Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Па ни ти немаш душу. Једноставно платонистичко-гностичка душа не постоји - барем тако верују православни хришћани. ок за платонизам, ал шта је онда Дах Бога? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Који је смисао да и у есхатону поново постоје бактерије? И шта им вреди васкрсење када ће и даље бити бесловесне, какав им је то живот, неће знати да постоје, то је као и да не постоје.. То може да се каже и за остали "живи" свет (наравно, не и за човека!). не знамо шта ће бити, према томе не можемо ни да тврдимо да нешто неће бити. Sinergija је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Има сврху постојања на овом свету, али у Есхатону нема. а коју су сврху имали у Едемском врту? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Нисам питао за изглед, него за функцију. Која им је функција? Коју функцију има риба у есхатону која је на земљи живјела 2000 метара под морем, и имала велике буљаве очи да би видјела у мраку? коју ти имаш функцију? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 било би јака фора, да и човек као бог учествује у стварању Раја клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324262778' post='545592] човек је тај који квари душу животиње, исто колико и своју. ми смо створени са вишом и непоквареном душом, па својим утицајем и кваримо творевину тако да творевина и не може да буде боља од нас, може само равна по штроки да нам буде, али не и словесна. Како то ми кваримо творевину? Добро знамо за немилосрдну сечу шума, загађивање ријека, испуштање емисије штетних гасова...али да животиње нису словесне због тога што их је човек покварио, то баш неће бити тачно. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324263481' post='545598] а коју су сврху имали у Едемском врту? [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324263714' post='545599] коју ти имаш функцију? Сврха читавог створеног света је да буде мјесто у коме човјек достиже своје обожење. Овај свијет је помоћно средство. Творевина не може бити обожена, према томе творевина не задржава свој првобитни изглед него јој се даје нови, "ново небо и нова земља". Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Сврха читавог створеног света је да буде мјесто у коме човјек достиже своје обожење. Овај свијет је помоћно средство. Творевина не може бити обожена, према томе творевина не задржава свој првобитни изглед него јој се даје нови, "ново небо и нова земља". Ne slazem se. Smatram da je svrha sveg stvorenog sveta je da kroz Adama i Evu bude prinet-priveden Bogu... U tom smislu, stvoreni svet nije puko pomocno-tehnicko sredstvo, pozornica ili sta vec. Nije nuznost u smislu da fizicki svet i ziva bica moraju postojati, eto samo zato sto je covek duhovno-telesno bice, pa njegovo postojanje samo po sebi zahteva postajanje nekakvog materijalnog sveta i zivih bica. Verujem da svaki akt u dogadjaju Stvaranja ima svoj duboki smisao. Sve stvoreno imalo i ima za cilj da bude privedeno Bogu. I covek je bio pozvan da kao svestenik stvorenog prinosi Bogu ono sto mu je povereno. Nesto poput "Tvoje od Tvojih, Tebi prinoseci..." p.s. pod "tvorevinom" i "stvorenim svetom" prvenstveno mislim na ono sto se u Postanju oznacava kao "duse zive" Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Ako kazemo da zivotinjama nema mesta u eshatonu, sta ce biti sa zivotinjama zivim u tenutku drugog dolaska i uspostavljanja carstva? Sigurno Bog nece uciniti da nestanu ili tako nesto. Tako da mislim da zivotinje itekako imaju svoju ulogu u eshatonu. Mozda ona nama nije jasna, ali verujem da imaju. Sinergija and Nicholas је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 ја бих волео образложење за фотке, уколико није спрдање у питању ... аргументоване и утврђене у Предању или Светом Писму, не емотивне клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 Како то ми кваримо творевину? Добро знамо за немилосрдну сечу шума, загађивање ријека, испуштање емисије штетних гасова...али да животиње нису словесне због тога што их је човек покварио, то баш неће бити тачно. ко је поменуо узрок недостатка словесности у животиње човеком? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 Сврха читавог створеног света је да буде мјесто у коме човјек достиже своје обожење. Овај свијет је помоћно средство. Творевина не може бити обожена, према томе творевина не задржава свој првобитни изглед него јој се даје нови, "ново небо и нова земља". тачно, не може бити обожена, може бити освећена обоженим човеком, очишћена од кварне твари смрти. али се слажем са Ивановом констатацијом да свет око нас није антропоцентричан у смислу власти, већ у смислу одговорности човека према свему датом, па и сопственој природи коју не негирамо. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 And..? Jednakost pred Bogom, u Crkvi i pred ljudima je jedna osnova naše vere, i o tome se, koliko ja razumem, ovde govori. Svi ljudi, svi narodi i sva plemena, nezavisno svog porekla, svojih ubeđenja, svog obrazovanja i znanja, svog socialnog, familijarnog i političkog statusa, svog izgleda, svog zdravlja, svojih godina, svojih poseda, imanja, uspeha, rada i tako i tako dalje, te ako hoćemo i nezavisno svoje vere ili nevere, i naravno nezavisno svog pola, da li su muško ili žensko, svi oni, dakle, su jednaki i ravnopravni. Jedino gde znamo podelu jeste u pravednosti i nepravednosti. Ovde opet moramo da ispitamo šta je pravednost a šta nepravednost. Jer ako ja imam dovoljno hleba da ne znam kuda s njim, a drugi nema ni za sebe ni za svoju decu niti može da nađe ili da zaradi, i ja mu ne dadnem, a on ukrade, ko je od nas sad pravedan a ko nepravedan? Da'l nisam možda ja nepravedan a on je pravedan iako je ukrao? Nešto tako mislim..)) Ovde u svetu nama ostaje u koji pravac hoćemo da upravljamo jednakost i ravnopravnost, jer jednakost i ravnopravnost može da bude isto da nekome oduzmemo prava i privilegije, ali naravno, da dodamo prava i privilegije, dakle umesto gospodin da postane sebar da svi sebari postanu gospoda, umesto slobodni da postane rob da svi robovi postanu slobodni. Ja sam za ovo zadnje. Služba Bogu znači i služba čoveku, i u ovome trebali bi malo više da se vežbamo.. Naime, mnogi na ovo zaborave. Ne vidim u tekstu ništa što bi govorilo da neće da bude muškog i ženskog u smislu same ljudske prirode. Možda su mi ovo godine koji tako govore, a kad ostarim, sa sedom bradom i bez zubi, sa trećom nogom ili u kolicama, možda ću drugačije da razmišljam. što ne znači da ću tad da budem u pravu. твој рај ко муслимански, обиље земаљских дарова и кресања greengrin greengrin greengrin да цитарам још једном: У Христу престаје све што је "по човеку", и настаје све "по Богочовеку": и вредности и мерила и стварности и мисли и осећања, све бива по Богочовеку, ништа по човеку. Отуда у Христу и небивало и невиђено јединство рода људског, јединство остварено без насиља и принуда, добровољно и благодатно: богочовечанско јединство, и богочовечански ред и поредак. Јер ту је увек и у свему: на првом месту Бог, па човек; никад обратно, и никад човек без Бога. Живећи у Богочовечанском организму, телу Христовом, Цркви, људи саборнизирају и своје душе и своје савести и своја срца и своје мисли, те живе и делају из те саборности, из тог богочовечанског свејединства, и расту један са другим и један кроз другога, сваки кроз све и сви кроз свакога, заједно "са свима светима" растући сваки у човека савршена, у меру раста висине Христове (Еф. 3,18; 4,12-13; 1,22-23; Кол. 1,24-28). па да, не пише нигде сем очигледног да НЕМА НИ МУШКОГ НИ ЖЕНСКОГ У ХРИСТУ. Рај се успоставио већ по Васкрсу, а за нас је то будућност јер очекујемо свој трен смрти. нов човек нема пола јер нема потребе за њим. неће бити нити једне слабости, као што ће васкрсење бити са новим телима а они који су рођени са недостацима или задобили недостатке током живота - неће имати недостатака. зато се света Матрона, жена слепа од рођења, правилно иконопише са очима а не без. у Рају нема патње, нема недостатака, нема слабости. потреба за храном је одраз слабости, глад, а како ћемо јести ако ћемо бити сити Богом? успут, иконе су представљене онако како човек може најлакше да их схвати а не истинито, иначе не бисмо никако могли анђеле, који су бестелесни, да иконопишемо већ их означавамо крилима, бесполним ликовима и без пупка. приземно то посматраш, неће бити потребе ни за хлебом, према томе ни црева, према томе ни расплодних органа јер неће бити потребе за сексом да бисмо се множили. према томе, нема потребе за половима. човек је и као полан и као националан већ једнак пред Богом. није то било у раскораку па нам је Бог донео земљаску слободу. донео је слободу од греха, од смрти, од поделе, од удаљења од смисла живота. то што је човек смислио у својој гордости да је веће ово или оно, овај или онај, то је ствар смрти, Пада. а последица Пада је подела сваке врсте, а последица Васкрса и Литургије је саборност СВАКЕ врсте. да је другачије, не би било потребе за Распећем и Васкрсењем већ би било ударена земаљска слобода и земаљско царство и довиђења, готов посао. ја могу да ти напишем или препишем, ал не могу да разумем за тебе. Natasa. је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 уосталом, могли бисмо боље да читамо него да умујемо: https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=46&chap=15 поготово од 35. стиха а ево и тумачења по светом Теофилакту Охридском: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/Tumacenje_prve_poslanice_Korincanima/15.htm Иван је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука