Jump to content

Вршњачко насиље! Ваша мишљења и искуства

Guest Оливера

Препоручена порука

Procitao sam ja sve, a narocito mi je ovo privuklo paznju

Цитат
.......................................

Па зар свиленкасти и пуше да будемо?

.......................................

Ovo je uvreda na moj racun, jer sam i ja bio miroljubiv i nikad se nisam tukao, niti vracao milo-za-drago bilo kome.
Zato te molim da mi uputis hitno izvinjenje...

P.S.
Ima mnogo vise puteva da se resi neki problem od prostog fajta, narocito medju decom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 17. 10. 2011. at 10:15, obi-wan рече

Procitao sam ja sve, a narocito mi je ovo privuklo paznju
Ovo je uvreda na moj racun, jer sam i ja bio miroljubiv i nikad se nisam tukao, niti vracao milo-za-drago bilo kome.
Zato te molim da mi uputis hitno izvinjenje...

Па нисам ни ја за тучу...али када ме нападну браним се...
а извињење добијеш када се ти мени извиниш за нервозу коју просипаш у задње време на моје постове...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

To sa decom je malo osetljivo, ali trebaju da se celice od malih nogu. Nista u zivotu ne pada sa neba vec se treba boriti. Nas je problem sto smo previse zastitnicki prema svojoj deci, uostalom kao sto su i nasi roditelji bili prema nama. Zato se danas i povlacimo pred svakim problemom i gubimo na sve strane.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ja sam kao osnovac dozivljavao stalno vrnjacko nasilje i maltretiranje. Onda sam skontao, fudbaleri igraju fudbal, kosarkasi igraju kosarku, bokseri se ne igraju.

Kako sam citao jednog psihologa koji je rekao "medju decom postoje idealne zrtve" uglavnom su deca koja ne uzvracaju upravo te idealne zrtve. Nasilnik se sto sam ja vremenom naucio cesto skloni kada mu pokazes zube, dok kada mu ne pokazujes i kada ga se bojis svaki aktom je sve nasilniji i nasilniji.

On 17. 10. 2011. at 18:48, Жељко Билбија рече

Nas je problem sto smo previse zastitnicki prema svojoj deci

Ako mene pitas vas je problem sto ne ucite decu nista. Mene su moji roditelji naucili gomilu glupost al mi niko od njih nije rekao sine, ako te neko napadne - udri. Nego su me ucili da budem fin i pristojan i vaspitan i persiram starijima.
Iskreno danas bih ovo - sine ako te neko napadne udri krvnicki menjao a 1000 ovih lekcija o vaspitanju.

On 17. 10. 2011. at 8:52, Multivers рече

Mene su gurkali i tukli jer sam bio manji i slabiji od ostalih. Zbog toga sam citavog zivota imao ozbiljne probleme sa samopouzdanjem i dugo vukao traume zbog toga. Gade mi se ovakvi postovi nekog napaljenka i siledzije shvatam da bih jako voleo da je tada postojala svest o tome u drustvu. Ali neee mi smo srbi! Sta nam fali da se malo "gurkamo" i da se malo "bijemo" i da se malo "izivljvamo" nad slabijima... jer mi smo jaki i opasni... naravno tresu nam se gace kad stanemo pred nekim jacim od nas al zato udri po slabijima ... cast i srpski ponos su u pitanju...
Trebalo bi da te bude sramota...
A jel znas sta nam zaista fali? Dok si se "gurkao" zaboravio si da ucis tu skolu u koju si isao... zato ti sad "hvali" malo gramatike... SRPSKE!

Takodje, samo ja sam naucio da po potrebi budem nasilniji od svih njih zajedno.
Danas uglavnom sasecem potencijalnog nasilnika josh na recima.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Никоме ту није ни лепо ни лако, ни родитељима, ни деци, ни просветним радницима. Ако хоћете, као просветни радник, да уложите напор и имате воље да помогнете проблематичном детету сва ваша настојања понекад падну у воду јер су неретко сами родитељи насилни и неваспитани. Узалуд вам тада и воља и труд и добра намера, чак можете испасти и грбави. Уосталом, одређен број родитеља нема свест о проблематичности понашања детета, а немало је и оних који ће пошто - пото оправдавати своју проблематичну децу без обзира на објективну ситуацију тј. проблем. Некада као да мањка и свести и савести. А без родитеља ништа, није дете Богом дано да се само васпитава.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

"Деца су огледало родитеља"

"Ватра се не гаси врелином, већ водом хладном"

Ако насиље код другог детета видимо као неправилност у васпитању, због чега то исто чинити свом детету? Деца су највећи Дар који родитељи добијају, али питање је колико су родитељи спремни да такав терет поднесу у данашње време, кад априори искључујемо искуствене савете својих родитеља, кад у трци за материјалним, увек могуће надокандивим, својевољно губимо немогуће надокнадиво?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Kazes problematicno dete, i verujem mioslis na neko agresivno dete. Ali dete moze biti sa problemom a da nije agresivno, vec suprotno, povuceno, bez samopouzdanja. I te probleme trba resavati.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Mislim da niste dobro shvatili temu. Vi govorite o nekakvom ,,čeličenju kroz koškanje" u nekim porukama ovde. Ali ovde nije reč o koškanju i zadirkivanju, već ovde je reč o psihičkom i fizičkom zlostavljanju.
To je totalno poremećena situacija koja zahteva akciju odmah i to na svim planovima - razgovori, porodica, kultura, mediji, veronauka (ali ovo mnogo zavisi od učitelja) itd. itd.

Katastrofalno je i NEDOPUSTIVO prebacivati krivicu na zlostavljeno dete time što neko očekuje da se samo brani. Branilo bi se dete kad bi moglo, tu nema dileme (ili ako hoćete da upotrebim onaj vulgarni naučni izraz - instinkt za preživljavanjem je uvek tu, usađen), ali je nadjačano, što opet ne znači i da je potpuno bespomoćno, ali se može tako osetiti! Osećaj bespomoćnosti je u osnovi nastanka trauma.

Hoće li vam (kažem vama jer nisam roditelj) se dete požaliti da ima problem, ako ga vi učite da vrati i da bude hrabro, a ono je nadjačano i prema tome nije ispunilo vaša očekivanja?

Zamislite, na primer, kada bi nam policija rekla: Pa brani se sam, uzvrati.

U normalnim okolnostima, dete raste i polako stasava za život i životne izazove. Ali kada se dese ovako strašne stvari, to nije normalno, i tu se dete mora zaštititi.

Подели на овим сајтовима

Постоје у школама такозвани ,,Вршњачки тимови" који настоје да кроз разне активности(спортске, уметничке..) рашире поруку међу младима...

,,Стоп насиљу!"

Била сам члан у једном од њих, пре пар година....

На жалост морам рећи, да се школе у такве пројекте укључују најчешће због неког конкурса и потенцијалне награде. На последњем месту је жеља да се заиста помогне деци над којом се врши неки облик насиља.

Деца која врше насиље, најчешће су сама била подложна истом или сличном у раном детињству. Уколико неко или нешто не утиче на њих да своје понашање промене најчешће добијамо најгоре злочинце.

Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог.

Псал., 45:10

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Више од петине ученика признало да је често негативно расположено и тужно, а сваки десети има интензивно осећање немира

d12b01-DJACI.png

Сваки други средњошколац у Србији живи са осећањем сталне бриге, трећина њих признаје да им лако крену сузе, сваки осми ученик има осећај потпуне безвредности живота, а седам одсто ђака признаје да понекад размишља о самоубиству.

Истраживање о менталном здрављу младих, које је урадило Центар за едукацију, истраживање и развој на узорку од 1.000 ученика трећег разреда у 40 школа Србије, такође је показало да је чак половина ђака била изложена великим трауматичним догађајима као што су губитак родитеља или чињеници да је један од родитеља изгубио посао, што је довело до великих турбуленција у животу породице. Због тога и не треба да чуди чињеница да је више од петине ученика који су учествовали у овом истраживању признало да је често негативно расположено и тужно, а сваки десети средњошколац има нападе панике, интензивно осећање немира и осећај престрашености без разлога.

– Забрињава нас податак да су млади склони ризичном сексуалном понашању, сваки други младић и свака четврта девојка су сексуално активни, али половина њих каже да је у последњих годину дана имала барем један интимни однос без заштите – нагласила је Миа Попић, извршна директорка Центра за едукацију, истраживање и развој.

Истичући да је ауторе овог истраживања веома забринула чињеница да је чак 49 одсто анкетираних ученика довело себе у стање пијанства последњих годину дана, оне је констатовала да је и насиље међу младима у значајном порасту. Готово трећина средњошколаца насилно се понашала барем једном у последњих годину дана – најчешће у тучама, а сваки четврти ученик нашао се у улози жртве.

Она је такође констатовала да је активно бављење спортом један од најбољих начина да се спречи ризично понашање младих и избегну болести зависности, објашњавајући да млади који се баве спортом имају здравије животне стилове – мање пуше, мање узимају алкохол и наркотике, у већој мери су задовољни собом, својом породицом и пријатељима и имају бољи школски успех.

Охрабрује податак да је око 40 одсто средњошколаца активно у спорту, али је приметно да је спорт доступнији деци из економски добростојећих породица.

К. Ђ.

објављено: 13.12.2013.

Извор: ПОЛИТИКА 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

прави преглед стања нације..

после неко очекује да ти људи одлучују и расуђују правилно...

све треба у апс

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

On 16. 12. 2013. at 8:59, Никола Поповић рече
али је приметно да је спорт доступнији деци из економски добростојећих породица.

Ova konstatacija mi nikako nije jasna. Prema ovome, gore navedenom sport nije dostupan onoj djeci, čiji roditelji na ekonomskom planu i ne stoje baš najbolje. Sada me interesuje, zašto je trčanje za loptom po travnatom terenu skupo i kome, ista stvar je i sa košarkaškom loptom i betonskim igralištima koja su dostupna svima ?!

Roberto Karlos je, npr. potekao iz siromašne porodice, baš siromašne, ali mu to nije smetalo da bude uspješan na sportskom terenu.

Usput, sama ova tema je ozbiljna i trebala bi da "baci u razmišljanje" sve one čija djeca se nalaze u tom dobu, a pogotovo na one čija djeca tek treba da pođu u srednju školu. Ja ne znam kako bih, da sam neko, rješavao ovakav problem. Bitno da smo se dobro snašli u preuzimanju tih "srednjoškolskih" osobina od zapadnjaka, uglavnom onih loših, ali i to je nešto. 

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

Сведоци смо да насиља има све више у задње време . То се поготову односи на младе људе. Стање постаје аларматно и шта треба учинити да би се томе стало на пут ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...