Jump to content

Препоручена порука

Ni u najludjim snovima Jovan nije verovao da ce krstiti onoga koji je veci od njega. Ispunili su zakon.

Koji zakon? Nađi mi ijedan jevrejski zakon koji naređuje ili prepisuje Jevrejima krštenje vodom na oproštenje grijeha kao znak pokajanja i obraćenja života? Zakon i pravednost, pravda nije isto.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Koji zakon? Nađi mi ijedan jevrejski zakon koji naređuje ili prepisuje Jevrejima krštenje vodom na oproštenje grijeha kao znak pokajanja i obraćenja života? Zakon i pravednost, pravda nije isto.

Zakon prorocki vidjen u Novom Zavetu recima Hrista: Nisam dosao da ukinem zakon vec da ga ispunim.

Po Bozjem zakonu je glas u pustinji tj. sv.Jovan prizivao na pokajanje jer se priblizilo Carstvo nebesko.

Krstio ih je vodom tako je krstio i Bogocoveka koji kasnije krstava Duhom Svetim.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zakon prorocki vidjen u Novom Zavetu recima Hrista: Nisam dosao da ukinem zakon vec da ga ispunim.

Po Bozjem zakonu je glas u pustinji tj. sv.Jovan prizivao na pokajanje jer se priblizilo Carstvo nebesko.

Krstio ih je vodom tako je krstio i Bogocoveka koji kasnije krstava Duhom Svetim.

Zakoni i Proroci, da, za to ja znam. Ali ni to kao prvo ne znači nekakav određeni konkretni zakon ili propis, to je svima poznato, a ni Zakoni i proroci uopšteno, tamo u onom odjeljku je mišljeno na nešto treće što nije ni jedno od ovog dvoje, potencirano je nešto što se odnosi baš na tu scenu krštenja. Citat koji spominješ ti nema veze sa činom Isusova krštenja već sa Isusovim kasnijim raspravama sa farizejima i književnicima a pokušavaš ga prenijeti ovamo. To možeš ali ništa tim ne dobivaš, radije ostani pri toj sceni Krštenja, tamo je sasvim dosta informacija i bez daljeg nečeg. Kod Isusova Krštenja se spominje pravda, pravednost - to jeste u skladu sa onim što se govori i o Zakonu i prorocima ali tamo je to rečeno radi nečeg drugog a konkretnije. Nije to ništa protiv toga što ti tvrdiš ali je preciznije, ovo Zakon i proroci je preširoko, kod krštenja se to sužuje na nekoliko vrlo konkretnih a opipljivih stvari. Razumiješ li me, na prvi pogled bi se reklo da je to isto ali nije to isto. Jevreji i dan danas čekaju Mesiju koji će da ispuni Zakon i proroke jer misle da ga nisu takvog još našli, ni vidjeli ni zaživjeli. Znači ona scena sa sv. Jovanom Krstiteljom nam otkriva U ČEMU TAČNO se pune ti Zakoni i proroci a na koji način. A to je to što vas ja pitam.

Подели на овим сајтовима

Pa valjda da je dosao onaj koji je kadar poneti sve grehe covecanstva....Sam Bog....svrsetak zakona...Hristos....

Idete preširoko i odgovarate frazama a ja vas pitam konkretno: 

1. Šta Isus Hristos dobiva/gubi tim svojim krštenjem?

2. Šta ljudi dobivaju/gube tim njegovim krštenjem?

Подели на овим сајтовима

Kako nije znao Ko mu dolazi a jos se utrobi obradova dete Gopodu svome? greengrin

Za sada samo kratka napomena. Jovan šalje učenike da pitaju Isusa:"“Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?” (Mt 11,3) Da je znao ko je, sigurno ga to ne bi pitao. Da je Jovan znao ko je Isus, Matej sigurno ne bi zapisao ovo pitanje, jer bi bilo besmisleno. Ako dodamo još i:"Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!"

(Mt 11,11) Onda svakako može da se vidi da je u očima prvih hrišćana Jovan bio važan, ali takođe još daleko od spoznaje ko je Isus. Zato i jeste onaj ko ide ispred da pripremi put, ali još uvek ne zna ko tim putem treba da prođe, iako je svakako osećao ko bi to mogao da bude. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Dobijamo od Bogocoveka kroz koga je sve postalo da ispuni covecansku prirodu podjednako i nedeljivo od Bozanske.

Tamo gde je Otac tamo je i Sin. Bozja volja je u Sv.Jovanu krstitelju gde poziva na pokajanje naspram fariseja i knjizevnika kojima odgovara njihovo sopstveno licemerstvo.

Bozja volja je zakon. Sto Bogocoveku daje za pravo da ga krstava onaj koji priprema dolazak Pomazanika Bozanstvenog i ovaplocenog Logosa jer je to Bozja Volja.Tek posle toga je mogao Hristos da krstava Duhom Svetim i od tu to strahopostovanje koje je jovana krasilo.Hristos Mesija je stigao ne kod fariseja ni kod svestenika vec kod vapijuceg u pustinji koji mu je pripremio put.

Dakle zakon je i iskljucivo samo Volja Bozja.

Подели на овим сајтовима

Idete preširoko i odgovarate frazama a ja vas pitam konkretno: 

1. Šta Isus Hristos dobiva/gubi tim svojim krštenjem?

2. Šta ljudi dobivaju/gube tim njegovim krštenjem?

1.Ljudska priroda u Njemu ulazi u zajednicu s Bogom...silaskom Duha Svetoga...

2.Celopkupna priroda tj stvoreni svet ulazi u vecnu zajednicu sa Bogom

Подели на овим сајтовима

Za sada samo kratka napomena. Jovan šalje učenike da pitaju Isusa:"“Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?” (Mt 11,3) Da je znao ko je, sigurno ga to ne bi pitao. Da je Jovan znao ko je Isus, Matej sigurno ne bi zapisao ovo pitanje, jer bi bilo besmisleno. Ako dodamo još i:"Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!"

(Mt 11,11) Onda svakako može da se vidi da je u očima prvih hrišćana Jovan bio važan, ali takođe još daleko od spoznaje ko je Isus. Zato i jeste onaj ko ide ispred da pripremi put, ali još uvek ne zna ko tim putem treba da prođe, iako je svakako osećao ko bi to mogao da bude. 

A zasto kaze onda kad ga vidi gle jagnje Bozije koje ce da ponese sve grehe sveta....zasto mu kaze ti treba mene da krstis a ne ja tebe ako ne zna ko je?Zasto kako ti rekoh u prethodnoj poruci zaigra jos u utrobi i obradova se Gospodu svome?

Подели на овим сајтовима

A zasto kaze onda kad ga vidi gle jagnje Bozije koje ce da ponese sve grehe sveta....zasto mu kaze ti treba mene da krstis a ne ja tebe ako ne zna ko je?Zasto kako ti rekoh u prethodnoj poruci zaigra jos u utrobi i obradova se Gospodu svome?

Ajoj...moja greška. Tvrda je to hrana za forum :) pa da ne razvijamo tezu.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Mene ovde nesto drugo da tako kazem kopka....Da li je on postao Hristos krstenjem?Da li je pre toga bio samo savrsen covek?

Nikad Hristos nije bio samo savrsen covek vec je uvek Njegova ljudska priroda bila nedeljiva od Bozanske.

Po Bozjoj volji je Jovan krstavao i bilo bi to sve nistavno da je Hristos uzeo i krstio Jovana.

Tako mu je pripremio put krstavajuci i pozivajuci na pokajanje gde je i sam Bogocovek pokazao da mu je Jovan pripremio put gde ce On Krstiti sve ljude darom i pecatom Duha Svetoga.

Jovan nije sam od sebe krstavao nego je to radio po volji Bozjoj to nam dokazuje Hristos kad govori da se svaka pravda (cak i ne kanonska)mora zbiti. (posto je ovde neko trazio pisane zakone)

Подели на овим сајтовима

Ma to je u redu, ali ima ih i "malenih" koji ovom pričom mogu da se žešće zbune. Nek ostane da je Jovan znao sve ;)

Nikad niko nije rekao da je Jovan znao sve vec da je prepoznao Hrista kad je stao pred njim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...