Jump to content

О контрацептивним средствима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Јелена011 рече

Vojvodo, tvoj sistem vere nije bas u vinklu s pravoslavljem.

A šta je ovo? Ipak imaš verometar. De, napravi spisak da znamo jesmo li na pravom putu ili smo zalutali 1324_womens

Подели на овим сајтовима

• Одговори 614
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Из  неких постова овде се стиче утисак да је Бог неми посматрач, да се не меша, да је све препуштено да иде својим током. Да је исто грешио или не грешио, пошто нема последица. Да Бог даје само зато што хоће или неће, односно може. Да је молитва вишак. Далеко било... 

Наша нас вера учи да је Бог љубав, Отац милосрдан и дуготрпељив. Бог те воли више него што си способан сам себе да волиш и више него што су у стању земаљски родитељи. Он ''Љуби праведнике, а милује грешнике''. Лист један не пада са гране, а да није по Његовој вољи и све је по промислу Његовом. Свако добро дело је записано и за њега ће се добити плата, но га требамо најпре чинити из љубави.

Када, дакле, ви, зли 6ydyћu, умијете даре добре давати дјеци својој, колико ћe више Отац ваш небески дати добра онима који My ишту (Мт. 7, 11)?

Свети оци нас уче да се свака искрена молитва, која је од срца, прима и испуњава у своје време, уколико је на корист и спасење човеку. Говоре о томе оци Тадеј Витовнички, Свети Јован Кронштатски и многи други. Бог све чини човеку на спасење и зато се треба у њега поуздати и у потпуности испоштовати речи молитве: ''нека буде воља Твоја''.

Велики проблем је маловерје, а о снази молитве је итекако много казано

Имајте вјеру Божију; јер вам заиста кажем: ако ко рече гори овој: дигни се и баци се у море, и не посумња у срцу својему, него узвјерује да ће бити као што говори: биће му што год рече. Зато вам кажем: све што иштете у својој молитви вјерујте да ћете примити; и биће вам. (Марко, глава 11)

Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи налази; и који куца, отвориће му се(Матеј, глава 7)

А Исус рече им: за невјерство ваше. Јер вам кажем заиста: ако имате вјере колико зрно горушичино, рећи ћете гори овој: пријеђи одавде тамо, и пријећи ће, и ништа неће вам бити немогуће. (Матеј, глава 17)

И рекоше апостоли Господу: дометни нам вјере. А Господ рече: кад бисте имали вјере колико зрно горушичино, и рекли бисте овоме дубу: ишчупај се и усади се у море, и послушао би вас. (Лука, глава 17)

Ваља прочитати: 

https://svetosavlje.org/misli-o-molitvi/

https://svetosavlje.org/podvig-u-nasem-zivotu/10/

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Phoebe рече

A šta je ovo? Ipak imaš verometar. De, napravi spisak da znamo jesmo li na pravom putu ili smo zalutali 1324_womens

To vidite s duovnikom. To je prosto konstatovanje cinjenica. Nije cak ni subjektivna procenja njegovog unutrasnjeg bica. 

Sta ti nije jasno. Miroljub dodje i ispljuje Bogorodicu, a onda u sledecoj recenici kaze da je pravoslavan. Pa ne ide. 

Vojvoda dodje i kaze da ako veruje svestenik ce dobiti decu samo treba da se moli. Ja mu kazem da to nije pravoslavno. Znas, pre sto god bi sigurno bilo, kao i ove gluposti sa linka covek se nalupao i ostao ziv. Ali u sadasnje vreme kad imamo mnogo vise duhovne literature, originala otaca, svega redom, verovati u nesto jer je tako nesto nasa baba radila i to zvati pravoslavljem nije bas pravoslavno. I molim te obrati paznju verometar sluzi da procenis necije unutrasnje duhovno stanje, kolicinu vere, maloverja i duhovnog stanja hint unutrasnjeg. Ja sam komentarisala izjave konkretne ovde zapisane. Nisam ga nit osudila nit pricala o njegovom bici niti spasenju niti bilo cemu drugom. Dok on itekako jeste govorivsi o unutrasnjem stanju svestenika koji ne moze da ima decu, njegovoj veri, molitvi i proce. 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Брада рече

Из  неких постова овде се стиче утисак да је Бог неми посматрач, да се не меша, да је све препуштено да иде својим током. Да је исто грешио или не грешио, пошто нема последица. Да Бог даје само зато што хоће или неће, односно може. Да је молитва вишак. Далеко било... 

Наша нас вера учи да је Бог љубав, Отац милосрдан и дуготрпељив. Бог те воли више него што си способан сам себе да волиш и више него што су у стању земаљски родитељи. Он ''Љуби праведнике, а милује грешнике''. Лист један не пада са гране, а да није по Његовој вољи и све је по промислу Његовом. Свако добро дело је записано и за њега ће се добити плата, но га требамо најпре чинити из љубави.

Када, дакле, ви, зли 6ydyћu, умијете даре добре давати дјеци својој, колико ћe више Отац ваш небески дати добра онима који My ишту (Мт. 7, 11)?

Свети оци нас уче да се свака искрена молитва, која је од срца, прима и испуњава у своје време, уколико је на корист и спасење човеку. Говоре о томе оци Тадеј Витовнички, Свети Јован Кронштатски и многи други. Бог све чини човеку на спасење и зато се треба у њега поуздати и у потпуности испоштовати речи молитве: ''нека буде воља Твоја''.

Велики проблем је маловерје, а о снази молитве је итекако много казано

Имајте вјеру Божију; јер вам заиста кажем: ако ко рече гори овој: дигни се и баци се у море, и не посумња у срцу својему, него узвјерује да ће бити као што говори: биће му што год рече. Зато вам кажем: све што иштете у својој молитви вјерујте да ћете примити; и биће вам. (Марко, глава 11)

Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи налази; и који куца, отвориће му се(Матеј, глава 7)

А Исус рече им: за невјерство ваше. Јер вам кажем заиста: ако имате вјере колико зрно горушичино, рећи ћете гори овој: пријеђи одавде тамо, и пријећи ће, и ништа неће вам бити немогуће. (Матеј, глава 17)

И рекоше апостоли Господу: дометни нам вјере. А Господ рече: кад бисте имали вјере колико зрно горушичино, и рекли бисте овоме дубу: ишчупај се и усади се у море, и послушао би вас. (Лука, глава 17)

Ваља прочитати: 

https://svetosavlje.org/misli-o-molitvi/

https://svetosavlje.org/podvig-u-nasem-zivotu/10/

Bojom se da ste ucitali i previse. 

Molitva je bitnija i od hrane i od vode. Al molitva nije trgovina. Ja cu da budem dobar Bog ce mi dati decu. Sam tekst je sve rekao, u svoje vreme, ukoliko je na spasenje. Bog nije obecao apsolutno nista. Dao nam je dar. Dar zivota. On nekad ne biva kako smo ga mi zamislili al uvek biva dobar za nas i na nase spasenje. A kako ce se to konkretno projaviti samo Bog zna. Ne postoji uzrocno posledicna veza izmedju kakvoce vere i uspesnosti i lakoce zivota. Za detalje psaltir i knjiga o Jovu. Sa disklejmerom da mi nismo Jov i da vrlo lako necemo dobiti novu decu i novo sve al to ne znaci da nas Bog ne voli i ne brine o nama. 

Подели на овим сајтовима

@Јелена011 Ma pusti  Miroljuba. Ja sam razumela Vojvodu da nikad ne treba gubiti nadu, dok iole postoji šansa za začeće jer istina je da je Bogu sve moguće. Ne vidim šta je pogrešno rekao.  A  slažem se da ima situacija kada Bog kaže-ne i ko zna zašto je tako. Ne preostaje ništa drugo do da se složiš i pomiriš sa Njim. Na kraju krajeva, deca nisu svrha braka, ona su dar od Boga, to znamo.  Reći da su deca cilj braka je totalno nepravoslavno i u startu osuđuje bezdetne parove na propast, a to ne pije vodu. Samo mi je žao što svi pričaju o tome sa puno razumevanja, a u praksi je drugačije, čak i kod hrišćana.

Nisam ni pogledala link koji je Rapsa postavila, možda ću sutra, jer iz vaših komentara skontah da je napisano da je neplodnost kazna zbog razvratnog života, tako nešto. Neću da čitam takve nebuloze.

Подели на овим сајтовима

Pa zato ja tako ostro... 

Vojvoda je pricao o nekom svesteniku koji eto jel nije se molio jos da dobije decu... 

Potpuno se slazem sa svim sto si napisala. Ja zaista verujem u cuda, evo upravo je jedno tek sad konacno zaspalo... Da se pitala medicina doduse ni jedno nije trebalo da se rodi, a ni ja da sam jos ziva. Pa nas evo. Ali bas zbog svega mnogo puta sam to cula - da si se vise molila... Pa onda bila bi izlecena, ne bi izgubila decu i sve tako redom. Pored sve zelje, volje, namere, mi jednostavno ne znamo niti mozemo direktno da kazemo aha ako ja to Bog to. Ne ide. Tako jednostavmo ne ide. Al to ne ukida nasu odgovor ost. Ni prema nama samima ni prema drugima, naprotiv,pojacava je. Mi ne znamo, ne mozemo ni znati nasim ogrqnicenim umom zasto se nesto desava. Al kao sto sunce obasjava i zle i dobre i vake i nake zlo se jednostavno desava u ovom svetu. Sto kroz prirodne pojave, sto kroz ljudsko delovanje ili nedelovanje. I ne moze niko da kaze - e ako budem dobar nece mi se desiti. Bog bi tako ukinuo i slobodu onog koji zlo cini, jer ma koliko tesko bilo On ne odustaje ni od zlocinca i nece ga zaustaviti bas zbog date mu slobode. A i ne pravi od nas robove koji treba samo kao kompjuteri da slede algoritam i super. Upravo zbog svega toga bez molitve kao najdubljeg odnosa sa Bogom mi se u ovom zivotu lako izgubimo i potonemo. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јелена011 рече

To vidite s duovnikom.

Nemam duhovnika.

1 hour ago, Јелена011 рече

Sta ti nije jasno. Miroljub dodje i ispljuje Bogorodicu, a onda u sledecoj recenici kaze da je pravoslavan. Pa ne ide. 

Tebe žulja to što Vojvoda povremeno kači Miroljubove klipove, zato si oplela, priznaj 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Natasa. рече

Vrlo često ni ne razumem poentu molitve. Kao ti izneseš šta te muči sa  verom da će ti pomoći, ali opet je Njegova poslednja, pogotovo ako je u pitanju život ili smrt, bolest bliske osobe. Molitva mu možda dođe kao neka introspekcija...ne znam odgovor na ovo pitanje, bilo bi lepo kad bi neki teolog malo pojasnio. Neko čkolovan, jer mi nismo :smeh1:.

@Vladan :::

Bi li nam pomogao, smisao molitve?

Написали су остали у претходним порукама лепо углавном све што бих и ја рекао. А додаћу неке специфичне ствари.

Негде код отаца има тврдња о општем и посебном промислу, општи се односи на све људе или хришћане а посебан на светитеље, пророке, апостоле итд. Зато тражимо помоћ светих, и оних који су још са нама и оних који су у Царству, јер они могу оно што наше молитве и вера не могу, они могу оно померање планине и дела која је и Христос чинио. Ми уз њихову помоћ идемо ка томе а и они су исти пут прешли и то зато што смо заједница Црква а не зато што је неко светитељ са супер моћима, мада нама то тако може да изгледа јер не видимо све што се око њих дешава.

Што се чуда тиче, већ је чудо што сте још у вери у што се уопште молите упркос свему што вам се издешавало, од животних несрећа до личних падова и напада са свих страна, јер: "без мене не можети чинити ништа". Да тако кажем "ванредна" чуда, када нам је очигледно да Бог интервенише, не зависе само од наше вере и молитве него и од ближњих тј. Цркве и светих јер сви говоримо "Оче наш..." а не "Оче мој...". А да Бог интервенише и када то не знамо видимо у анафори на литургији када се захваљујемо "за сва знана и не знана доброчиства".

За неке ствари знамо већ сада а за неке у будућности а о томе одлучује Бог који има у виду наше спасење као ултимативан циљ, који заједно са њим треба да постигнемо, а у крајњој линији да само желимо и пристанемо да нас он спасе онако како је његова воља. То значи да, рецимо, исецељење није циљ само себи него је у сврху спасења и те особе и осталих, а исту такву сврху има и не-исцељење али, рецимо, као тежи пут за све. Јер ми не знамо да ли би исцељени свој живот наставио тако да га упропасти јер су и апостоли три године гледали чуда па се разбежали а Јуда и издао. Молитва за исцељење би требало у крајњој линији да буде за спасење те особе, било кроз спасење у вери кроз чудо било кроз пресељење ка Богу када је за ту особу (и њене најближе ма колико то не разумели) најбоље. То Бог зна. Наше је да се у љубави окупимо око оболелог и то је већ на спасење свима без обзира шта ће се даље дешавати по промислу Божијем. Свети људи ту могу да интервенишу малтене као у име Божије и да мењају ток ствари, како и зашто опет знају они и Господ.

Молитва речима (грчки просевхи = прозба) није само тражење него и: исповест, разговор, преиспитивање, размишљање, читање, певање, плач, па чак неки кажу и расправа са Богом, важна је само искреност према себи и Богу, који већ зна шта смо, него ми кроз разговор са њим до тога треба да дођемо. А оно што нам се дешава нас и води у том смеру.

Молитва се врши и делима јер је све што радимо порука Богу шта хоћемо, ко смо, шта нам је (нај)важније, у ком смеру идемо. А ако ми једне поруке шаљемо делима а друге речима онда је проблем код нас а не код Бога који "нас не слуша" јер ми сами себе не слушамо а онда је мала вероватноћа да слушамо и ближње и Бога.

Дакле све што мислимо, говоримо, радимо је порука, молитва, однос а све усмерено на спасење свих и кроз то се гледа и испуњење молитви тј. спасења. Јер родитељ детету испуњава жељу не само због квалитета саме молбе и тражења него још више због односа који дете има према родитељу и према ствари коју тражи тј. какви ће ефекти бити по однос ако се жеља оствари или не.

Исто то важи и на нивоу Цркве јер ако се, рецимо, деца свађају коме ће пре шта да се купи родитељи им ништа неће испунити, али ако се слажу и помажу родитељи ће им купити и више него што су тражили и допунити ако им недостаје новца. Зато каже "где су два или три у име моје онде сам и ја сам њима" а ако смо у име његово онда се волимо, опраштамо, помажемо, жртвујемо тј. тражимо првенствено спасење и Царство, а када смо такви онда испуњава и молитве јер "иштите најпре Царства а остало ће вам се додати".

Ево сад управо ми је једна мала тражила сладолед од синоћ али сам је одбио до после ручка, дакле ако лепо руча оно што јој је важно за цео дан и живот добиће и оно што је мање важно иако се то њој сада чини најважније. А друга је тражила да седне код мене док ово куцам и њој сам одмах дозволио јер сам видео да жели близину уз мене а не као изговор да чачка компјутер :)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vladan ::: рече

А да Бог интервенише и када то незнамо видимо у анафори на литургији када се захваљујемо "за сва знана и незнана доброчиства".

Ево и један пример из прве руке за знана и незнана доброчиства када сам већ узео да се молим тј. пишем на форуму... :) 

С обзиром шта ми се дешавало задња 3-4 дана и на рат у који сам се уплео право је чудо и што сам уопште био на литругији на Васнесење као и на литургији јутрос са децом, укључујући и оно што се дешавало на тим литургијама. Дакле да сам сам себе гледао са стране "реално" бих рекао да од тога нема ништа прекрстио се и молио се као за некога у невољи па шта му Бог да. А ето Бог је, не знам тачно на који начин, деловао брже и снажније него што бих ја сам урадио за себе и учинио да све изађе на добро, на једно мало Вазнесење, али не мојим молитвама него свих нас грешника који смо заједно били на тим литругијама. Ко се како и зашто и чиме притиснут молио то не знамо али смо заједно са нашим такође грешним свештеницима изашли из света и дошли ту и тражили, кроз молитве за своје муке, у ствари спасење за све.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Брада рече

Koliko vidim, oko ovoga se svi slazemo.

Molitva je bitna, kao neki vid 'razgovora' sa Bogom i mi, u nekoj krajnjoj instanci,  treba da se povinujemo volji Bozijoj jer On zna najbolje koje su nam potrebe i koje stvari su nam korisne na spasenje i duhovnu korist.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Јелена011 рече

Vojvoda dodje i kaze da ako veruje svestenik ce dobiti decu samo treba da se moli

Није то Војвода рекао :). Ја са рекао да ми је чудно да се свештеник помирио са тим да неће имати дјеце. Али свакако да мислим да и ''јачина'' вјере утиче на тако нешто.Ти си споменула слијепог човјека, зар нјему Исус није рекао Вјера те твоја излијечила? Имаш у библији и апостола који хода по води, кад се упалишио ..почео је да тоне, на то му је Исус рекао Маловјерни, зашто си посумњао...

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Lady Godiva рече

Ово вреди прочитати.

Подсети човека да није битно да ли неки текст пренесе Артемијева секта или Саборна црква, овакво смеће се свугде нађе.

Е ајде сада ти стручно и уз образложење оне најбитније ставке ( уз медицински осврт) демантуј.

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Molitva je bitnija i od hrane i od vode. Al molitva nije trgovina. Ja cu da budem dobar Bog ce mi dati decu. Sam tekst je sve rekao, u svoje vreme, ukoliko je na spasenje. Bog nije obecao apsolutno nista. Dao nam je dar. Dar zivota. On nekad ne biva kako smo ga mi zamislili al uvek biva dobar za nas i na nase spasenje. A kako ce se to konkretno projaviti samo Bog zna.

Није ми била намера никог да испрозивам. Не мислим да је молитва трговина, нити да треба бити добар зато што следи награда. То нисам ни написао. О томе шта је Бог обећао човеку стоји у Библији на много места. 

Ne postoji uzrocno posledicna veza izmedju kakvoce vere i uspesnosti i lakoce zivota. Za detalje psaltir i knjiga o Jovu. Sa disklejmerom da mi nismo Jov i da vrlo lako necemo dobiti novu decu i novo sve al to ne znaci da nas Bog ne voli i ne brine o nama. 

Слажем се, а доказ су животи многих светих људи и страдалника за веру. Нигде није написано да неће бити муке и искушења, јер се пре васкрсења мора са Христом и на Голготу. Књига о Јову показује какву тврду и непоколебљиву веру треба имати у Бога и како подносити недаће које те снађу. То је њена поента.

Водила се расправа о томе како свештеник није могао да има деце. Мислим да таква расправа није требала ни да се почиње. Нисмо ми позвани да испитујемо промисао Божији, зашто је неком нешто дато или зашто није. Сваког од нас само Бог познаје најбоље и сваком је дато да свој крст носи. 

На крају одосмо и ван теме, тотално :)

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Брада рече

Није ми била намера никог да испрозивам. Не мислим да је молитва трговина, нити да треба бити добар зато што следи награда. То нисам ни написао. О томе шта је Бог обећао човеку стоји у Библији на много места. 

Ја мислим да је молитва трговина, бар за велику већину православних верника. Дођемо да би нешто добили. Такво је једноставно стање на терену. Бићу добар или нећу ( зависи од духовног раста ) али тражим нешто заузврат. То су та три односа према Богу.Односн роба ( присутан страх), однос најамника илити трговца (радим нешто за узврат нешто ћу и да добијем) и трећи наравно најбитнији и нарвно најређи ( нажалост) однос љубави, где једноставно волимо  , дајемо се, без да тражимо нешто заузврат. Та стања су тешко достижна, али не и немогућа. И тај односи љубави неусловљене, која ништа не тражи заузврат постижу светитељи. Ја стварно нисам знала да је наш форум пун светитеља...12:smeha: Или су тАки само овде када куцкају, а на терену ако су...скидам капу за новопројављене...12:smeha: 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Рапсоди рече

Е ајде сада ти стручно и уз образложење оне најбитније ставке ( уз медицински осврт) демантуј.

Pa, sto se tice i verske strane, postoje vernici koji ne zele da koriste kontracepciju radi kontrolisanja poroda. I, to je legitiman stav i zalaganje. 

Sloboda izbora i pitanje licne vere.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...