Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

И даље ме ниси убедио да је систем најбољи (генерално гледано, не новчано мада је и то дискутабилно на дуге стазе) када постоји извесно ограничење слободе (нпр. зашто пустити да тржиште намеће систем вредности, зашто једноставно не поукидати велику браћу и Џерси шорове, а наместо њих наука - јесте Ивица каже да ко хоће има одакле да научи, али зашто да имамо нацију глупака, ако нешто може да се поправи)...

Врло једноставно - ако желиш да "укидаш" и "постављаш" мораш да се служиш насиљем. Значи мораш некоме применом силе да забраниш да нешто ради. А насиље ваљда није добро и хришћански...

ОК, онда је Џастин Бибер један од најбољих музичара нашег времена.

Он јесте најбољи у томе што ради. Да ли то може да се назове музиком је ствар за дискусију... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Он јесте најбољи у томе што ради. Да ли то може да се назове музиком је ствар за дискусију... :)

Управо. Исто као што је питање да ли тинејџерке могу да се назову "тржиште" :)

Подели на овим сајтовима

Суштина приче била је наводна "несавршеност" слободног тржишта зато што доводи до настанка "монопола". И онда је као пример наведен Microsoft где сам ја био неопрезан да уђем у дискусију о томе који софтвер је "бољи" - што уопште није битно за тему.

Битно је да Microsoft није никакав монопол, они људи поштено раде свој посао и имају своје купце. Коме се не свиђа, има слободан избор код конкуренције - где су неки конкурентски производи чак бесплатни, а ево људи кажу да су и бољи... Па где је онда ту "монопол"?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Врло једноставно - ако желиш да "укидаш" и "постављаш" мораш да се служиш насиљем. Значи мораш некоме применом силе да забраниш да нешто ради. А насиље ваљда није добро и хришћански...
Ту ти је Ивица већ приговарао на такву позицију, да је то оправдано једино ако си анархиста, што ја у принципу јесам, али само свестан да је то утопијски систем који не би могао заиста да функционише, па га ни не заговарам. С друге стране мени није јасно шта ти заговараш? Јер, чим има државе, има насиља, а нема слободе...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Уопште, суштина монопола није у томе "колики део тржишта" је неко заузео, него "како га је заузео".

Naprotiv, korisnicima je prilicno nebitno kako ga je zauzeo, vec kako ga (zlo)upotrebljava...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Koliko znam, minarhizam, ne verujem anarhizam.
Да, стога је безвезе да стално гура nonviolence principle у расправу...

...то је Ивица приговарао много пута.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Naprotiv, korisnicima je prilicno nebitno kako ga je zauzeo, vec kako ga (zlo)upotrebljava...

Kako je John D. Rockefeller zloupotrebljavao monopol?

(koji je imao jer je imao cene daleko jeftinije od konkurencije)

Šta je radio, dizao cene do granice bezobrazluka?

Ne bi ni imao takvu poziciju da je tako.

Подели на овим сајтовима

Да, стога је безвезе да стално гура nonviolence principle у расправу...

...то је Ивица приговарао много пута.

Mislim da je to minimalan funkcionalni nivo odsustva socijalizma.

Kakve to ima veze sa nonviolence principle i Zvonkom?

Nisam siguran da razumem zašto je bezveze principle.

Bilo bi, da ste vi minarhisti, ali ste socijalisti manje ili više i slažete se manje ili više sa odlukama u tom smeru.

Подели на овим сајтовима

Ту ти је Ивица већ приговарао на такву позицију, да је то оправдано једино ако си анархиста, што ја у принципу јесам, али само свестан да је то утопијски систем који не би могао заиста да функционише, па га ни не заговарам. С друге стране мени није јасно шта ти заговараш? Јер, чим има државе, има насиља, а нема слободе...

Ивица коментарише да би, ако полазимо од права појединца, најдоследније било бити анархиста.

Ја заступам да, ако већ постоји држава, она би требало да се бави само одговором на насиље. Значи, да брани живот, слободу и имовину појединца од људи који иницирају насиље. Када држава крене да се бави стварима изван тога, онда у ствари она сама иницира насиље према својим грађанима.

"Злоупотреба" је превара, крађа и слично. Када једна фирма купи другу или направи било какву регуларну трансакцију на тржишту ту нема никакве злоупотребе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...