Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Није. Осуђена је апокатастаза која се темељи на преегзистенцији душа. То је прецизирано.

Ako misliš na apokatastazu...verovanje da ćemo se svi spasiti jednom i sam nečastivi...hm, to je ...pa jeres...gde si to pročitao da nije

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ekatarina_mala рече

Ako misliš na apokatastazu...verovanje da ćemo se svi spasiti jednom i sam nečastivi...hm, to je ...pa jeres...gde si to pročitao da nije

Evo, pročitaj rad Mitropolita Kalistosa Vera na tu temu: https://www.clarion-journal.com/files/dare-we-hope-for-the-salvation-of-all-1.pdf

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Evo, pročitaj rad Mitropolita Kalistosa Vera na tu temu: https://www.clarion-journal.com/files/dare-we-hope-for-the-salvation-of-all-1.pdf

хвала

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Desiderius Erasmus рече

i dalje mislim da je jeres

Zapravo nisam najbolje razumela ovaj stručan engleski.

Ideja slobodne volje. Šta ako neko neće da se pokaje. NIsam razumela objašnjenje. MOžeš li ti da prokomentarišeš ovo

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ekatarina_mala рече

Ideja slobodne volje. Šta ako neko neće da se pokaje. NIsam razumela objašnjenje. MOžeš li ti da prokomentarišeš ovo

Pa, dobro, niko neće da ga tera da se pokaje, ako neće. Mitropolit samo kaže da treba ostaviti mesta i za tu opciju, ne kaže da će to sigurno biti tako. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Pa, dobro, niko neće da ga tera da se pokaje, ako neće. Mitropolit samo kaže da treba ostaviti mesta i za tu opciju, ne kaže da će to sigurno biti tako. 

ma ne on je tu nešto objašnjavao, samo ja nisam shvatila jer ne poznajem taj teološki engleski jezik. Ali opet mi deluje kao dobro pitanje..slobodna volja. Ja verujem da bi možda svi došli u spoznanje da žele da budu srećni ...i da ne žele da budu u tim dubinama pakla, u sebi. Jedino tako. Pre ili kasnije, molitvama drugih...sećanjem na Boga u nekom periodu života kad smo ga sretali u drugim ljudima ili događajima. To sećanje je bitna stavka ..nisam još otkrila tu zavrzlamu o sećanju. " Seti me se Gospode u Carstvu Svome." -što piše u Bibliji

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ekatarina_mala рече

ma ne on je tu nešto objašnjavao, samo ja nisam shvatila jer ne poznajem taj teološki engleski jezik. Ali opet mi deluje kao dobro pitanje..slobodna volja. Ja verujem da bi možda svi došli u spoznanje da žele da budu srećni ...i da ne žele da budu u tim dubinama pakla, u sebi. Jedino tako. Pre ili kasnije, molitvama drugih...sećanjem na Boga u nekom periodu života kad smo ga sretali u drugim ljudima ili događajima. To sećanje je bitna stavka ..nisam još otkrila tu zavrzlamu: Seti me se Gospode u Carstvu Svome.

Mitropolit tu, sasvim ispravno, kaže da zlo nije entitet sam po sebi. Zlo je samo izopačeno dobro. To C.S. Lewis (kog Kalistos Ver na drugom mestu naziva anonimnim pravoslavcem) odlično objašnjava u svojoj knjizi "Mere Christianity" (kod nas: "Hrišćanstvo"). Na primer, pedofilija; to je izopačenje normalnog seksualnog nagona. A seksualni nagon je sam po sebi dobar. (Za detaljnije objašnjenje ove problematike obratiti se Pahomiju i Kačavendi.)

Zlo, dakle, uvek mora da pozajmi od Dobra i izopači ga. I Sjenkjevič to u "Quo vadis"-u kaže kroz Petronija: "Kakav je to čudan danak kojeg porok uvek mora da plaća vrlini?".

Подели на овим сајтовима

To me jej podsetiolo na jednu priču novokomponovanog budiste koji mi je objasnio da i u budizmu ima pakla, kao bezbroj reinkarnacija- loših...ali da kao ipak na kraju postepeno napreduješ i završiš u tom njihovom raju- nirvani

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Mitropolit tu, sasvim ispravno, kaže da zlo nije entitet sam po sebi. Zlo je samo izopačeno dobro. To C.S. Lewis (kog Kalistos Ver na drugom mestu naziva aninimnim pravoslavcem) odlično objašnjava u svojoj knjizi "Mere Christianity" (kod nas: "Hrišćanstvo"). Na primer, pedofilija; to je izopačenje normalnog seksualnog nagona. A seksualni nagon je sam po sebi dobar. (Za detaljnije objašnjenje ove problematike obratiti se Pahomiju i Kačavendi.)

Zlo, dakle, uvek mora da pozajmi od Dobra i izopači ga. I Sjenkjevič to u "Quo vadis"-u kaže kroz Petronija: "Kakav je to čudan danak koji porok uvek mora da plaća vrlini?".

e baš zanimljivo razmišljanje...nisam nikad gledala tako na temu....mada mislim da je i to jeres :)

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Desiderius Erasmus рече

Ruku na srce, i mi u Nedelju Pravoslavlja, bacamo anateme samo tako. Znam da to treba posmatrati u nekom istorijskom kontekstu, kad je to imalo svoje opravdanje, ali mi se danas ta praksa baš ne sviđa.

juuu, ...bre Erazmo, kako istorijski kontekst, pa jel' je Arijeva jeres istorija ili nesto sto je anatema na one koji kazu da je bilo vremena kada Isus nije postojao kao Bog.... i slicne anateme.....nemoj molime te, zabrinjavas me (nemoj bas 100% ozbiljno da me shvatis...:D)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

juuu, ...bre Erazmo, kako istorijski kontekst, pa jel' je Arijeva jeres istorija ili nesto sto je anatema na one koji kazu da je bilo vremena kada Isus nije postojao kao Bog.... i slicne anateme.....nemoj molime te, zabrinjavas me (nemoj bas 100% ozbiljno da me shvatis...:D)

Ma, kapiram ja da Crkva mora da brani pravoverje, ali mi se nekako ne sviđaju te tolike anateme...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

Ma, kapiram ja da Crkva mora da brani pravoverje, ali mi se nekako ne sviđaju te tolike anateme...

Sta da radimo, vidi, istorija Crkve duga dve hiljade godina ko dvaest i vise ljudskih zivota, koliko tu bilo nazalost raznih ljudi koji su zastupali razna pogresna ucenja i poglede na veru, Isusa, Crkvu, Bogorodicu, svete, bogosluzenje, predanje, kanone i slicno.... i trebalo je to sve nivelisati i procesuirati kao jeresi ili raskole..... i mislim da su sve te anateme :!:  radi toga da bi vernici videli koja su sve pogresna ucenja postojala i kako bi se drzali prave i dobre vere.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Isus je imao jedan inkluzivan prustup, a skoro sve crkve ili denominacije imaju ekskluzivan.

Da, sve je to lepo teoretski...ali sa tim liberalizmom koliko vidim u praksi dolazi jedno veliko zlo. Licemerno dobro.

Ja o sad malo o politici, pošto to ne ide jedno bez drugog. Novi Svetski poredak i ostale stvari.

Živimo u društvu u kojem je sve u redu , ali ipak nema mira, a duša gladna bajke sniva...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...