Jump to content

Поуке и беседе светих отаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

NE PONETI SE MUDROŠĆU
Ne ponesi se mudrošću.
Ni tuđom, jer nije tvoja.
Ni svojom, jer čim si se poneo, znači da je nemaš mnogo.
Nijedna lampa ne gori dok se ne doliva.
Sve se lampe mogu napuniti, a lampa mudrosti nikada.

N.Velimirovic

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Želiš li znati koliko je zlo gnev? Zastani na ulici kad se drugi svađaju. Na sebi samom ti ne možeš videti tu izmenu lica, jer se u gnevu razum pomračuje i raspoznavanje gubi kao kod pijanih. Oganj se pojavljuje i na licu, i u očima i na ustima, a rasuđivanje je povređeno.

Sv.Jovan Zlatousti

"I ako imam svu veru da i Gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam."

Подели на овим сајтовима

Поуке оптинских стараца

Уколико човек трпи невоље с покорношћу воли Божијој, исповеда своје грехе, тиме се онда избавља од вечних мука. И зато је боље да овде претрпимо непријатности, колико год оне биле тешке, поверавајући Гоподу своју тугу и молећи Му се са смирењем, да нас избави од малодушности и очајања, који су гори од свих осталих грехова.

преп.Амвросије

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Kad sam razum pravi račun, srce se pretvara u plačljiv sunđer i briše. Kad samo srce pravi račun, razum se pretvara u plačljiv sunđer i briše. A crna tabla duše žudno čeka sve novo i novo pisanje u strahu, da ne pođe u drugi svet - bez računa.

Н.Велимировић

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

OPTIMIZAM
Ovaj svet je gori od sviju svetova, koje čovek kao čovek može podneti. Još gori svet od ovoga nije za ljude nego za demone.
Svi ljudi osećaju, no beže od tog svog osećanja kao što nevešt plivač, uplašen od dubine morske, okreće leđa moru i pliva ka obali.
Svi ljudi ovo osećaju, zato svi podozrevaju lake optimiste u šarlatanstvu. I zaista, više je šarlatanstva no pravog optimizma kod onih koji veselo gledaju u ovaj svet, a međutim smatraju smrt tačkom našeg života.
Jedini optimist, bez šarlatanstva jeste onaj, ko ima hrabrosti da prizna svu strahotu ovog života, no i pronicljivost, da vidi smrt ne kao tačku, no kao zapetu našeg života - zapetu, posle koje će nam se dati čist list, po kome se neće više pisati krvlju i suzama no zlatnim zracima božanske svetlosti i radosti.

Н.Велимировић

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ŽIVOT I POEZIJA
Stavi svoj život u stihove.
I opet ti kažem: stavi svoj život u stihove, ako hoćeš da osetiš život univerzalni, i da budeš s ovim u vezi i harmoniji.
Možeš biti analitičar pesme, no ne zaboravi pevati pesmu. Pesnički kritičari žive u miru, a pesnici samo žive.
Analiza umrtvljuje, pesma oživljava. Samo poezija može vaskrsnuti prozu. Poezija je nikla iz drveta života, a proza iz drveta poznanja.
Svi govorimo: Laž je malotrajna, a istina je večna. Zašto poezija duže živi od proze, ako ne zato što je ona bliža istini, bliža životu? I tako, ako staviš svoj život u stihove, bićeš bliži istini, bliži životu.

N,Velimirovic

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Što se više širi krug znanja, to se više širi i krug neznanja.
Što se više povećava broj želja zadovoljenih, to se više povećava i broj želja nezadovoljenih.
Jedini Bog u srazmeri naše dobrote i čistote, može ograničiti krug neznanja i smanjiti broj želja nezadovoljenih.
Koliko i koliko je svetih ljudi uzviknulo: Od kada tebe poznadoh, Gospode, iščezava mrak neznanja moga i ugasi se plamen želja mojih!

N.V.

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Без љубави људска душа умире, и зато су савремени људи дубоко несрећни.

Сама религија без љубави постаје туђа срцу и несхватљива души.

Архимандрит Рафаил Карелин

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Čin i plod istinske vere u Hrišćaninu treba da budu ljubav i dobra dela u skladu sa njom. 

Jer u Hristu Isusu niti što vredi obrezanje ni neobrezanje, nego vera koja kroz ljubav dela (Gal. 5, 6).

sveti Filaret Moskovski

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Старајте се пак да се чешће састајете на Евхаристију Божију и на славу. Јер, када се често окупљате на исто место, силе Сатанине се (тиме) уништавају и његова се пагубност разара једнодушношћу ваше вере. Ништа није боље од мира, којим се укида сваки рат небеских и земаљских... " Св. Игнатиjе Антиохијски, Посланица Ефесцима (2.век)

"Старајте се да сви учествујете у једној Евхаристији, јер је једно Тело господа нашега Исуса Христа и једна је Чаша за сједињење крви Његове, један је Жртвеник (...) - да би сте све што чините чинили по Богу." Св. Игнатиjе Антиохијски, Посланица Филаделфијцима (2.век)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Наша је вера сагласна са Евхаристијом и Евхаристија потврђује нашу веру." - св.Иринеј Лионски, (2.век)

"Где је Христос, тамо је Небо. Црква није ништа друго него Небо."св. Јован Златоуст

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ljepse stvari nema na svijetu
nego lice puno veselosti,
osobeno ka sto je kod tebe:
sa srevrnom bradom do pojasa,
sa srebrnom kosom do pojasa,
a lice ti glatko i veselo,
To je uprav blagoslov visnjega.

Sveti Petar II Cetinjski (Gorski vijenac)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...