Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

. Што се тиче теме, потпуно се слажем да пробијање линукса нема везе са мајкрософтовим монополима и потпуно се слажем да не треба законски успорити мајкрософт да би се линукс пробио.

Само желим да додам - ни ја ово нисам рекао. Никако то.

Али сам навео линукс као одно цена квалитет и виндовс као однос цена квалитет.

Да дам пример да људи нису увек рационални. За шат људи користе рачунаре линукс који их кошта - ништа, завршава посао подједнако као и виндовс ако не и боље.

Све је више и више јузер френдли.

Али људи идаље купују виндовс - зато што углавном инсу рационални.

Једноставно виндовс се изрекламирао, захватио тржиште био једини, људи се навикли на њега и дан данас купују виндовс.

Ја бих рецимо купио виндовс јер сам гејмер, али нису сви корисници рачунара гејмери.

Већина вероатно нису, али ипак користе виндовс.

не због његовог квалитета у неком реално поређењу већ због њихове навике.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Променио сам мишљење више пута него што би волео да признам... :)

Био сам атеиста, па постао хришћанин, па од протестанта постао православац, па од "тврде струје" постао "екумениста"... Био сам социјалиста, па монархиста, па нео-конзервативац, па либертаријанац... И тако редом.

јес био redneck некад :Р

Подели на овим сајтовима

Otprilike sam vas ispratio, tako da ću možda malo omašiti suštinu diskusije, ali bih hteo da se nadovežem na par stvari:

Majkrosoft je dobio prvi bum i vetar u leđa zahvaljujući IBM-u, ali su Gejts i drugari bili dovoljno mudri da u ugovoru izdejstvuju da svoj OS kasnije mogu prodavati i mimo IBM pc-a. Gejts je biznismen par exelance.

Pri sadašnjem stanju stvari, prosto je nemoguće da iko u IT industriji ima bilo kakav monopol. Svaki, ali svaki uređaj ili softver ima konkurenciju. Sad laik sam za ekonomiju, ali mislim da monopol ne može da se održi sam po sebi: na primer, čitao sam u nekom časopisu da je kompanija koja pravi pro-tools (audio softver) u početku praktično bila jedina na tržištu i oglušivala se o zahteve korisnika da uvedu midi podršku. Ali onda je počela da se pojavljuje konkurencija, steinberg, cakewalk i onda su brže bolje dodali što su korisnici tražili. U tom smislu ne znam ni šta znači reč monopol, osim nedostatak konkurencije i alternative.

Ne znam baš da je prednost komercijalnog softvera u tome što je proizvođača moguće tužiti ako softver zakaže i nastane šteta. Kad se kupuje softver, kupuje se zapravo licenca i kad se skida besplatni program, mora se prihvatiti licenca, dakle nema veze sa plaćanjem, a svi oni se u licenci ograde od apsolutno svega čega su mogli da se sete (na kraju jednog eula sam pročitao da se taj softver ne sme koristiti u nuklearnim elektranama, mislim da je java, nisam siguran). Takođe, open-source ne znači automatski i besplatan softver, open-source znači upravo i samo to - da je kod dostupan. Open-source je dobar kako bi se širilo znanje, kako bi svako mogao da vidi kako je nešto urađeno. Kvalitet zavisi od onoga ko je radio.

Pitanje da li je bolji komercijalan ili besplatan softver je relativno. Zavisi šta ti treba. Možda linuks jeste stabilniji i pouzdaniji od windowsa, ali nema ono što meni treba, a to je softver za specifičnu namenu. I šta? Ja kupim ono što mi vrši posao, a to je windows i softver koji mi treba. Ili jel mogu da pokrenem xcode na linuksu ili windowsu i povežem iPad? Ne mogu. Znači radim na OSX-u. Prosta stvar.

Oćes sigurnost - linuks ili OSX. Oćeš igrice - windows ili konzola. Oćeš prilagodljivost i performanse - linuks.

Pa ni besplatan linuks nije uvek besplatan za biznis primenu, jer, osim ako nisi super iskusni linuks admin i imaš vremena da se s tim baviš, treba ti podrška koja se plaća, kao i na svakom drugom sistemu.

Windows se održao zahvaljujući office-u, nedostatku drajvera za linuks i directx-u (a ovo se menja jer je jeftinije kupiti konzolu nego komp za igranje)

Подели на овим сајтовима

Pri sadašnjem stanju stvari, prosto je nemoguće da iko u IT industriji ima bilo kakav monopol. Svaki, ali svaki uređaj ili softver ima konkurenciju.

Коју конкуренцију на пољу ос-а има виндовс?

operating%20system%20pie%20chart.png

Подели на овим сајтовима

Па видиш да има конкуренцију, само је пуно бољи од њих.

Онда ни у Србији не постоји конкуренција на пољу увоза......

Подели на овим сајтовима

Вероватно си хтео да кажеш "не постоји монопол"... У Србији постоји монопол на увоз зато што се то ради у спрези са државом која људе ограничава. Овај горњи графикон показује резултате једне потпуно тржишне утакмице у којој није било никакве државне интервенције, чак је држава интервенисала против MS.

Уопште, суштина монопола није у томе "колики део тржишта" је неко заузео, него "како га је заузео".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Коју конкуренцију на пољу ос-а има виндовс?

operating%20system%20pie%20chart.png

pa opet ima drugih alternativa, što već reče Zvonko

ovaj grafik je za desktop segment tržišta, za druge segmente je drastično drugačiji: mobilni telefoni (iOS, android koji je u stvari linuks, i ostali OS-ovi na običnim telefonima), tableti , serveri, superračunari, robotika, medicinski uređaji, vojska itd

Подели на овим сајтовима

Па само iPhone (не цео Apple, него само њихов део који прави iPhone) је већи од целог Microsofta (целе фирме - Windows, Office, Developer Tools, Servers, Win Phone и све остало). Значи, уопште није тачно да је MS ту неки "гигант" кога нико други не може да победи зато што "има пара". У ствари Apple је, мерено у доларима, већи од MS и Google заједно. То је овде "гигант".

MS је "бољи" у смислу тржишта. Производ није само да седнеш за компјутер и направиш нешто "генијално", производ је то и још пуно других ствари - маркетинг, подршка, одржавање, уговори, развојни алати, платформе, компатибилност, интероперабилност итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мерило свега је купац који дође и купи производ.
И даље ме ниси убедио да је систем најбољи (генерално гледано, не новчано мада је и то дискутабилно на дуге стазе) када постоји извесно ограничење слободе (нпр. зашто пустити да тржиште намеће систем вредности, зашто једноставно не поукидати велику браћу и Џерси шорове, а наместо њих наука). Јесте да Ивица каже да ко хоће, има одакле да научи, али зашто да имамо нацију глупака, ако нешто може да се поправи?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Мерило свега је купац који дође и купи производ.

ОК, онда је Џастин Бибер један од најбољих музичара нашег времена.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...