Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

pazi kad sam se oduvek divio ljudima koji na temu pri?eš?a uvek pri?aju o postu...pri?eš?e = post.....

LADNO

???? ljudi ajmo od po?etka.

Evo vam primer za verovali ili ne, da bi se negde pri?estili prvo mora sveštenik da vam odredi post, pa onda zakažete ispovest, pa tek onda pristupate Svetoj ?aši, i šat sad

ko ej kriv, anrod što ga tako u?e ili oni koji ga tako u?e?

Krenite lepo od po?etka 8084.gif

aman

aman

joooj

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Литургија се развијала засебно у односу на пост. Ниједна света тајна не сме се условљавати другом светом тајном. То је погрешно. А свете тајне нису само оних 7, него је све тајна у Цркви.

Постиш када се пости, причешћујеш се када се служи Литургија. То је то, најкраће.

Зашто постимо? Па кроз онај историјат поста можемо мало да поразмислимо да ли је ту битна нека индивидуална особина или нешто друго?

Рекао сам, али и опет ћу. Ко смо ми да свештенослужитељу кажемо НЕ, када нас позива да приђемо Чаши? Е сад, једино што се морамо пазити да нам не буде на суд или осуду та Чаша, као што је била Јуди. А да ли ће бити на суд или осуди... Господ зна и Он ће судити свима нама.

Уосталом, ако је неко формално постио цео пост, и молио се и исповедао...ја и даље не верујем да је он све испунио да би ДОСТОЈНО приступио Телу и Крви. Нико не може да ме убеди да постоји нека формула којом приступамо Чаши (пост, молитва, исповест). То су само средства, али не смемо изгубити из вида да смо ми на сабрању, синаксису, заједници... да се наша индивидуалност ту укида, да остављамо сваку животну бригу. На Св. Литургији ми са собом доносимо све, цео наш живот, такав какав је. И ако искрено желимо да приступимо Чаши Господњој, па мислим да Васрксли Милостиви Господ неће да нас спречи у томе.

Константине, да би можда мало боље схватио целу причу, искрено, најискреније ти саветујем да прочиташ нешто од Шмемана и Афанасјева, да видиш како они објашњавају колико је важан лаос, народ Божији. Ми смо свештенике уздигли много високо. Литургија где се причестио само свештеник у олтару..хм...    aman    туга брате, туга. Наравно, ништа не сме на силу, таман посла.

Константине, брате, веруј ми, и ја сам тако размишљао раније, да се не треба причешћивати ван поста. Али, након пар година трагања, дошао сам до закључка.

Само смирено и полако...  е ту сматрам да је битан фактор индивидуалног, да се молимо да нам Господ покаже пут којим треба да кренемо, да нам помогне у недоумици...

Подели на овим сајтовима

Dobro ajmo dalje

da li obavezno da se ispovedi pre nego pristupimo Svetoj ?aši aman

Naravno da je obavezno

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

APSOLUTNO NIJE OBAVEZNO.....ja ne znam koji je vokativ od čtec ali recimo da je ČTEČE-kako to obavezno....sveštenik ne kaže sa verom i ljubavlju,ko se ispovedio nek pristupi.....SLUŠAJMO ŠTA SVEŠTENIK GOVORI I BIĆE SUPEEEEER

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

razumite da su ljudi pogrešno u?eni post + ispovest = pri?eš?e

Da steta za njih..svih ovolikih vekova bili u zabludi...Cudi me da kroz istoriju nijedan veliki otac crkve ne primeti taj problem, mozda zbog toga sto ga nije ni bilo .

konstantine mislial sam na post kad nije ian?e post, a ja bih ipak volela da to anma stru?njaci objasne a ima ih Bogu hvala dosta na ovom forumu aman

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

razumite da su ljudi pogrešno u?eni post + ispovest = pri?eš?e

Da steta za njih..svih ovolikih vekova bili u zabludi...Cudi me da kroz istoriju nijedan veliki otac crkve ne primeti taj problem, mozda zbog toga sto ga nije ni bilo .

konstantine mislial sam na post kad nije ian?e post, a ja bih ipak volela da to anma stru?njaci objasne a ima ih Bogu hvala dosta na ovom forumu :drugarstvo:

Pa zar ja nisam ovde najeci strucnjak confused 0110_hahaha
potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

APSOLUTNO NIJE OBAVEZNO.....ja ne znam koji je vokativ od ?tec ali recimo da je ?TE?E-kako to obavezno....sveštenik ne kaže sa verom i ljubavlju,ko se ispovedio nek pristupi.....SLUŠAJMO ŠTA SVEŠTENIK GOVORI I BI?E SUPEEEEER

CITIRAM VLADIKU NIKANORA, A NE NEKOG "SVESTENIKA" : "KO SE PRIPREMIO ZA SVETU TAJNU PRICESCA, MOLITVOM,POSTOM,ISPOVESCU I POKAJANJEM NEKA PRISTUPI SVETOJ TAJNI PRICESCA"....Takvu veliku i svetu tajnu smatrate za "aj ziveli" i "sve nam je dozvoljeno"..mislim stvarno...A da li nam je sve na korist i na spasenje? BOG zna...

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

APSOLUTNO NIJE OBAVEZNO.....ja ne znam koji je vokativ od ?tec ali recimo da je ?TE?E-kako to obavezno....sveštenik ne kaže sa verom i ljubavlju,ko se ispovedio nek pristupi.....SLUŠAJMO ŠTA SVEŠTENIK GOVORI I BI?E SUPEEEEER

CITIRAM VLADIKU NIKANORA, A NE NEKOG "SVESTENIKA" : "KO SE PRIPREMIO ZA SVETU TAJNU PRICESCA, MOLITVOM,POSTOM,ISPOVESCU I POKAJANJEM NEKA PRISTUPI SVETOJ TAJNI PRICESCA"....Takvu veliku i svetu tajnu smatrate za "aj ziveli" i "sve nam je dozvoljeno"..mislim stvarno...A da li nam je sve na korist i na spasenje? BOG zna...

:drugarstvo: confused klapklap klapklap klapklap 0110_hahaha
potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...