Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Slažeš se da je svaka osoba odgovorna za svoje obrazovanje?

Нисам сигуран шта то значи у контексту. Да, слажем се да је свака особа одговорна за своје образовање, а родитељи су одговорни и за неке ствари што се деце тиче. На пример, да их чувају, хране, уче бар основним стварима у животу и слично.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран шта то значи у контексту. Да, слажем се да је свака особа одговорна за своје образовање, а родитељи су одговорни и за неке ствари што се деце тиче. На пример, да их чувају, хране, уче бар основним стварима у животу и слично.

Da, naravno, da ga uče da je koren od 9 = 3, da top ide horizontalno i vertikalno, zašto grmi, zašto pada kiša, da nipošto ne gura prste u šteker i tome slično.

Hoću da kažem da je bezveze da ga uči da bude revnostan musliman/revnostan ateista/revnostan hrišćanin/revnostan patriota/revnostan komunista ili da mrzi crnce.

Подели на овим сајтовима

Ne moze se spreciti indoktrinacija... moze dete da ide u skolu, pa kad se vrati, da mu roditelji objasne da je sve sto je tamo ucio glupost. Jedino na cemu mozemo da insistiramo je da dete bude nauceno o onom sto mejnstrim nauka ima da kaze... a preko toga, roditelj ce uvek moci da mu prica sta hoce.

Е фала Дарвину неко да припомогне... :)

Не само да не може да се спречи, него је тешко уопште дефинисати "индоктринацију". Увек се сведе на "оно што ја мислим да је глупо".

Svi se slažete da ovaj ili onaj autoritet sme i može da ideološki indoktrinira, tako da si ti na njegovoj liniji u ovom slučaju.

Па нисам. Породица је природна појава где родитељи по природи ствари имају одређена права и обавезе. Није то неки "екстерни ауторитет" који ја сада идеолошки намећем, то је "биолошки ауторитет".

Ми често користимо појам "индивидуализам", али то није сасвим прецизно када је филозофија слободе у питању. Основна "јединица мере" није (само) појединац, већ породица. Већина људи у ствари живи у породици која онда има свој однос са остатком света. На једном месту, чини ми се, Мизес то објашњава не сећам се тачно где.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па нисам. Породица је природна појава где родитељи по природи ствари имају одређена права и обавезе. Није то неки "екстерни ауторитет" који ја сада идеолошки намећем, то је "биолошки ауторитет".

Ne, to je eksterni autoritet i nema nikakve razlike u ovom slučaju.

Подели на овим сајтовима

Ми често користимо појам "индивидуализам", али то није сасвим прецизно када је филозофија слободе у питању. Основна "јединица мере" није (само) појединац, већ породица. Већина људи у ствари живи у породици која онда има свој однос са остатком света. На једном месту, чини ми се, Мизес то објашњава не сећам се тачно где.

Породица (оваква какву данас имамо и на коју ти мислиш) је природна појава која је настала у другој половини двадесетог века (у неким земљама нешто раније) и још увек не постоји свуда на земаљској кугли.

Аааа. ОК, ако Мизес каже, онда је то сигурно тако. Па тако и ја могу брдо колектива да прогласим природним. Ако ћемо поштено, племе је старије од породице и такође је у своје време било врло природна ствар, из чега могу да изведем природну легитимност колективизма. Ти изгледа никако да сконташ да су и либерализам и индивидуализам и све остало тековине цивилизације, философије неких паметних људи, а не тамо неке ствари које постоје у природи, а ми смо их само открили.

Подели на овим сајтовима

Hoću da kažem da je bezveze da ga uči da bude revnostan musliman/revnostan ateista/revnostan hrišćanin/revnostan patriota/revnostan komunista ili da mrzi crnce.

Па јесте безвезе, али не можемо да забранимо...

Ne, to je eksterni autoritet i nema nikakve razlike u ovom slučaju.

Не би се сложио, али то је посебна тема. Да не спамујемо, доста је и овако.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

A kakve to ima veze sa homeschooling-om?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Породица (оваква какву данас имамо и на коју ти мислиш) је природна појава која је настала у другој половини двадесетог века (у неким земљама нешто раније) и још увек не постоји свуда на земаљској кугли.

Шио ми га Ђура...

Аааа. ОК, ако Мизес каже, онда је то сигурно тако. Па тако и ја могу брдо колектива да прогласим природним. Ако ћемо поштено, племе је старије од породице и такође је у своје време било врло природна ствар, из чега могу да изведем природну легитимност колективизма. Ти изгледа никако да сконташ да су и либерализам и индивидуализам и све остало тековине цивилизације, философије неких паметних људи, а не тамо неке ствари које постоје у природи, а ми смо их само открили.

Не постоји ништа попут породице. Таква је природа ствари, јер се ту рађају деца која онда имају јединствен однос са родитељима какав нема ниједна друга заједница. То је биолошка чињеница, не филозофија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Шио ми га Ђура...

Нека ти га је шио. То што не можеш да прихватиш чињеницу, то је твој проблем. Социјална заједница ”мама, тата и деца који живе у својој сопственој кући/стану, те су независни од остатка мањег или већег колектива и представљају неку твоју јединицу мере за сободу” је историјски гледано апсолутно нова појава и последица је пре свега економског развоја.

Не постоји ништа попут породице. Таква је природа ствари, јер се ту рађају деца која онда имају јединствен однос са родитељима какав нема ниједна друга заједница. То је биолошка чињеница, не филозофија.

И још само да покажеш како да од тог биолошког односа дођемо до јединице мере за слободу. Мешаш биолошко и социјално. Упркос тој биолошкој вези, човечанство је природно првобитно живело у племенима, а не у скуповима слободних породица које међусобно добровољно сарађују. Изгледа да нема шансе да увидиш своју недоследност. Ако у биолошку везу узмемо као основу за изграђивање твог система, зашто бисмо је онда прекинули било са 18 година (државни критеријум) или са финансијским осамостаљивањем (твој критеријум)? Ако је већ веза природна и због тога суштински важна, зашто би онда деца добила независност са финасијским осамостаљивањем које уопште није природна појава? Уосталом, зар теби није претежнији твој брак и твоје дете, него однос са твојим родитељима? Зар онда не би требало по природи ствари да сви живе заједно и да се питају о животима једни других? Баба, деда (и то са обе стране), њихова деца, њихова деца...?

Подели на овим сајтовима

А где сам ја то рекао да није личност и да нема права? Оно јесте личност, али још увек није самостално и не може о свему да одлучује без сагласности родитеља. Шта ту има да се дискутује уопште... Јасно као дан.

Па јел нормално да родитељи одлучују о образовању детета?

Јел нормално да родитељи за дете избару алтернативну медицину и да га боду иглама уместо лекара и лекова?

Има право родитељ да одлучује уместо свог детета, али шта и докле?

Родитељи имају права да доносе одлуке уместо своје деце, то учи и твоја правна наука. Погледај закон.

У неким законим родитељи имају право да поломе руке својој деци.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Нека ти га је шио. То што не можеш да прихватиш чињеницу, то је твој проблем. Социјална заједница ”мама, тата и деца који живе у својој сопственој кући/стану, те су независни од остатка мањег или већег колектива и представљају неку твоју јединицу мере за сободу” је историјски гледано апсолутно нова појава и последица је пре свега економског развоја.

И још само да покажеш како да од тог биолошког односа дођемо до јединице мере за слободу. Мешаш биолошко и социјално. Упркос тој биолошкој вези, човечанство је природно првобитно живело у племенима, а не у скуповима слободних породица које међусобно добровољно сарађују.

Па није нова појава. Увек је постојала, само је била економски слаба и принуђена да живи заједно са широм породицом или слично. Али и ту се знало веома добро ко је са ким у браку и чија су деца. И тада су се породице одвајале у посебна домаћинства ако имају услова за то.

Изгледа да нема шансе да увидиш своју недоследност. Ако у биолошку везу узмемо као основу за изграђивање твог система, зашто бисмо је онда прекинули било са 18 година (државни критеријум) или са финансијским осамостаљивањем (твој критеријум)? Ако је већ веза природна и због тога суштински важна, зашто би онда деца добила независност са финасијским осамостаљивањем које уопште није природна појава? Уосталом, зар теби није претежнији твој брак и твоје дете, него однос са твојим родитељима? Зар онда не би требало по природи ствари да сви живе заједно и да се питају о животима једни других? Баба, деда, њихова деца, њихова деца...?

Зато што код мене нема никакве недоследности. Ти имаш недоследност.

Особа се осамостаљује онда када је способна да самостално живи. Некада је то било када научи да лови, обрађујеш земљу или слично. Данас смо ми то мало поједноставили па свели на неки произвољан број година, али све једно је то "осамостаљивање" природна појава коју имаш не само код човека него код скоро свих живих бића.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па јел нормално да родитељи одлучују о образовању детета?

Наравно, а ко би требало да одлучује ако не родитељи? Комшилук?

Јел нормално да родитељи за дете избару алтернативну медицину и да га боду иглама уместо лекара и лекова?

То је друго питање, да не скрећемо тему.

Има право родитељ да одлучује уместо свог детета, али шта и докле?

О томе можемо да дискутујемо.

У неким законим родитељи имају право да поломе руке својој деци.

Наравно да сам против таквог закона, то је далеко изван ове дискусије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То је друго питање, да не скрећемо тему.

Али зашто??? Прво, за неке људе је алтернативна медицина религијско уверење и имају праву да своју децу вспитавају у том духу. Друго, ништа медицина нема веће доказе да ће неки лек да помогне детету него што имају биолози за ТЕ. То што је за тебе истина да неки лек делује, за неке родитеље је лаж. Да ли си свестан да присиљаваш родитеље да дају детету лек само на основу теорије да ће баш тај лек да помогне детету?

Подели на овим сајтовима

Зато што то није тема ове дискусије. Једно је угрожавање туђег здравља, а сасвим друго став према неком филозофском или научном питању. И ви сте ту принуђени да стално скрећете теме јер са њом нешто не иде...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...