Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Па не разумем уопште твој резон... То што се ти не слажеш са ID или креационизмом не значи да неко други нема права на такво мишљење. Ту нема никаквог насиља. И мене су учили у школи, па и код куће, неке ствари које сам касније довео у питање, проучио и променио мишљење. Не сматрам да је нико "вршио насиље" нада мном, једноставно су ме учили то што су мислили да је најисправније.

Nije pitanje da li ima pravo na mišljenje nego da li ima pravo da svojoj deci ispira mozak tim šitom.

A to dovođenje u pitanje posle - ne znam, dosta ljudi nije u stanju da se otrese raznih vidova ranog programiranja.

Подели на овим сајтовима

"Испирање мозга" има своју дефиницију - није "шта" некога учиш, него "како" га учиш. Без проблема можеш деци да испираш мозак и убијеш способност критичког мишљења са било којом важећом научном теоријом или било каквом идејом, била онда тачна или не.

Боље је да децу учиш погрешну теорију, а научиш их да критички размишљају и касније се сами исправе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Против тога сам. Родитељи имају права да одлучују о образовању своје деце. Исто као што би био против да неко забрањује да се учи теорија еволуције.

Учење креационизма је злостављање деце, баш као што би било учење да је 2*2=5. То није образовање деце, него свесно ускраћивање образовања због верског фанатизма. Такве родитеље треба казнити, баш као што треба казнити оне што деци ускраћују физичку храну. Злостављање деце се не може правдати слободом родитеља. Па на шта би то личило да сваки родитељ има право да измисли своју математику, своју физику, своју географију... Чак и у потпуно либералном уређењу могу на суду да покажем да такви родитељи намерно индотринирају децу, овде ти чак ни позивање на слободу неће помоћи.

Подели на овим сајтовима

"Испирање мозга" има своју дефиницију - није "шта" некога учиш, него "како" га учиш. Без проблема можеш деци да испираш мозак и убијеш способност критичког мишљења са било којом важећом научном теоријом или било каквом идејом, била онда тачна или не.

Боље је да децу учиш погрешну теорију, а научиш их да критички размишљају и касније се сами исправе.

Креационизaм не можеш да учиш нормално. Немогуће је да неко истовремено критички мисли и изваљује такве глупости. То је чиста демагогија. Чиста, да чистија не може бити.

Подели на овим сајтовима

Bolje da rano uče jezike, instrumente, šah i osnovnu matematiku a kasnije da se sami edukuju.

Ali kažem, libertarijansko viđenje na relaciji individua/država treba primeniti i na dete/roditelj.

A to je komplikovana tema, a zbunjuje me to tvoje "roditelj može da radi šta 'oće" jer nema suštinske razlike od "država može da radi šta hoće".

Подели на овим сајтовима

Има пуно људи који еволуцију прихватају, а о истој благе везе немају нити умеју да критички размишљају. Сретао сам људе (и то веома образоване, нпр. један асистент на факултету) који нису били у стању да воде нормалан разговор о томе, већ им одмах удари крв у главу и почну да се нервирају, вичу итд. Ја би такве кажњавао за "злостављање".

Кажем ти - ту није проблем "шта", него "како".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Bolje da rano uče jezike, instrumente, šah i osnovnu matematiku a kasnije da se sami edukuju.

Ali kažem, libertarijansko viđenje na relaciji individua/država treba primeniti i na dete/roditelj.

A to je komplikovana tema, a zbunjuje me to tvoje "roditelj može da radi šta 'oće" jer nema suštinske razlike od "država može da radi šta hoće".

Па нисам рекао "родитељ може да ради шта `оће", већ да има права да одлучује о образовању свог детета. И има ствари где постоје различита мишљења. На пример, колико год се ја не слагао са атеизмом, родитељ има права да своје дете учи атеизму. И тако даље.

Положај детета у односу на родитеља се суштински разликује од положаја одрасле особе у односу на државу. Дете зависи од родитеља, они га чувају, хране, обезбеђују му све док не одрасте. Зато они имају већа "овлашћења" над дететом, на пример могу да му нешто нареде и захтевају, да га казне итд.

Ово ће свакако бити непопуларно међу млађим читаоцима, али тако стоје ствари... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kako je John D. Rockefeller zloupotrebljavao monopol?

(koji je imao jer je imao cene daleko jeftinije od konkurencije)

Šta je radio, dizao cene do granice bezobrazluka?

Ne bi ni imao takvu poziciju da je tako.

Ne znam tacno... ako te bas interesuje evo ti presuda.. mene mrzi sad da je citam... procitao sam ona resenja koja sam vec postavio na ovoj temi... resenja nase komisije... sve lako proverljivo... i sve ponasanja i sporazumi za koje bi vasi teoreticari rekli da se to nikad ne dogadja... da je fikcija... i slicno... ali dzaba sam citao posto ste ih elegantno zaobisli i nastavili istu pricu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Има пуно људи који еволуцију прихватају, а о истој благе везе немају нити умеју да критички размишљају.

Има наравно. Само што је то опет демагогија. Има људи који не разумеју питагорину теориму и прихватају је, што опет не значи да родитељи имају право да децу уче другачије. Ствар је у томе што креационизам а приори искључује критичко мишљење јер пре свега од деце намерно мораш да сакријеш гомилу чињеница да би успео да их слажеш. Минимална држава има право да штити живот и права деце. Нису они родитељска својина, него засебне личности.

Подели на овим сајтовима

meni kao korisniku je bitno da ono što kupim - radi i bitno mi je da imam alternativu, jer ću zahvaljujući konkurenciji dobiti bolji kvalitet i manju cenu

pa bas to i kazem... boli te uvo kako je neka kompanija stekla veliki udeo na trzistu ali neces da te za....ava...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Па нисам рекао "родитељ може да ради шта `оће", већ да има права да одлучује о образовању свог детета. И има ствари где постоје различита мишљења. На пример, колико год се ја не слагао са атеизмом, родитељ има права да своје дете учи атеизму. И тако даље.

Wrong! Атеизам и вера су метафизичка питања. Ту нико не може да докаже ко је у праву. Код еволуције и креационизма ствари стоје потпуно другачије. Па замисли сад како би изгледали адвокати који оптужене на суду бране креационистичким аргументима, док оптужба износи докази еквиваленте (чак и слабије!) него што имају биолози. Мислим, то да је овај убица је само теорија, нико то није видео. Ако немаш право да напијаш дете, не видим зашто би имао право да га трујеш стварима за које се зна да су лаж. Да те подсетим, и то да алкохол оштећује јетру и остатак тела је само теорија.

Подели на овим сајтовима

Па онда да забранимо еволуцију... :)

Па онда да све убице за које није било директних сведока пустимо из затвора. Не видим да су докази због којих се људи осуђују на суду ишта јачи од доказа које имају научници.

Подели на овим сајтовима

Eto, sad ste počeli i međusobom da raspravljate...

Па ми смо се расправљали од кад знамо за себе и и даље ћемо. Шта ту има лоше?? Узми прочитај писма, рецимо, Фајерабенда и Лакатоша. Прво крене ”твоји аргументи су бесмислени, демагогишеш, немаш појма...” А на крају ”е, добра ти она нова секретарица, ајде на пиво, па ћеш ми је набациш”! Били најбољи другари и никад се нису сложили.

Подели на овим сајтовима

Pod "pravom da učiš dete šta hoćeš" se podrazumeva isključivo ideološka indoktrinacija i ništa drugo.

Mentalno sakaćenje (da ne kažem obrezivanje), na koje roditelj nema legitimno pravo.

Treba da vidiš dete više kao individuu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...