Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

https://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Jamnia

Проблем је ту што се зна да су апостоли користили ”шири” канон са девтероканонским књигама, има у Новом Завету референци на књиге Макавесјке нпр.

Mogli su i apostoli pogriješiti ipak je Sabor viša instanca...:))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Mogli su i apostoli pogriješiti ipak je Sabor viša instanca...:))

Па очигледно је надахнут сабор који је донео овако лепу молитву: https://en.wikipedia.org/wiki/Birkat_haMinim :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

https://en.wikipedia.org/wiki/Council_of_Jamnia

Проблем је ту што се зна да су апостоли користили ”шири” канон са девтероканонским књигама, има у Новом Завету референци на књиге Макавесјке нпр.

Slazem se, ima u Novom zavetu, mislim, na 6 mesta i referenci na Enohovu knjigu, i knjigu Pravednika ali znamo da ne spadaju u kanon.

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, ΙΧΘΥϹ рече

Slazem se, ima u Novom zavetu, mislim, na 6 mesta i referenci na Enohovu knjigu, i knjigu Pravednika ali znamo da ne spadaju u kanon.

ОК, спреман си за фајт... респект! :)

Питање је само по чему знамо шта спада у ”канон”? По ком ауторитету? Недокументован јеврејски сабор који је по свему судећи био сазван да, између осталог, осуди хришћане тешко да може да буде меродаван...

Са друге стране, знамо да су апостоли и рана Црква користили Септуагинту. Па онда, још важније питање - шта ћемо са каноном Новог Завета? То није званично постојало све негде до пред крај IV века. Хришћани су у разним деловима света чак користили различите књиге и посланице, ко је шта имао... Хоћу да кажем, тешко би у то доба било бити ”протестант” са Сола Скриптуром кад ни Писмо није постојало како треба... Или би можда било лакше, како се узме. :)

Али дубље питање које имам, а тиче се опет ауторитета - шта су веровали људи који су формирали канон Новог Завета? Пошто из тог доба имамо већ много више података, знамо да су веровали и служили како се то и данас ради у Православљу. Како онда, по твом мишљењу, људи који су погрешно веровали могу да буду ауторитет по питању канона? Ако ви своју веру изводите (само) из Писма као ”непогрешивог извора” није ли то контрадикција?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Nisam ispratio Just_Cuz_19,....ali i one devterokanonske knjige su legitimne kao poucne,.... ako je to neki problem u tome da li se priznaju neke knjige ili ne....ako neko i ne priznaje kao kanonsku, to ne znaci da nije tacno ono sto je tamo napisano,.... na primer Varnavina poslanica je razmatrana da li moze da bude deo kanonskih knjiga i pisma i na kraju je ipak dobila legitimnost kao spis koristan za duhovno citanje i veru, sto znaci i da u toj poslanici ima mnogih korisnih stvari koje se ticu vere...

Uostalom apostol Pavle je i usmena predanja koristio radi propovedi vere ....Тако дакле, браћо, стојте и држите уредбе којима се научисте или речју или из посланице наше.... i to je ta neka apostolska tradicija i predanje.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Nisam ispratio Just_Cuz_19,....ali i one devterokanonske knjige su legitimne kao poucne,.... ako je to neki problem u tome da li se priznaju neke knjige ili ne....ako neko i ne priznaje, to ne znaci da nije tacno ono sto je tamo napisano,.... na primer Varnavina poslanica je razmatrana da li moze da bude deo kanonskih knjiga i pisma i na kraju je ipak dobila legitimnost kao spis koristan za duhovno citanje i veru, sto znaci i da u toj poslanici ima mnogih korisnih stvari koje se ticu vere...

apsolutno!

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Naravno, samo i vi u Pravoslavlju se jos niste dogovorili sta ide u kanon a sta ne.

Ne znam kad je to ucinio, ali to je istina za Lutera. On je nazalost naneo veliku stetu Jevrejima.

Nisam mislio na štetu Jevrejima nego na štetu hrišćanstva. 

Jevrejima su protestanti najmanje štete nanosili. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Што се тиче наслова одговор је, по његовој слободи.

Ако то не схватите сматраћу да морам опет да вам поновим.

Ti si zapravo ovdje istinski protestant.:naklon:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Што се тиче наслова одговор је, по његовој слободи.

Ако то не схватите сматраћу да морам опет да вам поновим.

cini mi se da sam nesto propustio...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...