Milan Nikolic Написано Јул 31, 2024 Пријави Подели Написано Јул 31, 2024 @Bokisd Јеретик пар екселанс. 😁 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 31, 2024 Пријави Подели Написано Јул 31, 2024 пре 8 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Али постоји душевно, о Бокисде претечо вјештачке интелигенције како разликујеш душу и дух? А онда нам можеш рећи и у односу на благодат. Ne mogu nista Petrovicu, ozbiljno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 31, 2024 Пријави Подели Написано Јул 31, 2024 Пре сат времена, Milan Nikolic рече @Bokisd Јеретик пар екселанс. 😁 Neka tera, sta da radimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 31, 2024 Пријави Подели Написано Јул 31, 2024 пре 6 часа, Ralex рече I ti sveci su bili toliko napredni da su videli sve to i videli su da su ljudi glupi da to shvate pa su rekli; e Boki ti si glup i ne pokušavaj to da shvatiš, to je samo za nas velike duhovnike i molitvenike. A ti ćuti tu i smrdi,i ne pokušavaj da shvatiš. A meni je Bog pokazao da smo mi po obličju Božijem stvoreni, Umovi stvoreni za velike stvari, pa da nas je ON stvorio davši nam sve neophodno da i njega svojim umom spoznamo. I iskreno ja ne želim da verijem tim svecima koji mi kažu da sam glup i da ne mogu da vidim i shvatim ono šta su oni shvatili. Iš sotono. Ja verujem u Boga koji me je stvorio za velike stvari da razumem i samoga Oca i da se rodim kao njegov sin, i za sve što je manje od toga držim da je od sotone A što se tebe tiče izgleda da su ti svetitelji u pravu Nadam se da se salis, ili da si preucio, ili izludeo pa da ti se na ludilo uzme olaksavajuce. Ovako, teska si prica, iskreno batali malo sve i veru i crkvu i kuliraj lagano zivot bez greha, pusti sebi malo oduska, nije to nista tako strasno kao sto izgleda, i kad osetis i vratis se u normalnost i prirodnost i smirenost onda ces videti da su vera i crkva lepa i blagoslovena stvar. Nek ti je Bog u pomoci. sampaganini92 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 17 часа, Bokisd рече Ne mogu nista Petrovicu, ozbiljno. Ne kontam, ne možes da pišeš ili da razlikuješ i razumiješ odnos? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 @Ralex Slobodno ti ispituuj, po mogućnosti postepeno, nisu koliko ja znam postojali svetitielji koji su tražili od čovjeka da bude glup, nego da bude mudar, da se ne gordi umom i prevaznosi, ne da bude nezainteresovan za stvari vjere. Pusti ove kockaste glave, oni se samozadovaljavaju sa određenim sklopovima sa dvije tri priče i to da se zatvore, sakriju, učaure, a ne otvore , misle dosta nam je, a je li dosta ko zna?Nije svetost tupost. Pitaj se jer to je blaženo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Август 1, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече @Ralex Slobodno ti ispituuj, po mogućnosti postepeno, nisu koliko ja znam postojali svetotielji koji su tražili od čovjeka da bude glup, nego da bude mudar, da se ne gordi umom i prevaznosi, ne da bude nezainteresovan za stvari vjere. Pusti ove kockaste glave, oni se samozadovaljavaju sa određenim sklopovima sa dvije tri priče i to da se zatvore, sakriju, učaure, a ne otvore. Nije svetost tupost. Pitaj se jer to je blaženo. MA znam ja da svetitelji nisu tražili od ljudi da budu glupi već da se o svemu rasuđuje i preispituje kako nas đavo ne bi prevario, i da su pokušavali da nas upute da otkrijemo Boga. Ali reči su nesavršen alat da se prenese ideja pa i svetitelje tumači svako po onome kakav je sam. Pa onda svoja tumačenja prenose kao svetotačko predanje. Ima mnogo dobrih stvari u pravoslavlju ali su razni Bokiji sve to zamutili do neprepoznavanja. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 14 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече @Ralex Slobodno ti ispituuj, po mogućnosti postepeno, nisu koliko ja znam postojali svetitielji koji su tražili od čovjeka da bude glup, nego da bude mudar, da se ne gordi umom i prevaznosi, ne da bude nezainteresovan za stvari vjere. Pusti ove kockaste glave, oni se samozadovaljavaju sa određenim sklopovima sa dvije tri priče i to da se zatvore, sakriju, učaure, a ne otvore , misle dosta nam je, a je li dosta ko zna?Nije svetost tupost. Pitaj se jer to je blaženo. Dzaba pitanje hadzijoo dzava sva pitanja iskanja i trazenja ako srce nije na pravom mestu. Ako srce voli sebe svoju mudrost i uzvisenost a ne Boga onda ne daj Boze ikome da sazna gde vode sva priupitavanja tada. Ako je srce na mestu moze da se pita i trazi i po kuranu vedama naukama pa ce Gospod navesti ka sebi jer vidi iskrenu zelju. Ali samo kad se uradi prvi korak i otvori srce a ne um. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Август 1, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 2 часа, sampaganini92 рече Dzaba pitanje hadzijoo dzava sva pitanja iskanja i trazenja ako srce nije na pravom mestu. Ako srce voli sebe svoju mudrost i uzvisenost a ne Boga onda ne daj Boze ikome da sazna gde vode sva priupitavanja tada. Ako je srce na mestu moze da se pita i trazi i po kuranu vedama naukama pa ce Gospod navesti ka sebi jer vidi iskrenu zelju. Ali samo kad se uradi prvi korak i otvori srce a ne um. Srce Ljudi kada kažu da im je nešto u srcu oni pokazuju na predeo grudi. To je postala stvar folklora , oni to tako rade jer svi to tako rade. Niko ne preispituije ima li to smisla . A istina je da to baš i nema mnogo smisla , ali koga je briga. Ali hajde da vidimo šta je srce u duhovnom svetu? Srce je centar naše pažnje, fokus naših misli, centar našeg uma. Misli koje su dominantne u našem umu i kojima posvećujemo najviše pažnje su nam u srcu. Olovka ima srce jer je grafit u njenom centru. Naše telo ima srce i to je centralni organ tela. Iz drugih religija je preuzeto da je duhovno srce u grudima i da nema veze sa umom što je velika prevara. Pogledajmo raspeće, kada Isus visi na krstu, gde mu se nalazi glava? Baš u centru krsta. Tako je duhovno srce sam centar našeg Uma i ako bi smo mu tražili mesto onda je to negde iznad nosa , sredina čela, pa malo dublje u lobanji. Tako nekako doživljavamo sebe dok istražujemo odakle naše misli dolaze. One misli kojima najčešće posvećujemo pažnju su nam u srcu. One su sam centar našeg uma , fokus našeg uma. Ono šta volimo i čemu je naš život posvećen će biti u našem srcu jer tim mislima mi ćemo posvetiti najviše pažnje. Hristos kaže da ne možemo voleti bogatstvo i Boga, jer ko je bogat materijalnim stvarima; znanje, imanje, telesna lepota, titule, taj će u svom srcu stalno misliti o svom bogatstvu i za Boga u njegovom srcu neće biti mesta. A Gospod kaže: Sine daj mi svoje srce. Šta to Gospod traži kada tako kaže? On traži našu pažnju, jer ako mu damo pažnju daćemo mu i našu ljubav. Zato je bogatome teško da nasledi Carstvo nebesko. Za njega je ono preskupo, a siromašak ga dobije za džabe. Neupućeni božanskim otkrovenjima izmišljaju stvari i pokazuju rukom na grudi kada govore o duhovnom srcu. Mi dok ne upoznamo Hrista slušamo samo Đavolji glas, glas našeg intelekta. A kad upoznamo Hrista mi dobijemo i Božiji razum koji nam daje savete i možemo da čujemo njegov glas. Mi smo stalno na raskrsnici i svojom pažnjom i voljom odlučujemo kojim ćemo se mislima predati i kojim ćemo putem svojim umom ići. Ljudi misle da ako okače krst oko vrata da nose svoj krst, ali naš krst je to raskršće u centru našeg uma, u našem srcu, našem fokusu pažnje. Kada smo svojom pažnjom okrenuti svom intelektu, tom đavolu u nama, mi ne posvećujemo pažnju Gospodu koji živi u nama. Naš intelekt je uzurpirao naše srce i za Boga više nema mesta. Pa možemo da se zapitamo: Nosimo li stvarno svoj krst ili nam se samo čini da ga nosimo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 31 минута, sampaganini92 рече Dzaba pitanje hadzijoo dzava sva pitanja iskanja i trazenja ako srce nije na pravom mestu. Ako srce voli sebe svoju mudrost i uzvisenost a ne Boga onda ne daj Boze ikome da sazna gde vode sva priupitavanja tada. Ako je srce na mestu moze da se pita i trazi i po kuranu vedama naukama pa ce Gospod navesti ka sebi jer vidi iskrenu zelju. Ali samo kad se uradi prvi korak i otvori srce a ne um. Svaki je sastav (ipostas) drugačija, nekom se prvo otvote usi, nekom, um, nekom noge pa hodoščasti, neko rađa Blaženi žedni i gladni pravde, sta li to znači, sudske neke pravde ili bogoslovlja i blaženog života. Tražeći pravdu, pravilo, kanon u svakom zanimanju čovjek se uvodi u bogopoznanje postepeno. Nisu sva pitanja za svakoga, ali ako mene ne interesuje neki muzički i matematički problem da li da ga smatram nepotrebnim za brata? Da li je to njegovo pitanje od iskušenja, olako rasudiste, možda sama duša pita i ja ne znam odgovor, a kako bi iko znao da ga ne prosvjetli sam Bog, koji to pitanje i posijao u dušu te se tako izgradjuje zajednica, ali gdje mi da nešto ne znamo, a ako mi ne znamo onda mora da je to nepotrebno, a ako mi ne razumijemo, onda su rjetki koji će reći nadmašuje me to, nego mora da je lud ako ga ja ne kontam. Pokojni Pedja Ristić je govorio: Profesor ako ne razumje studenta dužan je da da deset a ne da ga obori, jer može student da prevazidje profesoora, tako je govorio čisti genije, a ovi koji što su tanji uvrjede se kad ih pitaš jer ne znaju, a kriju neznanje i sve tako na dole sve gore i gore, pa forumaši bez dana teološke ili bilo kakve škole usuđuju se ono što ne bi duhovnici i profersori. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 Tako je eto slazemo se gde ti je paznja onde ce biti srce tvoje. Paznju davati i Bogu i ljudima jer se u svakom coveku ogleda lik Boga. Zajednica je neophodna. Zato crkva. Evo jos jedna stvar koju si pomenuo a da se slazemo jeste da je cas kasniji nego sto ljudi misle i da se vreme blizi ispunjenju. Ali ljude necemo probuditi pisanjem i objasnjavanjem nego ljubavlju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 5 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Svaki je sastav (ipostas) drugačija, nekom se prvo otvote usi, nekom, um, nekom noge pa hodoščasti, neko rađa Blaženi žedni i gladni pravde, sta li to znači, sudske neke pravde ili bogoslovlja i blaženog života. Tražeći pravdu, pravilo, kanon u svakom zanimanju čovjek se uvodi u bogopoznanje postepeno. Nisu sva pitanja za svakoga, ali ako mene ne interesuje neki muzički i matematički problem da li da ga smatram nepotrebnim za brata? Da li je to njegovo pitanje od iskušenja, olako rasudiste, možda sama duša pita i ja ne znam odgovor, a kako bi iko znao da ga ne prosvjetli sam Bog, koji to pitanje i posijao u dušu te se tako izgradjuje zajednica, ali gdje mi da nešto ne znamo, a ako mi ne znamo onda mora da je to nepotrebno, a ako mi ne razumijemo, onda su rjetki koji će reći nadmašuje me to, nego mora da je lud ako ga ja ne kontam. Pokojni Pedja Ristić je govorio: Profesor ako ne razumje studenta dužan je da da deset a ne da ga obori, jer može student da prevazidje profesoora, tako je govorio čisti genije, a ovi koji što su tanji uvrjede se kad ih pitaš jer ne znaju, a kriju neznanje i sve tako na dole sve gore i gore, pa forumaši bez dana teološke ili bilo kakve škole usuđuju se ono što ne bi duhovnici i profersori. Nije problem ja sam vise puta ponovio da vidim da je u pitanju dobar covek i da ima iskrene namere. Pa ja nisam iz pravoslavne kuce, Bog sam zna sta sam sve verovao i prekopao pre nego sto sam ga nasao u Crkvi. Samo sam hteo da ukazem bratu na vrednost pricesca onakvog kakvog ga znamo ti i ja. Ne razumemo, ali verujemo. To pricesce je nase ispovedanje. Verujem Gospode pomozi mome neverju. To sam hteo da ukazem jer ako se pricescujemo umno samo sami cemo sebe jesti i piti. I moze Gospod da izvadi i iz te muke i da izvede na pravi put, ali ce biti bolnije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 10 минута, sampaganini92 рече Nije problem ja sam vise puta ponovio da vidim da je u pitanju dobar covek i da ima iskrene namere. Pa ja nisam iz pravoslavne kuce, Bog sam zna sta sam sve verovao i prekopao pre nego sto sam ga nasao u Crkvi. Samo sam hteo da ukazem bratu na vrednost pricesca onakvog kakvog ga znamo ti i ja. Ne razumemo, ali verujemo. To pricesce je nase ispovedanje. Verujem Gospode pomozi mome neverju. To sam hteo da ukazem jer ako se pricescujemo umno samo sami cemo sebe jesti i piti. I moze Gospod da izvadi i iz te muke i da izvede na pravi put, ali ce biti bolnije. Misliš umno bez Hljeba i Krvi, to je zabludalaština, a pričešćujemo se i umno i svečulno, čitavim bićem sa Bogom. Sve u nama biva osposobljeno za zajedničarenje, neko će da misli nadahnuto, neko će da hoda... Sami smo sebi uvjek već pričešćeni. Osim ako je neko odljepio pa misli da je Napoleon. Po opitnim Ocima imamo svoje misli, božanske misli, i demonske misli, odnosno u nama djeluju te tri volje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Август 1, 2024 Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 2 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Misliš umno bez Hljeba i Krvi, to je zabludalaština, a pričešćujemo se i umno i sve čulno, čitavim bićem sa Bogom. Sve u nama biva osposobljeno za zajedničarenje, neko će da misli nadahnuto, neko će da hoda. Sami smo sebi uvjek već pričešćeni. Osim ako je neko odljepio pa misli da je Napoleon. Po opitnim Ocima imamo svoje misli, božanske misli, i demonske misli, odnosno u nama djeluju te tri volje. Tako je bez Hleba i Krvi, hteo sam da ukazem Raletu na nedostatnost takvog verovanja. Da culno mora da se prinese Bogu isto kao i umno i da Njime bude osvestano. Ne moze samo umno. To je okosnica onoga sto sam nadovezao na njegovu pricu. Svakako neka trazi neka ispituje sve je to blagosloveno ako na kraju dovede gde treba da dovede. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Август 1, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 1, 2024 пре 2 часа, sampaganini92 рече Tako je eto slazemo se gde ti je paznja onde ce biti srce tvoje. Paznju davati i Bogu i ljudima jer se u svakom coveku ogleda lik Boga. Zajednica je neophodna. Zato crkva. Evo jos jedna stvar koju si pomenuo a da se slazemo jeste da je cas kasniji nego sto ljudi misle i da se vreme blizi ispunjenju. Ali ljude necemo probuditi pisanjem i objasnjavanjem nego ljubavlju. Problem je što ljubav ne može da primi onaj koji ne može da je da. Ljubav se prima samo kroz zahvalnost tako da nezahvalni ljudi ne mogu da prime tuđu ljubav, A dobija se i kad se daje s ljubavlju. Ima ljudi koji daju milostinju a u svom umu osuđuju onoga prema kome su milostivi pa ne dobiju blagodat od tog čina. I budući da ne znamo s kakvom namerom je neko dobar prema nama to nam ostaje da verujemo da je to iz ljubavi. E tu se bogati zaglave jer oni će pre da sumnjaju da je neko s njima zbog njihovog bogatstva nego iz ljubavi i iskrenog prijateljstva. Tako da su pravi prijatelji i ljubav privilegija sirotinje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука