачије назива Православљем."

Свети Николај Охридски и Жички 

"Живети у овом свету без Богочовека Христа, није ништа друго него сигурно и постепено умирати, и најзад  сав умрети... Али, са Христом све се мења у нашем човечанском свету..."

Свети Јустин Ћелијски

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Кажем, они који се муче у паклу, муче се, јер не могу да поднесу да их неко јарко воли...
Потпуно је нетачно мишљење да су грешници у паклу лишени Божије љубави.

Љубав је подарена свима једнако... Али љубав има двојаки учинак: она је мучна за грешнике,

док је уживање за оне, који су живели у складу са њом."

Свети Исаак Сирин

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Онај који није сједињен везама брака, не представља целину, већ само половину. Муж и жена нису два човека,

већ један човек. Љубав мења саму суштину ствари. Љубав је таква да они који се воле,

не сачињавају више два, него једног човека; то не може постићи ништа друго до љубав."

"Када се муж и жена сједине, они не постају слика нечега земаљског, већ Лик Самога Бога.

У браку се душе сједињују са Богом неком неизрецивом свезом."

Свети Јован Златоусти

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Молитва је учешће у животу. Њено остављање души доноси невидљиву смрт."

Свети Игњатије Брјанчанинов

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Свет никоме не може дати срећу: како верницима тако и неверницима. Само верник осећа дубље тугу, када га свет заробљава у његову мрежу страсти. А код неверника ова туга се манифестује у глувој злоби, незадовољству, досади,

које они покушавају заглушити, вином, бујицом вањских утицаја, телесним и душевним насладама,
као да хоће да умање бол од ране, али непрестано је загађујући
".

Архимандрит Рафаил Карелин

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...