Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Gandalf Sivi,

znaci mogu?

ali bih morao da se krstim onda?

razmisljao sam i to, nije da nisam ... ali, vodim previse porocan zivot, a ne bih zeleo da se krstim samo formalno! to necu.

citam i mislim o tome sto hristos govori u jevandjeljima, ali mi crkva ne lezi za sada ... ali bih mogao da krenem za hristom, o da!

nisam ni u sekti, to da ne mislite...tragam.

"THIS IS TONY CLIFTON! A NAME TO RESPECT! A NAME TO FEAR!!"

Подели на овим сајтовима

@@Tony Clifton,

Onda pođi kod nekog domaćinskog popa,

i susteži se s početka,

da on mora da se otvori.

E, ali kad popiješ rakiju valjalo bi da se ispovijediš,

mislim ipak nema smisla

ps: valjalo bi da si kršten,

ali se ti ipak popričaj,

možda može nešto preko veze ;)

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

znaci mogu? ali bih morao da se krstim onda?

Da bi učestvovao u svetoj tajni ispovjesti moraš biti kršten i miropomazan u pravoslavnoj Crkvi.

A ako želiš da se ispovjediš bez krštenja, ti ajd kod mene, jeste da nisam pop ali imam rakije, i to domaće :)

Подели на овим сајтовима

@@Tony Clifton,

Tony my man,

ozbiljno će te shvatit,

koliko ti ozbiljno shvataš sebe

poroke uzmi sa sobom, a etikete i epolete ostavi prije nego što kreneš

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Исповедити, испричати догађаје који муче и пеку душу, некоме у кога се има поверења, је резултат доброг односа са тим другим, а тај однос јесте љубав. Бог Је Извор Љубави, а истовремено и Творац свега видљивог и невидљивог, што пројектује да и у исповедању неверујућег, некрштеног, са православним хришћанином Бог Посредује, Присутан Је. Православни хришћанин слушањем исповести свог некрштеног пријатеља у некој умањеној димензији такође посредује између Бога и свог пријатеља. Њему заиста није дато да разрешује од греха, али ако наступи искрено с љубављу и водећи се речима Господа нашег записаним у Светом Јеванђељу, он мисионари, призива Христу још једног човека. Стрпљиво и с љубављу, без присиле, штурих упућивања одмах на свештеника, застрашивања некаквим кажњавањима Бога због дотадашњег начина живљења, већ с топлином речи које ће ту рањену душу помиловати и повести у Цркву...

Оног часа кад човек почне да осећа Љубав Божију, кад осети и снагу и утеху задобијене Светим Причешћем, сам почиње са непрестаном борбом против овосветских искушења, јер препознаје погубност греха чије га чињење води ка исповедању, болном процесу искрене самоспознаје и осуде самог себе. Зато је неописиво важно што чешће се Причешћивати јер осим сталног оснаживања Божанским енергијама имамо и стално подсећање на избор, између тренутне сласти греха и Вечне Сласти живота са Христом и у Христу.

Исповедање је чишћење душе а самим тим и тела за Усељење Христа Спаситеља у нас, на пример као чишћење стана пред долазак нама драгог госта, па кад смо нејаки ми позовемо пријатеље да нам помогну при чишћењу. А кад Гост дође, кад осетимо његову топлину и радост јер види да смо се потрудили, и није толико важно да ли смо га обавестили на шта нам је стан личио пре него што је он дошао. У овом поређењу морамо се подсетити да Бог Зна све о свима, па сам мишљења да је најважније примити Бога у себе, заволети Га као што Он Воли нас, а онда размишљати о значају и значењу разрешења раније почињених грехова.

Иначе, сваког дана јутарњим и вечерњим молитвама ми се директно обраћамо Богу и молимо га за опроштај учињених сагрешења. Није намера мог писања да се занемари исповедање свом свештенику, већ напротив, да људи који то до сад нису чинили, што пре искораче из овог света подемтања. лажи, лицемерја у свет искрене љубави, јер тај свет јесте ту, и јесте предокушај Царства Небеског.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Imam potrebu da se ispovidim ali problem je taj što to naš pop samo formalno obavi ... pita : "da li si postio i da li se kaješ za svoje grijehe", i poslije toga ne osjećam nikakvo olakšanje i smirenost. Takođe, naš pop je jedini u još 3 grada i okolnim selima jer je u mom okruženju vrlo malo pravoslavaca, pa smo svi sa njim vrlo bliski.. Da li se ispovjest uvijek može obaviti bez obzira na post, praznike,godine  i sl.  ? (Imam uskoro 17g)..

Подели на овим сајтовима

може да те исповеди по договору, и то што ради није формално исповедање него ти само очита молитву за отпуст грехова.

јел постоји могућност да се исповедиш натенане, добијеш и неки духовни савет после тога?

Подели на овим сајтовима

najšokantniji osećaj posle prve ispovesti (koju sam obavio u crkvi svetog Panteleja u Nišu) je bio da su te reči od neke nedefinisane pare u meni postale kamenčuge dok sam ih izgovarao pred ocem Blagojem... kamenčuge koje su otpale od mene i stropoštale se u bezdan (ovaj zadnji deo o stropoštavanju u bezdan sam dodao radi dramatičnosti)

sasvim drugu težinu ima greh koji se KAŽE  NAGLAS pred nekim

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

није ме стид да кажем да се још увек није десило, али то такође не значи да неће.  .smesko.

Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав.  srcee

Подели на овим сајтовима

Моје мало искуство као прилог овој дискусији.На почетку сам имао прилику да исповедам затворенике у Забели,касније и у женском затвору.Од лопова,дилера дрогом,легионара из Легије странаца до убица,монструозних убица и мафијаша.Већина је више волела да седнемо и причамо .Обично сам само слушао,уз ситна питања.Након тога,молитва из Требника. Дакле,шалтерски,минутни начин исповести не треба практиковати.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...