Jump to content

Велики прасак?

Препоручена порука

e to vec ima smisla :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 799
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nemamo dokaza o postojanju supernaturalnih fenomena, na zalost, ili na srecu.

По дефиницији "натприродних феномена" за њих не може да има доказа... Они су "натприродни" управо зато што су изван узрочно-последичних веза које управљају нашим Универзумом.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

neko je postavio na pocetku ovaj link, ponavljam ga :

'A Universe From Nothing' by Lawrence Krauss, AAI 2009

Toliko toga ima da se jos objasnjava uzrocno-posledicnim vezama da je to - zadivljujuce!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

По дефиницији "натприродних феномена" за њих не може да има доказа... Они су "натприродни" управо зато што су изван узрочно-последичних веза које управљају нашим Универзумом.

Pomagaj ZvonkoM, pa, to ja sve vreme i pricam! ! :D

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

"Доказати постојање Бога научном методом" једнако је "укинути право човеку на слободу". Онда ЗНАШ да он постоји и МОРАШ да играш по правилима јер можеш да ПРОЧИТАШ шта се све догађало онима који га нису слушали. Ово је у супротности са самом природом Бога и човека као Боголиког=слободног бића које је Бог створио слободним, и коме Бог чува слободу.

Просто: 1. Ако Бог не постоји=>не можете доказати да постоји.

2. Ако Бог постоји, ради очувања наше слободе (слободе да-у крајњем случају-не желимо и не верујемо да Он постоји) не би дозволио да можемо научно доказати Његово постојање =>не можете доказати да постоји.

Дакле, не можете доказати да Бог постоји. Нити да не постоји. Просто, наука за то не служи.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

2. Ако Бог постоји, ради очувања наше слободе (слободе да-у крајњем случају-не желимо и не верујемо да Он постоји) не би дозволио да можемо научно доказати Његово постојање

Iz ovoga bi sledila mnoga zanimljiva pitanja:

Imaju li andjeli i demoni slobodnu volju da se postave prema Bogu kako oce?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

"Доказати постојање Бога научном методом" једнако је "укинути право човеку на слободу". Онда ЗНАШ да он постоји и МОРАШ да играш по правилима јер можеш да ПРОЧИТАШ шта се све догађало онима који га нису слушали. Ово је у супротности са самом природом Бога и човека као Боголиког=слободног бића које је Бог створио слободним, и коме Бог чува слободу.

Просто: 1. Ако Бог не постоји=>не можете доказати да постоји.

2. Ако Бог постоји, ради очувања наше слободе (слободе да-у крајњем случају-не желимо и не верујемо да Он постоји) не би дозволио да можемо научно доказати Његово постојање =>не можете доказати да постоји.

Дакле, не можете доказати да Бог постоји. Нити да не постоји. Просто, наука за то не служи.

Nasa nemogucnost saznanja Boga je neka vrsta rupe u zakonu koju je Bog postavio za nas da mozemo da se vadimo na Strasnm Sudu, a da nam ne ukine slobodu?

Moci cemo da kazemo:

-lako je bilo Tvojim Apostolima, videli su Te Preobrazenog i nisu imali kud, a nisu imali ni internet sa lako dostupnim lascivnostima!

A, onda moze uspesan odgovor da bude:

-Oh, pa nisu me oni bas SAZNALI, nesto su videli, svetlece haljine, delic Bozanske Prirode, ali nisu imali bas na rapolaganju vecnost da mi se asimptotski priblize i sami postanu Bogovi.

-Oh, ali onda ne mozemo ni da Te saznamo, bice nam to vecan poduhvat?

-Pa, da, zar to nije zabavno?

-Zavisi, bio sam na internetu...

-Znam, video sam te!

- :o

Подели на овим сајтовима

Zabavan si :)

Nisi nam odgovorio sta su autoreferentni sistemi.

Misliš, ljudski um ne može predvideti sam po sebi, ali može pomoću svoje kreacije - računara koji i izvršava ovu ,,igru", zar ne.

Zapravo mislim da je poenta da ne postoji nacin da se predvidi, cak ni pomocu racunara. Jedini nacin da vidis sta ce da se desi je da pustis program... pocetni uslovi ti nista ne govore jer je u pitanju haotican sistem.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

Zapravo mislim da je poenta da ne postoji nacin da se predvidi, cak ni pomocu racunara. Jedini nacin da vidis sta ce da se desi je da pustis program... pocetni uslovi ti nista ne govore jer je u pitanju haotican sistem.

Постоји начин да се "предвиди" (мада не у уобичајеном смислу), тиме се баве гране попут теорије хаоса. Атрактори и чуда...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Zabavan si :)

Nisi nam odgovorio sta su autoreferentni sistemi.

Sistem cije naredno stanje zavisi od zatecenog stanja. Tako da predvidjanje nije nekakvo pomeranje slajdera na timeline-u u buducnost da vidimo sta se to dogodilo sutra. Ako belezimo sva prethodna stanja sistema, mozemo da predvidimo proslost, jer je vec izracunata, ali buducnost mora da se desi, da se odradi, da se izracuna. Ne mora nuzno da bude haotican sistem, u smislu da za iste pocetne parametre LIFE daje iste rezultate, strogo je determinisan, ali ne mozemo odmah da presocimo na milijarditu iteraciju. Ako je neko bio dovoljno fini da nam da stanje y 999 999 999. koraku, sledeci korak je onaj koji nas zanima! Ali taj dobri Samaricanin je morao da odradi tezak posao prethodnih koraka za nas. Haos je jos grdji, koliko god da poznajemo pocetne uslove, posle nekog vremena pocinju da dominiraju uslovi koje nikako nismo mogli da znamo na startu.

Подели на овим сајтовима

Sistem cije naredno stanje zavisi od zatecenog stanja. Tako da predvidjanje nije nekakvo pomeranje slajdera na timeline-u u buducnost da vidimo sta se to dogodilo sutra. Ako belezimo sva prethodna stanja sistema, mozemo da predvidimo proslost, jer je vec izracunata, ali buducnost mora da se desi, da se odradi, da se izracuna. Ne mora nuzno da bude haotican sistem, u smislu da za iste pocetne parametre LIFE daje iste rezultate, strogo je determinisan, ali ne mozemo odmah da presocimo na milijarditu iteraciju. Ako je neko bio dovoljno fini da nam da stanje y 999 999 999. koraku, sledeci korak je onaj koji nas zanima! Ali taj dobri Samaricanin je morao da odradi tezak posao prethodnih koraka za nas. Haos je jos grdji, koliko god da poznajemo pocetne uslove, posle nekog vremena pocinju da dominiraju uslovi koje nikako nismo mogli da znamo na startu.

Imas neko razumljivo stivo da preporicus na tu temu haoticnosti ? To mu zvicu kao zanimljiva tema...

Pazi kako ja razumem i haoticni sistemi su strogo deterministicki sistemi, i pod istim pocetnim uslovima ce se uvek isto ponasati... samo su jako osetljivi na pocetne uslove, da u praksi ne mozes nikad isto da ih potrefis. Tako sam ja razumeo.

Znaci za razliku od recimo matematickog klatna cije kretanja mozes tacno da predvidis, i buduce amplitude, i koliko ce trajati... samo ako ti dam pocetne uslove... kod haoticnih nemas pojma, i sitem mora da se razvije da bi znao sta ce da se desi.

Nije li onda po toj definiciji i taj LIFE haotican sistem?

Fala i Zvonku na odgovoru. Atraktori FTW :)

Подели на овим сајтовима

A vidim pun si linkova. Ne znam samo jer ih dajes po nekoj logici ili kako ti misli lete :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...