Jump to content

Због чега су карловачки митрополити носили римски стил мантије и зукето?

Оцени ову тему

Препоручена порука

На бројним сликама разних архијереја у карловачкој митрополији види се да носе западни стил мантије, попут католика а неретко и зукето, капицу коју носе католички великодостојници. Не покушавам да причам о некој теорији завере, екуменизму, схватам да се ради о стилу (одеће) више него о религијским правилима али ме интересује којом одредбом је то одређено, да ли су такве мантије носили и за време богослужења или само ван црквених догађаја, у својим дворовима, посетама и слично. Занимљиво је да на интернету постоје и фотографије из новијег периода где је владика Сава Вуковић позирао у оваквим мантијама

Stevan_Kragujevic,_Svetozar_Vukovic,_Vladika_Sava_u_basti_svog_rodnog_doma_u_Senti.JPG

Подели на овим сајтовима

Немам појма, ово само нагађам, али, може бити зато што су живели под аустријском влашћу. По Војводини нпр. предњаче цркве барокног стила, а за то сам чуо да су аустријске власти тако устројиле. Такође сам чуо да је то и разлог зашто постоји тзв. црно слово. Наиме, црвено слово је значило слободан дан, а аустријске власти нису хтеле да допусте толики број слободних дана, те су онда неки празници постали црна слова.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...