Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Него, шта ако ухвати неко лисицу и мучи је? Лисица нема никаква права као појединац, а некако морамо да заштитимо животиње од манијака.

Занимљиво питање. Нисам наишао на то нигде, али генерално природа би требало да буде заштићена од загађења, мучења животиња и слично. Улога државе је да обезбеди оно што приватна својина не решава, чини ми се да и то спада у ту групу.

Овај део је прилично растегљив за тумачење... Не у смислу конкретне лисице, него у смислу идентификовања области у којима приватна својина не доводи до оптималних решења...

Ако додаш придев "оптимална" онда је то екстремно растегљиво, ништа никад није потпуно "оптимално". Овде конкретно лисица "није ничија", не постоји власник. Сматрам да би у том случају држава требало да заштити "животињска права".

mali off:

Kad cujem kako drzava treba da regulise ovo, ono i slicno, ja pomislim na jednog srednjoskolskog profesora psihologije koji ni u svojim najboljim snovima nije sanjao neke stvari koje mu se dogadjaju poslednjih godina (da bude na celu drzave i da zamara glavu privrednim (ne)razvojem).

Na njega, ali i na ovakve strucnjake...

Mlad, a upravlja sa dve mlrd. evra greengrin

Imam ja poverenja u teorijske efekte drzavne intervencije u pojedinim oblastima. Ali me praksa ubi u pojam...   greengrin

greengrin

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

ИНДИВИДУАЛИЗАМ КАО ПОСЛЕДЊЕ УТОЧИШТЕ „СЛОБОДНОТРЖИШНИХ“ ХУЉА

Која папазјанија од текста...

Тотална. Премда неки ултра-"десни" критичари "минархизма" (владавине "минималне државне управе" тј. становишта да иако мала, улога државе у друштву ипак постоји) попут анархисте Стефана Молинеа тврде да ће минимална држава увек да се претвори у империју, у ултра-државу са енормно великим државним апаратом и врло мало преостале индивидуалне слободе наводећи као доказ примере из историје (Римска република, САД). Једино решење, по њему, је потпуни нестанак државе и приватизовање _свега_ (укључујући полицију и правосуђе).

Утолико је и поред тоне идеологизованих псевдо-анализа Гајић у овом тексту ипак напипао нешто иако сам сигуран да му то није била намера.

Подели на овим сајтовима

Libertarijanizam moze....samo pre toga da se oslobodimo obaveze cuvanja para u bankama, odnosno da se oslobodimo papirnog novca, pa neka onde "industrijalci" gledaju gde ce da podizu kredite za poslovne "poduhvate". A do tada, posto smo prisiljeni da pare cuvamo po bankama, dovidjenja slobodno trziste i ostale price, te fore i fazone prodajte nekome drugome.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

da se oslobodimo papirnog novca

То је једно од најосновнијих тежњи класичних либерала. Шта друго је "sound curency" који заговара Рон Пол него аболиција фидуцијарних валута и повратак "златном стандарду"? Јер како неко може да буде анти-монополиста а да истовремено прихвата највећи и најочигледнији монопол у свим друштвима - монопол држава над валутом?

Овакве ствари треба рашчистити једном за свагда. Збрка настала из гађања терминима и интерпретације термина у разним "Гајићевским" кухињама је оно што је довело народе попут српског на праг безнађа и немогућности да се препозна иједна права идеја, а камоли да се око ње такви народи окупе.

Подели на овим сајтовима

То је једно од најосновнијих тежњи класичних либерала. Шта друго је "sound curency" који заговара Рон Пол него аболиција фидуцијарних валута и повратак "златном стандарду"? Јер како неко може да буде анти-монополиста а да истовремено прихвата највећи и најочигледнији монопол у свим друштвима - монопол држава над валутом?

Овакве ствари треба рашчистити једном за свагда. Збрка настала из гађања терминима и интерпретације термина у разним "Гајићевским" кухињама је оно што је довело народе попут српског на праг безнађа и немогућности да се препозна иједна права идеја, а камоли да се око ње такви народи окупе.

E sada jos samo treba podeliti na 6 milijardi ljudi zlato pa posle videti sa cime graditi fabrike. Cime to finansirati.

Подели на овим сајтовима

Нема проблема. Вредност злата (као и било ког другог ограниченог ресурса) се успоставља законом понуде и потражње. То значи да вредност грама злата може да досегне еквивалент данашње "вредности" милиона долара/евра, па шта?

Узгред, банкарство никада неће да нестане, оно што ће се вероватно десити је да ће данашње мега-банке да пропадну, а њихово место ће да заузму мноштво ситнијих банака које ће обављати исту функцију. Узгред, постоји велика дебата међу аустријанским економистима да ли је систем фракцијалних резерви нешто што је "морално" тј. нешто што може да преживи у слободном друштву а да се не претвори у монструма из ког ће да израсте нова диктатура или не. Многи хард-кор аустријанци (попут Марија Ротбарда, аутора термина "либертаријанизам") тврде да је систем фракцијалних резерви суштински корумпиран и да мора да се забрани законом, тј. да се не разликује од других врста пљачке. У том систему би банке и даље издавале капиталне дугове али само и искључиво од новца које имају у трезору.

Подели на овим сајтовима

А одакле уопште државама право над одређеном територијом? Ако ја имам моју кућу у некој држави, одакле тој држави право да ми брани кога ћу да позовем у ту кућу, нарочито ако је либертaријанска (читај: Рон Пол и илегална имиграција). Шта ако ја нећу да живим у тој држави, зашто немам право и зашто ми држава укида слободу да се отцепим. Либертаријанци који се залажу за суверенитет држава су лицемерни.

Другим речима, ја мислим да је једини доследан либератријанац управо десни анархиста. Или барем један свет - једна земља са једном полицијом и судством и ничим више. Сви остали морају пре или касније да доспеју у ћорсокак, ма колико покушавали да се измигоље јефтином реториком. Једно је нерегулисано тржиште, а сасвим нешто друго утопија апсолутне слободе, која при томе није анархија.

Подели на овим сајтовима

Нема проблема. Вредност злата (као и било ког другог ограниченог ресурса) се успоставља законом понуде и потражње. То значи да вредност грама злата може да досегне еквивалент данашње "вредности" милиона долара/евра, па шта?

Узгред, банкарство никада неће да нестане, оно што ће се вероватно десити је да ће данашње мега-банке да пропадну, а њихово место ће да заузму мноштво ситнијих банака које ће обављати исту функцију. Узгред, постоји велика дебата међу аустријанским економистима да ли је систем фракцијалних резерви нешто што је "морално" тј. нешто што може да преживи у слободном друштву а да се не претвори у монструма из ког ће да израсте нова диктатура или не. Многи хард-кор аустријанци (попут Марија Ротбарда, аутора термина "либертаријанизам") тврде да је систем фракцијалних резерви суштински корумпиран и да мора да се забрани законом, тј. да се не разликује од других врста пљачке. У том систему би банке и даље издавале капиталне дугове али само и искључиво од новца које имају у трезору.

A kako ces sa tom vrednoscu zlata da platis WC?

Подели на овим сајтовима

А одакле уопште државама право над одређеном територијом? Ако ја имам моју кућу у некој држави, одакле тој држави право да ми брани кога ћу да позовем у ту кућу, нарочито ако је либертaријанска (читај: Рон Пол и илегална имиграција). Шта ако ја нећу да живим у тој држави, зашто немам право и зашто ми држава укида слободу да се отцепим. Либертаријанци који се залажу за суверенитет држава су лицемерни.

Другим речима, ја мислим да је једини доследан либератријанац управо десни анархиста. Или барем један свет - једна земља са једном полицијом и судством и ничим више. Сви остали морају пре или касније да доспеју у ћорсокак, ма колико покушавали да се измигоље јефтином реториком. Једно је нерегулисано тржиште, а сасвим нешто друго утопија апсолутне слободе, која при томе није анархија.

Отуд им право што постоје друге државе које то право такође присвајају. Начелно се слажем, наравно да држава нема право теби да забрани кога ћеш да позовеш у своју кућу (узгред, у Канади је постојала институција Letter of Invitation, не знам како то функционише у САД?). Али карте на талону тренутно су такве какве су, не може све "преко ноћи". Када би Рон Полова политика превладала у Америци то би имало огромног одјека у свету, а нарочито у суседном Мексику. Глобална реорганизација би, мислим, била много бржа него што мисле скептици. Када би, дакле, мексичка привреда доживела препород нестанком "партнера" у виду владе САД самим тим би се смањила и имиграција и закони који је спречавају би могли да се сасвим укину. Овог тренутка, међутим, постоје закони и ти закони се не примењују. Пол једноставно тражи да они почну да се примењују (фор стартерс), а реформу закона тражи као секундарну.

Узгред Пол је добио "Ф" (непролазну оцену) на тему имиграције код хардкор анти-имиграција екипе овде.

Ту има навод из његове нове књиге:

Подели на овим сајтовима

А одакле уопште државама право над одређеном територијом?

To su se pitali i komunisti, anarhisti i ostali.

Odakle pravo drzavi da kaze da je ruda gvozdja ispod povrsine njena. Ili da privatno lice bude vlasnik platine ili  cega drugog. Jel' on to kupio? Od koga? Od koga  je onaj prvi vlasnik to kupio? Ili je uzeo dzabe? Da ne kzemo oteo od ostalih. Jer svi imamo isto pravo na zemlju, vodu, vazduh.

Подели на овим сајтовима

E sada jos samo treba podeliti na 6 milijardi ljudi zlato pa posle videti sa cime graditi fabrike. Cime to finansirati.

Чини ми се да овде постоји забуна. "Златни стандард" не значи укидање папирног новца, него да онај ко издаје новац (банкноту) мора да гарантује тај новац у трајној материјалној вредности (злато и слично). Значи да ти за новчаницу од 1, 100 или 1000 динара увек можеш да одеш у банку и добијеш за њу нешто "конкретно". Јер "банкнота" то и значи - банкарска гаранција. Временом, пошто људи нису имали потребу да банкноте замењују за злато, тај се смисао изгубио и банкари су успели да изведу једну од највећих превара у историји човечанства - да људима издају банкноте без покрића. Папир који данас носимо у новчанику се ни по чему значајном не разликује од тоалет папира.

И то има читав низ лоших последица - омогућава банкарима и држави да пљачкају народ инфлацијом, да финансирају сулудо ратовање, да уништавају људима уштеђевину и држе читаве народе у економском ропству.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ротбард је "доследан либертаријанац" по твојој дефиницији, погледај ову књигу на пример:

http://mises.org/rothbard/newlibertywhole.asp

Ја лично не размишљам толико далеко, али ми је занимљиво како резонује.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...