Jump to content

Препоручена порука

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Али ако погледамо алегоријско тумачење тога стиха....

Иначе, та деца која су приступала Христу, па и сам св. Игњатије који је по предању био онај кога је ХС ставио у крилу нису била крштена.

Подели на овим сајтовима

Ова расправа почиње да ми личи (а ту сам ја итекако допринео) на ону из "Име руже" када се расправљају фрањевци и доминиканци да ли је Господ поседовао било шта од материјалних ствари или није? Типа је ли хаљина коју је носио била његово власништво или не.

Подели на овим сајтовима

Али ако погледамо алегоријско тумачење тога стиха....

Иначе, та деца која су приступала Христу, па и сам св. Игњатије који је по предању био онај кога је ХС ставио у крилу нису била крштена.

Да, само што неки аналитичари говоре да то дете није био св. Игњатије.

Подели на овим сајтовима

Да, само што неки аналитичари говоре да то дете није био св. Игњатије.

Svašta je bilo pre Tajne Večere. I šta sad? Kako znaš da Hristos nije pozvao roditelje(odlučuju u ime deteta) da ne brane deci da na današnji način prilaze k Njemu? (njima se obraća a ne deci)

To bi već bila Hristova volja naspram mudrovanja o slobodnoj volji.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Јер су речи биле упућене апостолима.

Možeš onda da mi malo objasniš?

Ima li veze to što su apostoli poslati da Krštavaju u ime Oca Sina i Duha Svetoga? Dakle moguće je bilo i decu Krstiti....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Mi znamo koliko je Gospod voleo decu. On je zapovedio Svojim Apostolima da ne brane deci da dolaze k Njemu. Ne budimo i mi prepreka da naša deca dobiju večnu Božiju blagodat. Donosimo ih što je češće moguće Hristu.

Po običaju Crkve prvi put ih donosimo Bogu osmog dana po rođenju. U Svetoj Tajni Krštenja Gospod ih čisti od prvorodnog greha, skidajući s njih prokletstvo koje preti da istrebi pali ljudski rod.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/PravoslavnoVaspitanjeDecePestov/Lat_PravoslavnoVaspitanjeDecePestov06.htm

Kyrie Eleison 

Подели на овим сајтовима

Христос речи "..пустите децу нека прилазе мени, јер је таквих Царство Божије" упућује апостолима, тј. својим следбеницима.

А заповест о крштавањеу у име Св. Тројице је намењена свима, без обзира на узраст. Нигде није речено немојте крштавати децу. Ствар је у томе- можда је то и било из разлога што је хришћанство била млада вера, још у својим обичајима и традицији потпуно неформирана- да су хришћани имали праксу да своју децу не крштавају него да им препусте да она сама то одлуче. Мада су их са побожношћу упознавали и упућивали их у Свето Писмо. Такав је пример светих попут Василија Великог, Григорија Богослова, Амфилохија Иконијског, Григорија Ниског, бл. Августина (чини ми се)...и сад напамет не могу да их се још сетим. Али то није било опште правило. Јер имамо и праксе да су крштавали децу. Нпр. Корнилије у Н.З. , па света мученица Софија са својим кћерима....

И још једна мала посластица. Поједини тумачи и изучаваоци Н.З. сматрају да су те речи о крштавању у име Оца и Сина и Св. Духа каснија интерполација у Матејево јеванђеље. Да ли је то и колико тачно, нека се јаве бољи познаваоци Н.З. То никако пак не доводи у питање аутентичност и догматско-литургијску ваљаност "формуле" крштења.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Разумљиво је да уколико постоји потреба за хитно  крштење које диктирају извесни разлози оно се може обавити у било које време ако је то могуће, наравно у договору са свештеником. Крштење дакле може да се обави и пре подне и по подне и ноћу ако је то потребно, у дане поста и празнике као и у обичне дане.

http://www.spco-lausanne.org/za-vernike/krstenje/

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Само, наравно, треба одвојити Свету Тајну Крштења од гозбе која обично следи након :) 

Ако је за време поста, храна ће, наравно, бити посна. И без претеривања, тј. теревенке :D

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Као што је речено крштење се може вршити у свако доба дана и године, не зависи од постова нити од било чега.
Ако прилика тако налаже, неки хитни слуцајеви, крштење може да изврши сваки православни хришћанин, али та особа преживи онда се остатак обреда крштења одслужи у цркви.
Једино какве везе има пост и крштење, ред је ако се прави нека трпеза после крштења да та трпеза буде посна.
Ако сам нешто погрешио нека ме исправи ко је боље упућен.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...