Milan Nikolic Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 @Bokisd Боки, можда би мало кориговао нека запажања ако увидиш да ту св.Максим говори не о Божанској суштини и њеном односу са својим енергијама, него о створеној суштини и њеном ограничењу. О логосима у односу на Божанске енергије треба другде потражити. Ту су заправо мале, али конкретне разлике, у смислу улоге коју логоси имају, јер су логоси заправо истога својства као енергије Божије, само што логоси имају улогу стварања и одржавања творевине, а благодатне енергије подразумевају однос творевине са Богом и ,,снисхођење" нестворене светлости, тих благодатних енергија вечне Славе Божије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 Мислим да је сада јасно решење. Еп.Бачки учи и тумачи, да су благодатне енергије ,,снисходеће" творевини, док имамо код св.Максима да су логоси ,,заложени" у творевини. Дакле, све можемо назвати енергијама Божијим, али имамо таква разликовања. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 пре 4 минута, Milan Nikolic рече @Bokisd Боки, можда би мало кориговао нека запажања ако увидиш да ту св.Максим говори не о Божанској суштини и њеном односу са својим енергијама, него о створеној суштини и њеном ограничењу. О логосима у односу на Божанске енергије треба другде потражити. Ту су заправо мале, али конкретне разлике, у смислу улоге коју логоси имају, јер су логоси заправо истога својства као енергије Божије, само што логоси имају улогу стварања и одржавања творевине, а благодатне енергије подразумевају однос творевине са Богом и ,,снисхођење" нестворене светлости, тих благодатних енергија вечне Славе Божије. Ja sam tu striktno pisao, da Bozanske netvarne enegije izviru ishode iz Bozanske sustine prirode, i da se energije razlikuju od sustine, nisu sustina ali su deo sustine. To je osnov i definicija i odnos sustine i energije, kao neki kamen temeljac na kome se dalje gradi sve ostalo. Pa, naravno, nisam ni spomeno Bozansku sustinu i energije, nego su u pitanju stvorene sustine u vremenu, samo malo koncetracije Milance. Bozanske energije i logosi, slazem se treba potraziti kod sv.Maksima sta pise o tome, koliko sam ja to sve shvatio, recimo kako Bog sve stvara, pa kroz Svoju volju i silu, Bozije energije se manifestuju kroz Njegovu volju i silu. Ali se ne manifestuju logosi, oni ne postaju tvarni, zameras Petrovicu da pise o nekim tvarnim logosima, e pa to je to', pre vremena netvarni logosi ne postaju tvarni, oni su u nama i dalje netvarni, logosi stvaranja su kao nacrti, misli, ideje u Bogu putem kojih Bog kroz Svoje energije i silu i volju stvara tvar, po tim nacrtima logosima pre vremena koji su u Njemu i koji su i dalje u Njemu i sada i u nama, i mi kao zalog tih potencija logosa u nama i putem vere u Boga prepoznajemo iste te logose u Bogu kao konacni i jedini i pravi i istiniti cilj naseg duhovnog zivota. Tako nesto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 Ма само видим да те Вукашин питао о разлици између логоса твари и енергија Божанских. А та разлика показује да Бог користи неку Божанску динамику, неко дејство различитости да би остварио и творевину и однос са творевином, јер логоси су ,,заложени" у творевини, а благодатне енергије ,,снисходе" творевини. Све је у принципу деловање Божије, али разликујемо творачко - сведржитељско - дејство и сједињујуће са Богом благодатно дејство. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 пре 14 часа, Вукашин рече Од Есхатона зависи сâмо постојање или непостојање створених бића. Personalisti, eshatonci, ko nije upoznat sa problemima personalizma i eshatonalizma, neka malo progugla. Recimo kako onda postoje duse zlih u paklu ? Valjda zavisi od Bozije volje koja i stvara i odrzava sve u postojanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 пре 11 часа, Вукашин рече За наш разговор је битна реч Светог Максима да се не поистовећују логоси о твари и твари. Не исходе логоси из твари, већ су од Бога. Imas citat od sv.Maksima da je tako kako pises ? Vidi, danas u doba interneta i AI tehnologija relarivno lako moze da se nadje na netu skoro sve sto coveka interesuje. Za 5 minuta sam ovo pronaso od sv.Maksima : " Sve je bivstvujuce saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi zalozenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objasnjiva. Sto se tice Boga posredstvom ovih logosa jedino se mozemo uveriti da On postoji. Vise no ma kakvim cvrstim dokazom, Gospod ispovedanjem vere dariva poboznog. Vera je istinito znanje nedokazivih pocela (logosa), potvrda je stvari nadumnih i nadrazumnih. " Da li ovde ima nesto nejasno ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 @Bokisd Изгледа да ти јесте нејасно, ако тврдиш да је твар већ обожена. Дрскост је тако читати оце тражењем цитата и лепљењем, не разумевајући контекст, баш и делује као да АИ тумачи Св. Максима. Ако немаш времена да изучаваш Св. Максима, читај неког ко је то "прежвакао". Убисмо се од причања да су то потенцијали који треба да се остваре - Јер мислим да страдања садашњега времена нису ништа према слави која ће нам се открити. 19. Јер жарким ишчекивањем творевина очекује да се јаве синови Божији. Hadzi Vladimir Petrovic and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 пре 45 минута, Bokisd рече Personalisti, eshatonci, ko nije upoznat sa problemima personalizma i eshatonalizma, neka malo progugla. Recimo kako onda postoje duse zlih u paklu ? Valjda zavisi od Bozije volje koja i stvara i odrzava sve u postojanju. Немој сад и ово компликовати. Реч је да је све створено-предодређено за јединство у Исусу Христу, за вечни живот. Што каже Атанасије нико ко није Христос неће ући у Рај (по усиновљењу Оцу се хришћани поистовећују са Христом, првим међу браћом). А написао ти је и Милан да човек својом вољом може да одбаци Божији план-смисао-логос о себи. Какво је то постојање ван Христа, не бих и на ту страну ширио ову причу. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 20, 2024 Пријави Подели Написано Август 20, 2024 Најбитније за сваког човека, промишљајући о свом назначењу је да је Христос буквално због њега самог био прикован на крст. То је поражавајуће, и то је тако и на то се треба стално враћати и благодарити. Жика and Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 21, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2024 @BokisdЛогоси .и енергије су једна те иста "ствар" може се о њима различито говорити, нпр у односу на суштину и Божанске Личности и у односу на твар опет на разне начине - празинике + Вачки је тако и подјечио кнјигу. На овом нивоу размареања нећемо погркешити ни да кажемо воља Вожија. Ако пак говоримо о природи онда су енергије Бог. Ово од Максима ми је прилично нејасно дјелује. не знам да ли гобори о неким аналогоијама, типа несрворена суштина има нестворене енергије, а створена суштина створне енергије, можда се позива на Аристотела. Ако говори о стварању онда нестворене енергије предходе стбореној суштини, а створене суштине имају своје створене логосе, није овај мој текст нестворени логос, а логос је и као моја енергија и као језик и као ријеч и као смосао и као штос. у најбољем случју он је синергијиски, има нешто мало нествореног у њему, а да је тако онда би задобио и вјечно значење и историјиски значај, као што је на Аеропагиту Дионисију израстао Париз. А реално овај текст није највкероватније ни реалан него стварствена ствар, подреална ствар која не изазива благодат него бол, један језички - логосни двосекли мач. Шти се тиче пакла за којим Бокисд дуго чезне и живо га замишља он управо ту и постоји у тлапњи и као негација другог и Бога и као негација твари. То ми стварамо у својој души и те страсти опажамо споља. Питање самих аналогија између ствотрних и нестворених логоса у апсилутном смислу укључује нашу вољу. Врој аналогија по себи нула. Дакле Створено Х Нестворено Х Воља Х Ништа је формула која описује сваки могући свијет од Раја до Пакла, с тим да је свака величина апсолутна, за нас је наша воља апсолуна, њоме одеђујемо вјечну своју судвину, "ништа" такође има сврху, то што смо "ни из чега створени" безтемљност је само једна примјена, рећи ништа сан пред Тобом је смирење. Искљичити и потиснути то ништа је страх... Искљулиту твар је грех а искључити Бога... Дакле увјек смо неком односу ова четри елемента. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 Не смеш да помишљаш о створености логоса, јер створеност је твар, а логоси су нестворени. Логоси твари су превечни Божији садржаји као енергије Божанске. Нико од нас није непогрешив и може се увек десити да наше речи буду неприличне за богословље. Важно је макар не уништавати смисао термина логоса. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 9 часа, Вукашин рече @Bokisd Изгледа да ти јесте нејасно, ако тврдиш да је твар већ обожена. Дрскост је тако читати оце тражењем цитата и лепљењем, не разумевајући контекст, баш и делује као да АИ тумачи Св. Максима. Ако немаш времена да изучаваш Св. Максима, читај неког ко је то "прежвакао". Убисмо се од причања да су то потенцијали који треба да се остваре - Јер мислим да страдања садашњега времена нису ништа према слави која ће нам се открити. 19. Јер жарким ишчекивањем творевина очекује да се јаве синови Божији. Ko tvrdi, gde bre, ti to opet nesto uopsteno, jel ces konacno nesto konkretno da citiras pa da vidimo jel je tako ili nije, ovako je pomalo neozbiljno sa tvoje strane. Ili daj nesto konkretno ili pricas napamet, u stvari i pricas napamet. Dobro, onda blago meni ajde ti da protumacis kontekst ovog citata od sv.Maksima koji sam vec postavio : " Sve je bivstvujuce saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi zalozenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objasnjiva. Sto se tice Boga posredstvom ovih logosa jedino se mozemo uveriti da On postoji. Vise no ma kakvim cvrstim dokazom, Gospod ispovedanjem vere dariva poboznog. Vera je istinito znanje nedokazivih pocela (logosa), potvrda je stvari nadumnih i nadrazumnih. " O ovome pisem kroz sve svoje poruke na ovoj temi. Jel tebi ovo jasno ili nije, u prirodi sustini zalozeni logosi na osnovu kojih (logosa) je priroda objasnjiva. Kroz te iste logose koji su zalozeni u nasoj prirodi sustini, mi se posredstvom tih logosa mozemo uveriti da Bog postoji, i sv.Maksim jos kaze da se samo kroz logose mozemo uveriti da Bog postoji, ne postoji drugi nacin. I samo je vera i kroz veru mozemo dobiti istinito duhovno znanje nedokazivih (po razumu i spoljasnje) pocela logosa, logosi su nadumna i nadrazumna kategorija znanja. Ako mislis da ovo nije pravi kontekst onda ces morati da napises koji onda po tebi pravi kontekst, ako to ne uradis (mislim da neces), onda cu smatrati da sam u pravu, kao sto i jesam u pravu. Bre jel ti imas problem sa koncetracijom kad citas moje poruke ili sta je u pitanju, pa i ja pisem o potencijalu i mogucnostima koje tek treba da se ostvare. Daj prvo uzmi malo vazduh i koncetrisi se i ako treba procitaj pazljivo 2,3 puta moje poruke i tek onda donosi zakljucke. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 Нећемо разговрати преко цитата. Срамота је разговарати тако о оцима, имам гугл, ево ти цитат. То може да постане ђаволска ствар. И ђаво (AI) има информације, али нема зање о Богу. Да ниси на правом путу у дијалогу потврђује ово: Цитат Ako mislis da ovo nije pravi kontekst onda ces morati da napises koji onda po tebi pravi kontekst, ako to ne uradis (mislim da neces), onda cu smatrati da sam u pravu, kao sto i jesam u pravu. Ево кажем, ово је моја мисао, ако сам негде у криву исправите ме, али као људи у разговору, а не као (АИ). Оно где се не разумемо је: Разликовање људске суштине (природе) и нестворених Божанских енергија (логоса). Сумњаш да је реч да се не поистовећују логоси о твари и твар од светог Максима, како каже еп. Игњатије. Не знам како ти читаш реч залог, али то ти је нешто што ти је дато-заложено, а још не припада теби. Дато од Бога по благодати, али не припада нашој природи као таквој. Логоси су божански, вечни, нестворени, мислим да би најлакше схватљиво било рећи да се ради о Божијој вери у човека. И Бог верује у човека, а не само човек у Бога. И не противречим Светом Максиму, Бог се тако и открива човеку у благодатном искуству, како би се другачије уверио да Бог постоји? Сигурно не преко гугла. Оно што сам хтео да ти укажем је да је неопходно познање да су божански логоси заложени у нас (као потенцијал да се испуни Божија вера у нас), али да не можеш себе поистоветити са нествореним божанским логосима, јер још ниси обожен у вечном осмом дану. Мислим, можеш и то, али то је прелест. Лепо каже Игњатије, Бог још ствара, "испуњење" логоса је у завршетку стварања - осмом дану, вечном дану. Мада и та реч испуњење је недовољна, јер имамо заповест да будемо савршени као Отац Небески. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 5 часа, Milan Nikolic рече Не смеш да помишљаш о створености логоса, јер створеност је твар, а логоси су нестворени. Логоси твари су превечни Божији садржаји као енергије Божанске. Нико од нас није непогрешив и може се увек десити да наше речи буду неприличне за богословље. Важно је макар не уништавати смисао термина логоса. Ми смо твар. Имаш и ти по људској природи своје створене логосе, ниси Бог. Имаш вољу, хтења, мисао.... Подвиг је саобразити своје створене логосе, божанским логосима о твари. Кажем саобразити, али и то је Божије дело, није наше, наше је давање простора Богу да делује. То је обожење. Hadzi Vladimir Petrovic and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 Никако не бих користио термине програмирања и информација везаних за логосе.Неприкладни су у контексту љубави и слободе. Ђаво је тај који је научио како да испрограмира човека да цео живот проведе у матриксу. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука