Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

@Juan Valdez  Братеееее који си ти параноик... 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Моје су кере мирољубиве и само бране своје двориште у складу са својим малим могућностима, углавном лавежом, ал чим неко насрне оне побегну ко мишови. Нигде нисам реко да је Шањика лош комшија, него велим да има те добермане. Мада истина Шањика жање и где није сејао и купи и где није вејао још кад му придружим комшију Пишту са те исте западне стране који ми ономад покоси ливаду на улици без питања те ме остави без траве за козу а Пишта је могу ти слободно рећи лопов, кад би отворио капију није проблем само Шањика и његови керови још би некако са Шањи бачи изашао на крај али са Пиштом не бих никако јер Пишта повремено ђипа и од Шањике а камоли не би од мене.

У мојој кући има свега потаман. Нико није гладан, чак шта више здраво смо дебели, али нисмо толико богати као Шањика и ти преко пута са западне стране чија су дворишта 6 пута већа од нас са источне стране. Ја не могу себи приуштити месец дана на мору за разлику од Шањике. Али за разлику од њега ја одем до неког намастира па одморим душу на пар дана. Шањика је више агностик него верник и хришћанство му не значи много , мало се штрецне на помен муслимана и зулума који чине по свету, но све се на томе заврши. Када гледам те "западњаке" из моје улице сви су богати, једни су стекли капитал радом и способношћу ту и тамо зезнувши систем као Шањика, а други су отимањем као неонациста Пишта и лоповлуком.

А да ти не причам Јуан колико и какве све кере има сосмед Пишта ију па то је страшно, а са керама има и читаву чету скинхедска који би ми русваја направили кад би само један дан оставио отворену капију.

Ово што си предложио за прављење програма Јуан, видиш и сам сам дошао на ту идеју, али је нећу продати Шањики него једном брату далеко на истоку села који се бави производњом сира. Тај брат је прави хришћанин и слави три славе а програм му је потребан. Брат је обећао да ће ме укључити у посо ако му сочиним програм, и нешто ситно пара. Онда би он и ја били конкурентни Шањики и Пишти. И ја би у улици продавао наш источњачки сир по јефтинијој цени а квалитетнији и без ГМО за разлику од тог Шањикиног који је више ГМО соја него сир једино што је повољна цена.

Са Шањиком тргујем , као и са свим западњацима, ја њима паре они мени милка чоколаде. То је истина нећу да спорим, али због то мало трговине нема смисла отварати капије.

;)

Подели на овим сајтовима

:lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

@ Zvonko

Све је то код амера једно двориште, што би га делили? Ко што смо и ми у Југославији имали добру размену добара од Ђердапа па до Јадрана од Вардара па до Триглава...па нас поделише што каже Армин Ченгић - Они нас поделише да би нас лакше економски поробили.

Подели на овим сајтовима

Ко што смо и ми у Југославији имали добру размену добара од Ђердапа па до Јадрана од Вардара па до Триглава.

Само је диктатор зезнуо што је свакој регији дао да развија оно што најбоље може, комплента призводња је била подељена по разним фабрикама широм тадашње домовине.... Е, то лепо ради.... али кад се држава распадне и подели сви пропадају јер нико појединачно нема ништа комплетно.

У Америки је то лако тако. Код њих не постоји страни реметилачки фактор који би штитио "угрожене" државе, попут Тексаса и других, уводио ембарго, санкције, рушио...

Али шта ми са малим двориштима да радимо. Ми јадни морамо да имамо од свега по мало, довољно да живимо нормално и будемо весели. Јер смо као и сваки сиротани празнијих џепова али пунијег и веселијег срца. Проблем је кад мали поштен хоће да живи као велики похлепан. Тада мали пада у депресију.

Него, Жељко, распитај се мало о историји твојих западних комшија. Јер ако су до недавно волели да колонизирају и израбљују мала или слабија домаћинства.... то није добро по тебе. Видим да сада то не раде. Али шта ако је само техника промењена тако да се то не примети одма .mislise.    Може бити веома захебано... јер ми са малим двориштима знамо да куријак длаку мења, али ћуд никако.

Подели на овим сајтовима

Шта да ти кажем Игњатије, нисам хтео ову причу да продубљујем али видим да ћу морати. Наиме трећи сомсед Јошка и његов брат Жолтика имају 300 хектара земље и још 100 под аренду, веома су богати и најбогатији су у улици од тих људи са западне стране. Имају 60 крава и не знам колико марве још приде. Недавно је купио кућу од баба Јулке са наше источне стране јербо укућани су мање више неки полуинвалди и претило им је да им кућа падне на главу. Он кад је купио кућу сви ми у улици мислили да ће направити неку нову, ал јок он је само све сравнио са земљом и сад тамо паркира своје комбајне и тракторе. Оно преосталих укућана који нису у међувремену помрли запослио је код себе као слуге. Један ради код Јошке а једна ради код Шањике за флашу пиве и пола руде оне најгоре саламе. И неонациста Пишта има слугу који спава са овцама у тору и тај је исто остао без куће.

А кућу су купили за ситне паре иако сам плац доста вреди.

Тако да ове слуге нису имале могућности да купе себи неку другу некретнину него су остале без отаџбине и сад су слуге код ових сомседа на западној страни улице, а тамо по шталама имају и смештај што се каже кров над главом да не кисну и не смрзавају се зими. Увек су у дроњцима, у гуменим чизмама прљавим од стајског ђубрета, увек пијани и сетни, увек понижавани од свих у улици...

Подели на овим сајтовима

Ево пример подсети ме жена кад сам јој причитао шта сам писао овде.

Седи жена у дворишту једног дана било је то оно кад је почела демократија и ми отворили капију ко и сви у улици што су на почетку, рачунамо ето нама демократије неморамо више да се затарабљујемо. Кад ето ти Пиште и правац кроз двориште у шупу узе крамп и на капију, а није видо жену те му се она љубазно јави нако демократски: "О здраво сомсед, шта има код мене?" А он вели: "Ето треба ми крамп па сам га узо" иначе сомсед шта год узме никад не враћа, тако да сам ја касније моро ићи да се свађам за свој крамп. Потрајало је то још неко време и само белај. И онда ја кажем жени ти како оћеш ал ја се враћам у комунизам и закључавам капију, доста ми је капитализма и либералне економије, и од тад хвала Богу почео сам по мало да стичем, мало по мало, споро иде ал иде. А да ти не причам мој Игњатије шта су ми све однели из дворишта ију па то није за причу...али мало је фалило да ме оставе само у голе зидове.

Подели на овим сајтовима

Само је диктатор зезнуо што је свакој регији дао да развија оно што

Али шта ми са малим двориштима да радимо. Ми јадни морамо да имамо од свега по мало, довољно да живимо нормално и будемо весели. Јер смо као и сваки сиротани празнијих џепова али пунијег и веселијег срца. Проблем је кад мали поштен хоће да живи као велики похлепан. Тада мали пада у депресију.

Postoje mala dvorista sirom svijeta koje niko nije porobio. I ta mala dvorista ne samo da su mala, vec su i izuzetno jaka.

Mi jadni mali, puna nam usta robovanja, i optuzivanja drugoga......samo nikako da shvatimo da nismo ni posteni, niti smo porobljeni od drugoga vec patimo unutra u dubini duse od robovanja samim sebi.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Добро, Жељко, пошто видим да ти имаш тај свој (по мени накарадни) поглед на свет од кога нећеш одустати (и нема сврхе да се убеђујемо), онда ти морам рећи овако. Лепа ти је та прича, али си се у једној ствари мало зезно. Ова Србија, то није твоје двориште, већ је више једно село са много дворишта од које само једно припада теби. И можда пола сељана мисли исто ко ти. Можда и више од пола небитно. И нема проблема, ви имате право да затворите ваша дворишта. Али ви не радите то. Оно што ви радите јесте да затварате цело село, а има нас који то нећемо. А село није ништа мање наше него ваше и ништа мање немамо право на њега. И ми исто желимо добро селу (знам да је у то јако тешко поверовати), само што мислимо да ће се то добро десити на тачно супротан начин од оног на који ви мислите. Праведно би било да свако у селу може да затвори или отвори своје двориште, па ком опанци, том и џери, ко што ти једном рече. И ко што ономад рекох, мени не смета твоја двориштанска идеологија ни најмање. Не свиђа ми се, али ми и не смета сама по себи. Смета ми само то што ти оћеш да је начиниш обавезном за цело село. И ја сам некад био комуниста и тада сам лајао на овог овде Звонка ко поманихтао, јер сам веровао керовима. Срећом, провалио сам их на време, до душе на тежи начин. Умало ме не изедоше скроз.

Подели на овим сајтовима

Види Јуан ја никад нисам био комуниста али се двоумим сад по старе дане да то будем јербо од тих мојих четника који отворише капију ја сам само штете имо...

Тако сам и ја исто мислио. Али нису они отворили капију. Него они одређују ко у дворишту сме да ради, ко сме да износи из дворишта и ко сме да уноси, а за то узимају масне паре. Нема ту ни ”с” од слободе о којој ми говоримо.

P.S.

Име ми је Хуан. :)

Подели на овим сајтовима

Тако сам и ја исто мислио. Али нису они отворили капију. Него они одређују ко у дворишту сме да ради, ко сме да износи из дворишта и ко сме да уноси, а за то узимају масне паре. Нема ту ни ”с” од слободе о којој ми говоримо.

P.S.

Име ми је Хуан. :)

Опрости не умем да читам латиницу на српском другачије до као ћирилицу, шта да радим задрт сам човек.

Подели на овим сајтовима

Не знам зашто уопште бирати између  етатизма аутархичне економије и лесефер капитализма? То су екстреми.

Европски модел социјално-тржишне економије је врло успешан и најпримеренији српским условима.

Подели на овим сајтовима

Не знам зашто да уопште бирати између  етатизма аутархичне економије и лесефер капитализма? То су екстреми.

Европски модел социјално-тржишне економије је врло успешан и најпримеренији српским условима.

Logicka greska koja se zove "middle ground fallacy".

A evo i primera:

Zid je beo, ja i tvrdim da je zid beo. 

Neko napravi svesnu dezinformaciju da je zid crn.

Da li to znaci da neko moze da dodje i kaze "ovi kazu da je zid beo, drugi da je crn, istina je da je negde izmedju, dakle siv!"? Naravno da ne, jer je zid beo.  A sem toga, vecina libertarijanskih kritika su kritike tog "mesanog sistema", posto o marksizmu nema bas sta da se prica, zar ne...

Подели на овим сајтовима

Не знам брате Жељко колико та аналогија може да се тера а да има смисла... ОК, у твом селу има оваквих и онаквих. То има свуда. Питање је само - шта је за људе најбоље да би живели добро. Ако сада поставимо рампу између Београда и Новог Сада (само хипотетички, ништа не пророкујем...), па увели ограничења и царине, да ли би становницима тих градова било боље или горе? Вероватно се сви слажемо да би им било горе. ОК, онда следеће питање - да ли је због границе између Сегедина и Субитице становницима боље или горе? Нека читалац сам закључи.

Држава треба да брани своје границе и становнике од нападача - свом силом, то јој је и посао. Али не треба да људима ограничава слободно кретање и трговину. То са одбраном нема никакве везе. Имало је везе једино код диктатора који су се плашили да се народ не освести и ојача па да их обеси наопачке. У слободној држави је бесмислено.

А то ко је нас поделио и посвађао је добро питање... Мени се чини да смо ми сами испали глупи, а други само искористили прилику да нешто забибере ту и тамо. То о "економском поробљивању" је само митологија. Свима економски највише одговара да у суседству имају што богатије људе. Лакше ћеш продати свој производ у богатом селу него у сиромашном. Шта има Немачка од тога што смо ми јадни и бедни? Само емигранте који им тамо праве проблеме.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Logicka greska koja se zove "middle ground fallacy".

A evo i primera:

Zid je beo, ja i tvrdim da je zid beo. 

Neko napravi svesnu dezinformaciju da je zid crn.

Da li to znaci da neko moze da dodje i kaze "ovi kazu da je zid beo, drugi da je crn, istina je da je negde izmedju, dakle siv!"? Naravno da ne, jer je zid beo.  A sem toga, vecina libertarijanskih kritika su kritike tog "mesanog sistema", posto o marksizmu nema bas sta da se prica, zar ne...

Сва је срећа па постоје и друге боје попут плаве, жуте, црвене, зелене, љубичасте...а има и разних зидова.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...