Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Па да, то сам и коментарисао јер је то једно крајње неприродно и некоректно, скоро гебелсовско поређење.

Националиста правда насиље нацијом.

Расиста правда насиље расом.

Комуниста правда насиље класом.

Фашиста правда насиље државом.

Е сада, либертаријанац је против сваког насиља. Он сматра да не постоји ништа што би оправдало насиље, већ да људи све ствари треба да обављају и решавају слободно - на тржишту.

И у томе је лукавост и некоректност такве једне конструкције коју си направио.

Чекај.........јеси ли ти либертаријанац ?

Подели на овим сајтовима

Па да, то сам и коментарисао јер је то једно крајње неприродно и некоректно, скоро гебелсовско поређење.

Националиста правда насиље нацијом.

Расиста правда насиље расом.

Комуниста правда насиље класом.

Фашиста правда насиље државом.

Е сада, либертаријанац је против сваког насиља. Он сматра да не постоји ништа што би оправдало насиље, већ да људи све ствари треба да обављају и решавају слободно - на тржишту.

И у томе је лукавост и некоректност такве једне конструкције коју си направио.

Ја нисам говорио о насиљу, већ о односу према одређеним сегментима људског живота који се апсолутизују.

Подели на овим сајтовима

У принципу ниси у праву. Још једном, нација, раса и класа су групе које се намећу одозго и које по дефиницији дискримишу. Држава је бирократска структура.

Постоје многи националисти и расисти који о држави мисле исто што и либертеријанци. Али није овде поента у држави, ни у насиљу.

Тржиште није никаква група, то је просто стање у коме важи слободна трговина. Не знам шта ту има да се идолизује. Можда можеш да кажеш да либертаријанци идолизују (дубоко верују у) појединца и слободу.

Готово све идеологије се позивају на слободу и сл. Ретко која говори да је против слободе.

Тржиште може да се апсолутизује и идолизује, као и све уосталом. Поготово када се пође од уврења да је оно мера и критеријум свега, да решава све проблеме и сл.

Подели на овим сајтовима

Чекај.........јеси ли ти либертаријанац ?

По уврењима да. Нисам члан никакве организације или странке, ако је то било питање.

Ја нисам говорио о насиљу, већ о односу према одређеним сегментима људског живота који се апсолутизују.

Апсолутизујем само људски живот и слободу.

Постоје многи националисти и расисти који о држави мисле исто што и либертеријанци. Али није овде поента у држави, ни у насиљу.

Готово све идеологије се позивају на слободу и сл. Ретко која говори да је против слободе.

Тржиште може да се апсолутизује и идолизује, као и све уосталом. Поготово када се пође од уврења да је оно мера и критеријум свега, да решава све проблеме и сл.

За тебе је потпуно небитно шта либертаријанац мисли, јер његов глави циљ је - да те остави на миру. Можда ја "идолизујем тржиште", али ако то никоме не намећем нема никаквих проблема. Не знам како не видиш разлику. Националисти, расисти и остали су проблем зато што желе да своје идеје наметну другима, па и силом ако треба. Ја браним твоју слободу да мислиш и живиш како желиш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја како сам разумео ти си говорио о кључном и најбитнијем елементу одређених идеја.

Најбитнији детаља националних идеологија је нација, расиситишких раса итд.

Мада не може то да се сведе на једну ствар, раса класа нација итд. Пошто сви своје системе и идоелогије окрећу око неколико важних фактора.

например лок и либертаријанци, природно стање, слобода, друштвени уговор и не знам још које филозофске ставке су им кључне код идеологије.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Па једино што је ту битно јесте однос према насиљу. Све док друге не присиљаваш ни на шта мож` да мислиш шта `оћеш и можемо лепо уз кафицу да филозофирамо. Нажалост, не знам ни једну филозофију осим либертаријанизма и хришћанства која за неки "виши циљ" не би потегла оружје на ближњег...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па једино што је ту битно јесте однос према насиљу. Све док друге не присиљаваш ни на шта мож` да мислиш шта `оћеш и можемо лепо уз кафицу да филозофирамо. Нажалост, не знам ни једну филозофију осим либертаријанизма и хришћанства која за неки "виши циљ" не би потегла оружје на ближњег...

Па не знам колико је једино битан однос према насиљу. Већина идеологија нема насиље у свом реперторару али са друге старне већина има монопол физичке силе. Једиан идеологија која не гаји државу и поседовање монопола физичке силе је анархизам.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ево ја сам тотални противник рата и насиља, а нисам либертеријанац .smesko.

Али оправдаваш државно насиље према мени, ако - на пример - не желим да учествујем у државном социјалном програму.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Али оправдаваш државно насиље према мени, ако - на пример - не желим да учествујем у државном социјалном програму.

Није то државно насиље, већ социјална солидарност. .smesko.

Подели на овим сајтовима

Ето видиш... Значи да си ти на власти и ја одбијем да учествујем, лепо би ме казнио и стрпао у затвор.

Значи, заступаш насиље према другима који се са тобом не слажу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...