Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Још да кажем, мислим да ми не можемо прво постати добри хришћани па онда бити спремни и подобни за причешћивање, напротив захваљујући причешћивању постаћемо такви. То би по мени требао бити редослед , а то је обрнуто од овога што се практикује. Причешће нас чисти, подиже, снажи и поправља и ништа без њега. Многи свештеници о овоме говоре, али у пракси никако да заживи.

Подели на овим сајтовима

Dragi moji,ja zbog toga promenila crkvu i evo hvala Bogu,svake nedelje sa svojom porodicom na pricescu. :drugarstvo: :drugarstvo:

Сигурно Ти је жао свих оних осталих, који нису "променили цркву", јер не осећају такву благодат коју Ти осећаш, а самим и тог свештеника, јер очигледно није свестан какву је одговорност пред Богом на себе узео. Да ли си размишљала, да одеш на неко вечерње Богослужење, јер тада обично буде мањи број људи, па да му пренесеш своје ново искуство? За рад себе, јер си умножила талант, а и ради свештеника, да се преуми док има времена?

:)

:cheesy:

1414_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Dragi moji,ja zbog toga promenila crkvu i evo hvala Bogu,svake nedelje sa svojom porodicom na pricescu. :drugarstvo: 1414_feel

Сигурно Ти је жао свих оних осталих, који нису "променили цркву", јер не осећају такву благодат коју Ти осећаш, а самим и тог свештеника, јер очигледно није свестан какву је одговорност пред Богом на себе узео. Да ли си размишљала, да одеш на неко вечерње Богослужење, јер тада обично буде мањи број људи, па да му пренесеш своје ново искуство? За рад себе, јер си умножила талант, а и ради свештеника, да се преуми док има времена?

:drugarstvo:

1405_love

:cheesy:

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Dragi moji,ja zbog toga promenila crkvu i evo hvala Bogu,svake nedelje sa svojom porodicom na pricescu. bliss jeeee 319.gif

bliss jeeee

1405_love

0442_feel

[/quot

Наравно да одлазим на вечерња Богослужења.На моју велику жалост  bliss jeeeeнисам сигурна да могу било шта променити ако пренесем своје искуство.Само кажем да недеља није више недеља без причешћа.

"Mera ljubavi je- ne stati nigde"

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

а да покушаш да пренесеш радост речима?

као кад видиш нешто супер?  :229229229:

радост је заразна  winter

0212_rolleyes greengrin greengrin

:229229229:

:229229229:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

а да покушаш да пренесеш радост речима?

као кад видиш нешто супер?  bleh

радост је заразна  facenew22222222

Pokusala,ali znate kad nesto ide ustaljenim tokom,godine paroha, a i onih koji su mu bliski,tesko se izboriti...

Naravno da mladi to sasvim drugacije prihvataju,tako da radim na tome.. 0409_feel 4chsmu1

"Mera ljubavi je- ne stati nigde"

Подели на овим сајтовима

па батали маторе, млађе окупирај радошћу - матори ће већ сами доћи јер је њима животност радости далеко потребнија  greengrin

уосталом, није вера циљ већ пут.  319.gif

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ja I mnogi vjerujuci ljudi koje znam u potrebi za duhovnikom, stalnim ispovjednikom, jos tragamo ili lutamo. Razgovarala sam s par monaha I ispovijedala se kod vise svestenika, I moje je iskustvo da malobrojni monasi nemaju vremena ni snage naspram kolicine I siline nase potrebitosti, I cesto blago upucuju na maticnu crkvu I nadlezne svestenike; a u crkvama opet svvestenici ispovijedaju masovno za vrijeme Liturgije, uvijek isti, I to mladji kao da su stariji I samim tim iskusniji duhovnici postedjeni (a cega to?!), sto je mozda nelogicno. Ne znam da li bi svestenici imali vremena I volje da budu duhovnici u pravom smislu, tj. da obavljaju razgovore mimo te ispovijesti I da na neki nacin preuzmu odgovornost za duhovni zivot pojedinca u licnom odnosu sa vjernikom. Moram da priznam da nisam to ni pitala ni trazila jer sam se najcesce ispovijedala kod svestenika koji nije moj paroh I najvise njemu vjerovala, mnogo naroda ide bas njemu, I ne znam da li je to prekrsaj nekakvog ustrojstva, pravila, pa sam se ustezala dag a I dodatno opteretim. Ako je pravilo ‘drzi se svog paroha’, moram priznati da ni ja a ni mnogo ljudi koje poznajem ne radimo tako I mozda time nekog vrijedjamo I dajemo povoda za nebratsku zavist I sl. medju svestenicima. Da li ja zbilja treba da se manem gordosti I da prestanem da zelim ‘svog’duhovnika, jer valjda I to treba zasluziti, I da prosto idem na ispovijest kod onog ko je trenutno dostupan, a da potrebu za duhovnim razogovorom zadovoljavam kod monaha zavisno od njihove snage I mogucnosti.  Ja sam dosad praktikovala da recimo za bitnu veliku ispovijest odem u manastir, a da posle toga nastavim da se ispovijedam kod lokalnih svestenika, ne ponavljajuci tu ispovijest. Ne znam da li je to uopste u redu, ali prosto ne mogu da postignem isti stepen otvorenosti ni povjerenja ne samo pred razlicitim osobama nego ni u datom trenutku. Znaci, ispovijedim se za  te velike, bitnije stvari koje me tiste kod onog s kojim uspijem napraviti taj licniji stalniji odnos, a  onda se ‘u hodu’ nastavim ispovijedati kod ‘nadleznog’’ ili uopste ‘’trenutno dostupnog’’ svestenika.

Подели на овим сајтовима

Ја се увек исповедам код свештеника који у том тренутку исповеда и моја искуства су заиста предивна. Сваки пут су ми њихове речи биле мелем на рану, а поједини свештеници су умели и веома лепо да се нашале и да ме развеселе. Мислим да ми је сам Господ говорио кроз њих, јер су оживљавали и крепили моју душу. Мада ми је у почетку било тешко да се обратим непознатом човеку, још ако изгледа превише строго или нервозно... али се заправо обраћам Богу и откад сам то схватила, сасвим ми је свеједно ко ће стајати испред мене.

You catch me every time I fall...

Подели на овим сајтовима

Замолио бих вас да ми кажете,где могу у Србији  да се исповедам и причестим,,а да се одавде из Немачке претходно договорим телефоном.Било би пожељно да то буде неки манастир.Боравићу у Србији од 9.9.2011. до 18.09.2011. Да ли постоји таква могућност?

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...