Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Desiderius Erasmus рече

Suviše je to pojednostavljeno. Ima među njima krotkih i vrlinskih ljudi koji mogu da nam budu samo uzor.

Zapravo, kada nam je davao primer milostivog čoveka, Isus nam je ispričao događaj sa milostivim Samarjaninom (= tadašnjim jeretikom). Kada bi nam danas pričao tu priču, to bi bila priča o milostivom Protestantu. :smeh1:

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Што се тиче наслова одговор је, по његовој слободи.

Zašto protestant da postane pravoslavac? Da bi bolje upoznao Gospoda, da bi se prisnije sjedinio sa Njim.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

On 22.10.2019. at 8:12, Ana B. рече

mOJ UTI

Moj utisak je da puno filozofiraju, a da su slabi na delu, nisu razvijali dobrotu niti imaju Svetog duha da deluje... Misle samo na svoju g... i tu mogu da budu vrlo opasni, jer su razvili lukavstvo svojim umovanjem o veri... Misle da su predodređeni i da su iznad drugih i kao što rekoh na delu su slabi, jer Bog deluje tamo gde ima dobrote i čistote...

Postoje neko kod kojih je ovo tacno, ali znam ih puno kod kojih su stvaru potpuno suprotne.

Generalizacija je los nacin da se dobije prava slika o bilo cemu.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ono sto ja potenciram sve vreme jeste da nas Bog ne vidi kao pravoslavce, protestante ili katolike, vec jedino kao udove jednog istog Tela. Podele su napravili ljudi. Svugde ima i zita i kukolja, negde manje negde vise....

Isus je imao jedan inkluzivan prustup, a skoro sve crkve ili denominacije imaju ekskluzivan.

Подели на овим сајтовима

On 21.10.2019. at 12:25, mire777 рече

Primer imamo u Svetom Pismu, kada su apostoli rekli Hristu - "videsmo jednog gde tvojim imenom izgoni demone i branismo mu jer ne ide za nama (odnosno nije clan crkve). A Hristos im rece, ne branite mu.. jer ko nije protiv vas sa vama je.."

mislim na ovakav inkluzivan pristup. ^

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, ΙΧΘΥϹ рече

Ja verujem u pakao! Adventisti ne veruju. 

Adventisti su humani u ovom pogledu :smeh1:

Al još su bolji pravoslavci koji uče da je pakao "stanje duha".

Što se tiče rimokatolika, papa je bio veoma mudar kada je uveo čistilište u celu tu priču back in the day.

Koliko ja znam samo (neki) protestanti uče da je pakao kazna u vidu večnog mučenja u koji kada dospeš, nikada ne izlaziš.

Doduše, većina tako uči jel?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Tumaralo. рече

Adventisti su humani u ovom pogledu :smeh1:

Što se tiče rimokatolika, papa je bio veoma mudar kada je uveo čistilište u celu tu priču back in the day.

Koliko ja znam samo (neki) protestanti uče da je pakao kazna u vidu večnog mučenja u koji kada dospeš, nikada ne izlaziš.

Doduše, većina tako uči jel?

Da vecina uci tako.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Da vecina uci tako.

Malo koja ideja je toliko bolesna koliko ideja da će usled sagrešenja u vremenu čovek biti mučen u večnosti.

Pri tome, čovek je u startu osakaćen - rođen je bremenit prvorodnim grehom. Čiji su uzrok bili njegovi praroditelji....

Pored toga, čovek uopšte nije birao da se rodi. Nije hteo ništa od toga. Rođen je jedino zato što su njegovi roditeji (postupajući sebično) želeli da se ostvare kao roditelji.

Čemu stvaranje egzistencije večne patnje?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Malo koja ideja je toliko bolesna koliko ideja da će usled sagrešenja u vremenu čovek biti mučen u večnosti.

Pri tome, čovek je u startu osakaćen - rođen je bremenit prvorodnim grehom. Čiji su uzrok bili njegovi praroditelji....

Pored toga, čovek uopšte nije birao da se rodi. Nije hteo ništa od toga. Rođen je jedino zato što su njegovi roditeji (postupajući sebično) želeli da se ostvare kao roditelji.

Čemu stvaranje egzistencije večne patnje?

Prijatelju, shvatam ja tvoju ozlojedjenost vezanu za ovu temu.

Ovo je ono sto ja verujem:

1. Nije Bog stavio coveka u ovo stanje, vec u jedno stanje blazenstva, sklada i izobilja. To je stanje koje Bog zeli za coveka.
  2. Ovo stanje je nasledio od svojih roditelja zbog neposlusnosti. Izgubio je sve to i postao je odvojen od Boga. Stvorila se provalija. Zemlja je postala prokleta. Usao je greh u svet. Zivimo u uzrocno-posledicnom svetu.
  3. Bog je ponudio spasenje, Jedini Put. Svog Sina, Isusa Hrista, koji je prolio svoju svetu krv na krstu Golgote pre 2000 godina. I ne samo to, nego je sisao na zemlju i uzeo oblicje coveka, radio je kao mi, osecao kao mi: bol, patnju, radost, zalost..., bio kusan kao mi... da bi mogao da nas razume, i da bi mogao da premosti provaliju koja je postojala izmedju nas i njega.
  4. Ako covek odbije to spasenje, on ce zavrsiti na mestu gde je ce se njegova volja postovati. Ljudska volja je nesto sveto u sta ni Bog ne dira. Svako donosi odluku o tome. (Mislim da je ovo uzrok svih patnji, problema... u svetu, ali bez slobodne volje ne bi bilo ni ljubavi)
  5. Mislim takodje da je slika pakla u nasim mislim  malo iskrivljena. Ono ustvari prestavlja mesto odvojenja od Boga. Covekova svrha je da se vrati svom Tvorcu. Sama ta cinjenica da je odvojen od Boga, je jedno veliko mucenje.
  6. Dusa je vecna. Mi u sebi imamo dah zivota koji nam je Bog udahnuo. I ne mozemo samo da nestanemo. Ta ocija ne postoji.
  7. Bog je, iako je ljubav, takodje i pravedan Bog. I ako od njega ocekujemo pravedan sud, ne mozemo da ocekujemo da ce da gleda kroz prste ili da zaobilazi pravila.
  8. Na kraju krajeva, ako postoji drugi nacin da se ljudi spasu, Isusova misija bas i nije potrebna.
  9. Bog nije postedio ni svog Jedinorodjenog Sina. Ovo su ozbiljne stvar. Greh je ozbiljna stvar.

Kakvo je tvoje vidjenje?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Tumaralo. рече

Добро, пакао јесте и стање духа.

Али, имао си неке веома значајне светитеље, као што су Григорије Ниски и Исак Сирин, који су веровали у апокатастазу; односно, да ће паклени "огањ", поред казнене имати и очишћујућу улогу, те да ће се у Есхатону, након неког "времена" (које ће за неке бити и еони) непојмљивог прочишћавања, ти људи (а и демони, па чак и сам Сатана) придружити спасенима. И онда ће Христос бити све и у свему. Мислим да треба оставити места и за ту опцију. 

Нагреб'о сам сад кад Боксид ово прочита. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Али, имао си неке веома значајне светитеље, као што су Григорије Ниски и Исак Сирин, који су веровали у апокатастазу; односно, да паклени "огањ", поред казнене има и очишћујућу улогу, те да ће се, након неког "времена" (које ће за неке бити и еони) непојмљивог прочишћавања, ти људи (а и демони, па чак и сам Сатана) придружити спасенима. Мислим да треба оставити места и за ту опцију. 

OK, mozemo ostaviti mesta i za ovakvu opciju...

Подели на овим сајтовима

Bio sam u Hrvatkskoj pre 2 nedelje, na "produženom" vikendu sa mojim SFRJ prijateljima.
Tamo su osim njih bili i meni nepoznati ljudi. A medju njima jedan Slavonac, koji kad je čuo
da sam pravoslavni vernik, zamolio mog prijatelja da mu upriliči kratak sastanak sa mnom. :D
Te mi popričasmo. Zanimalo ga je kako bi on mogao da predje u Pravoslavlje.
Tja... za tih 15-tak minuta koliko sam imao "fore" valjda sam mu dobro rekao.
Njemu je koliko vidim bilo bitno da li će ostati Hrvat ako postane pravoslavni vernik.
I svidelo mu se da urodjena nacionalnost se ne "okončava" činom krštenja.

• Свиђа ми се 1

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Desiderius Erasmus рече

Али, имао си неке веома значајне светитеље, као што су Григорије Ниски и Исак Сирин, који су веровали у апокатастазу; односно, да ће паклени "огањ", поред казнене имати и очишћујућу улогу, те да ће се у Есхатону, након неког "времена" (које ће за неке бити и еони) непојмљивог прочишћавања, ти људи (а и демони, па чак и сам Сатана) придружити спасенима. И онда ће Христос бити све и у свему. Мислим да треба оставити места и за ту опцију. 

Нагреб'о сам сад кад Боксид ово прочита. :smeh1:

..zato što je to osuđeno kao jeres? ili..

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ekatarina_mala рече

..zato što je to osuđeno kao jeres? ili..

Није. Осуђена је апокатастаза која се темељи на преегзистенцији душа. То је прецизирано.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...